Free cookie consent management tool by TermsFeed

Bun, ati trecut de dezbaterea privind alegerea dintre o aplicatie nativa si un site receptiv, avand in vedere nevoile dumneavoastra si ale afacerii dumneavoastra, si v-ati decis ca aveti nevoie de o aplicatie nativa. Urmatorul lucru pe care il aveti de facut este sa va raspundeti la vechea intrebare: ” iOS sau Android?”

“Este bine sa alegi sa dezvolti aplicatii pentru iOs in loc de android ? Este posibil ca apple sa esueze?”

Este dificila dezvoltarea unei aplicatii native deoarece presupune foarte multa munca, chiar daca ne referim la o singura platforma, sa nu mai vorbim de doua sau trei. Desi iOS si Android nu sunt singurii doi jucatori in spatiul mobil, ei sunt cei care domina. Este important sa ne amintim ca mai exista si alte platforme pentru aplicatii mobile, dar acum ne vom concentra doar pe iOs si Android .

iOs , android sau ambele?

In urma cu un an, la intrebarea , „iOS sau Android” s-ar fi raspuns, aproape fara ezitare, ” iOS in primul rand, apoi Android”. Astazi, raspunsul este un pic mai complicat. Android este sistemul de operare mobil dominant la nivel global (desi cele doua sunt mult mai apropiate cand vine vorba de cota de piata din SUA), depasind Apple prin atingerea a 1 milion de aplicatii. Mai mult decat atat, cu succesul pe care telefoanele precum Aamsung Galaxy S4 il au, Android-ul este in crestere cu fiecare zi . Ca un sfat pentru majoritatea companiilor care considera ca au nevoie de o aplicatie mobila nativa, tinde sa fie acela de a planifica dezvoltarea acesteia, atat pe iOS, cat si pe Android. Asta nu inseamna ca trebuie sa le lanseze pe ambele in acelasi timp, dar ambele ar trebui sa fie pe lista de lucru.

Decideti pe care platforma veti lansa prima oara aplicatia

Daca nu va puteti permiteti sa dezvoltati simultan pentru iOS si Android, va trebui sa luati decizia ce sistem sa vizati pentru inceput.
Mai jos sunt cativa factori pe care ar trebui sa ii luati in considerare atunci cand va decideti pe care platforma va veti lansa prima oara:

  • Ce anume folosesc utilizatorii dumneavoastra? Uitati-va la statisticile vizitatorilor pentru a vedea cati dintre acestia folosesc Android sau iOS. Daca vedeti o rata mai mare a utilizatorilor iOS, este o idee buna sa incepeti cu ei. Pe de alta parte, in cazul in care cei mai multi dintre utilizatori sunt pe Android, ar fi de preferat sa porniti dezvoltarea aplicatiei pe aceasta platforma.
  •  Care sunt planurile dumneavoastra referitoare la tablete? Desi Android este sistemul de operare mobil dominant, el nu s-a axat pe tablete in acelasi mod. Google s-ar putea lauda ca tabletele Android au aproape jumatate din piata mondiala, dar cand va uitati la modul in care sunt utilizate aceste tablete sau la cota de utilizare a aplicatiilor lor, e clar iPad este castigatorul. Singura exceptie este amazon Kindle Fire, care ruleaza o versiune ramificata de Android, facand astfel parte dintr-o categorie proprie. Daca aveti de gand sa creati o aplicatie pentru tableta, atunci concentrati-va prima oara pe iOS.
  • Cu ce platforma sunt dezvoltatorii dvs. familiarizati? Chiar daca cele mai multe companii ajung sa contracteze o buna bucata din munca lor de dezvoltare a aplicatiilor mobile, merita sa vorbiti cu echipa dvs. pentru a vedea cu ce sunt ei mai familiarizati. Dezvoltarea aplicatiilor pe iOS necesita un Mac (se poate rezolva acest lucru, dar la un moment dat veti avea nevoie de un Mac) si instrumentele de Android pentru dezvoltatori, desi s-au imbunatatit, nu sunt la nivelul de Xcode inca.
  • Vreti sa taxati utilizatorii pentru aplicatia dumneavoastra? Ideea ca utilizatorii de Android nu platesc pentru aplicatii nu mai este la fel de adevarata cum obisnuia sa fie, dar este absolut adevarat ca utilizatorii iOS sunt mai dispusi, si sunt mai multe sanse ca ei sa plateasca o aplicatie, decat utilizatorii Android. Acest lucru nu ar trebui sa va determine sa nu utilizati Android, deoarece exista inca o multime de moduri prin care puteti valorifica acest sistem, insa pentru o lansare initiala, este de preferat sa fie luat in considerare. De asemenea, trebuie sa luati in considerare cazul in care puteti accepta plati din partea ambelor platforme. Google continua sa creasca numarul de tari care folosesc aplicatii platite Google Play, dar acesta este un domeniu in care apple are, inca, un avantaj substantial .

