Free cookie consent management tool by TermsFeed

În timpul unui eveniment organizat la Casa Albă luni seara (11 iulie), președintele american Joe Biden a prezentat cea mai „profundă” și detaliată imagine a cosmosului de până acum, prima imagine a telescopului spațial James Webb al NASA. Telescopul James Webb este una dintre cele mai inovatoare și mai interesante misiuni spațiale de la lansarea telescopului Hubble în aprilie 1990.

Misiunea este un proiect al NASA și al agențiilor spațiale europeană și canadiană, menit să redefinească modul în care înțelegem sistemul solar al Pământului, precum și modul în care s-au format primele galaxii.

La fel cum Hubble a fost numit după astronomul american Edwin Hubble, care a descoperit că universul se extinde, telescopul James Webb a fost numit, de asemenea, după un celebru James Webb. Dar cine este James Webb și ce a făcut pentru a fi onorat în acest mod?

Cine a fost James Webb?

James Edwin Webb s-a născut în 1906, în orășelul Tally Ho, în statul Carolina de Nord, SUA. A absolvit cu o diplomă de licență în arte și educație în 1928. A servit forțele armate din 1930 până în 1932 în Corpul de pușcași marini al Statelor Unite.

În 1932, James Webb a intrat în administrație publică în calitate de membru al Camerei Reprezentanților a Statelor Unite. În 1936 a absolvit un doctorat în drept la Facultatea de Drept a Universității George Washington și a intrat în avocatura din Districtul Columbia.

În 1944, s-a întors în Corpul pușcașilor marini ca și comandant al Grupului 28 de control aerian, unde a servit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După încheierea războiului, s-a întors la Washington și a lucrat în cadrul Biroului de Management și Buget.

Între 1949 și 1952, a fost subsecretar de stat în cadrul Departamentului de Stat sub conducerea lui Harry S. Truman iar ân februarie 1961, a fost invitat de președintele John F. Kennedy să preia cea mai importantă funcție din cadrul agenției spațiale americane: administrator al NASA, în plină cursă spațială împotriva rușilor.

Rol cheie în aterizarea pe Lună

James Webb a rămas ca administrator al NASA pentru cea mai mare parte a anilor 1960, conducând programul Apollo, care a dus primul om pe Lună. El a pledat pentru un echilibru între zborurile spațiale cu echipaj uman și activitatea științifică, deoarece acest lucru ar consolida educația universitară și industria aerospațială americană.

Potrivit site-ului NASA, în timpul mandatului lui Webb, agenția a investit în dezvoltarea de nave spațiale robotizate pentru a explora mediul lunar înainte de sosirea astronauților și a trimis sonde pe planete precum Marte și Venus.

În iulie 1969, James Webb s-a pensionat. Astfel, prin abilitățile sale organizatorice, James Webb a reușit să transforme NASA într-un centru coordonat de cercetare spațială. Iar spre sfârșitul carierei sale, a lansat un total de 75 de misiuni științifice ale NASA și a contribuit la trimiterea primului om pe Lună. Implicarea sa a pus bazele celei mai de succes perioade de descoperiri astronomice din istorie, care continuă până în prezent.

A reușit acest lucru, printre altele, prin tactul său politic și contactele sale în capitala americană, cu ajutorul cărora a reușit să obțină sprijin financiar, în special pentru NASA.

Cine a numit telescopul James Webb?

Telescopul James Webb se află în faza de planificare încă de la începutul secolului și a fost numit telescopul James Webb în 2002.

Administratorul NASA, Sean O’Keefe, a anunțat numele telescopului, spunând: ,,Este potrivit ca succesorul lui Hubble să fie numit în onoarea lui James Webb. Datorită eforturilor sale, am avut parte de primele noastre priviri asupra peisajului dramatic al spațiului cosmic. El a condus națiunea noastră în primele sale călătorii de explorare, transformând imaginația noastră în realitate.”.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.