Free cookie consent management tool by TermsFeed


Dacă te întrebi când apare Joker 2, viitor film cunoscut sub denumirea de Joker: Folie à Deux, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai mult decât atât, în acest articol am documentat tot ce trebuie să știi despre sequel-ul filmului Joker (2019) regizat de către Tod Phillips, inclusiv data oficială a apariției, distribuția și posibila poveste. La mai bine de un an după ce au început să circule în mediul online zvonuri privitoare la faptul că va exista o continuare, regizorul a confirmat faptul că, într-adevăr, chiar va exista un sequel. Această veste a fost anunțată prin intermediul unei postări pe Instagram care nu numai că ar confirma că un al doilea film este în producție, dar și că există, deja, un titlu oficial al acestuia – Joker: Folie à Deux. Titlul este în limba franceză, iar în traducere (aproximativă) ar însemna „nebunie în doi”, făcând referire, după cum probabil v-ați dat seama, la tulburarea mentală a celor două personaje principale – Joker și Harley Quinn. De altfel, aflându-se în relații destul de strânse, ar putea face referire, într-o mare măsură, și la o posibilă poveste de dragoste, însă nu putem să ne pronunțăm din acest punct de vedere. Primul film, apărut în 2019, care a relatat povestea lui mai infam personaj negativ din Gotham, a fost o adevărată capodoperă, obținând 12 nominalizări la Oscar și câștigând premiul Oscar pentru cel mai bun actor. Thriller-ul cu tentă dark a fost inițial gândit ca film unic, însă acea sumă de mai bine de un miliard de dolari în box-office și un premiu Oscar pentru Joaquin Phoenix i-au făcut pe creatori să-și schimbe părerea. Scott Silver, care a scris Joker (2019) alături de Phillips se reîntoarce pentru continuarea filmului.

Când apare Joker 2? Data de lansare Joker: Folie à Deux

După ce părerile din online au fost împărțite în dezbateri și critici aduse la adresa lui Joker și, în special, la adresa valorilor sale morale, a durat ceva timp până am știut, cu certitudine, dacă va exista o continuare. Însă anunțul care certifică acest lucru a fost făcut recent, în luna iunie, de către Tod Phillips, prin intermediul unei postări pe Instagram care surprinde coperta unui posibil scenariu. Postarea nu numai că ne prezintă titlul oficial al filmului, dar ne dezvăluie și faptul că Phillips se va întoarce în regie și va continua să spună fascinanta poveste a infamului răufăcător alături de Scott Silver, co-scenaristul său. Pe data de 3 august 2022, s-a dezvăluit că sequel-ul va apărea, în mod oficial, pe data de 4 octombrie 2024, la cinci ani după ce primul film a ajuns în cinematografe. Chiar dacă mai avem destul timp de așteptat, cu siguranță merită, întrucât ne așteptăm la ceva de-a dreptul fabulos, poate chiar mai bun decât primul film. Știm și faptul că producția este programată să înceapă la sfârșitul acestui an, în luna decembrie și că există deja un scenariu (din imaginea postată de Phillips se observă că Phoenix îl citește).

A fost postat vreun trailer pentru Joker: Folie à Deux?

Din păcate, nu există niciun trailer oficial Joker 2, întrucât abia acum câteva luni a fost făcut anunțul oficial pentru sequel. Ne așteptăm ca un trailer, sau măcar un teaser trailer, să apară cu câteva luni înainte de data oficială de lansare, iar între timp să avem parte doar de imagini din timpul producției sau altele „din spatele culiselor”. Există un teaser video, totuși, dar acesta nu surprinde cum ar fi filmul, ci doar confirmă faptul că Lady Gaga va face parte din distribuția pentru Joker: Folie à Deux și că acesta va apărea pe data de 4 octombrie 2024. Filmul este încă în curs de dezvoltare – deci, nici măcar nu a intrat în producție. Cu toate acestea, când un trailer va fi disponibil (sau teaser trailer), atunci cu siguranță vom reveni în completarea articolului de față, adăugându-l.

