Free cookie consent management tool by TermsFeed

Tehnologia este într-o dinamică permanentă, motiv pentru care, în fiecare an, tendințele devin altele. Drept urmare, este destul de greu să ții pasul cu tot ce apare nou la orizont – fie că vorbim despre dispozitive noi, software-uri ingenioase, și, de altfel, știri și inovații din domeniu. Multe dintre tendințele tehnologice ale anului au un impact major asupra modului în care ne putem desfășura activitățile zilnice, iar descoperirile tehnologice, de obicei implementate și adoptate foarte rapid pe scară largă, par să fie făcute din ce în ce mai rapid. Evoluția accelerată a acestui domeniu permite schimbări și progrese rapide, iar deseori această schimbare se întâmplă de la sine. Date fiind condițiile epidemiologice în care ne-am regăsit, ne-am dat seama, parcă mai mult decât oricând, cât de mare este impactul tehnologiei în ceea ce privește calitatea vieților noastre și cât de important este să fii mereu la curent cu tehnologiile apărute care fac parte din acest domeniu extraordinar de complex.

Descoperă în continuare lista cu tendințe ale anului 2022 în materie de tehnologie.

Utilizarea, pe scară largă, a inteligenței artificiale

Nu este nimic surprinzător în faptul că inteligența artificială începe să fie valorificată, pe scară largă, de foarte multe persoane, având un impact semnificativ asupra vieții noastre. De altfel, avem certitudinea că, în viitor, acest domeniu va cunoaște progrese uimitoare. Multe companii mari de tehnologie investesc masiv în această direcție, care este folosită la absolut orice, chiar și în domeniul medical și chiar al literaturii. Anul acesta, inteligența artificială pare să fi devenit omniprezentă în orice domeniu, datorită în special progreselor făcute în direcția protocolului de procesare a limbajului natural și al învățării automate: acestea vor permite, în viitor, ca AI să ne înțeleagă mai bine și să îndeplinească sarcini mult mai complexe.

Utilizarea, pe scară largă, a inteligenței artificiale
Anul acesta, inteligența artificială pare să fi devenit omniprezentă în orice domeniu

5G, noua normă de conectivitate

Următoarea generație de rețea mobilă, 5G, va revoluționa, cu siguranță, modul în care trăim, lucrăm și ne desfășurăm activitățile zilnice. 5G va oferi viteze mult mai mari și o perioadă de latență semnificativ mai mică decât 4G, ceea ce reprezintă condiții ideale pentru streaming-ul video de calitate superioară și posibilitatea de a juca tot felul de jocuri. Până la sfârșitul anului, 5G se va extinde extrem de mult în întreaga lume, iar oamenii vor reuși, în sfârșit, să se bucure de condiții ideale de conectivitate, semnal și rețea de calitate superioară. Și nu, nu va fi vorba de cipuri integrate sau alte chestii de acest gen. 

5G, noua normă de conectivitate
5G, va revoluționa, cu siguranță, modul în care trăim

O realitate virtuală mult mai convingătoare și imersivă

Deși nu este un concept încă extrem de răspândit și popularizat, realitatea virtuală (VR) există, de fapt, de câțiva ani bun. De-a lungul anului 2022, pare să se fi făcut deja progrese foarte mari în acest domeniu, probabil în special datorită dezvoltării conceptului de metaverse. Tehnologia VR va face ca această „lume” să fie mult mai imersivă, convingătoare, permițându-i, de altfel, să fie utilizată pentru o gamă largă de aplicații, de către mult mai multe persoane.

O realitate virtuală mult mai convingătoare și imersivă
De-a lungul anului 2022 realitatea virtuală (VR) a făcut progrese foarte mari în acest domeniu

Tehnologia blockchain și popularizarea acesteia

Deși, în esență, asigură ecosistemul criptomonedelor, blockhain are o mulțime de alte posibile aplicații. Este posibil ca blockchain, de fapt, să fie utilizat pe scară largă în mult mai multe arii de activitate, cum ar fi lanțurile de aprovizionare și sistemul de votare, ceea ce va duce la creșterea siguranței și a transparenței (deseori necesare) diferitelor procese în care ne angajăm.

Tehnologia blockchain și popularizarea acesteia
Blockhain are o mulțime de posibile aplicații

Calculul cuantic și minunile acestuia

Calculatoarele cuantice sunt mult, mult mai puternice decât calculatoarele clasice, tradiționale, având potențialul cert de a revoluționa o mulțime de industrii. De-a lungul anilor viitori, s-ar putea să vedem cum computerele cuantice vor fi disponibile pe scară largă și vor fi utilizate în foarte multe domenii – de la învățare automată, programarea limbajului, printarea 3D, până la modelarea domeniului financiar. Implicit, acest lucru va reprezenta un salt semnificativ în ceea ce privește rezolvarea unor probleme care se situează cu mult peste capacitatea computerelor tradiționale.

Calculul cuantic și minunile acestuia
Calculatorul cuantic este capabil sa calculeze de 100 de milioane de ori mai repede ca un calculator clasic

IoT (Internet of Things) și permanenta sa expansiune

IoT, „internetul lucrurilor”, face referire la rețeaua tot mai mare de dispozitive, din ce în ce mai complexe și multe, conectate la internet. S-a preconizat faptul că de-a lungul acestui an, IoT va ajunge la peste 30 de miliarde de dispozitive. Bineînțeles, această creștere colosală va urma o curbă ascendentă și în anii următori fiind, în principal, determinată de progresele înregistrate în domeniul tehnologiei senzorilor și analizei datelor, având un impact semnificativ asupra a foarte multe domenii de activitate.

