Free cookie consent management tool by TermsFeed

Petrecem cel puțin 6 ore pe zi în fața device-urilor. Navigăm printre aplicații, digerăm media și site-uri interesante și ne distrăm cu jocuri video mai mult sau mai puțin complexe. Toate sunt scrise cu ajutorul limbajelor de programare. Dacă vrei să intri în domeniul IT, fie că ești la început sau vrei să faci o schimbare de carieră radicală, e bine să pornești chiar cu ele.

Codecool, școala de programare care a pregătit în fiecare an peste 500 de persoane fără experiență în sectorul digital din Ungaria și Polonia să își găsească un job în IT, a creat un top al celor mai căutate limbaje de programare la ora actuală.

Anul acesta, școala a intrat și pe piața românească, unde dorește să rezolve criza de programatori și să îi pregătească pe cei care vor un job în IT în timp util. Studenții învață cele mai folosite limbaje de programare, alături de GIT, diferite baze de date și modul de lucru agile pentru dezvoltarea de software (precum SCRUM).

Care sunt cele mai căutate limbaje de programare ?

Trăim într-un hub IT important în Europa, iar cererea crescută de developeri creează și oportunități de job tentante atât pentru începători, cât și pentru specialiști.

Dacă te gândești la o carieră în IT și te întrebi de unde să pornești, iată care sunt limbajele de programare care oferă cele mai mari șanse de angajare:

1. Python

Python este unul dintre cele mai căutate și utilizate limbaje de care au acum nevoie angajatorii, mai ales în back-end development. Python este cel mai adesea folosit ca limbaj de scripting și automatizare, dar poate fi folosit și pentru analiza datelor.

Acesta poate fi folosit atât pentru a crea aplicații pentru desktop, cât și pentru web sau framework-uri. Este unul dintre cele mai ușor de învățat și utilizat limbaje de programare pentru că are puține particularități și o sintaxă care poate fi înțeleasă cu ușurință, chiar și de cei fără experiență în codare.

Python este unul dintre cursurile de bază de la Codecool și modul în care elevii învață este mai degrabă axat pe sprijin decât pe ghidare pas cu pas.

„Acest limbaj a crescut foarte mult în ultimii ani și rămâne pe un trend ascendent, datorită utilității pe care o are în artificial intelligence, data science și machine learning. Am observat acest lucru și am început să punem un accent destul de mare asupra sa la Codecool. Și tot ce trebuie să știi ca să-l poți învăța este limba engleză.”

– explică Liviu Ivașcu, Marketing Manager Codecool România.

2. Java

Poate ai auzit de Java. Este un limbaj orientat pe obiecte, care a fost lansat acum aproape 25 de ani și care este astăzi atât cel mai popular limbaj de programare din lume, cât și cel mai stabil. El este foarte cerut de către angajatorii în IT.

Java poate fi utilizat pentru aplicații de desktop cu interfață grafică, aplicații de mobil sau aplicații și chiar servere web.

Pentru că este atât de versatil și prezent peste tot, este unul din cele mai folosite. Java poate fi un punct de start pentru învățarea unor limbaje mult mai complexe, cum ar fi C, C# sau C++.

Java se găsește și el printre cursurile Codecool și oricine are câteva noțiuni de bază, poate să urmeze cursurile specializate și să devină Java Developer la nivel de junior în 5 luni.

3. Limbajele C și C++

Un limbaj de programare “old school”, printre primele apărute, la fel de relevant astăzi ca în momentul în care s-a lansat, în 1970. Limbajul C este cel pe care se bazează sau din care derivă zeci alte de limbaje de programare. Cei care vor să învețe Java, Javascript, C# și D vor putea să o facă mult mai ușor deoarece ele derivă sau au preluat din limbajul C.

Pe de altă parte, C++ poate fi numit limbaj hibrid pentru că este o combinație între un limbaj procedural și un limbaj de programare orientat pe obiecte.

C++ este un limbaj scalabil, cu ajutorul căruia se pot crea aplicații ce consumă multe resurse, precum aplicații pentru desktop sau jocuri cu grafică complexă. Acesta se potrivește celor care vor să lucreze ca developeri în industria de gaming.

4. PHP

PHP este un limbaj de programare special creat pentru web development, fiind deopotrivă un limbaj simplu pentru un începător în programare, însă în același timp îi oferă unui developer experimentat multe funcționalități avansate. Conform Best Programming Language, 80% dintre cele mai bune 10 milioane de site-uri din lume folosesc PHP.

Pentru că este atât de intens folosit și acum, există numeroase joburi disponibile pentru developerii PHP pe piață.

5.  C# (C sharp)

C# este un limbaj de programare orientat pe obiecte, ce a fost lansat în 2000 și gândit ca competitor pentru limbajul Java, cu care este foarte similar. C# este un limbaj de programare versatil, cu care programatorii creează aplicații pentru Windows, dar și aplicații pentru web sau pentru device-uri mobile. C# are cea mai rapidă evoluție și este unul dintre limbajele folosite pentru a crea aplicații în framework-ul .NET.

