Free cookie consent management tool by TermsFeed

Samsung Foundry a confirmat că a început producția în masă a noilor sale cipuri pe 3 nm. Aceasta este o realizare semnificativă, deoarece Samsung este prima companie care produce în masă această tehnologie de ultimă generație. Noul proces va fi realizat pe noua arhitectură de tranzistori GAA (Gate-All-Around). Astfel, este un progres major pentru industria semiconductorilor, deoarece deschide posibilitatea de a realiza cipuri cu niveluri și mai ridicate de performanță și eficiență. De asemenea, se așteaptă ca noul proces să permită crearea unor dispozitive mai rapide și mai eficiente din punct de vedere energetic.

Pe această cale, Samsung devine primul producător de semiconductori care poate oferi clienților producția de cipuri cu această lățime structurală. Concurentul TSMC dorește, de asemenea, să înceapă producția de 3 nanometri în acest an, dar startul oficial nu a avut încă loc. Cu toate acestea, în ultima vreme TSMC nu a trebuit să se lupte atât de mult ca Samsung cu ratele mari de respingere și astfel poate compensa cu ușurință decalajul de timp față de concurență.

Având în vedere proprietățile mai bune ale cipurilor de 3 nanometri, se așteaptă ca producția lor să genereze o valoare adăugată semnificativ mai mare decât până acum. Din acest motiv, este important pentru companiile producătoare de semiconductori să se impună cât mai repede în procesul de fabricație pentru a putea beneficia de noile oportunități de afaceri care decurg din domeniu.

De ce piața cipurilor are la bază o concurența atât de acerbă?

Având în vedere că lumea devine din ce în ce mai dependentă de tehnologie, cererea de cipuri care să fie mai rapide și mai eficiente continuă să crească. Astfel, Samsung pentru a profita de oportunitate a dezvoltat Gate All Around (GAA). GAA oferă mai multe avantaje față de tehnologia FinFET utilizată anterior pentru a crea cipuri mai mici și mai puternice. Matrițele create cu GAA sunt cu până la 35% mai mici, ceea ce permite producerea mai multor cipuri pe o singură plachetă. În plus, performanța cipurilor crește cu până la 30 la sută, iar consumul de energie este cu până la 50 la sută mai mic.

Arhitectura GA
Tranziția la arhitectura GA aduce un nivel mai ridicat de complexitate

Disputa pentru dezvoltarea unor procese care să facă posibilă fabricarea cipurilor la scări nanometrice se datorează faptului că producătorii pot include mai multe componente pe o suprafață din ce în ce mai mică. Acest lucru sporește performanța cipurilor, precum și faptul că devin mai economice și mai eficiente, îndeplinind sarcini cu mai puțină energie și mai multă viteză. Prin urmare, cursa pentru a crea aceste cipuri minuscule a dus la descoperiri în tehnicile de fabricație care ar putea avea implicații de anvergură dincolo de ceea ce ne-am putea imagina.

Samsung a precizat că aceste componente vor fi utilizate în aplicații de calcul de „înaltă performanță și consum redus de energie”, iar ulterior ar putea fi destinate telefoanelor mobile și altor dispozitive mobile similare. În orice caz, anunțul este deja considerat important deoarece producția de cipuri, în fața unei piețe foarte competitive, este absolut necesară pentru a lua fața altor producători.

Noul proces de producție mai trebuie să aibă încă validat raportul dintre costuri și eficiență, astfel încât componentele să câștige spațiu în cota de piață. Potrivit celor mai recente studii, TSMC are un raport de venituri de aproape 56%, în timp ce Samsung are 18%.

Inițial, aceste noi cipuri vor fi produse doar la fabrica Hwaseong din Coreea de Sud. Unele informații susțineau că astfel de componente ar putea fi realizate și într-o nouă fabrică din Texas (SUA), dar acest lucru nu este așteptat să se întâmple în masă decât începând cu 2024.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.