„Joker: Folie à Deux October 4, 2024” – Sursa: Joker Movie, Twitter

Cine va juca în Joker 2? Distribuția filmului Joker: Folie à Deux

De ceva timp se știa faptul că Lady Gaga este „în tratative” pentru a o interpreta personajul lui Harley Quinn în Joker 2, iar acum știm că, într-adevăr, acest lucru se va întâmpla. Luna trecută, Warner Bros a confirmat titlul filmului, data de lansare și faptul că Lady Gaga va fi distribuită în rolul lui Harley Quinn (Harleen Quinzel). De asemenea, mai știm și că Joaquin Phoenix se va reîntoarce în rolul lui Joker (Arthur Fleck) – acesta a făcut un rol extraordinar în filmul din 2019, și chiar și-a meritat Oscarul pentru cel mai bun actor. Într-o oarecare măsură, parcă Lady Gaga se potrivește perfect în rolul legendarului „interes amoros” al lui Joker, Quinn, întrucât a început să joace din ce în ce mai multe filme și, de altfel, se pare că Joker 2 va fi un musical, în mare măsură, dar nu știm mai multe despre asta. Apariția lui Lady Gaga în distribuție lasă deschisă posibilitatea ca regizorul, Tod Phillips, să reinventeze personajul lui Harley Quinn, în loc să respecte cu fidelitate materialul sursă din benzile desenate DC sau să urmeze versiunea rolului interpretat de Margot Robbie în Suicide Squads (2016) și Birds of Prey (2020).

Actrița Zazie Beetz ar putea, în aceeași măsură, să revină în rolul lui Sophie Dumond, întrucât, în filmul din 2019, aceasta nu a murit. Totuși, este puțin probabil ca Robert De Niro și Frances  Conroy să se reîntoarcă în rolurile lui Murray și Penny, deoarece aceștia (spoiler) au fost uciși de către Arthur în primul film. Willem Dafoe, starul din Spider-Man: No Way Home, și-a arătat interesul de a apărea într-o continuare a filmului Joker, în rolul unui impostor care pretinde că este ”Clown Prince of Crime”. „Ar fi ceva interesant, sincer, dacă ar exista un Joker impostor. Ar fi posibil să existe doi Jokeri – dar nu care se duelează, ci pe cineva care pretinde că este Joker și pe cineva care, într-adevăr, este Joker (…). Asta deschide posibilitatea unei povești foarte interesante și chiar mi-am imaginat acest scenariu”, a declarat el.

De asemenea, știm și faptul că Brendan Glesson a fost distribuit într-un rol necunoscut, alături de Catherine Kenner. Detaliile rolurilor pe care le vor interpreta nu sunt încă făcute publice, dar ne așteptăm să joace un rol important în dinamica evolutivă a filmului Joker 2. Ceva mai surprinzător este vestea că Zazie Beetz este, în prezent, în discuții pentru a-și putea relua rolul lui Sophie Dumond – în primul film, soarta ei a fost lăsată „în aer” după ce s-a dezvăluit faptul că relației ei cu Arthur a fost doar una dintre iluziile acestuia. Dacă a fost, într-adevăr, ucisă, există toate șansele ca ea să se întoarcă mai mult ca o fantezie, mai degrabă decât ca o ființă umană, reală. Chiar dacă nu este confirmat încă, există și șansa de a fi martori la revenirea lui Dante Pereira-Olson, în rolul lui Bruce Wayne, ai cărui părinți au fost împușcați de către gloata de protestatari inspirată de către Joker, spre sfârșitul primului film din 2019.

Lady Gaga in rolul Harley Quinn
Lady Gaga o va interpreta pe Harley Quinn în Joker: Folie à Deux

Despre ce va fi Joker 2? Posibila poveste din Joker: Folie à Deux

Înainte de a citi mai departe, te atenționăm că vor exista spoilere din primul film apărut în anul 2019. La finalul acestuia, Arthur Fleck devenise, în totalitate, antagonistul lui Batman, după ce a răvășit orașul Gotham City în urma apariției sale dezastruoase la talk-show-ul lui Murray Franklin. Filmul s-a încheiat cu Arthur în spitalul de stat Arkham, fugind de la ședința de terapie pe care trebuia să o susțină, lăsând urme însângerate în drumul său. Știm că acest Joker devine, fără îndoială, cel mai mare dușman al lui Batman, așa că există posibilitatea de a explora mai mult această „latură întunecată” a lui Arthur și acțiunile sale criminale. De asemenea, titlul și adăugarea lui Harley Quinn în distribuție sugerează și faptul că ar trebui să ne așteptăm la un ”bad romance” între cei doi, o poveste de dragoste întortocheată în Arkham Asylum. În benzile desenate marca DC, Harley Quinn este mai întâi psihiatrul lui Joker, doctor Harleen Quinzel, apoi se îndrăgostește de ea. Sperăm, totuși, ca lucrurile să nu devină siropoase, iar scenariul să fie păstrat pentru a evidenția, încă o dată, latura psihologică a personajelor acestea efervescente.

