Dacă ești în căutare de jocuri PC vechi, alături de care îți petreceai o mare parte din zi atunci când erai mic, atunci ai ajuns unde trebuie. Am pregătit pentru tine o listă de jocuri vechi în cadrul căreia cu siguranță vei găsi măcar unul de care să-ți amintești. Ce-i drept, piața jocurilor a crescut extraordinar în ultimii ani, venind, de altfel, și cu o mulțime de îmbunătățiri în ceea ce privește grafica, complexitatea și, implicit, cerințele de sistem din ce în ce mai mari. Însă, totuși, mereu vom păstra nostalgia acelor jocuri vechi, alături de care am crescut și de care ne amintim cu mare drag. Poate nu erau ele cele mai efervescente în ceea ce privește dinamica jocului, storyline-ul, acțiunea în sine, complexitatea și skill-urile pe care le presupuneau pentru a duce misiunile la capăt, dar erau jocuri simple, distractive. Pentru că, în cele din urmă, despre asta era vorba: despre a te distra și a-ți petrece timpul relaxându-te, în timp ce îndeplinești misiuni, te întreci cu roboții (sau cu prietenii tăi, în cazul jocurilor multiplayer), pornești în aventuri și te pierzi în ele.

Fără să mai lungim lucrurile, iată o listă cu jocuri PC pe care sigur o vei găsi practică!

Age of Empires I

Primul joc din jocuri PC vechi listă este nimeni altul decât Age of Empires I. Chiar dacă, de-a lungul timpului, jocul a fost mult îmbunătățit, în versiuni remastered, primul joc apărut rămâne, cel puțin după părerea mea, un etalon al jocurilor de strategie în timp real care abordează teme istorice. Acest joc a fost lansat în 1997 și dezvoltat de către Ensemble Studios, fiind un joc 2D, de strategie, care poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer. Dincolo de campaniile care pot fi îndeplinite, are și multe alte moduri de joc incluse: cu timp limită, supraviețuire, last standing și capturare a unor obiecte religioase. Pe măsură ce evoluezi de-a lungul a patru epoci istorice (epoca de piatră, neolitică, a bronzului și fierului), ai acces la soldați, clădiri și unități noi.

Imagine joc Age of Empires 1
Age of Empires 1, joc dezvoltat de Ensemble Studios

Diablo II

Diablo II este un joc de acțiune RPG care are o tematică ”dark fantasy”, lansat de Blizzard Entertainment în anul 2000. Acest joc PC vechi a devenit foarte popular încă de când a fost lansat, deoarece era un standard pentru jocurile de stilul hack and slash. Diablo II poate fi jucat atât individual, cât și multiplayer, prin intermediul unui LAN sau prin Battle.net. Este un joc foarte complex (sau, cel puțin, era deosebit de complex atunci când a apărut), dar care încă se dovedește a fi pe placul iubitorilor acestui gen. Nu putea lipsi din jocuri PC vechi listă, fără niciun dubiu!

Imagine din jocul Diablo 2
Diablo II, dezvoltat de Blizzard Entertainment, acum disponibil și in varianta Resurrected

Re-Volt

Re-Volt este un joc foarte drăguț care presupune curse de mașini, în general. Ai la dispoziție o listă foarte variată de mașini pe care le poți conduce, diferite tipuri de terenuri și piste pe care le poți accesa. În esență, lucrurile sunt simple: trebuie să treci linia de sosire înaintea celorlalți, dar n-are cum să fie chiar atât de simplu, deoarece pe parcursul traseului există o mulțime de „bonusuri” pe care le poți folosi, spre exemplu, pentru a lăsa pete de ulei în urma ta, pentru a avea un stimul temporar de viteză, a arunca cu rachete, bile și alte chestii de acest gen. Poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer. Și, credeți-ne, este un joc vechi foarte distractiv!

