Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă ești în căutare de jocuri PC vechi, alături de care îți petreceai o mare parte din zi atunci când erai mic, atunci ai ajuns unde trebuie. Am pregătit pentru tine o listă de jocuri vechi în cadrul căreia cu siguranță vei găsi măcar unul de care să-ți amintești. Ce-i drept, piața jocurilor a crescut extraordinar în ultimii ani, venind, de altfel, și cu o mulțime de îmbunătățiri în ceea ce privește grafica, complexitatea și, implicit, cerințele de sistem din ce în ce mai mari. Totuși, mereu vom păstra nostalgia acelor jocuri PC vechi, alături de care am crescut și de care ne amintim cu mare drag.

Poate aceste jocuri PC vechi nu erau ele cele mai dinamice în ceea ce privește storyline-ul, acțiunea în sine, complexitatea și skill-urile pe care le presupuneau pentru a duce misiunile la capăt, dar erau jocuri simple și distractive pe care puteai să le joci ore în șir fără să te plictisești. Pentru că, în cele din urmă, despre asta era vorba: despre a te distra și a-ți petrece timpul relaxându-te, în timp ce îndeplinești misiuni, te întreci cu roboții (sau cu prietenii tăi, în cazul jocurilor multiplayer), pornești în aventuri și te pierzi în ele.

Age of Empires I

Primul joc din această listă cu jocuri PC vechi este nimeni altul decât Age of Empires I. Chiar dacă, de-a lungul timpului, jocul a fost mult îmbunătățit, în versiuni remastered, primul joc apărut rămâne, cel puțin după părerea mea, un etalon al jocurilor de strategie în timp real care abordează teme istorice. Acest joc a fost lansat în 1997 și dezvoltat de către Ensemble Studios, fiind un joc 2D, de strategie, care poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer. Dincolo de campaniile care pot fi îndeplinite, are și multe alte moduri de joc incluse: cu timp limită, supraviețuire, last standing și capturare a unor obiecte religioase. Pe măsură ce evoluezi de-a lungul a patru epoci istorice (epoca de piatră, neolitică, a bronzului și fierului), ai acces la soldați, clădiri și unități noi.

Primul joc din jocuri PC vechi listă este nimeni altul decât Age of Empires I
Age of Empires 1, joc dezvoltat de Ensemble Studios

Diablo II

Diablo II este un joc de acțiune RPG care are o tematică ”dark fantasy”, lansat de Blizzard Entertainment în anul 2000. Acest joc face parte din acele jocuri PC vechi care a devenit foarte popular încă de când a fost lansat, deoarece era un standard pentru jocurile de stilul hack and slash. Diablo II poate fi jucat atât individual, cât și multiplayer, prin intermediul unui LAN sau prin Battle.net. Este un joc foarte complex (sau, cel puțin, era deosebit de complex atunci când a apărut), dar care încă se dovedește a fi pe placul iubitorilor acestui gen.

Diablo II este un joc de acțiune RPG care are o tematică ”dark fantasy”
Diablo II, dezvoltat de Blizzard Entertainment, acum disponibil și in varianta Resurrected

Re-Volt

Re-Volt este un joc foarte competitiv care presupune curse de mașini, în general. Ai la dispoziție o listă foarte variată de mașini pe care le poți conduce, diferite tipuri de terenuri și piste pe care le poți accesa. În esență, lucrurile sunt simple: trebuie să treci linia de sosire înaintea celorlalți, dar n-are cum să fie chiar atât de simplu, deoarece pe parcursul traseului există o mulțime de „bonusuri” pe care le poți folosi, spre exemplu, pentru a lăsa pete de ulei în urma ta, pentru a avea un stimul temporar de viteză, a arunca cu rachete, bile și alte chestii de acest gen. Poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer.

Re-Volt este un joc foarte drăguț care presupune curse de mașini, în general
Re-Volt, joc dezvoltat de Acclaim Studios London

Captain Claw

Captain Claw este un joc video de tip 2D side-scroller, dezvoltat de Monolith Productions și lansat în 1997, a cărui erou este o pisică pirat, căpitanul Nathaniel Joseph Claw, care pornește în căutarea unei amulete străvechi, în timp ce trebuie să se lupte cu dușmanii care-i stau în cale și trebuie să rezolve diferite puzzle-uri. Chiar dacă ar putea părea simplu, acest joc este destul de complicat și, sincer, unele misiuni chiar te vor face să-ți pierzi răbdarea. În orice caz, acesta este unul dintre acele jocuri PC vechi de care ne amintim mereu cu drag și care ne-au făcut copilăria mai aventuroasă.

