Nimic nu poate aduce istoria la viață în maniera în care o fac filmele. Chiar dacă nu sunt 100% exacte din punct de vedere istoric, multe dintre acestea ne invită să cercetăm mai mult subiectul și povestea care îl înconjoară. Filmele specifice acestui gen, la fel că majoritatea celorlalte, au o audiență uriașă în Coreea de Sud. Fie că sunt bazate pe fapte reale sau sunt fictive, realiste sau fantastice acestea reușesc să modeleze modul în care oamenii gândesc despre trecut. Scenariile sunt concepute pentru a servi privitorilor o portretizare exactă a trecutului, iar astfel ne permit să experimentăm sentimente extreme de emoție trăite fără amenințarea existențială din acele vremuri.
Când urmărești un film istoric coreean ești transportat într-o lume atât de străină și îndepărtată de cea în care trăim astăzi, dar care te captivează prin modul în care îți sunt prezentate sentimentele universale de iubire, trădare, răscumpărare, inocență, dreptate, sacrificiu și transformare. Poveștile reușesc să creeze cu acuratețe o iluzie a trecutului prin prezentarea conexiunii dintre oameni în diferite moduri, începând de la povești de dragoste și până la camarazi de război.
Dacă ești și tu un pasionat al genului și îți place să îți petreci timpul bucurându-te de poveștile despre trecut, iată un ghid al celor 15 filme coreene istorice de neratat.
Cuprins
The Man Who Became King
Filmul istoric sud – coreean Gwanghae, The Man Who Became King (intitulat și Masquerade) a avut data lansării în anul 2012 și este al patrulea film coreean cu cele mai mari încasări din toate timpurile. Scenariul îl are în rol principal pe Lee Byung-hun care îl interpretează pe regele Gwanghae. Aici este pusă în scenă viața unui om de rând care se dă drept rege timp de două săptămâni, fapt ce conduce la conștientizări la nivel de politică și ce presupune rolul de lider.
În timp ce țara este cuprinsă de haos, bizarul rege Gwanghae își face griji pentru viața sa, drept urmare îi poruncește consilierului său Heo Kyun să îi găsească o sosie. Acesta îl angajează pe Ha-Seon, un clovn care nu are absolut nimic în comun cu regele – provenind din clase sociale complet diferite și avand personalități distincte, cu excepția faptului că arată exact la fel. Acest moment reprezintă punctul culminant al poveștii, deoarece Ha-Seon trebuie să ia temporar locul regelui atunci când acesta este otrăvit și scos din palat pentru a se vindeca.
Adaptarea lui Ha-Seon la viața palatului sub privirea atentă a lui Heo Kyun oferă spectatorilor momente istorice, dramatice și pline de umor de-a lungul filmului.
The King and the Clown
Filmul de dramă istorică The King and the Clown a apărut în anul 2005 și se concentrează pe estetica perioadei joseon. În rolurile principale îi regăsim pe Kam Woo-sung, Lee Joon-gi și Jung Jin-young. Povestea relatează viața a doi clovni, Jang-seng și Gong-gil care călătoresc spre Seul cu scopul de a face un spectacol umoristic. În timpul momentului artistic însă, aceștia folosesc un umor obscen și batjocoresc numele regelui cu scopul de a face publicul să râdă.
Drept urmare, cei doi sunt arestați și trimiși la palat amenințati cu execuția, dar în cele din urmă li se mai acordă o șansă de a își salva viețile: să reușească să îl facă pe rege să râdă. În mod surprinzător însă, spectacolul este pe placul regelui și acesta îi însărcinează pe cei doi bărbați cu funcția de clovni oficiali ai curții regale, oferindu-le hrană, adăpost și o viață lipsită de griji.
A Frozen Flower
A Frozen Flower este o producție sud – coreeană apărută în anul 2008 avându-i în distribuție pe Jo In-sung, Joo Jin-mo și Song Ji-hyo. Filmul se prezintă ca o dramă istorică plasată la sfârșitul dinastiei Goryeo, între 1300-1360, când străvechiul stat coreean a ajuns sub controlul dinastiei mongole Yuan.
Pe măsură ce regimul ajunge la un sfârșit amar în urma comploturilor dinastiei Yuan, regele Goryeo organizează o forță militară cunoscută sub numele de Kunryongwe, sub conducerea comandantului Hong Lim. Manipulativitatea Yuanului urmează să crească, ei încercând fără succes să submineze regele, punând un conducător amenințător într-o poziție înaltă.
Regele anticipează această schemă machiavelică și refuză categoric, spre consternarea oficialilor de rang înalt din Goryeo. Liderul captivează regele și urmează o luptă pentru putere în care fiecare își urmărește scopul și anume de a deține controlul total asupra regatului. Acest lucru duce la numeroase intrigi.
