Relansarea unui produs mai vechi, declasa mijlocie, intr-o „editie speciala”, printre alte noutati este o miscare destul de neobisnuita in lumea tabletelor, dar in cazul tabletei Toshiba AT300SE parca totul are sens.
Fata de varianta AT300, Toshiba AT300SE beneficiaza de un procesor Nvidia Tegra si durata de viata a bateriei este prelungita, dar foloseste sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean. De asemenea, vine si cu un discount la pret.
Varianta mai ieftina a tabletei este mai subtire, mai grea si nu beneficiaza de camere foto prea performante.
Tabletea cu o memorie de 16 GB si Wi-Fi concureaza la pret cu iPad 4, Google Nexus 10 si Samsung Galaxy Note 10.1, intrecand tabletele Asus Iconia A210 si Sony Tablet S.
Caracteristici
Masurand 261 x 180 x 10.5mm si avand o greutate de 625g, Toshiba AT300SE are un ecran LCD de 10 inci si un raport de aspect de 16:10.
Spre deosebire de Toshiba AT300, noua varianta nu prezinta marginea metalica unde se gaseau camera foto si blitul, cel din urma lipsind cu desavarsire. Logo-ul firmei este printat, nu gravat.
Desi nu beneficieaza de un display LED, acest lucru nu afecteaza cromatica si nici contrastul.
Rezolutia tabeletei este de 1280 x 800 pixeli.
Desi nu dispune de optinuea 3G, conectivitatea a fost cu mult imbunatatita fata de vechea varianta. Incarcatorul a fost inlocuit si el cu un port micro USB.
Pe partea stanga prezinta un slot pentru casti, butonul pentru volum, slotul micro USB si un slot pentru cardul microSD. Butonul de pornire este situat in partea de sus a tabletei. Pentru fanii tastaturii si ai castilor wireless, Toshiba AT300SE dispune de un Bluetooth 3.0.
Noua tableta are un procesor Nvidia Tigra 3 de 1.3Ghz, cu o memorie RAM de 1 GB.
Interfata si performanta
Cu Toshiba AT300SE veti trai experienta obisnuita a unui dispozitiv care ruleaza versiunea Android 4.1, singura diferenta majora fiind Toshiba Places, un portal media care va pune la dispozitie muzica, videoclipuri, jocuri, carti si stiri.
Un fapt amuzant este acela ca toti partenerii Toshiba din Toshiba Places sunt catalogati ca „sursa necunoscuta” de tableta AT300SE, ceea ce inseamna ca nu puteti downloada nimic fara a schimba setarile pentru a face posibil accesul la softuri non-Google Play.
La capitolul tastatura, printre minusuri ar fi faptul ca nu prezinta butoane dedicate .com si @, iar tastatura acopera casuta in care se tasteaza mesajul.
De asemenea, exista o usoara intarziere intre tastare si momentul aparitiei textului pe ecran.
Touchscreen-ul raspunde relativ bine la comenzi, desi uneori mici intarieri sunt observate; mici probleme pot fi intalnite si la miscare iconurilor pe ecran.
Sistemul de operare Android 4.1 Jelly Bean nu prezinta compatibilitate cu Flash, rezultatul fiind imposibilitatea redarii anumitor filmulete, insa memoria RAM de 1 GB da posibilitatea accesarii mai multor aplicatii si pagini web in acelasi timp.
Browsere
Cel mai mare plus al tabletei Toshiba AT300SE este browserul, care face navigatul pe internet sa fie o bucurie. Wi-Fi este rapid, iar paginile de internet apar repede, textul fiind clar chiar si atunci cand este micsorat.
Browserele Chrome, Opera si Firefox pot fi instalate ca aplicatii, deoarece Toshiba AT300SE vine cu broswerul vanilla Android.
Chorme-ul este inclus pe toate tabletele Android, la fel ca Gmail si Google+, dar nu vor fi gasite pe ecranul principal, ci intr-o lista de aplicatii.
Aplicatii si jocuri
Toshiba Places este una dintre cele 12 aplicatii care au shortcut-uri pe ecranul principal, celelalte fiind File Manager, eBay, Office, Online Manual, Settings, Browser, ThinkFree Office, Calendar, Talk, YouTube si PlayStore.
Camera foto
Din acest punct de vedere, Toshiba AT300SE este un pas inapoi in ceea ce priveste calitatea fotografiilor. Noua varianta dispune de doua camere, una de 3MP si alta de 1.2 MP.
Cu toate acestea, este bine de stiut faptul ca aplicatiile Android pentru camera ofera optiuni multipe pentru reglarea imaginii (lumina naturala, innorat, noapte, apus, petrecere etc.).
Imaginile statice sunt destul de neclare, daca lumina nu este puternica si daca sunt facute in interior. Videoclipurile sunt filmate in format 3GP, cu o imagine care lasa destul de mult de dorit, la doar o simpla adiere a vantului.
Pentru conversatiile pe Skype, camera din fata face o treaba foarte buna.
Durata de viata a bateriei
Bateria poate dura pana la 6 zile in asteptare, chiar si cu Wi-Fi-ul pornit. Durata de viata in cazul in care doriti sa vizionati un film este de 90 de minute.