Tot în finalul primului film în vedem pe Joker pictat pe față cum evadează, pictat pe față, din închisoarea psihiatrică Arkham Asylum, înainte de a se alătura unei revolte haotice și violente ce are loc pe străzile din Gotham. În timp ce filmul original s-a bazat (vag) pe versiunea de benzi desenate, independentă, Batman: The Killing Joke (1988), Phillips a declarat faptul că nu s-a uitat la nimic pentru a se inspira, continuând să explice că „scopul său nu a fost niciodată acela de a-l introduce pe Joaquin Phoenix în universul cinematografic al benzilor desenate (…). Scopul a fost să introducem benzile desenate în universul lui Joaquin Phoenix”. În trecut, el a refuzat filmele de benzi desenate pentru că i se părea că „vor prea mult să iasă în evidență”, și putem presupune că Joker 2 nu se va baza (cel puțin nu semnificativ) pe benzile desenate deja existente. Cred că titlul –  Joker: Folie à Deux – ne oferă cele mai multe indicii, direcții viabile de abordare ale posibilei intrigi: printre toate, o poveste de dragoste. 

Chiar dacă detaliile legate de intrigă sunt ascunse (sau, poate, nici măcar nu sunt încă bine puse la punct), zvonurile din online spun că acțiunea din Joker 2 se va desfășura, în mare parte, în azilul Arkham. Bazându-ne pe titlu, care este o expresie în limba franceză ce înseamnă „o stare de nebunie împărtășită de două persoane aflate în strânsă asociere”, povestea va urma, așa cum am menționat și mai sus, o traiectorie similară cu cea din benzile desenate. Având în vedere că cei doi, Harley Quinn și Arthur Fleck se îndrăgostesc la azil, filmul ar putea urmări povestea de dragoste dintre cei doi și modul în care aceasta se reflectă asupra felului în care sunt, de fapt, ei doi. Succesul din 2019 a lui Todd Phillips, care l-a scos pe antagonistul lui Batman din lumea caricaturală Suicide Squad, oferindu-i un film propriu în care i-au fost explorate originile, un thriller întunecat, psihologic, care reflecta cu fidelitatea realitatea imediată (corupție, tulburări economice, înșelăciune), l-a clasat pe Phoenix, în acel an, în topul celor mai buni actori.

Evadarea lui Joker
Foto: Finalul filmului, Joker evadează din închisoarea psihiatrică Arkham Asylum

Va fi Joker 2 musical?

În conformitate cu aceleași rapoarte care anunțau că Lady Gaga va juca rolul lui Harley Quinn, într-adevăr, Joker: Folie à Deux va fi, în mare parte, un musical. O legătură evidentă este faptul că titlul a fost anunțat alături de un album Fall Out Boy, dar și faptul că Phillips a mai produs și A Star Is Born (2018), în care au jucat producătorul Joker, Bradley Cooper, și Lady Gaga. De asemenea, coloana sonoră a filmului original a obținut un Oscar în această direcție. Sincer, nu ne așteptăm ca Joker: Folie à Deux să fie un musical 100%, cum sunt cele clasice, vechi. În orice caz, dacă va fi, ori va avea un succes formidabil, ori va fi o adevărată dezamăgire pentru fanii din întreaga lume (deși chiar mizăm pentru a doua variantă). Potrivit lui Bradley Cooper, producător al filmului, atunci când i-a Phillips i-a spus pentru prima dată despre Joker, el a vrut să modifice puțin lucrurile: „Ascultă, am o idee nebunească pentru o versiune modificată a DC, iar prima este povestea de origine a lui Joker”, sugerând, deja, planuri pentru filmele viitoare.