The Pirates
Producția istorică de aventură The Pirates din 2014 îi are pe Son Ye-jin și Kim Nam-gil în rolurile principale. Povestea este amplasată la începutul dinastiei Joseon și ne înfățișează confruntările dintre o bandă de pirați și un grup de bandiți ce lupta pentru același scop.
Nava ce poartă marele sigiliu al Cho-sun din China a fost atacată de o balenă cenușie în timpul navigării pe marea galbenă, aceasta înghițind timbrul regal Cho-sun. Când este anunțată oferirea unei recompense generoase oricui poate recupera sigiliul regal din burta balenei, cursa este pornită. Grupul de bandiți conduși de Jang Sa Jung și grupul de pirați conduși de Yeo Wol pornesc după comoara pierdută într-o continuă lupta de vânătoare de balene, determinați de un țel comun. Dar cine va ajunge mai întâi la ea?
Fighter in the Wind
Filmul istoric Fighter in the Wind a avut premiera internațională în 2004 și se bazează pe cartea japoneză Karate Baka Ichidai. Scenariul ne prezintă un tânăr ambițios, intelectual și singuratic pe nume Choi Bae Dal, care s-a stabilit în Japonia și a inventat o nouă tehnică de arte marțiale, numită „Kyokushin Karate”.
Datorită dorinței imense de a evolua, acesta a ajuns de la un simplu boxer stradal la a se alătura forțelor aeriene japoneze în 1938, la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Însă după ce Choi Bae Dal descoperă că face parte dintr-un program de Kamikaze, tânărul refuză să îndeplinească misiunea și își înfruntă instructorul. Drept urmare, acesta este eliberat împreună cu alți bărbați dar nu înainte de a fi bătuți de generalul Kato Harada. Acesta nu se lasă intimidat și continuă să își perfecționeze artele marțiale căutând să facă dreptate tuturor oamenilor nevinovați și să pedepsească răufăcătorii, în timp ce se îndrăgostește de frumoasa gheișă Youko.
War of the Arrows
Filmul istoric de acțiune War of the Arrows a avut debutul în anul 2011 și îi are în rolurile principale pe actorii Park Hae-il, Ryu Seung-ryong și Moon Chae-won. Filmul este bazat pe o dorință de răzbunare și urmărește povestea vieții lui Nam-Yi și a surorii acestuia Ja-In. În timpul copilăriei, cei doi au asistat la o scenă tragică în care tatăl lor, un slujitor al împăratului a fost ucis. Cei doi copii au fost luați de către Kim Moo-Sun, un bun prieten al tatălui lor care i-a crescut că pe propiii lui fii, departe de zona unde a avut loc tragicul eveniment.
Odată cu trecerea anilor, Nam-Yi a descoperit plăcerea de a petrece timpul vânând cu săgeata și în cele din urmă devine un arcaș renumit. Sora sa Ja-In urmează să se căsătorească cu Seo-Goon, însă în ziua nunții lor, forțele Qing le invadează satul. Aceștia asasineaza mulți dintre locuitori, în timp ce alții sunt luați drept prizonieri, Ja-In și Seo-Goon fiind printre ostatici. Nam-Yi, distrus de durere după ce își vede tatăl vitreg ucis și sora capturată, pornește în căutarea armatei Qing cu gândul de a se răzbuna. O confruntare sângeroasă este pe punctul de a începe.
The Front Line
The Front Line este o producție istorică de dramă și război lansată în anul 2011 în Coreea De Sud. Povestea filmului este plasată în anul 1953, în timpul războiului din Coreea. Spre sfârșitul războiului, se ordonă încetarea focului, însă pe un deal numit Aero.K, luptele aprige continuă cu scopul de a defini granița dintre Nord și Sud.
Când se constată că un comandant sud-coreean a fost ucis de propria sa armata, Kang Eun-Pyo primește ordin să investigheze Compania Alligator, cea mai bună companie din prima linie. Când ajunge la locul indicat însă, găsește un vechi prieten despre care se credea că este mort și descoperă unele informații care îi schimbă convingerile despre război și îi ridică întrebări despre rolul său în luptă.
The Warrior
Acest film istoric din 2001 ne prezintă povestea prințesei războinice Musa, interpretată de actrița Zhang Ziyi. Povestea filmului începe în 1375, perioada în care în China era haos între dinastia Yuan și dinastia Ming. Coryo (un vechi regat al Coreei din acele vremuri) a trimis o delegație formată din diplomați, soldați și un sclav pe nume Woo-sung Jung pentru a aduce pacea cu noul guvern chinez.
