Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă ești în căutarea unei unități externe de stocare, atunci îți poți îndrepta atenția către un SSD extern. O unitate externă de stocare SSD îți oferă performanțe superioare față de un HDD extern, iar datele tale vor fi transferate mult mai rapid.

SSD extern versus HDD extern: care sunt diferențele de performanță

Hard Disk-urile externe sunt printre cele mai populare unități de stocare disponibile pe piață, dar popularitatea acestora nu este bazată pe performanță, ci pe prețul redus comparativ cu un SSD.

HDD-urile externe folosesc același tip de hard disk-uri folosite de laptop-uri sau desktop-uri, adică unități bazate pe discuri rotative. Discurile rotative din interiorul unui hard disk au viteze de rotație standard de 5400 RPM sau 7200 RPM (150000 RPM în cazul unităților de stocare dedicate serverelor). Viteza de rotație determină performanța unității de stocare HDD.

Un hard disk tipic, care folosește o conexiune SATA 3 și are o viteză de rotație de 5400 RPM, poate oferi o viteză de scriere cuprinsă între 80 și 200 MB/s.

Care este costul per gigabyte în cazul unui HDD?

  • aproximativ 0,19 lei pentru hard disk-urile de 3,5 inci (prețul este bazat pe un HDD Seagate BarraCuda, pentru desktop, cu capacitatea de 1TB, 7200 RPM și conectivitate SATA 3 din oferta eMag)
  • aproximativ 0,21 lei pentru hard disk-urile de 2,5 inci (preț bazat pe un HDD WD Blue cu capacitatea de 1TB, 5400 RPM și conectivitate SATA 3 din oferta eMag).

Dacă vrei să afli mai multe despre HDD-uri și SSD-uri, poți citi articolul: Care este diferența dintre un SSD și un HDD?.

SSD-urile externe sunt capabile să îți ofere performanțe superioare, dar au un cost mai ridicat. Un SSD nu are părți în mișcare ci se bazează pe accesul direct al unităților de memorie, iar asta se traduce printr-un timp de acces mult mai mic și viteze de lucru superioare.

Care este costul per gigabyte în cazul unui SSD?

Ca să îți faci o idee, prețul per gigabyte al unui SSD este de aproximativ 0,51 lei (preț bazat pe SSD-ul ADATA Ultimate SU650 cu conectivitate SATA 3 cu capacitatea de 480 GB din oferta eMag).

SSD-urile sunt disponibile în mai multe dimensiuni cu diferite conexiuni: SATA, mSATA sau M.2. Vitezele de lucru cele mai bune le pot obține SSD-urile M.2 care folosesc protocolul NVME, acestea sunt capabile să îți ofere viteze de peste 3000MB/s.

Dacă vrei să afli care sunt diferențele dintre diferitele modele de SSD-uri disponibile pe piață, poți citi articolul: Care este diferența dintre SSD-urile SATA, M.2 și mSATA (PCIE, NVME, AHCI).

Top SSD-uri externe disponibile în ofertele magazinelor online din România

Până acum am vorbit despre HDD-uri și SSD-uri folosite de sistemele desktop sau de laptop-uri, și nu despre cele extern. De ce am făcut asta? Răspunsul e simplu, deoarece unitățile externe de stocare de tip HDD sau SSD folosesc aceeași tehnologie. Un HDD extern are în carcasă un HDD clasic alături de un controller care te ajută să îl conectezi direct la un port USB, la fel și în cazul unui SSD extern.

Mai jos îți voi prezenta diferite modele de SSD-uri externe pe care le poți cumpăra la un preț bun de la noi din țară.

SSD Extern WD My Passport

WD My Passport

WD My Passport, capacitate de stocare 500GB sau 1TB, conectivitate USB 3.2 Gen 2, protocol SSD NVME, viteze de lucru de până la 1000MB/s (scriere). În pachet ai un cablu USB de tip C și un cablu USB de tip A.

Îl poți cumpăra de la eMag la un preț bun.

SSD Extern Samsung T5

Samsung T5

Samsung T5 este unul dintre cele mai populare unități SSD externe disponibile pe piață. Acesta are o carcasă metalică cu un design slim, variante cu spațiu de stocare de 500GB, 1TB sau 2TB, conectivitate USB de tip C Gen 2 și viteză de lucru citire/scriere de 540/515 MB/s.

Îl poți cumpăra de la evoMag la un preț bun.

SSD Extern SanDisk Extreme

SanDisk Extreme

SSD-ul extern SanDisk Extreme este o altă unitate de stocare foarte bună, cu un design atrăgător. Ca și fratele său de la Samsung, acesta este foarte mic și are o carcasă din plastic cauciucat. Acest SSD extern vine în variante cu 250GB, 500GB, 1TB și 2TB spațiu de stocare, folosește o conexiune USB 3.1 și oferă viteză de citire de până la 550 MB/s.

Îl poți cumpăra din oferta magazinului online evoMag.

SSD Extern ADATA Durable

ADATA Durable SD600Q

SSD-ul extern ADATA Durable este o unitate de stocare rapidă și atrăgătoare. Acesta are capacitatea de stocare este disponibilă în diferite variante cu capacități de 240GB, 480GB și 980GB, folosește o conexiune USB 3.1 și oferă o rată de transfer de aproximativ 440 MB/s.

Îl poți cumpăra din oferta magazinului online eMag.

SSD Extern My Passport Go

WD My Passport Go

WD My Passport Go este un SSD extern care folosește un design cu margini ascuțite, asemănătoare unui HDD extern. Acesta vine în două variante cu 500GB și 1TB spațiu de stocare, conexiune USB 3.0 și o rată de transfer de 400MB/s.

Îl găsești la eMag.

SSD Extern WD My Passport

WD My Passport

WD My Passport este un alt SSD extern atrăgător, atât ca performanță cât și ca design. Această unitate este una foarte mică, vine în versiuni de 512GB, 1TB și 2TB. Conexiunea folosită este USB 3.1 (port USB de tip C) iar rata de transfer este de aproximativ 400MB/s.

Poți cumpăra acest SSD extern de la eMag.

SSD extern ADATA Durable SD700

ADATA Durable SD700

ADATA Durable SD700 folosește un design unic la fel ca și modelul SD600Q de mai sus. Poți cumpăra acest SSD extern în versiuni de 256GB, 512GB și 1TB. Conexiunea folosită este USB 3.1 iar rata de transfer a datelor este de 440MB/s.

Cumpără acest SSD extern din oferta magazinului online eMag.

SSD extern Samsung X5

SSD extern Samsung X5

Samsung X5 este o unitate de stocare SSD externă mai performantă față de cele de mai sus. Aceasta folosește o conexiune Thunderbolt și oferă utilizatorului viteze de transfer de până la 2800MB/s.

Unitatea de stocare este disponibilă în mai multe variante: 500GB, 1TB și 2TB.

Poți găsi o ofertă bună la evoMag.

Ai o recomandare de SSD extern pe care să îl includem în această listă? Lasă un comentariu mai jos.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.