Free cookie consent management tool by TermsFeed

Desi avem destul de asteptat pentru a afla inovatiile dezvoltate in laboratoarele secrete ale Google, X Lab, compania are o aventura ce implica tehnologia viitorului, tehnologie pe care doreste sa o prezinte si publicului larg. Intr-un parteneriat cu NASA, Google s-a imbarcat intr-un proiect ce foloseste calculatorul cuantic D-Wave Two de 512 qubit ce poate rezolva cele mai mari probleme de calcul.

Si deoarece cea mai simpla metoda de a explica este prin imagini si video, Google a postat un mic documentar unde explica ce inseamna un calculator cuantic si cum planuieste sa foloseasca aceasta tehnologie pentru a face noi descoperiri. Prima data anuntat in luna Mai a anului trecut, parteneriatul dintre Google si NASA va permite celor doua echipe – alaturi cu mai multe universitati – sa imparta noul calculator puternic putand astfel sa cerceteze domenii diferite.

Calculatoarele traditionale digitale – calculatoarele ce le folosim cu totii – opereaza folosind o abordare binara, la un nivel de baza asta inseamna diferentierea bitilor de date folosind cifrele 1 si 0.

Un calculator cuantic difera fata de un calculator binar, acesta ofera cercetatorilor puterea de a pune bitii de date in starile 1 si 0 simultan, nu prin cicluri de calculatii, in ecuatii liniare, asa cum functioneaza calculatoarele din ziua de astazi. Potentialul unui calculator cuantic ar putea oferi intelegerea tiparelor vremii, fizica teoretica si chiar inteligenta artificiala.

Noua tehnologie de procesare nu doar ca ofera oamenilor de stiinta abilitatea de a determina o varietate de solutii simultan dar salveaza energie si mareste viteza de procesare cu mai multe ordine de marime. Pentru Google, procesarea cuantica ar putea ajuta la cautarile avansate, retelele neurale si inteligenta artificiala. Aceste avantaje vor ajuta compania sa isi atinga scopul de a fi capabila sa spuna ce ne dorim inainte sa o cerem.

Chiar si prin explicatii simple, procesarea cuantica este destul de complicata pentru fiecare dintre noi iar noul video de prezentare de la Google este binevenit pentru toti, acesta ofera explicatii simple pentru a ne ajuta sa intelegem noua tehnologie.

Parteneriatul cu NASA prezinta posibilitati infinite pentru stapanirea tehnologiei iar Google se gandeste la procesarea cuantica de ceva timp. In 2009, Google a discutat cu echipa sa de cercetare pentru a lucra cu compania ce cerceta procesarea cuantica D-Wave care avea ca scop studierea algoritmilor cuantici si invatarea masinilor sa inteleaga procesarea.

Termenul de procesare cuantica este nou pentru multi cercetatori iar acestia inca nu sunt siguri despre ce ar putea invata in urmatorii ani, asta face proiectul si mai interesant.

Intr-un mesaj publicat pe Google+, echipa Google Quantum A.I a scris: „Suntem in primele, primele, zile dar credem ca procesarea cuantica ne poate ajuta sa rezolvam cele mai complicate probleme ale lumii legate de stiinta. Suntem interesati despre cum procesarea cuantica va avansa in invatarea unei masini, o tehnologie ce poate fi aplicata virtual oricarui domeniu: de la gasirea unui remediu pentru o boala sau pentru intelegerea climatului planetei.”

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.