Cu toate acestea, delegația este acuzată de spionaj și trimisă în exil într-un deșert. Pe drum, aceștia întâlnesc o grupare Yuan cu care se înfruntă, iar soldații Coryo reușesc să supraviețuiască luptei. Când au observat faptul că cei din Yuan au răpit-o pe prințesa Ming, aceștia decid să o salveze, astfel încât să o poată folosi în schimbul primirii unei nave cu care ar putea ajunge acasă. Lucrurile nu vor decurge conform planului stabilit, iar bătălia începe.
Assassination
Filmul istoric de drama Assassination a avut data lansării în 2015, iar povestea acestuia este legată de punerea în mișcare a unui complot de asasinare. Acțiunea este plasată în anul 1933, la Shanghai, unde un agent al guvernului pe nume Yeom Seok-Jin îi dă în secret comandă lui Ahn Ok-yun de a-l ucide pe comandantul armatei japoneze.
AHN Ok-yun este un lunetist de top condamnat la moarte, iar pentru această sarcină, Yem Sek-jin, îl răsplătește eliberându-l din închisoare pe el și pe camarazii săi. Însă nu totul decurge așa cum s-a stabilit, întrucât marele complot este expus Japoniei de către un spion intern pe nume Hawaii-Pistol. Ulterior, acesta și partenerul său Younggam sunt angajați să îl elimine pe Ahn Ok-yun precum și întregul sau grup. Crezi că va reuși să ducă la bun sfârșit misiunea aproape imposibilă?
The Face Reader
The Face Reader (Gwansang) este un film sud – coreean lansat în 2013 și face parte din lista celor 15 filme coreene istorice. Această poveste istorică despre intrigi și conspirație ne pune în scenă viața lui Nae-Kyung, un tânăr ce provine dintr-o familie nobilă. Acesta călătorește în întreaga regiune și studiază fiziognomia – arta citirii expresiilor faciale, fiind capabil să evalueze personalitatea unei persoane, starea mentală, obiceiurile dar și viitorul acesteia doar cu ajutorul studiului aspectului exterior, în special al feței.
Talentele sale uimitoare s-au răspândit rapid în întreaga comunitate iar acest fapt îl plasează în centrul unei lupte aprigi pentru putere dintre prințul Sooyang și Kim Jong-Seo (vicepremiera regelui), care îi observă abilitățile și îl convinge să lucreze pentru interesele palatului, implicându-se astfel în lumea politică. După ce regele moare, un alt prinț moștenitor va urca pe tron, însă soarta acestuia este într-un pericol iminent. Va reuși Nae-Kyung să înăbușe planul de trădare împotriva noului rege?
Once Upon a Time
Once Upon a Time (Wonseu-eopon-eo-taim) este o producție sud – coreeană în genul istoric, război, thriller, ce a apărut pe marile ecrane în anul 2008. Scenariul se învârte în jurul evenimentelor petrecute în timpul dominației coloniale japoneze din 1944, când un legendar diamant de 3000 de carate supranumit ”Lumina Estului” este găsit în Coreea.
Armata va duce această bijuterie prețioasă cu mari eforturi în Japonia, iar sarcina se dovedește a fi destul de complicată, întrucât mulți hoți sunt interesați să o găsească. Unul dintre aceștia este aventurierul Oh Bong-goo, un bărbat sârguincios și încrezător în planurile sale de a intra în posesia diamantului. Impresionanta comoară este vanată atât pentru valoarea sa imensă, cât și datorită faptului că ar avea puteri misterioase.
The Grand Heist
The Grand Heist este un film istoric de comedie apărut în 2012 în Coreea de Sud. Acțiunea este plasată în timpul dinastiei Joseon, la sfârșitul secolului al XVIII – lea, o vreme în care gheața era la fel de valoroasă ca aurul. Familia regală se ocupă de controlul și de distribuirea gheții de care oamenii au mare nevoie în zilele toride de vară. Însă cel mai puternic personaj al epocii, Jo Myung-Soo, își dorește să aibă drepturi exclusive asupra întregii cantități de gheață.
Așadar, acesta elaborează un plan cu scopul de a privatiza distribuția de gheață și de a se îmbogăți. Din planul sau fac parte o serie de tertipuri ce stârnesc intrigi palpitante. Astfel, Jo Myung-Soo se folosește de pretexte false pentru a-l trimite în închisoare pe Lee Deok-moo, acesta fiind un nobil ce îi stă în cale și are grijă că Baek Dong-soo, persoană care este responsabilă pentru extragerea gheții, să cadă în dizgrație. Surprinzător, planul funcționează, iar Jo are acum drepturi exclusive asupra distribuției de gheață. Dar Deok-moo și Baek își planifică răzbunarea, reușind să formeze o întreagă echipa de experți în domeniul furturilor, ceea ce duce la conflicte si numeroase răsturnări de situație.
