În timp ce piața criptografică trece printr-o criză fără precedent, Forbes a publicat un studiu care arată că jumătate din volumul tranzacțiilor Bitcoin este fals. Statisticile prezentate de platformele de schimb de criptomonede nu mai sunt considerate atât de sigure, iar acest lucru nu ajută deloc în privința reputației BTC. Raportul sugerează că 51% din volumul zilnic de tranzacționare este probabil fals și că cele mai mari probleme în ceea ce privește acest aspect sunt firmele care vând volume mari, dar care operează cu o supraveghere de reglementare redusă sau inexistentă care ar face ca cifrele lor să fie problematice, în special Binance, MEXC Global și Bybit. Astfel, acest lucru face dificilă evaluarea adevăratei valori și lichidități a criptomonedelor.
Pentru a ajunge la această concluzie, Forbes a analizat cel puțin 157 de platforme de schimb de criptomonede. Publicația media a înregistrat un volum zilnic de tranzacționare de 128 de miliarde de dolari la nivel mondial la data de 14 iunie 2022. Prin agregarea datelor preluate de pe platforme, Forbes a determinat un volum de 262 de miliarde de dolari – aproape dublu. Prin urmare, numărul pur și simplu de tranzacții efectuate în fiecare zi care pare un indiciu al interesului și încrederii în creștere în criptomonede ca și clasă de active nu stă în realitate chiar așa. Volumul real este mai mic decât cel înregistrat, iar această analiză oferă o imagine clară a popularității crescânde a criptomonedelor în rândul entităților care spală bani din întreaga lume.
„Mai mult de jumătate din volumul comercial raportat este probabil să fie fals”, scrie Forbes în raportul său. „Susceptibil” pentru că nimic nu este sigur. Într-adevăr, în prezent nu există un sistem universal de evaluare. Unele companii precum CoinMarketCap, CoinGecko sau Messari au făcut din acest lucru specialitatea lor, dar niciuna dintre ele nu obține aceleași rezultate. Acesta este motivul pentru care se vorbește despre estimări.
De asemenea, un studiu Bitwise realizat în 2019 a estimat, de exemplu, că volumul tranzacțiilor false reprezintă 95% din piață.
Piața spălării banilor
Dacă specialiștii au atât de multe dificultăți în a evalua volumul real al tranzacțiilor, este pentru că platformele nu ezită să multiplice practicile dubioase pentru a încuraja utilizatorii să investească. Cel mai cunoscut dintre aceste mici trucuri se numește wash trading. Această practică constă în cumpărarea și vânzarea aceluiași activ în același timp pentru a umfla volumele de tranzacționare și a simula o cerere ridicată pe o anumită piață. Această tehnică este speculativă și absolut legală. Cu toate acestea, ea oferă o imagine falsă a condițiilor reale ale pieței și poate duce chiar la manipulare. Unele platforme nu ezită să se angajeze în acest tip de practici pentru a atrage noi investitori. Cu toate acestea, această lipsă de transparență poate duce rapid la speculații și pierderi pentru utilizatori.
În timp ce Forbes spune că platformele cele mai „experte” în acest tip de practici sunt cele de grup 2, precum Binance, acestea prezintă, de asemenea, volume de tranzacționare exagerate. Cert este că, în prezent, 200 de milioane de persoane din întreaga lume au cumpărat sau vândut deja criptomonede. Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), pragul de un miliard va fi depășit până în 2030 iar pentru a-și menține locul în top, bursele de criptomonede vor trebui să își intensifice eforturile pentru a preveni tranzacțiile „wash trading” și alte forme de manipulare a tranzacțiilor. Deocamdată, se pare că lupta împotriva acestor practici este abia la început.