Free cookie consent management tool by TermsFeed

Bitcoin: ce este și cum funcționează

Bitcoin este un sistem descentralizat, peer-to-peer (P2P), care nu are nevoie de o autoritate centrală sau de intermediari pentru a funcționa. Bitcoin a fost primul activ digital care a utilizat tehnologia blockchain, care îi permite să funcționeze fără a avea nevoie de intermediari precum băncile sau procesatorii de plăți. Atunci când trimiteți BTC cuiva, tranzacția este înregistrată în registrul descentralizat blockchain și apoi verificată de minerii Bitcoin. Acest proces ajută la asigurarea faptului că BTC nu poate fi cheltuit de două ori (imuabilitate), ceea ce îl face un mod sigur și de încredere de a efectua tranzacții. Datorită utilizării pionierești a tehnologiei blockchain, Bitcoin a devenit cea mai cunoscută și mai larg adoptată criptomonedă, cu o capitalizare de piață care eclipsează toate celelalte active digitale. Deși în prezent există mii de criptomonede diferite disponibile, Bitcoin rămâne liderul incontestabil atât în ceea ce privește recunoașterea numelui, cât și capitalizarea pieței.

Chiar dacă prețul este volatil, tehnologia care stă la baza Bitcoin este foarte solidă și este descentralizată. Faptul că există o ofertă limitată de Bitcoin îi conferă valoare, deoarece nu pot exista decât 21 de milioane de BTC. Acest lucru face din Bitcoin un mijloc de prezervare a valorii excelent, deoarece nu este supus inflației, precum monedele fiduciare. În plus, Bitcoin se dovedește a fi un activ digital auto-suveran, deoarece oamenii îl folosesc din ce în ce mai mult pentru a păstra și transfera valoare fără a se baza pe autoritățile centrale.

Mecanismul de consens utilizat de Bitcoin (care stabilesc încrederea în Blockchain) este Proof of Work (PoW). PoW implică noduri speciale din rețea, numite mineri, care generează muncă de calcul pentru a procesa hașurile și a descoperi noi blocuri. Astfel, tranzacțiile protocolare sunt incluse în aceste blocuri, iar odată ce un bloc este validat, acesta este adăugat la blockchain. Munca necesară pentru validarea unui bloc este intensivă din punct de vedere computațional și, prin urmare, minerii sunt recompensați cu o criptomonedă pentru eforturile lor. Pe această cale, există un acord cu privire la starea actuală a datelor din rețea iar algoritmii de consens stabilesc fiabilitatea și încrederea în rețeaua Blockchain.

Istoria prețului Bitcoin

Încă de la crearea Bitcoin, valoarea sa a fost departe de a fi stabilă. Piața criptomonedelor, care include toate monedele digitale, altele decât Bitcoin, s-a dovedit a fi mult mai volatilă decât piața bursieră, cu fluctuații zilnice de 10% sau chiar mai mult, uneori mult mai mari. Prețurile acțiunilor sunt mai puțin predispuse la fluctuații și se mișcă încet în comparație cu Bitcoin.

La începuturile sale, Bitcoin valora aproape nimic, sub un cent. Iar cineva, în 2010, a plătit cu 10.000 de bitcoini, care la vremea respectivă valorau doar câțiva cenți, două pizza.

Nivelul de preț al BTC a oscilat în jurul valorii de zero pentru o perioadă de timp, înainte de a sparge în cele din urmă bariera simbolică de 1 dolar în februarie 2011, stabilind un raport de preț BTC/USD de unu la unu. Câteva luni mai târziu, o criptomonedă BTC se putea achiziționa cu peste 10 euro fiecare.

În 2013, valoarea Bitcoin a depășit pentru prima dată 100 de euro. Până la sfârșitul anului, aceasta a urcat până la aproape 1.000 de euro.

Bitcoin a avut o valoare redusă timp de trei ani, înainte de a crește vertiginos în 2017. La sfârșitul acelui an, un Bitcoin valora aproximativ 17.000 de euro.

Atunci când valoarea Bitcoin a crescut cu peste 1.900% într-un singur an, restul lumii a observat acest lucru. Astfel, site-urile de monitorizare a monedei mondiale au început să includă un calculator Bitcoin pe paginile lor web. Scopul acestuia a fost de a ajuta investitorii și publicul larg să afle care ar putea fi câștigul dacă valoarea Bitcoin va crește din nou la un moment dat. Prin urmare, de fiecare dată când raportul de preț BTC/USD a crescut sau a scăzut cu câteva puncte procentuale, aceste calculatoare erau folosite foarte mult.

