La zece ani după introducerea ”Google Glass”, Alphabet Inc. a dezvoltat o nouă pereche de ochelari ce dispune de caracteristici uimitoare, fiind capabilă să traducă limbi diferite în timp real. Google a dezvăluit ideea noului produs în cadrul conferinței I/O pentru dezvoltatori care a avut loc în această lună, unde a și prezentat un prototip al sistemului încă fără nume, neprecizând când vor fi ochelarii puși la dispoziția publicului larg. Spre deosebire de ochelarii automatizați Google Glass, lansați cu un deceniu în urmă, noii ochelari se bazează pe realitatea augmentată (AR) pentru a traduce automat vorbirea, în timp real.
O scurtă demonstrație a modului de funcționare a noilor ochelari a certificat potențialul lor de a traduce, într-adevăr, în timp real, însă dezvoltatorii nu au oferit detalii suplimentare. În plus, aceștia nu au menționat dacă noul sistem va fi sau nu echipat cu cameră digitală, așa cum este echipat și modelul Google Glass, lucru care a ridicat probleme de confidențialitate și, de altfel, le-a dat și un aspect science-fiction ochelarilor. În orice caz, ochelarii aceștia seamănă mult mai mult cu o pereche de ochelari clasică, după cum se poate observa și în videoclipul de prezentare.
Cum vor funcționa ochelarii cu traducere în timp real?
Din ilustrațiile prezentate, se înțelege că o persoană care poartă ochelarii și vorbește cu cineva, iar persoana respectivă îi răspunde într-o limbă necunoscută, poate efectiv „vedea” frazele rostite, prin traducere în propria limbă. Descrierea a confirmat deja câteva limbi, printre acestea numărându-se engleza, spaniola, mandarina și chiar limbajul american al semnelor. Noua tehnologia a fost una dintre numeroasele produse hightech prezentate în cadrul convenției, firma menționând că scopul lor este de a crea o legătură mult mai puternică între companiile Google și dinamica lumii reale.
Eddie Chung, unul dintre directorii de administrare a produselor la Google, spune că „ne interesează o expertiză care să ne permită depășirea barierelor lingvistice și prin analizarea datelor oferite de Google Translate, am reușit să integrăm totul într-o pereche de ochelari”. Într-un fel, acești ochelari vor fi un fel de buton de activare al opțiunii de subtitrare, inteligența artificială (AI) jucând un rol cheie în dezvoltarea mecanismului de funcționare. Pe lângă aceștia ochelari, compania își propune să găsească și noi opțiuni în ceea ce privește utilizarea Google Maps și a imaginilor prin satelit.
Ochelarii aceștia se bazează, în principal, pe Google Translate și „pot asculta” discursuri în diferite limbi sau, după cum am spus, pot detecta limbajul semnelor, proiectând o traducere aferentă în fața ochilor celui care îi poartă. Cu alte cuvinte, subtitrare în timp real. Acest lucru s-ar putea dovedi extrem de benefic nu doar persoanelor care doresc să comunice mult mai ușor cu cineva care vorbește o altă limbă (deși există numeroase dispozitive de traducere automată), dar va fi un instrument valoros pentru utilizatorii care suferă de surditate sau cu deficiențe de auz, fără a fi nevoie să poarte aparate auditive.
Deși ochelarii sunt încă în faza de prototip iar compania nu a oferit nicio informație privitoare la momentul în care vor fi disponibili pe piață, gata pentru comercializează, cu siguranță acesta reprezintă un moment esențial cu privire la direcția în care se îndreaptă piața gadget-urilor AR, susținute de inteligență artificială.
Alte idei de noi produse revoluționare
Deși prima incursiune a Alphabet în domeniu, prin crearea ”Google Glass”, a fost primită cu reacții negative, camera integrată ridicând probleme de confidențialitate și, în aceeași măsură, prețul fiind destul de mare, nu este tocmai clar cum și-a schimbat compania modul de abordare de la primul său model de ochelari automatizați. Oricum, în ceea ce privește design-ul, este cert faptul că lucrurile stau mult mai bine. De asemenea, mai târziu de-a lungul acestei luni, Google Maps va începe să afișeze un nou ”view” pentru unele orașe mari, care combină Street View fotografiile „de deasupra”. Funcția este concepută pentru a „crea un manechin digital al lumii înconjurătoare mult mai fidel”.
În cadrul aceleiași conferințe, Google a prezentat de asemenea un mic PC portabil, care ar putea fi lansat în anul 2023, cunoscut sub numele de Pixel Tablet. În aceeași măsură, un nou model al ceasului Pixel Watch va fi dat spre vânzare de-a lungul acestei luni. Vânzarea de dispozitive hardware suplimentare – precum aceste gadget-uri – ar putea reprezenta un pas mare pentru Google, care își va lărgi astfel veniturile deja susținute de campaniile sale bazate, în general, pe publicitate. În plus, Google a oferit și noi opțiuni de aplicații software, cum ar fi cea care le-ar permite clienților să fotografieze lucruri într-un magazin, care ulterior vor fi comparate cu ofertele altor magazine, în vederea alegerii celei mai convenabile.
Sundar Pichai, CEO al Alphabet Inc., respectiv Google Inc., a declarat că „realitatea augmentată ne oferă noi modalități de a realiza conexiuni între oameni (…). În această privință, limbajul este fundamental pentru a conecta oamenii unii cu alții. Și totuși, să înțelegi pe cineva care vorbește o limbă diferită sau să încerci să urmărești o conversație dacă suferi de surditate sau ai deficiențe de auz, este o adevărată provocare. Am vrut să vedem ce se întâmplă atunci când luăm progresele noastre în materie de traducere și transcriere și le transpunem în raza vizuală a utilizatorului – așa au apărut acești ochelari. I-am testat și s-au ridicat la nivelul așteptărilor”.
Într-adevăr, putem afirma că utilizarea unor astfel de ochelari este mult mai „rece” decât cea a unui traducător portabil. Uitându-te în ochii unei persoane atunci când îți vorbește, chiar dacă nu o înțelegi, se realizează o conexiune personală între emițător și receptor, Ca asta este și ideea, după spusele lui Eddie Chung: „(…) accesul la traducere va fi instantaneu și intuitiv, tehnologia dispărând în fundal, lăsându-ne să ne conectăm cu oamenii și lucrurile din jurul nostru”. Google a încorporat realitatea augmentată în multe dintre produsele sale, de la Google Lens, la multisearch, vizualizările live și imersive din Google Maps și altele.
Așteptăm cu nerăbdare mai multe informații privitoare la acest produs revoluționar. Dincolo de mecanismul de funcționare care momentan este încă destul de obscur, suntem curioși care va fi prețul unei perechi de ochelari cu traducere în timp real. În orice caz, este de așteptat să fie ceva mai mare decât cel mai profesional dispozitiv de traducere portabil întâlnit pe piață, dar suntem curioși cât de corectă va fi traducerea și, implicit, ce deficite va prezenta această pereche de ochelari cu traducere automată. Voi ce credeți? Vă așteptăm părerile în secțiunea de comentarii.
2 comentarii
Chiar interesant articol, sunt curios cat o să coste ochelarii acestia. Oricum, ma intreb daca vor putea traduce si chestii scrie, meniuri sau sa zicem pliante turistice…
O sa fie wow acesti ochelari, o sa ajute mult