Fotbalul a devenit mai interesant în ultimii ani pe măsură ce tot mai multe tehnologii și-au făcut apariția. Controversele legate de arbitraj sunt din ce în ce mai puține datorită tehnologiilor Goal Line Technology (GLT) și a arbitrajului video (VAR). De asemenea, jucătorii sunt monitorizați cu o precizie mai mare, iar inteligența artificială este folosită și în cazul transferurilor.
Cele mai multe dintre tehnologiile care au îmbunătățit fotbalul au apărut în ultimii 15 ani, iar ele au fost primite cu mult interes, având în vedere beneficiile pe care le au. Printre primele tehnologii de acest gen a fost Goal Line Technology. Prin intermediul ei, brigada de arbitri este avertizată în momentul în care mingea pătrunde în poartă cu întreaga circumferință. Astfel, faze la limită, în care nu era clar dacă mingea a intrat în întregime în poartă, sunt rezolvate cu ajutorul acestui sistem care integrează până la 14 camere de filmat ce au senzori de precizie înaltă.
Tehnologia și-a făcut apariția prima dată în 2011, iar IFAB, organism din cadrul FIFA, l-a aprobat un an mai târziu. El a fost folosit la Campionatul Mondial al Cluburilor din 2012, Cupa Confederațiilor, dar și la următoarele Cupe Mondiale și în campionatele de top. Cel care a inventat această tehnologie este Paul Hawkins. El a avut mai întâi succes în tenis, cu sistemul Hawk-Eye, care ulterior a fost adaptat și pentru fotbal.
VAR a diminuat considerabil greșelile de arbitraj
O îmbunătățire care e prezentă și în prima ligă din România din acest an este sistemul de arbitraj video. Prin intermediul arbitrajului video, centralul partidei poate fi alertat în cazul în care a luat o decizie eronată. El poate merge pe mâna arbitrilor din camera VAR sau poate veni la marginea terenului pentru a urmări reluarea. Fazele vizate sunt golurile marcate, loviturile de la 11 metri și intrările care pot fi pedepsite cu cartonaș roșu.
Acest sistem și-a făcut apariția la începutul anilor 2010, în Olanda. A fost testat în sezonul 2012/2013 la partidele din prima ligă olandeză, iar apoi IFAB l-a aprobat în 2018. Din sezonul 2019/2020 a început să fie folosit în Premier League și Champions League. Părerea generală este că VAR a adus numeroase beneficii fotbalului, chiar dacă nu a dus la dispariția totală a controverselor, ținând cont că factorul uman este în continuare cel care ia deciziile.
Greșelile de arbitraj au fost mult timp o problemă în fotbal, însă organizațiile oficiale încearcă să le elimine pe cât posibil. Tocmai din acest motiv, din 2022 a fost introdus și sistemul de offside semiautomat. Acesta a fost testat la Supercupa Europei dintre Real Madrid și Eintracht Frankfurt, pentru ca apoi să fie utilizat și la Cupa Mondială din 2022. Acest sistem presupune folosirea a 10-12 camere care detectează 29 de puncte de pe corpul jucătorilor de 50 de ori pe secundă. Un software precis analizează datele în timp real și calculează momentul pasei și poziția jucătorilor. Ulterior avem parte de transpuneri 3D pe baza cărora se iau deciziile. Este un sistem rapid, care accelerează luarea deciziilor.
Inovațiile continuă să apară
Dezvoltările tehnologice nu contribuie doar la eliminarea greșelilor de arbitraj, ci și la procesul de pregătire. Marile cluburi folosesc sisteme de monitorizare precum Catapult. Cu ajutorul unui astfel de sistem sunt oferite date în timp real care arată kilometri alergați, viteza maximă ori bătăile maxime pentru fotbaliștii ce poartă vestea cu sistemul integrat.
În plus, și în momentul transferurilor marile cluburi nu mai folosesc doar scouting-ul tradițional. Ele apelează și la sisteme ca InStat, care arată statistici detaliate despre jucătorii doriți. Astfel, conducătorii pot vedea numărul de dueluri câștigate, driblingurile făcute, kilometri alergați și multe alte date interesante.
Aceste statistici au schimbat nu doar fotbalul, dar și alte domenii recreaționale din jurul acestui sport, cum ar fi cel al pariurilor sportive. Astfel, cei care se joacă la pariuri sportive fotbal pot lua deciziile mult mai informați, având la dispoziție o mulțime de date statistice în timp real și pre-eveniment pe baza cărora pot face alegeri mai potrivite. Iar aceste statistici sunt disponibile pentru numeroase sporturi, fiind oferite de companii de prestigiu chiar și în timp real. Inclusiv companiile care realizează cotele la pariuri sportive se folosesc de inteligența artificială pentru a stabili cotele, în așa fel încât acestea să reflecte cât mai mult realitatea. Așadar, tehnologia este folosită cu succes și contribuie la dezvoltarea mai multor domenii, unul dintre ele fiind sportul.