În timp ce distribuția și echipa au petrecut câteva luni bune spunând că Joker este un film, de fapt, de sine stătător, au luat de foarte multe ori în considerare ideea unei continuări, Phoenix chiar afirmând: „Nu pot să nu mă gândesc [la interpretarea lui Joker]. Am vorbit mult cu Todd despre ce am mai putea face, în general, doar pentru a lucra împreună, dar și dacă există altceva ce Joker ar mai putea oferi publicului. Ceva interesant. În orice caz, chiar a fost un rol de vis.” A mai adăugat, de asemenea: „Eu și Todd am putea filma la chiar și în acest moment, pentru că par nesfârșite posibilitățile pe care le putem lua în considerare atunci când vine vorba de a-i oferi lui Joker noi povești (…), putând duce personajul la un cu totul alt nivel”. Prin urmare, nu ne rămâne decât să așteptăm să vedem cum va sta treaba și dacă, într-adevăr, Joker: Folie à Deux va fi un musical „în toată firea”. Prezența lui Lady Gaga, în schimb, cam dă undă verde unui musical, dar trebuie să recunoaștem că a fost superbă coloana sonoră din A Star Is Born.

O postare publicată de THR susține faptul că ” Sursele spun că sequel-ul este musical.”

Are Joker: Folie À Deux vreo legătură cu Batman?

Având în vedere că în The Batman (2022) există o abordare la fel de întunecată a dușmanului de moarte a lui Joker, s-ar putea să bănuiești, într-o măsură, că personajul lui Robert Pattison ar avea legătură cu cel interpretat de către Joaquin Phoenix În cele din urmă, Riddler și Joker, de data aceasta interpretat de Barry Keoghan, formează o legătură în spatele gratiilor închise. În ciuda aluziei la viitoarea implicare a lui Joker în Cape Crusaders, Matt Reeves încercat să explice motivul adevărat pentru care a decis să includă acea aluzie către epicul răufăcător, iar răspunsul a fost chiar amuzant: „Inițial, l-am testat fără el; când l-am integrat din nou în scenă, popularitatea finalului a crescut masiv. Și cred că nu a fost doar pentru că oamenilor le-a plăcut acel personaj, ci a schimbat reacția oamenilor la însuși finalul fimului (…). Să vadă că Gotham era încă Gotham și că Batman nu a avut, cu adevărat, de ales. El trebuie să facă în continuare ceea ce vrea”.

Batman și Joker, Batman Deleted Scene
The Batman(2022), Deleted Arkham Scene – Robert Pattinson(Batman) și Barry Keoghan(în rolul lui Joker)

Phillips a fost foarte direct atunci când a apărut Joker, spunând că acesta nu are legătură directă cu DC Extended Universe. În loc să conecteze personajul său la Suicide Squad sau alt film, cum ar fi Justice League, regizorul a vrut ca filmul să fie doar despre povestea devenirii și vieții răufăcătorului. El chiar le-a propus celor de la Warner Bros să lanseze o așa-numită marcă DC Black, în care diverși regizori să aleagă un personaj DC și să îi adapteze povestea pe ecran fără a fi în legătură directă cu alte francize. Phillips a declarat că: „Am spus «Acesta va fi primul film, apoi îl vom lua pe acest regizor să facă asta, și pe acest regizor să facă asta, și îl vom numi DC Black, iar Joker va fi primul film», iar ei mi-au răspuns că «Bine, relaxează-te, nu vei crea o casă de discuri aici la Warners, dar este interesantă propunerea ta. Du-te, scrie asta și spune-ne la ce te gândești»”. Implicit, ideea sa a devenit realitate, Joker fiind primul film inspirat din DC Comics care, în mod direct, nu are legătură cu universul cinematografic DC.

Cam asta este tot ce știm privitor la când apare Joker 2, posibila poveste, distribuție și detalii suplimentare despre Joker: Folie À Deux. Suntem siguri că și tu aștepți cu nerăbdare să apară, însă va mai dura ceva timp. Vom urmări cu atenție toate informațiile din mediul online, astfel încât să îți punem la dispoziție, de îndată ce apare, și un trailer oficial al filmului sau alte detalii privitoare la sequel-ul care va apărea peste doi ani. Dacă ai și alte întrebări sau completări, le așteptăm în secțiunea de comentarii. Sperăm că ai găsit util acest articol.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.