Până la sfârșitul anului 2018, Bitcoin a început să se impună în rândul oficialilor guvernamentali, al economiștilor și al jurnaliștilor. Cea mai mare parte a instituțiilor financiare a rămas neconvinsă. De fiecare dată când cursul de schimb al Bitcoin fluctua, în publicațiile de afaceri erau publicate editoriale. Puține opinii consacrate vedeau în BTC un risc care să merite să fie asumat.

Temerile investitorilor s-au concretizat atunci când valoarea Bitcoin a scăzut cu 50% într-o prăbușire spectaculoasă după vârful din 2017. Încă o dată, oscilația prețurilor a trecut printr-o nemișcare îndelungată, prețurile prăbușindu-se până la 2.500 de euro pe Bitcoin.

Cu toate acestea, în 2020 și 2021, Bitcoin a cunoscut o altă creștere și un alt declin, după cum puteți vedea pe această pagină.

Dacă ne uităm la datele istorice, putem observa că valoarea Bitcoin tinde să se schimbe în cicluri. De obicei, există o perioadă de stabilitate, urmată de o creștere bruscă, apoi de o corecție care șterge cea mai mare parte a câștigului și, în cele din urmă, de o urcare relativ rapidă pentru a consolida un nou preț stabil. Iar aceste cicluri pot dura uneori ani de zile, dar alteori se petrec în câteva luni.

De asemenea, este clar că, deși unii membri ai instituțiilor financiare tradiționale și-au menținut scepticismul, Bitcoin a depășit în timp performanța pieței bursiere și valoarea sa continuă să crească.

Analizarea istoricului prețului Bitcoin

Istoricul prețului Bitcoin poate fi analizat cu multe dintre aceleași tehnici care sunt folosite de brokeri și investitori pentru a analiza performanța activelor financiare pe piața de capital.

Analiza tehnică, de exemplu, se aplică la fel și presupune examinarea unui grafic al BTC pentru a da sens evoluției anterioare a prețurilor. În cazul Bitcoin, ca și în cazul multor alte active tranzacționabile, variațiile mari de preț sunt adesea însoțite de vârfuri în volumul de tranzacționare, deoarece un număr mare de utilizatori cumpără sau vând monede pe burse. Analizând aceste date, investitorii își pot da seama mai bine dacă o anumită mișcare de preț este probabil să fie temporară sau face parte dintr-o tendință mai mare.

Analiza fundamentală, între timp, se concentrează pe factorii care ar putea afecta valoarea pe termen lung a Bitcoin. Aceștia includ aspecte precum rata de adoptare a criptomonedei, utilizarea acesteia ca sistem de plată și puterea tehnologiei blockchain care stă la baza acesteia.

Prin luarea în considerare atât a factorilor tehnici, cât și a celor fundamentali, investitorii pot obține o viziune bine conturată asupra direcției în care prețul Bitcoin este posibil să se îndrepte în viitor.

Factorii care influențează prețul Bitcoin

În timp ce oferta totală de Bitcoin este fixă, disponibilitatea Bitcoin poate fi afectată de factori precum bifurcațiile în blockchain. Acești factori pot duce la fluctuații ale prețului Bitcoin, ceea ce îl poate transforma într-o investiție volatilă. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, prețul Bitcoin a avut tendința de a crește, chiar și atunci când alte clase de active s-au confruntat cu dificultăți. Acest lucru sugerează că, deși poate fi o investiție volatilă, Bitcoin poate fi în continuare o investiție bună pe termen lung.

În unele cazuri, prețul Bitcoin crește sau scade în tandem cu schimbările macroeconomice. De exemplu, în timp ce multe economii naționale au stagnat și o cantitate fără precedent de monedă fiduciară a fost tipărită ca urmare a pandemiei COVID-19, Bitcoin s-a apreciat în 2020.

Valoarea BTC este, de asemenea, afectată de evenimentele cunoscute sub numele de „halving”. La fiecare patru ani, numărul de BTC oferit minerilor ca recompensă pentru procesarea tranzacțiilor este redus la jumătate. Au existat momente în care prețul Bitcoin a crescut în jurul datei unui eveniment de înjumătățire, deși nu este clar dacă există o corelație directă între cei doi factori.

În afară de adoptarea de către investitori, implicarea companiilor a crescut valoarea Bitcoin. De exemplu, în 2020 și 2021, companii precum MicroStrategy, Square și Tesla s-au aflat mereu pe prima pagină a site-urilor de știri atunci când și-au anunțat achizițiile mari de Bitcoin. În plus, mulți BTC sunt deținuți de trezoreriile unor companii publice și private sau de trusturi de tip ETF. Prin limitarea ofertei disponibile pe piață , investitorii instituționali încurajează mai multe persoane să cumpere Bitcoin – ceea ce duce apoi la creșterea prețului său.

Astfel, toți acești factori influențează prețui BTC.