Captain Claw, joc dezvoltat de Monolith Productions Captain Claw, joc dezvoltat de Monolith Productions
Captain Claw, joc dezvoltat de Monolith Productions în anul 1997

Serious Sam: The First Encounter

Nu aveam cum să nu includem pe lista cu jocuri PC vechi acest joc video de tip first-person shooter, dezvoltat de Croteam care a fost lansat pe data de 21 martie 2001. Deși, de-a lungul timpului, au mai apărut și alte versiuni, mult mai îmbunătățite și complexe, prima versiune a jocului Serious Sam: The First Encounter va rămâne în inimile noastre. Acesta urmărește aventurile protagonistului Sam ”Serious” Stone în lupta sa împotriva forțelor stăpânului extraterestru Mental, care încearcă să distrugă omenirea. În călătoria sa, el ajunge prin Egiptul Antic, unde luptă împotriva hoardelor armatei inamicului său, Mental, având la dispoziție un arsenal foarte interesant și diversificat de arme (puști, lansatoare de rachete, drujbe, un tun portabil de mare putere, grenade și altele).

Serious Sam The First Encounter dezvoltat de Croteam, a fost lansat pe data de 21 martie 2001
Serious Sam: The First Encounter, dezvoltat de Croteam în anul 2001

Half-Life II

Half Life II este un alt joc de tip first-person shooter care a fost dezvoltat și publicat de Valve în 2004, pe platforma Steam. Acesta combină o serie de foarte multe lucruri precum misiuni, împușcături, puzzle-uri, storyline-ul memorabil, vehicule, printe altele, care îți oferă un gameplay intens și plin de acțiune. În joc îl controlezi pe Gordon Freeman, care se alătură unui grup ce luptă pentru a elibera Pământul de sub controlul unui imperiu extraterestru, numit The Combine. Acest imperiu multidimensional reprezintă forța antagonistă principală din jocul video care face parte din lista de jocuri PC vechi, dar și din versiunile ulterioare dezvoltate de compania Valve. The Combine este format din cei mai cruzi lideri ai Pământului, care folosesc o violență excesivă pentru a controla populația forțându-i pe unii oameni să treacă prin operații chirurgicale pentru a-i transforma în sclavi.

Half Life II este un alt joc de tip first-person shooter care a fost dezvoltat și publicat de Valve
Half Life 2, dezvoltat de Valve

Warcraft III: The Frozen Throne

În această listă cu jocuri PC vechi merită să reamintim și jocul The Frozen Throne ce face parte din categoria jocurilor de strategie în timp real (RTS), dezvoltat de Blizzard Entertainment și lansat în Europa pe data de 4 iulie 2003. Poate fi jucat atât singleplayer, cât și multiplayer, fiind un pachet de expansiune al jocului Warcraft III: Reign of Chaos, iar pentru a-l putea juca ai nevoie de acesta din urmă. Acesta plasează jucătorii în controlul unui grup de unități și clădiri pentru a îndeplini o varietate de obiective, misiuni interesante precum și campanii standalone pe care trebuie să le încerci. Există o mulțime de hărți interesante pe care le poți descărca de pe internet după ce termini misiunile, așa că nu ai cum să te plictisești.

Merită să reamintim și jocul The Frozen Throne ce face parte din categoria jocurilor de strategie în timp real
Warcraft III: The Frozen Throne, este un pachet de expansiune pentru Warcraft III: Reign of Chaos, joc dezvoltat de Blizzard Entertainment

Zuma Deluxe

Schimbăm puțin registrul pentru a reaminti de un alt joc care, deși este mult mai simplu, face parte din cele mai jucate jocuri PC vechi ale copilăriei noastre. Este vorba de Zuma Deluxe, unde folosindu-te doar de mouse, trebuie să elimini cât mai multe bile simultan, pentru a obține puncte bonus și a putea declanșa efecte speciale care te ajută să progresezi mai ușor. După cum vă puteți da seama, este un joc de tip puzzle, dezvoltat de PopCapGames și lansat pe data de 12 decembrie 2003. În anul 2004, jocul a fost numit jocul anului, de către RealArcade, iar în anul 2009 a fost lansată o continuare a acestuia, Zuma’s Revenge!, îmbunătățită cu mai multe tactici de joc, moduri, arme și noi inamici.

