Site-urile retelelor de socializare, cum ar fi de exemplu Facebook, ar trebui sa puna la dispozitia utilizatorilor o optiune care sa faca mai usoara stergerea continutului comun dupa despartire, spun expertii. Acestia sunt de parere ca astfel oamenii ar face fata mai usor despratirii.
Aceste site-uri ar trebui sa le ofere posibilitatea cuplurilor care s-au despartit sa stearga dovezile relatiei lor mult mai usor, expertii sugerand chiar crearea unui soft automat care sa adune toate dovezile digitale ale relatiei dupa despartire cuplului.
Dr Corina Sas de la Universitatea Lancaster si profesorul Steve Whittaker de la Universitatea din California au intervievat 24 de tineri despre modul in care acestia gestioneaza dovezile relatiilor lor destramate in mediul online. Aceste „posesiuni digitale” includ de la mesaje, e-mail-uri, muzica, clipuri la poze, fie ca sunt ele pastrate pe dispozitive mobile, pe laptop sau in rame digitale.
„Este destul de greu sa stergi urmele unei relatii trecute de pe sistemele retelelor de socializare si poate fi dureros sa le revezi accidental,” spune Sas. „Una dintre cele mai mari probleme implica continutul de pe contul de Facebook, retea de socializare unde cuplurile isi pot aminti cu usurinta de fostul partener daca nu aleg deliberat sa-l scoata din lista de prieteni. Chiar si asa, informatii legate de fostul partener pot fi afisate pe paginile prietenilor comuni, informatii pe care cei in cauza nu le pot sterge,” a mai spus Sas.
Cercetatorii sustin ca stergerea acestor dovezi poate fi o sarcina anevoioasa, mai ales cand continutul este stocat pe mai multe dispozitive, existenta unei optinui automate simplificand totul.
In urma studiului „Plan pentru a uita, eliminarea bunurilor digitale dupa o despartire” s-a constatat ca oamenii adopta, in general, trei strategii cand vine vorba de administrarea continutului digital, fie sterg sau salveaza totul, fie sterg doar anumite date dupa ceva vreme. „Cea mai buna abordare este sa nu actionam din impuls, ci sa incercam sa asteptam. Apoi putem decide ce anume vrem sa stergem si ce vrem sa pastram, fara a avea regerete ulterioare,” a mai declarat Sas.