Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pe măsură ce inteligența artificială continuă să avanseze, la fel se întâmplă și cu frica oamenilor de a fi înlocuiți de computere. Probabil te-ai gândit măcar odată ”Munca mea poate fi înlocuită de roboți?”.

Frica aceasta a apărut în rândul muncitorilor din fabrici odată cu Revoluția Industrială, și continuă să se extindă în rândul angajaților pe măsură ce tot mai multe joburi dispar, sarcinile oamenilor fiind preluate de roboți.

Deși dispariția unor joburi este inevitabilă, multe inovații din zona inteligenței artificiale vor fi complementare sarcinilor efectuate de oameni, ajutându-ne să fim mai productivi. În același timp, există câteva abilități care rămân de neînlocuit și pe care le poți folosi pentru a-ți asigura viitorul în carieră.

Creativitatea și abilitățile artistice
În prezent, este aproape imposibil pentru un computer să reproducă creativitatea. Deși un computer poate realiza o imagine sau o piesă muzicală, folosind o arhivă imensă de date, aceasta abilitate nu poate fi numită creativitate în adevăratul sens al cuvântului.

Aportul uman rămâne extrem de important în industriile creative, chiar dacă apar produse ale algoritmilor folosiți de computere în machine learning. De exemplu, câteva arii cu joburi sigure în fața automatizării sunt Graphic Design-ul, programarea de aplicații web și crearea de realitate virtuală sau augmentată.

Empatie
Orice job care presupune multă interacțiune umană și empatie nu are șanse să fie înlocuit de sisteme automatizate în viitorul apropiat. Deși există inteligență artificială care le permite computerelor să asigure câteva interacțiuni simple, ca răspunsul la întrebări frecvente către suport clienți, e puțin probabil ca joburi care presupun interacțiune umană și empatie, dar și skill-uri foarte specializate, să fie automatizate.

Oricât de mult ar avansa din punct de vedere tehnic aparatele medicale, rolul unui medic în tratarea unui pacient este de neînlocuit, la fel cum copiii au nevoie de interacțiunea cu educatorii și profesori, chiar dacă vor apărea tot mai multe aplicații interactive.

Specializarea
Automatizarea răspunde unor nevoi largi, așa că oamenii specializați într-o nișă, cu abilități extrem de specifice, nu vor fi înlocuiți de roboți prea curând. În IT niciun job nu poate fi înlocuit de inteligența artificială din moment ce aceasta este creată de IT-iști și nu este capabilă să creeze automatizări noi, cum ar fi noi tool-uri sau noi aplicații.

Abilități tehnice
Sistemele automate vor avea nevoie de supervizare, mentenanță, suport și reconfigurare, în special la început. Chiar dacă un sistem de inteligență artificiala reușește să își îndeplinească rolul cu succes, va fi nevoie în continuare de aportul uman pentru a verifica erori, pentru se ocupa de mentenanță, strategie sau instalare.

Abilitățile sociale
Un articol publicat în Harvard Business Review arată că joburile care nu au fost înlocuite de roboți sunt acele joburi care implică abilități sociale și de comunicare. Autorul, David J. Deming de la Harvard Graduate School of Education, explică:

În timp ce computerele realizează sarcini cognitive de o complexitate tot mai mare, interacțiunile umane simple s-au dovedit greu de automatizat. Din 1980 încoace, joburile care împlică skilluri sociale avansate sunt asociate creșterii salariale. În plus, creșterea numărului de joburi și al nivelului salarial a fost cea mai mare în rândul joburilor care implică aptitudini cognitive și sociale avansate.

Jobul tău sau cel către care aspiri implică astfel de abilități pentru o carieră sigură pe termen lung? Dacă nu, află care sunt joburile viitorului și încearcă să faci tranziția către o carieră safe, care să îți aducă în același timp și satisfacție profesională. Pentru mai multe detalii despre despre cele mai utile cursuri IT pentru o carieră de succes în domeniu, îți recomandăm să citești eBook-ul gratuit ”Joburile viitorului în IT”, oferit de STEP IT Academy.

Articol pus la dispoziție de Tatiana Mîndrilă, Managing Director, STEP IT Academy

Tatiana se implică în proiecte noi cu pasiune, de la primele idei până la implementarea și îmbunătățirea lor. A absolvit Hotel Institute Montreux din Elveția, unde spune că a învățat cea mai importantă lecție din cariera ei: ”Clientul are întotdeauna dreptate.”

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.