 În anul 2004, jocul Zuma Deluxe a fost numit jocul anului
Zuma Deluxe, joc dezvoltat de Oberon Media

StarCraft

Un alt joc video de strategie în timp real, militar, cu tentă science-fiction, dezvoltat de Blizzard Entertainment care deși a fost lansat inițial pe 31 martie 1998, s-a vândut în peste 11 milioane de exemplare până în anul 2009, devenind astfel unul dintre acele jocuri PC vechi care, de-a lungul timpului, s-au vândut cel mai bine. Este un joc foarte complex, ce cuprinde misiuni cu grade de dificultate diferite, unități de luptă, clădiri în care trebuie să strângi diverse resurse și, de asemenea, poți să distrugi baza inamicului sau să îndeplinești alte tipuri de obiective. StarCraft chiar este unul dintre acele jocuri PC vechi pe care, tind să cred, că le-am jucat fiecare dintre noi și ale cărui amintiri ne stârnesc nostalgie și ne aduc aminte de perioada copilăriei.

StarCraft chiar este unul dintre acele jocuri PC vechi pe care, tind să cred, că le-am jucat fiecare dintre noi
StarCraft, joc dezvoltat de Blizzard Entertainment, disponibil acum și în varianta Remastered

GTA Vice City

GTA Vice City este un joc video de acțiune-aventură dezvoltat de Rockstar North și publicat de Rockstar Games pe data de 27 octombrie 2002. Acțiunea sa se petrece într-un oraș fictiv, Vice City, inspirat din Miami-ul anilor ’80, care îți oferă posibilitatea de a explora și de a interacționa cu lumea deschisă a jocului într-un mod plin de acțiune și aventură. Chiar dacă de-a lungul timpului au apărut numeroase alte versiuni, cu o grafică mult mai bună, în pas cu tendințele și descoperirile în tehnologia jocurilor, tot prima versiune va rămâne cea de care ne vom amintii cu toții: diversitatea misiunilor, complexitatea lucrurilor pe care le puteai face în joc, personajele, povestea, totul a reprezentat la acea perioadă, ceva cu totul și cu totul nou pentru fiecare dintre noi.

GTA Vice City este un joc video de acțiune-aventură
GTA Vice City, joc dezvoltat de Rockstar North, disponibil împreuna cu alte 2 jocuri în varianta Definitive Edition

Fable: The Lost Chapters

Fable: The Lost Chapters este un joc pur și simplu genial, de tip RPG, în design-ul căruia Peter Molyneux a făcut o treabă absolut revoluționară pentru acea perioadă, având în vedere că face parte din categoria de jocuri PC vechi. Dezvoltat de Lionhead Studios, Big Blue Box Studios și Feral Interactive a fost lansat pe data de 20 septembrie 2005, jocul având un storyline foarte bun și, cel puțin după părerea mea, ar putea fi jucat nu doar o dată, ci de mai multe ori. În esență, acțiunile tale îți determină abilitățile, aspectul și reputația, putând să-ți creezi, de fiecare dată, o poveste nouă, începând din copilărie, când bandiții îți atacă satul și ucid tatăl, până la bătrânețe, când ești nevoit să te lupți cu cel mai malefic om din Univers, Jack. Chiar este un joc foarte complex ce urmărește povestea unui personaj pe întreg parcursul vieții sale, cu o multitudine de misiuni principale și secundare, personaje și inamici dintre cei mai bizari.

Fable The Lost Chapters este un joc pur și simplu genial, de tip RPG
Fable: The Lost Chapters, joc dezvoltat de Lionhead Studios

Disney’s Tarzan

Un clasic atunci când vine vorba de jocuri PC vechi, este Tarzan. Un joc relaxant, interesant, cu diferite moduri și dificultăți pe care le poți accesa, de tip ”platformer”, creat de Eurocom Developments și publicat de Disney în 1999 pentru Playstation și Windows. Jucătorul preia controlul lui Tarzan, un copil orfan crescut de gorile. Acesta poate să sară, să arunce cu fructe în inamici, să crape pământul pentru a dezvălui zone secrete sau să spargă cutii pentru a găsi obiecte ascunse, gradul de dificultate crescând cu fiecare nivel pe care îl treci. Jocul are, de asemenea, diferite nivele de dificultate pe care le puteți configura de la ușor, mediu sau greu, ceea ce-l face perfect accesibil pentru copii și prietenos pentru toate categoriile de vârstă.