IoT (Internet of Things) și permanenta sa expansiune
Internet of Things, in continuă expansiune

Turismul spațial, mai accesibil decât oricând

Dacă ideea unui hotel spațial îți sună science-fiction, atunci ar trebui să știi că turismul spațial este, de fapt, o industrie în sine. De fapt, astfel de „zboruri spațiale comerciale” chiar au avut loc de-a lungul acestui an, iar în viitor s-ar putea ca lucrurile să devină mult mai accesibile. Deși costisitoare, ce-i drept, nu chiar la îndemâna oricui, acestea oferă călătorilor experiențe unice în viață. Cu toate acestea, încetul cu încetul, ne așteptăm ca, în viitor, zborurile spațiale să devină ceva de rutină, când va fi disponibilă infrastructura necesară care să poată permite popularizarea acestora. Până atunci, nu ne rămâne decât să fim martori ai unei noi ere, în care „cu capul în nori” va fi, literalmente, o realitate ușor de atins.

Turismul spațial, mai accesibil decât oricând
Turismul spațial, o realitate ușor de atins

Posibilitatea de a printa lucruri în 3D

Poate nu este tocmai necunoscută această tendință, însă cu siguranță nu am fi putut visa la toate acestea în urmă cu un deceniu. În 2022, am asistat la transformă în domeniul producțiilor, dar nu numai, iar mare parte din acestea s-au datorat inovațiilor tehnologice de imprimare 3D: de la piese personalizate produse în masă, materiale de construcție, alimente imprimate, organe, substanțe și materiale compozite, nimic nu se dovedește a fi inabordabil când vine vorba de cât de departe poate merge mintea omului și imaginația acestuia. Printarea 3D nu mai ridică niciun semn de întrebare, programarea reprezentând o variabilă importantă a acestei tehnologii.

Posibilitatea de a printa lucruri în 3D
Printarea 3D, o tehnologie foarte importantă, ce va deveni indispensabilă pe viitor in multe domenii de activitate

Nanotehnologia, ADN-ul și o proteină care acționează ca o foarfecă

Emmanuelle Charpentier și Jennifer A. Doudna au fost laureate, împreună, cu Premiul Nobel pentru Chimie în anul 2020, asta după ce au pus la punct o metodă de editare a genomului, deci o metodă prin care, pur și simplu, poți face orice vrei, atât timp cât urmărești cu atenție câțiva pași și un protocol specific. Genomica, editarea genelor și biologia sintetică (synthetic biology) reprezintă tendințe de top ale ultimilor ani, deoarece progresele înregistrate dau undă verde unei game variate de descoperiri, noi tehnologii și instrumente din domeniul medicinei și cel al biologiei. De asemenea, nanotehnologia va face posibilă o gamă variată de scenarii, cum ar fi manipularea materialelor la nivel subatomic, ceea ce ar permite revoluționarea lumii în care trăim: țesături hidrofobe, cu autocurățare, baterii mult mai puternice, ecrane pliabile, materiale care se repară singure și orice alt scenariu care ar putea fi imaginat sau nu.

Nanotehnologia, ADN-ul și o proteină care acționează ca o foarfecă
Nanotehnologia va face posibilă o gamă variată de scenarii, cum ar fi manipularea materialelor la nivel subatomic

Noi soluții energetice mult mai eficiente și sustenabile

Pe măsură ce oamenii au început să devină din ce în ce mai conștienți de problema evidentă a schimbărilor climatice prin care trecem, o tendință în domeniu este reprezentată de încercarea de a găsi noi soluții energetice, mult mai sustenabile, eficiente, care să aibă un impact cât mai mic asupra mediului înconjurător. Implicit, în momentul de față asistăm la progrese continue și o muncă de cercetare serioasă în ceea ce privește îmbunătățirea bateriilor pe care le folosim atât pentru dispozitive, cât și mașini, inovații în domeniul energiei nucleare și a așa-numitului „hidrogen verde”, toate aceste tendințe permițându-ne, încetul cu încetul, să adoptăm un mod mult mai sustenabil prin care folosim energia, minimalizând impactul asupra naturii din jur.

Noi soluții energetice mult mai eficiente și sustenabile
Găsirea de noi soluții energetice, mult mai sustenabile, eficiente

Anul 2022 a venit la pachet cu o mulțime de lucruri – atât bune, cât și rele. În orice caz, aceasta este dinamica firească a lumii în care trăim: o lume a schimbărilor, o lume aflată într-o agitație permanentă, o lume în mișcare în care, dacă te oprești să-ți tragi sufletul, s-ar putea să pierzi startul, cum s-ar spune. Știm, dincolo de toate acestea, că depindem de tehnologie, iar aceasta face parte integrantă din viața noastră. Așa sunt timpurile și trebuie să ne conformăm, deoarece nu poți rămâne în urmă. Cu toate acestea, poate ar trebui să încercăm să discernem, câtuși de puțin, ce este util pentru noi, înainte de a face anumite alegeri. Tehnologia nu se va opri aici, iar ce ni se pare, în momentul de față, high tech, în viitor se va dovedi a fi fost o simplă etapă intermediară în procesul evolutiv al unor tehnologii cu adevărat uimitoare, ieșite din comun.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.