Zonă defavorizată din cauza izolării, depopulării și lipsei oportunităților de angajare pentru populație, Delta Dunării se confruntă cu multiple provocări socio-economice, iar una dintre soluțiile cheie o reprezintă dezvoltarea infrastructurii de internet.
Un astfel de aspect este extrem de relevant în lumea modernă, căci accesul la mediul online face parte dintre standardele actuale de viață în Uniunea Europeană. În acest context, cu finanțare chiar din fonduri europene, se va implementa în Delta Dunării un proiect amplu, rețeaua 5G în această zonă fiind dezvoltată de Orange România.
Operatorul telecom a primit de curând aprobarea de la Comisia Europeană, urmând ca locuitorii și instituțiile din această zonă să beneficieze de internet de mare viteză. Efecte pozitive sunt așteptate în domenii precum educația digitală, telemedicina și monitorizarea mediului. De asemenea, acoperirea 5G va avea un impact benefic și asupra turismului, căci vizitatorii Deltei Dunării vor putea să nu renunțe la obiceiurile lor online în călătorii și vacanțe în regiune.
5G în Delta Dunării pentru 20.000 de beneficiari
Proiectul 5G-CDD (Connect Danube Delta), considerat a fi o inițiativă de maximă importanță pentru zona Deltei, va oferi așadar soluții inovative pentru o parte din problemele cu care se confruntă acum comunitățile locale. Conform datelor agreate cu Uniunea Europeană, numărul beneficiarilor direcți și indirecți se ridică la aproximativ 20.000 de persoane. Ținând cont de nivelul redus al densității populației în această regiune a României, valoarea este una însemnată.
Internet 5G în localități preponderent greu accesibile
Se dorește de altfel ca oricare cetățeni europeni să aibă șanse la o viață cât mai dezvoltată social și economic, chiar dacă locuiesc în spații izolate. Obiectul proiectului presupune construirea unei infrastructuri de conectivitate 5G (5G Stand Alone și Edge Cloud) în mai multe localități preponderent greu accesibile și plasate în zona umedă a Deltei Dunării.
„Proiectul 5G Connect Danube Delta va deschide noi oportunități economice pentru Delta Dunării și oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea de noi afaceri și extinderea celor existente. Prin implementarea acestei infrastructuri, Orange Romania sprijină accesul la o tehnologie de vârf ce va permite transformarea acestei regiuni cu conectivitate redusă într-un pol de oportunități. Impactul asupra economiei locale va fi substanțial – de la stimularea afacerilor locale și crearea de locuri de muncă până la atragerea de investiții noi, inclusiv în turism, sănătate și educație. De asemenea, suntem mândri ca o parte din expertiza Fundației Orange va putea fi replicată pentru o comunitate ce are nevoie de sprijin prin educație si incluziune digitală”, a declarat Florin Popa, B2B Director, Orange Romania.
Infrastructura comercială bazată pe 5G Stand Alone și Edge Cloud va fi instalată astfel în 19 localități din județul Tulcea. Implementarea unei rețele 5G Stand Alone reprezintă o provocare tehnică datorită dificultăților geografice, fiind totodată o premieră pentru industria telecomunicațiilor din România, au explicat inițiatorii acestui program.
„Prin această investiție, Uniunea Europeană contribuie la reducerea decalajului digital din România, asigurând accesul comunităților izolate la infrastructura digitală de ultimă generație. Acest proiect poate reprezenta un catalizator puternic pentru viitoare investiții publice și private, fiind un model de succes ce poate fi replicat și în alte zone similare, sprijinind astfel coeziunea socială și inovarea în sectorul public”, a explicat reprezentantul Comisiei Europene, Oana Bodron, Project Officer CEF-Digital.
5G, o lume care deschide noi perspective pentru utilizatori
În plin proces de implementare în toate regiunile din țara noastră, urmându-se trendul internațional, tehnologia 5G oferă noi perspective pentru utilizatorii de internet. Se lansează deja tot mai multe dispozitive de înaltă performanță compatibile 5G, producătorii de smartphone-uri anticipând capacitatea noilor rețele telecom. Impactul este enorm pentru economie, căci companiile vor putea oferi servicii din ce în ce mai ample pentru utilizatori, în sfera digitală.
Dincolo de oportunitățile esențiale pe plan profesional și de elementele care simplifică multe procese necesare în plan personal, 5G creează o lume cu noi limite în materie de divertisment. Tehnologia de video streaming oferă astăzi de exemplu acces nu doar la platforme cu filme și seriale de vizionat în condiții excelente, dar și la transmisiuni ale unor evenimente live.
Mai mult decât atât, au devenit posibile experiențe tot mai plăcute prin serviciile de live casino, așa cum sunt cele de blackjack, baccarat și ruletă pe website-uri și în aplicații precum Cazino Vlad, brand cu specific românesc deținut de Kindred Group, operator licențiat și pe piața locală de jocuri de noroc din România.
Încă din anii trecuți, operatorii telecom din țara noastră – Orange, Vodafone, Telekom și Digi – au început să renunțe la rețele 2G și 3G, standardul în prezent fiind 4G. Tehnologia 5G este deja disponibilă în multe regiuni, chiar și în varianta 5G+. Viitorul va aduce cu siguranță noi standarde în materie de viteză la internet fix și mobil, iar rețelele 6G, testate acum în Asia, ar putea apăra în Europa și s-ar putea dezvolta în deceniul următor.