Imagine dIn jocul
Re-Volt, joc dezvoltat de Acclaim Studios London

Captain Claw

Captain Claw este un joc video de tip 2D side-scroller, dezvoltat de Monolith Productions și lansat în 1997, a cărui erou este o pisică pirat, căpitanul Nathaniel Joseph Claw, care pornește în căutarea unei amulete antice, străvechi, în timp ce trebuie să se lupte cu dușmanii care-i stau în cale și trebuie să rezolve diferite puzzle-uri. Chiar dacă ar putea părea simplu, joculețul este destul de complicat și, sincer, unele misiuni chiar îți scot peri albi. În orice caz, este unul dintre acele jocuri PC vechi de care ne-amintim mereu cu drag și care ne-au făcut copilăria mai aventuroasă!

Imagine din jocul Captain Claw
Captain Claw, joc dezvoltat de Monolith Productions în anul 1997

Serious Sam: The First Encounter

Acest joc video de tip first-person shooter, dezvoltat de Croteam, a fost lansat pe data de 21 martie 2001. Deși, de-a lungul timpului, au mai apărut și alte versiuni, mult îmbunătățite și mai complexe, Serious Sam: The First Encounter „rămâne baza”: urmărește aventurile protagonistului Sam ”Serious” Stone în lupta sa împotriva forțelor celebrului stăpân extraterestru Mental, care încearcă să distrugă omenirea. În călătoria sa, el ajungi prin Egiptul Antic, unde luptă împotriva hoardelor armatei lui Mental – având la dispoziție un arsenal foarte interesant de arme (puști, lansatoare de rachete, drujbe, un tun portabil de mare putere, grenade și altele). N-aveam cum să nu-l includem pe această listă jocuri PC vechi!

Imagine joc Serious Sam: The First Encounter
Serious Sam: The First Encounter, dezvoltat de Croteam în anul 2001

Half-Life II

Un alt joc de tip first-person shooter, dezvoltat și publicat de Valve în 2004, prin platforma Steam, care combină foarte multe lucruri: misiuni, împușcături, puzzle-uri, storyline-ul foarte bun, vehicule și gameplay plin de acțiune. În joc îl controlezi pe Gordon Freeman, care se alătură unui grup de rezistență pentru a elibera Pământul de sub controlul unui imperiu extraterestru, așa-numitul The Combine. Acest imperiu multidimensional reprezintă forța antagonistă principală din jocul video lansat în 2004, dar și din versiunile ulterioare dezvoltate de Valve. The Combine este format din elemente organice, sintetice și puternic mecanizate – inamici redutabili care-ți fac misiunile deosebit de complicate!

Imagine gameplay Half Life 2
Half Life 2, dezvoltat de Valve

Warcraft III: The Frozen Throne

The Frozen Throne face parte din categoria jocurilor de strategie în timp real (RTS), dezvoltat de Blizzard Entertainment și lansat în Europa pe data de 4 iulie 2003. Poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer, fiind pachetul de expansiune al jocului Warcraft III: Reign of Chaos, iar pentru a-l putea juca ai nevoie de acest din urmă. Jocul include unități pentru mai multe tipuri de eroi (elfi, orci, oameni, dwarves, undead), și o mulțime de misiuni interesante și campanii standalone pe care să le încerci. Există o mulțime de hărți interesante pe care le poți descărca de pe internet după ce termini misiunile, așa că nu ai cum să te plictisești! Chiar merită reamintim în această listă jocuri PC vechi.

Imagine din jocul Warcraft III: The Frozen Throne
Warcraft III: The Frozen Throne, este un pachet de expansiune pentru Warcraft III: Reign of Chaos, joc dezvoltat de Blizzard Entertainment

Zuma Deluxe

Schimbăm puțin registrul pentru a reaminti de un alt joc care, deși mult mai simplu, nu putem spune că nu ne-a distrat de-a lungul copilăriei. Este vorba de Zuma Deluxe, cu acea broscuță care scuipa bile colorate ce trebuiau folosite pentru a opri lanțul de bile înainte să ajungă la acel soare. După cum vă puteți da seama, este un joc de tip puzzle, dezvoltat de PopCapGames, lansat pe data de 12 decembrie 2003. În anul 2004, jocul a fost numit, de către RealArcade, „jocul anului”, iar în anul 2009 a fost lansată o continuare a jocului, Zuma’s Revenge!, îmbunătățită cu mai multe tactici de joc, moduri, arme și noi inamici. Acest joc se poate juca doar cu mouse-ul!