Un clasic atunci când vine vorba de jocuri PC vechi, este Tarzan.
Disney’s Tarzan, joc dezvoltat de Eurocom

Disney’s Hercules

Disney’s Hercules este un joc de acțiune platformer pentru Windows 95 și Playstation publicat în 1997 de Disney Interactive, bazat pe filmul animat cu același nume. Este un joc foarte simplu, ușor, dar rămâne încă interesant și cu siguranță merită reamintit în jocuri PC vechi listă, chiar dacă nu ne dă pe spate prin grafică, complexitate și poveste. Totuși, trebuie să avem în vedere și faptul că a fost dezvoltat mai devreme de 1997, iar între timp jocurile au devenit cu adevărat revoluționare. Cum, în acest articol, vorbim în principal despre jocuri PC vechi, încercăm să facem referire la acele jocuri ale anilor 2000.

Disney's Hercules este un joc de acțiune platformer
Disney’s Hercules, joc dezvoltat de Eurocom

Call of Duty: Modern Warfare II

Call of Duty: Modern Warfare II este un joc de tip first-person shooter, lansat în 2009, dezvoltat de Infinity Ward și publicat de Activision. Campania jocului urmărește Task Force 141, o unitate multinațională de forțe speciale aflată sub comanda căpitanului Soap MacTavish, în misiunea sa de a-l vâna pe Vladimir Makarov, liderul partidului ultranaționalist rus, și pe rangerii armatei americane (Army Rangers) din Batalionul 1/75th Ranger Regiment, care apără zona Washington, D.C., de invazia rusă. Principalele personaje care pot fi „folosite” în joc sunt sergentul Gary ”Roach” Sanderson, din Task Force 141, și soldatul James Ramirez, din Army Rangers. Este un joc foarte complex, extrem de popular, care de-a lungul timpului a cunoscut numeroase alte ediții și îmbunătățiri.

Call of Duty Modern Warfare II este un joc de tip first-person shooter
Call of Duty Modern Warfare II, dezvoltat de Activision

Oni

Oni este un joc video de acțiune la persoana a treia (third-person) dezvoltat de Bungie West, o divizie a companiei Bungie, și publicat de Take-Two Interactive. Lansat în 2001, gameplay-ul acestui joc constă în special în luptă corp la corp, în împușcături și, desigur, are și un storyline destul de interesant. Stilul jocului a fost în mare parte inspirat de Ghost in the Shell și Akira, fiind plasat într-o lume cyberpunk. Jucătorul poate lovi cu pumnul, piciorul, poate folosi o combinație de manevre interesante pentru a crea combo-uri mai puternice. Există zece arme diferite, dar lupta corp la corp este cel mai eficient și comun mijloc prin care să-ți învingi inamicii. Personajul jucătorului, cunoscut sub numele de cod Konoko, află foarte multe secrete din trecutul ei, așa că se întoarce împotriva tuturor, într-o misiune de autodescoperire.

Oni este un joc video de acțiune la persoana a treia
Oni, joc dezvoltat de Bungie

Heroes of Might & Magic III

Nimic de spus, de altfel, despre Heroes of Might & Magic III, un joc care, chiar și în momentul de față, mi se pare deosebit de bun, complex și complet, chiar dacă face parte din categoria de jocuri PC vechi. Cu misiuni dintre cele mai interesante, căutări de artefacte, castele cu unități specifice, hărți dintre cele mai interesante, rămâne unul dintre acele jocuri PC vechi la care te reîntorci chiar și în 2022 pentru că știi că vei avea parte de o aventură specială, din nou și din nou, ori de câte ori l-ai juca. Există și alte versiuni ale jocului, ulterior apărute, care chiar sunt la fel de interesante și bune. După părerea mea, acest joc rămâne unul dintre cele mai interesante dintotdeauna.