Oportunitățile de angajare pentru developerii C# sunt numeroase, așa că învățarea acestui limbaj de programare poate fi considerată o adevărată investiție în cariera ta. La Codecool, cei care învață C# se pregătesc pentru un job de .NET developer, care le deschide multe uși.

6. F# (F sharp)

Spre deosebire de alte limbaje de programare, codul F# nu este încărcat cu puncte și virgule, acolade sau alte simboluri, așa că poți rezolva o problemă cu mai puține rânduri de cod decât în alt limbaj de programare.

Pentru că F# este un limbaj .NET, ai acces nelimitat la informațiile și tool-urile colaboratorilor .NET. Limbajul F# este ideal pentru domenii specializate ca data analysis sau enterprise development. Deși nu este atât de popular precum C#, unele posturi de .NET developer necesită și cunoștințe de limbaj F sharp.

7.  SQL

SQL (Structured Query Language) este folosit pentru lucrul și comunicarea cu bazele de date. El te poate ajuta să gestionezi baze de date care cuprind milioane sau chiar miliarde de celule de date. Limbajul SQL este foarte util și pentru cei ce vor să gestioneze sau să creeze servere.

Majoritatea organizațiilor lucrează cu volume mari de date și au nevoie de experți în SQL, iar joburile  de SQL developer, developer, data analyst, business intelligence (BI) analyst sau database administrator (DBA) sunt foarte căutate.

8. Kotlin

Kotlin este un limbaj hibrid, care combină funcționalități de programare funcțională cu funcționalități de programare orientată pe obiecte. A fost conceput să funcționeze perfect împreună cu Java, însă este un limbaj de programare mai concis, prin care se pot rezolva probleme frecvente de programare cu doar câteva linii de cod.

Kotlin este unul dintre limbajele de programare mai nou apărute pe piață, însă deja s-a remarcat ca fiind limbajul preferat de Google pentru dezvoltarea aplicațiilor pentru Android. Pentru că popularitatea acestui limbaj continuă să crească, la fel se întâmplă și cu oportunitățile de job pentru developerii Kotlin. Dacă vrei să lucrezi cu el, poți deveni Kotlin developer sau Android developer.

9. Go

Limbajul de programare Go sau Golang a fost creat în 2009 pentru Google. Sintaxa Go este simplă și ușor de înțeles, de aceea Go a surclasat limbajul Python și a devenit cel mai ușor de învățat limbaj de programare.

Go este de două ori mai rapid decât orice alt limbaj de programare pentru că folosește goroutines în loc de thread-uri și le permite programatorilor să lucreze cu milioane de goroutines simultan. Deși Go este un limbaj de programare cu foarte mult potențial, este încă la început de drum și are anumite neajunsuri pe care predecesori precum Java sau Python nu le au.

10. Swift

Creat de Apple în 2014, Swift este un limbaj de programare compatibil cu sistemele de operare și framework-urile sistemului de operare IOS.

Limbajul Swift este similar cu Python și Ruby și a fost gândit să fie ușor de utilizat pentru începătorii care aspiră să devină software engineer. Codul Swift are foarte multe elemente din limba engleză, ceea ce îl face simplu de citit chiar și pentru cei care nu au cunoștințe în programare.

Pentru că Swift a fost creat de și pentru Apple, acest limbaj de programare este potrivit pentru cei care vor un job de iOS developer.

Dacă te gândești serios să înveți programare, Codecool a creat un sistem bazat pe patru module care pot fi parcurse în aproximativ 12 luni. Studenții au între 2 și 4 luni, în funcție de ritmul fiecăruia, să treacă de la un modul la altul. Această metodologie se numește „Învățare bazată pe cunoaștere” și garantează calitatea informațiilor dobândite, dar și accesul la următoarea clasă.

„Ne dorim să reinventăm procesul de educație și să pregătim cât mai multe persoane pentru cerințele pieței, inclusiv cu abilități interpersonale pentru că la finalul cursurilor le garantăm un loc de muncă în cadrul companiilor partenere”

– mai spune Liviu Ivașcu, marketing manager Codecool România.

La momentul actual, multe joburi disponibile pe platformele de recrutare din România cer Python, Java, C++ și PHP, dar și limbajele mai noi câștigă popularitate, mai ales pentru dezvoltarea aplicațiilor în mai multe sisteme de operare.

Școala de programare Codecool a intrat pe piața locală din România

„În premieră în România oferim cursuri de specializare de 6 luni, pentru cei care vor să aprofundeze limbaje de programare precum Python, .NET, Java și front-end. Și acestea vor beneficia de același sistem de predare cu ajutorul mentorilor și posibilitatea de plată după angajare”

– a mai adăugat acesta.
Școala de programare Codecool
Școala de programare Codecool

Școala Codecool, ajunsă deja în București, nu doar pregătește specialiști în programare, dar îți și garantează un job la una dintre companiile partenere. Compania spune că, după terminarea cursurilor, vei putea câștiga în București un salariu net începând cu 4.000 lei.

Mai multe detalii despre școala de programare Codecool poți găsi pe codecool.com.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.