Battle for Incheon: Operation Chromite
Producția istorică Battle for Incheon: Operation Chromite, ce a avut premiera în 2016 gravitează în jurul unei misiuni secrete din timpul războiului din Coreea din anul 1950, în care Statele Unite Americane și forțele din Coreea de Sud au luptat împotriva celor din Coreea de Nord. Generalul MacArthur este instruit să-i împingă pe comuniști înapoi în nord și să câștige războiul, iar opțiunea cea mai înțeleaptă din punct de vedere tactic este un atac asupra orașului Incheon, dar șansele de succes par a fi destul de mici.
Prin urmare, este esențial ca pentru această operațiune să se adune cât mai multe informații în ceea ce privește apărarea orașului. Un atac dinspre mare face indispensabil ca pozițiile minelor maritime să fie cunoscute. Pentru obținerea acestor informații, o mică unitate coreeană din sud supravegheată de Jang Hak-soo este trimisă sub acoperire la Incheon pentru a obține detaliile secrete direct de la comandantul Lim Gye-jin.
În orice caz, Lim este extrem de atent cu cine vorbește, deoarece este destul de conștient de pericolul reprezentat de spioni. Nimeni din grup nu se așteaptă că generalul MacArthur să atace Incheon. Numai Lim anticipează acest lucru și astfel le îngreunează viața spionilor unității secrete.
The Spirit of Jeet Kune Do
În filmul istoric The Spirit of Jeet Kune Do apărut în 2004 scenariul se axează pe viața lui Hyun-soo, un tânăr timid și introvertit ce se transferă la un liceu renumit pentru relele tratamente aplicate elevilor. Ajuns aici observă face parte dintr-o clasa de delicventi, însă își propune să nu creeze probleme și să încerce să lege prietenii.
Deși Hyun-soo are un temperament foarte liniștit, răbdător și caută să stea departe de probleme, fiecare zi este o încercare pentru el, deoarece se confruntă fie cu bătăile aplicate de profesori, fie cu hărțuirea colegilor de școală. Hyun-soo se îndrăgostește de frumoasa Eun-joo, sentiment care va conduce la o schimbare ce se reflectă în reacțiile sale. Lucurile se complică, iar băiatul va fi prins într-un triunghi amoros încercand din răsputeri să câștige inima lui Eun-joo.
Shadows in the Palace
Pe podiumul producțiilor sud – coreene istorice horror se află Shadows in the Palace (Goongnyeo), ce a avut premieră internațională în anul 2007. Filmul este plasat în perioada Chosun și portretizează o poveste care se învârte în jurul unei crime misterioase. O tânăra doctorița pe nume Chun-ryung investighează cadavrul unei servitoare găsită moartă și spânzurată în camera proprie din palatul regal. Deși superiorii medicului insistă că a fost vorba despre o simplă sinucidere și îi sugerează să închidă cazul, femeia nu se oprește din a cauta răspunsuri și începe o anchetă.
Cu un simt incredibil al dreptății, aceasta începe să caute singură vinovatul în interiorul palatului și cheamă martori dintre celelalte servitoare în speranța că va reuși să demaște înșelăciunile ce gravitează un jurul morții suspecte. Ulterior, efectuează o autopsie în urma căreia descoperă că nu au existat indicii de sinucidere. Chun-ryung ajunge la concluzia că făptașul este o persoană cu o înaltă funcție de la curte. Dacă va continua să cerceteze circumstanțele acestui caz, ea va fi prinsă în mijlocul unui joc foarte periculos. Întreg filmul este învăluit de suspans, momente tensionate și răsturnări de situație, totul culminând cu un final neașteptat, dar bine gândit.
Filmele din Coreea de Sud au reușit întotdeauna să exploateze o realitate posibilă pentru a da naștere la povești care atrag publicul. Uneori, epoca descrisă într-un film rezonează cu evenimentele din viață reală, iar asta poate oferi spectatorilor o perspectiva asupra autenticitățîi istorice, experimentând iluzia de a deschide o ușa spre trecut. Alteori, filmele sunt menite să ne destindă și din fericire acestea reprezintă o parte majoră a culturii coreene.
Separarea faptelor de ficțiune este un proces interesant, deoarece descoperi că, în cele din urmă adevărul este (aproape) întotdeauna mai fascinant decât ficțiunea. De ce să nu profiți de această experiență cu multitudinea de filme coreene istorice de calitate care există?