Heroes of Might & Magic III, un joc care, chiar și în momentul de față, mi se pare deosebit de bun
Heroes of Might & Magic III, joc dezvoltat de Microsoft

Chicken Invaders

Chicken Invaders este un alt „joc clasic al copilăriei”, în care trebuie să explorezi spațiul în timp ce împuști găini (care, la rândul lor, „te împușcă” în timp ce fac ouă), să te lupți la finalul fiecărei runde cu un boss. Pe parcurs, pe măsură ce treci de anumite etape, poți să-ți îmbunătățești armamentul, să-ți schimbi gloanțele. Poate fi jucat atât în versiune singleplayer, cât și multiplayer (este mult mai amuzant în acest fel). Nu am putut să nu-l reamintim în această listă jocuri PC vechi, deoarece, tind să cred, fiecare dintre noi am jucat măcar o dată Chicken Invaders, chiar și versiunile ulterior apărute sunt la fel de distractive!

Chicken Invaders este un alt „joc clasic al copilăriei”
Chicken Invaders, joc dezvoltat de InterAction studios

Atomic Bomberman

Un joc de tip isometric arcade platformer, care, în general, se joacă multiplayer. Nu are o poveste anume, ci un obiectiv simplu: să bombardezi și să-ți distrugi inamicul, înainte de a fi doborât de către acesta. Bătăliile sunt extrem de distractive, jucate foarte, foarte rapid. Tot ce trebuie să faci este să poziționezi bomba cum trebuie, iar când va exploda, aceasta va lansa flăcări atât pe verticală, cât și pe orizontală, iar dacă acea flacără prinde un jucător, acesta este transformat în cenușă, deci iese din joc. De asemenea, îți poți îmbunătăți lungimea focului, numărul de bombe ce pot fi depuse, pe măsură ce găsești power-up-uri.

Atomic Bomberman este un joc de tip isometric arcade platformer, care, în general, se joacă multiplayer
Atomic Bomberman, lansat in anul 1997, dezvoltat de Interplay Entertainment

Command & Conquer: Generals

Command & Conquer: Generals este un joc video de tip real-time strategy, lansat în 2003, versiunea pentru Windows a jocului fiind dezvoltată de EA Pacific și publicată de EA Games. Reprezintă a șaptea tranșă a seriei Command & Conquer. Jocul funcționează într-o manieră similară cu cea a altor titluri din aceeași serie de jocuri, se construiesc baze, antrenează unități, caută resurse, iar apoi au loc lupte între adversari în vederea distrugerii bazelor și armatelor acestora. Evident, este vorba despre multe tipuri de unități, armament disponibil, infanterie, vehicule terestre, avioane, fiecare cu roluri specifice. Este un titlu care, bineînțeles, nu putea lipsi din lista de jocuri PC vechi.

Command & Conquer Generals este un joc video de tip real-time strategy
Command & Conquer: Generals, joc dezvoltat de Danger Close

Jazz Jackrabbit

Deși există cam 4 versiuni ale jocului, aici facem referire la cea din 1994, dezvoltată și publicată de Epic MegaGames și lansată în 1994 pentru MS-DOS. În acest joc, Jazz trebuie să o salveze pe prințesa Carrotus Eva Earlong, care a fost răpită de către dușmanul său, Devan Shell. Ediția shareware, datorită popularității sale, a fost numită, de către PC Format, „jocul Arcade al anului”. Și celelalte versiuni apărute sunt la fel de bune, toate urmărind povestea personajului omonim, Jazz Jackrabbit, un iepure de culoare verde, care se luptă cu inamicul său, într-o parodie științifico-fantastică a fabulei The Tortoise and the Hare. Creată de Arjan Brussee și Cliff Bleszinski, dezvoltată de Epic Games, seria rămâne una pe placul tuturor.

Jazz trebuie să o salveze pe prințesa Carrotus Eva Earlong
Jazz Jackrabbit, joc dezvoltat de Epic Games

Aceasta a fost lista de jocuri PC vechi. Știm, desigur, că am fi putut adăuga mult mai multe titluri, însă acestea sunt primele care ne-au venit în minte. Bineînțeles, asta înseamnă că poți oricând să ne recomanzi alte jocuri PC vechi de care îți amintești cu nostalgie și cu drag. Așteptăm recomandările tale în secțiunea de comentarii!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

  1. Avatar of George

    Omg Fable, Age of Empires, Jazz… Ce de-a jocuri!!! Oare le mai gasesc pe undeva? :)) Oricum, eu imi amintesc si de jocurile acelea super de copii care se cumparau de la magazine, gen Reksio si Țapul Țicu :)) Ce vremuri!

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.