De ce sa incepeti cu iOs poate parea logic

Cele mai multe aplicatii inca se lanseaza pe iOS mai intai. acest lucru nu are, de obicei, de a face cu faptul ca iOS este superior Android-ului, in schimb, este cunoscut faptul ca o aplicatie iOS este de obicei mai putin problematica decat o aplicatie Android .
Unul dintre beneficiile Android este ca acesta este disponibil pentru oricine si pe o gama mare de dispozitive. Din pacate, aceasta poate fi, de asemenea, o problema, in special pentru un programator cu resurse limitate .
In acest moment, majoritatea dispozitivelor Android au versiuni precum android 4.0 Ice Cream Sandwich sau mai recente precum android 4.1.x Jelly Bean. aceasta este o veste mare si este o mare imbunatatire, si asta doar in ultimele sase luni.
Problema este ca 33% din utilizatorii inca mai folosesc o versiune a android 2.3.x Gingerbread , un sistem de operare lansat in 2010. Unele dintre cele mai bune si cele mai interesante caracteristici Android nu sunt disponibile pe aceasta versiune mai veche, ceea ce inseamna ca, daca doriti sa dezvoltati aplicatia pentru Android, va trebui sa decideti daca: ar trebui sa vizati numai utilizatorii noi sau sa ii vizati, de asemenea, si pe cei cu dispozitive mai vechi? Raspunsul la aceasta intrebare va depinde probabil in mare masura de piata si locatia dumneavoastra.
In acelasi timp, desi exista cu siguranta o anume fragmentare pe partea de iOS , majoritatea utilizatorilor iOS isi actualizeaza sistemul de operare la cea mai noua versiune aproape instantaneu .
Daca construiti o aplicatie pentru iOS 6, aveti posibilitatea sa stiti ca acesta va functiona de la iPhone 3Gs pana la cele mai recente iPhone 5, iPad 2, iPad 3, iPad 4 si iPad Mini. Mai mult decat atat , pentru ca Apple controleaza hardware-ul si software-ul, nu trebuie sa va faceti griji cu privire la aspecte cum ar fi diferentele de rezolutie a ecranului, procesorul grafic sau suport pentru X, Y sau Z. Veti avea in continuare nevoie sa testati aplicatia pe fiecare dispozitiv, dar numarul de dispozitive de testat este mult mai mic.
Un mare semn de intrebare este lansarea viitoare a iOs 7. iOs 7 are unele modificari semnificative, desi acesta va rula pe orice iPhone si iPad ce se vinde in prezent, el nu va functiona pe unele dispozitive mai vechi. Totusi, pentru companiile care cauta sa dezvolte o aplicatie noua astazi, as recomanda insistent crearea unei aplicatii pe iOS 7. Este o miscare indrazneata, dar acesta va deveni rapid norma pentru din ce in ce mai multe aplicatii de calitate . Mai mult decat atat, proiectarea pentru iOS 7 este atat de diferita, incat orice aplicatie care nu este proiectata utilizand acest noul limbaj de programare va arata invechita.

Unelte cross-platform

Indiferent de ce sistem este ales pentru a incepe, nu este neobisnuit pentru companii, in special pentru cele mici, sa isi doreasca sa limiteze cantitatea de coduri pe care trebuie sa scrie pentru ambele versiuni ale unei aplicatii.
In functie de ce tip de aplicatie vreti sa creati, un cadru de cross-platform, cum ar fi appcelerator, Aencha Touch sau PhoneGap, poate deveni util .
Nimic nu este mai rau decat sa ai o aplicatie Android cu butoane stil iOS sau o aplicatie pentru iPhone , care este mai lenta ca melasa, pentru ca este doar o pagina web impachetata pentru a arata ca o aplicatie.
aplicatiile native presupun foarte multa munca. Punct. asigurati-va ca puteti face investitiile necesare inainte de a incepe.

Este posibil ca apple (sau Google) sa esueze?

Cea de a doua parte a intrebarii a fost intr-adevar cu privire la viabilitatea pe termen lung a platformei de aplicatii. Eu nu sunt amazing Kreskin si nu pot prezice viitorul, dar la cum arata lumea acum, a paria pe Android sau iOS nu va fi o problema. Apple are un ecosistem inradacinat si sute de milioane de clienti fideli.
Ar putea sa dispara maine? Absolut. Uitati-va la Nokia. Uitati-va la BlackBerry. Totusi, nu as paria ca acest lucru s-ar putea intampla in viitorul apropiat.
Cu Google se intampla acelasi lucru. Da, cei mai multi oameni cred ca este vorba de Samsung atunci cand aud „Android”, mai degraba decat Google, si da , este o problema, dar android este in crestere si este pe val.

Este bine sa alegem doar unul

Este bine sa alegeti doar o singura platforma, daca nu aveti bani pentru a face sa functioneze mai multe platforme. O multime de dezvoltatori fac foarte, foarte bine doar concentrandu-se pe iOS. De fapt, o parte din ceea ce ma tine loial iOs-ului, ca platforma, este faptul ca au aplicatii care se gasesc doar pe iOS. Pe de alta parte, exista, de asemenea, unele aplicatii incredibile dezvoltate prima oara pe Android. Mai mult decat atat, faptul ca unele aplicatii Google functioneaza atat de bine pe Android este de cele mai multe ori un motiv pentru care cumparatorii folosesc Android-ul primul.
Realitatea cu aplicatiile mobile, este ca nu veti afla tot ce trebuie sa stiti pana cand nu veti lansa aplicatia intr-o piata, orice piata. Incercati fie cu iOS, fie cu Android si apoi luati ceea ce ati invatat pentru a pune in practica la lansarea pe platforma urmatoare. Daca vedeti ca se utilizeaza prea putin aplicatia dvs. Pe respectiva platforma, puteti intrerupe oricand aplicatia si puteti opta pentru o experienta web la inceput.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.