Imagine din jocul Zuma Deluxe
Zuma Deluxe, joc dezvoltat de Oberon Media

StarCraft

Un alt joc video de strategie în timp real, militar, cu tentă science-fiction, dezvoltat de Blizzard Entertainment. Deși a fost lansat inițial pe 31 martie 1998, s-a vândut în peste 11 milioane de exemplare până în anul 2009, fiind astfel unul dintre jocurile pentru PC care, de-a lungul timpului, s-au vândut cel mai bine. Este un joc foarte complex, cu misiuni cu grade de dificultate diferite, unități de luptă, clădiri, în care trebuie să strângi resurse, să distrugi baza inamicului sau să îndeplinești alte tipuri de obiective. StarCraft chiar este unul dintre acele jocuri PC vechi pe care le-am jucat, tind să cred, fiecare dintre noi – și ale cărui amintiri ne stârnesc nostalgie și ne-aduc aminte de perioada copilăriei!

Imagine din jocul StarCraft
StarCraft, joc dezvoltat de Blizzard Entertainment, disponibil acum și în varianta Remastered

GTA Vice City

Nimic de spus, probabil, de GTA Vice City, dezvoltat de Rockstar North și lansat pe data de 27 octombrie 2002. Chiar dacă de-a lungul timpului au apărut numeroase alte versiuni, cu o grafică mult mai bună, în pas cu tendințele și descoperirile în tehnologia jocurilor, prima versiune rămâne una de care ne amintim cu toții: efervescența misiunilor, complexitatea lucrurilor pe care le poți face în joc, personajele, povestea – totul a reprezentat, la acea perioadă, ceva cu totul și cu totul nou pentru fiecare dintre noi.

Imagine din GTA Vice City
GTA Vice City, joc dezvoltat de Rockstar North, disponibil împreuna cu alte 2 jocuri în varianta Definitive Edition

Fable: The Lost Chapters

Fable: The Lost Chapters este un joc pur și simplu genial, de tip RPG, în design-ul căruia Peter Molyneux a făcut o treabă absolut revoluționară pentru acea perioadă.  Dezvoltat de Lionhead Studios, Big Blue Box Studios, Feral Interactiveși lansat pe data de 20 septembrie 2005, jocul are un storyline foarte bun și, cel puțin după părerea mea, ar putea fi jucat nu doar o dată, ci de mai multe ori: în esență, acțiunile tale îți determină abilitățile, aspectul și reputația, putând să-ți creezi, de fiecare dată, o poveste nouă – chiar din copilărie, când bandiții îți atacă satul și ucid tatăl, până la bătrânețe, când ești nevoit să te lupți cu cel mai malefic om din Univers, Jack! Chiar este un joc foarte complex care urmărește povestea unui personaj pe întreg parcursul vieții sale, cu o multitudine de misiuni principale și secundare, personaje și inamici dintre cei mai bizari.

Imagine din jocul Fable: The Lost Chapters
Fable: The Lost Chapters, joc dezvoltat de Lionhead Studios

Disney’s Tarzan

Un alt joc vechi, probabil „un clasic”, este Tarzan, care nu mai are nevoie de nicio prezentare suplimentară. Un joc relaxant, interesant, cu diferite moduri pe care le poți accesa, de tip ”platformer”, creat de Eurocom Developments și publicat de Disney în 1999 pentru Playstation și Windows. Tânărul Tarzan poate să sară, să arunce cu fructe în inamici, să crape pământul pentru a dezvălui zone secrete sau să spargă obiecte. Nivelul de dificultate al jocului poate fi setat la ușor, mediu sau greu, ceea ce-l face accesibil pentru copii și prietenos pentru toate categoriile de vârstă.