Cum să investești în Bitcoin

Pentru a investi în Bitcoin, trebuie să vă alăturați unui exchange precum Binance, Coinbase, Crypto.com, Kraken, Gemini, etc. Aceste exchange-uri sunt o piață online unde puteți cumpăra și vinde Bitcoini. Va trebui să vă creați un cont pe acesta și să vă verificați identitatea. După ce ați făcut acest lucru, vă puteți atașa o metodă de plată la platformă și puteți plasa comenzi în ceea ce privește BTC și orice alte criptomonede. După ce ați cumpărat BTC, va trebui să vă gestionați investiția. Acest lucru include monitorizarea pieței pentru oportunități de cumpărare și vânzare.

Cum se formează prețul acestei criptomonede

Prețul Bitcoin este format de interacțiunea dintre cumpărători și vânzători pe piață. Atunci când mai mulți oameni doresc să cumpere Bitcoin decât să îl vândă, prețul crește. Atunci când mai mulți oameni doresc să vândă Bitcoin decât să îl cumpere, prețul scade. Cantitatea de Bitcoin pe care oamenii sunt dispuși să o cumpere sau să o vândă la un anumit preț se numește cerere. Cantitatea de Bitcoin care este disponibilă pentru a fi cumpărată sau vândută se numește ofertă. Interacțiunea dintre cerere și ofertă pe piață determină prețul Bitcoin.

Prețul Bitcoin poate fi influențat și de alți factori, cum ar fi știrile despre criptomonedă, reglementările guvernamentale și condițiile economice globale. Cu toate acestea, cel mai important factor de determinare a prețului Bitcoin rămâne în continuare interacțiunea dintre cumpărători și vânzători.

Întrebări frecvente

Când a apărut și cine a creat Bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) a fost creat în 2009. Satoshi Nakamoto este pseudonimul persoanei sau persoanelor care au creat Bitcoin. Identitatea lui Nakamoto rămâne necunoscută, deși există numeroase teorii în această privință. Unii cred că Nakamoto este o singură persoană, în timp ce alții cred că face parte dintr-un colectiv mai mare. Indiferent de adevărata sa identitate, impactul lui Nakamoto asupra lumii finanțelor a fost profund. BTC a fost prima aplicație în lumea reală a tehnologiei blockchain și a generat nenumărați imitatori în anii care au trecut de la lansarea sa. Deși BTC rămâne de departe cea mai valoroasă criptomonedă, este clar că viziunea lui Nakamoto se extinde mult dincolo de o singură monedă iar moștenirea sa va continua să modeleze lumea finanțelor în anii care va să vină.

Cine a inventat tehnologia blockchain?

Blockchain este o invenție ingenioasă – creația unei persoane sau a unui grup de persoane cunoscute sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Prima sa formă a fost publicată în 2008 sub formă de cod sursă deschis și implementată în prima monedă digitală numită „Bitcoin”. Blockchain este, în esență, un registru digital, descentralizat, care înregistrează toate tranzacțiile în mod cronologic și public. Acest lucru înseamnă că oricine poate vizualiza întregul istoric al unui anumit activ, inclusiv cine îl deține și cine a tranzacționat cu el. Deoarece este descentralizat, nu există un singur punct de eșec, ceea ce îl face extrem de sigur. Blockchain are potențialul de a revoluționa nu numai sectorul financiar, ci și multe alte industrii, inclusiv sănătatea, guvernul și educația. Deși implicațiile depline ale acestei tehnologii sunt încă în curs de realizare, nu există nicio îndoială că are potențialul de a schimba lumea așa cum o cunoaștem.

Care este diferența dintre monedele fiduciare (fiat) și Bitcoin (BTC)?

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată, fără o bancă centrală sau un administrator unic, care poate fi trimisă de la un utilizator la altul în rețeaua Bitcoin peer-to-peer, fără a fi nevoie de intermediari. Tranzacțiile sunt verificate de nodurile rețelei prin criptografie și înregistrate într-un registru public distribuit numit blockchain. De altfel, Bitcoin este descris mai corect ca fiind prima monedă digitală descentralizată. Este cea mai mare monedă de acest tip din punct de vedere al valorii totale de piață. Moneda Fiat este moneda legală a cărei valoare este susținută de guvernul care a emis-o, cum ar fi dolarul american sau yenul japonez. Bitcoin nu se bazează pe aur, ci pe matematică. Bitcoin este, de asemenea, descentralizată – nu are un guvern care să o susțină. Atunci când aveți în portofel o monedă fiduciară, aveți încredere că guvernul nu va deprecia moneda prin tipărirea mai multor bani decât există bunuri și servicii în economie. Atunci când aveți bitcoini în portofel, aveți încredere în faptul că matematica va fi adevărată și că nimeni nu va descoperi o vulnerabilitate de a scoate mai mulți bitcoini din rețea, după bunul plac.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.