Imagine din jocul Disney's Tarzan
Disney’s Tarzan, joc dezvoltat de Eurocom

Disney’s Hercules

Disney’s Hercules este un joc de acțiune platformer pentru Windows 95 și Playstation publicat în 1997 de Disney Interactive, bazat pe filmul animat cu același nume. Este un joc foarte simplu, ușor, dar rămâne încă interesant și cu siguranță merită reamintit în jocuri PC vechi listă, chiar dacă nu ne dă pe spate prin grafică, complexitate și poveste. Totuși, trebuie să avem în vedere și faptul că a fost dezvoltat mai devreme de 1997, iar între timp jocurile au devenit cu adevărat revoluționare. Cum, în acest articol, vorbim în principal despre jocuri PC vechi, încercăm să facem referire la acele jocuri ale anilor 2000.

Imagine din jocul Disney's Hercules
Disney’s Hercules, joc dezvoltat de Eurocom

Call of Duty: Modern Warfare II

Call of Duty: Modern Warfare II este un joc de tip first-person shooter, lansat în 2009, dezvoltat de Infinity Ward și publicat de Activision. Campania jocului urmărește Task Force 141, o unitate multinațională de forțe speciale aflată sub comanda căpitanului Soap MacTavish, în misiunea sa de a-l vâna pe Vladimir Makarov, liderul partidului ultranaționalist rus, și pe rangerii armatei americane (Army Rangers) din Batalionul 1/75th Ranger Regiment, care apără zona Washington, D.C., de invazia rusă. Principalele personaje care pot fi „folosite” în joc sunt sergentul Gary ”Roach” Sanderson, din Task Force 141, și soldatul James Ramirez, din Army Rangers. Este un joc foarte complex, extrem de popular, care de-a lungul timpului a cunoscut numeroase alte ediții și îmbunătățiri.

Imagine din jocul Call of Duty Modern Warfare II
Call of Duty Modern Warfare II, dezvoltat de Activision

Oni

Oni este un joc video de acțiune la persoana a treia (third-person) dezvoltat de Bungie West, o divizie a Bungie, și publicat de Take-Two Interactive. Lansat în 2001, gameplay-ul constă în împușcături, luptă corp la corp (în special), și un storyline destul de interesant. Stilul jocului a fost în mare parte inspirat de Ghost in the Shell și Akira, fiind plasat într-o lume cyberpunk. Jucătorul poate lovi cu pumnul, piciorul, folosi o combinație de manevre interesante, combo-uri mai puternice. Există zece arme diferite, dar lupta corp la corp este cel mai eficient și comun mijloc prin care să-ți învingi inamicii. Personajul jucătorului, cunoscut sub numele de cod Konoko, află foarte multe secrete din trecutul ei – așa că se întoarce împotriva tuturor, într-o misiune de autodescoperire.

Imagine din jocul Oni
Oni, joc dezvoltat de Bungie

Heroes of Might & Magic III

Nimic de spus, de altfel, despre Heroes of Might & Magic III, un joc care, chiar și în momentul de față, mi se pare deosebit de bun, complex și complet. Cu misiuni dintre cele mai interesante, căutări de artefacte, castele cu unități specifice, hărți dintre cele mai interesante, rămâne unul dintre acele jocuri PC vechi la care te reîntorci chiar și în 2022 – pentru că știi că vei avea parte de o aventură specială, din nou și din nou, ori de câte ori l-ai juca. Există și alte versiuni ale jocului, ulterior apărute, care chiar sunt la fel de interesante și bune. După părerea mea, acest joc rămâne unul dintre cele mai interesante dintotdeauna.

Imagine din Heroes of Might & Magic III
Heroes of Might & Magic III, joc dezvoltat de Microsoft

Chicken Invaders

Chicken Invaders este un alt „joc clasic al copilăriei”, în care trebuie să explorezi spațiul în timp ce împuști găini (care, la rândul lor, „te împușcă” în timp ce fac ouă), să te lupți la finalul fiecărei runde cu un boss. Pe parcurs, pe măsură ce treci de anumite etape, poți să-ți îmbunătățești armamentul, să-ți schimbi gloanțele. Poate fi jucat atât în versiune singleplayer, cât și multiplayer (este mult mai amuzant în acest fel). Nu am putut să nu-l reamintim în această listă jocuri PC vechi, deoarece, tind să cred, fiecare dintre noi am jucat măcar o dată Chicken Invaders – chiar și versiunile ulterior apărute sunt la fel de distractive!

Imagine din Chicken Invaders
Chicken Invaders, joc dezvoltat de InterAction studios

Atomic Bomberman

Un joc de tip isometric arcade platformer, care, în general, se joacă multiplayer. Nu are o poveste anume, ci un obiectiv simplu: să-ți distrugi și bombardezi inamicul, înainte de a fi doborât de către acesta. Bătăliile sunt extrem de distractive, jucate foarte, foarte rapid. Tot ce trebuie să faci este să poziționezi bomba cum trebuie, iar când va exploda, aceasta va lansa flăcări atât pe verticală, cât și pe orizontală – dacă flacăra prinde un jucător, acesta este transformat în cenușă, deci iese din joc. De asemenea, îți poți îmbunătăți lungimea focului, numărul de bombe ce pot fi depuse, pe măsură ce găsești power-up-uri.

Imagine din jocul Atomic Bomberman
Atomic Bomberman, lansat in anul 1997, dezvoltat de Interplay Entertainment

Command & Conquer: Generals

Command & Conquer: Generals este un joc video de tip real-time strategy, lansat în 2003, versiunea pentru Windows a jocului fiind dezvoltată de EA Pacific și publicată de EA Games. Reprezintă al șaptea tranșă a seriei Command & Conquer. Jocul funcționează într-o manieră similară cu cea a altor titluri din serie – se construiesc baze, antrenează unități, caută resurse, iar apoi au loc lupte între adversari în vederea distrugerii bazelor și armatelor acestora. Evident, este vorba despre multe tipuri de unități, armament disponibil, infanterie, vehicule terestre, avioane, fiecare cu roluri specifice. Este un titlu care, bineînțeles, nu putea lipsi din lista de jocuri PC vechi.

Imagine din jocul Command & Conquer: Generals
Command & Conquer: Generals, joc dezvoltat de Danger Close

Jazz Jackrabbit

Deși există cam 4 versiuni ale jocului, aici facem referire la cea din 1994, dezvoltată și publicată de Epic MegaGames și lansată în 1994 pentru MS-DOS. În acest joc, Jazz trebuie să o salveze pe prințesa Carrotus Eva Earlong, care a fost răpită de către dușmanul său, Devan Shell. Ediția shareware, datorită popularității, a fost numită, de către PC Format, „jocul Arcade al anului”. Și celelalte versiuni apărute sunt la fel de drăguțe, toate urmărind povestea personajului omonim, Jazz Jackrabbit, un iepure antropomorf, verde, care se luptă cu inamicul său, Devan Shell, într-o parodie științifico-fantastică a fabulei The Tortoise and the Hare. Creată de Arjan Brussee și Cliff Bleszinski, dezvoltată de Epic Games, seria rămâne una pe placul tuturor.

Imagine gameplay Jazz Jackrabbit
Jazz Jackrabbit, joc dezvoltat de Epic Games

Aceasta a fost lista de jocuri PC vechi. Știm, bineînțeles, că am fi putut adăuga mult mai multe titluri, însă acestea sunt primele care ne-au venit în minte. Bineînțeles, asta înseamnă că poți oricând să ne recomanzi alte jocuri PC vechi de care îți amintești cu nostalgie și cu drag. Așteptăm recomandările tale în secțiunea de comentarii!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

  1. Avatar of George

    Omg Fable, Age of Empires, Jazz… Ce de-a jocuri!!! Oare le mai gasesc pe undeva? :)) Oricum, eu imi amintesc si de jocurile acelea super de copii care se cumparau de la magazine, gen Reksio si Țapul Țicu :)) Ce vremuri!

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.