Free cookie consent management tool by TermsFeed

Dacă te întrebi când apare serialul Stăpânul Inelelor care, după cum am aflat în ianuarie, se va numi Stăpânul Inelelor: Inelele Puterii, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai mult decât atât, în acest articol am încercat să documentăm tot ce se știe, în momentul de față, despre viitorul serial de la Amazon Studios. Cu siguranță se va dovedi a fi o aventură genială, complexă și efervescentă – cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a primului film din trilogie, Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului, regizat de Peter Jackson, după romanul omonim scris de marele filolog Tolkien, toată lumea așteaptă cu nerăbdare serialul care, de data aceasta, nu se mai bazează pe vreo anumită carte scrisă de Tolkien, dar în schimb se inspiră foarte mult din legendele și lumea fantastică pe care acestea le-a creat.

Da, ne vom reîntoarce în Middle-earth, da, vom cunoaște noi eroi și, de asemenea, vom afla mai mult despre cei pe care îi cunoaștem deja. The Lord of the Rings: The Rings of Power se va petrece, temporal, în cea de-a doua eră (en. Second Age), ceea ce înseamnă că este un prequel a tot ce-am văzut în The Hobbit, respectiv aventura lui Frodo și încercarea sa de a distruge inelul suprem. De asemenea, pe lângă alte comploturi anexe, intriga principală va fi reprezentată de făurirea și crearea inelelor, cele care, mai târziu, vor fi împărțite elfilor, piticilor și oamenilor. Mai mult decât atât, vom afla detalii din tinerețea Prințesei Galadriel, cum a reușit inelul să-l corupă pe Isildur, ba chiar vom avea parte și de un Sauron în formă fizică, nu doar sub forma unui ochi înflăcărat. În orice caz, se anunță a fi ceva de-a dreptul genial!

Cum arata nou serial The Lord of the Rings The Rings of Power
Imagine din viitorul serial The Lord of the Rings: The Rings of Power

Când apare serialul Stăpânul Inelelor?

S-a anunțat faptul că The Lord of the Rings: The Rings of Power va fi lansat pe Prime Video pe data de 2 septembrie 2022. Așadar, mai avem de așteptat încă puțin, dar știm cu toții cât de grea este așteptarea atunci când nu mai ai răbdare! Primul sezon va fi format din opt episoade și, din câte presupunem, acestea vor fi lansate toate deodată. De asemenea, știm și faptul că serialul a primit undă verde și pentru un al doilea sezon.

Numărătoarea inversă, The Lord of the Rings on Prime

Trailer oficial The Lord of the Rings: The Rings of Power

Evident, a fost lansat și un teaser trailer care reușește să ne transpună, cu adevărat, în fantastica lume creată de Tolkien. De asemenea, mai există și un Sneak Peek care merită văzut. Teaser trailer-ul a fost lansat pe data de 14 iulie și, între timp, a strâns peste 30 de milioane de vizualizări și numeroase reacții din partea fanilor. Ne oferă o imagine de ansamblu asupra câtorva fețe cunoscute, notabile, dar și asupra peisajelor minunate din lumea Arda, unde trăiau creaturile fantastice și oamenii.

The Lord of the Rings: The Ring of Power – Teaser Trailer Oficial

Despre ce va fi serialul Stăpânul Inelelor?

După cum am menționat deja, intriga va fi una deosebit de complexă și multilaterală. Nu doar că vom asista la făurirea celor 20 de inele ale puterii – 3 pentru elfi, 7 pentru pitici, nouă pentru oamenii „care știu că în lumea lor se moare” și unul (”The One”) pentru maleficul Sauron. Așadar, știm că vom fi martori la încercarea lui Sauron de a domina lumea, povestea epică a Regatului Númenor, ultima alianță dintre elfi și oameni. Potrivit sinopsisului oficial publicat de Prime Video în ceea ce privește serialul, acesta sună cam așa: „The Lord of the Rings: The Rings of Power va aduce pe ecrane, pentru prima dată, mărețele legende din cea de-a doua epocă a istorie Pământului Mijlociu. Această dramă epică este plasată cu mii de ani înaintea evenimentelor din Hobbitul și Stăpânul Inelelor, în timpuri în care s-au făurit marile puteri, când regate s-au ridicat și au căzut în ruină, când eroi improbabili au fost puși la încercare, în timpuri în care speranța atârna de cele mai firave fire, când unul dintre cei mai mari răufăcători imaginați vreodată de către Tolkien a amenințat să înece întreaga lume în întuneric”.

De asemenea, mai adaugă că „începută într-o perioadă de pace relativă, seria urmărește o distribuție de personaje – atât familiare, cât și noi – care se confruntă cu mult temuta renaștere a răului în Middle-earth. De la cele mai întunecate cotloane ale Munților Nebuloși, la maiestuoasele păduri din Lindon, tărâmul pe care trăiesc elfii, la uluitorul Regat Númenor, până la cele mai îndepărtate puncte de pe hartă, aceste regate și personaje vor lăsa în urmă moșteniri care vor dăinui mult, mult timp după ce se vor fi isprăvit”. De altfel, serialul nu se bazează pe vreun roman scris de Tolkien, ci, mai mult, pe vasta poveste pe care, de asemenea, autorul a expus-o în anexele trilogiei Stăpânul Inelelor. Cu alte cuvinte, este vorba despre foarte multe legende și povești individuale care, în cele din urmă, au fost integrate într-o cronologie firească. Patrick McKay, unul dintre producătorii principali, a confirmat faptul că „făurirea inelelor va reprezenta epicentrul celorlalte intrigi dar, în principal, ideea de bază se va concentra în jurul acestei legende – este despre inelele puterii, după cum o spune și numele”.

De asemenea, ceilalți producători principali au discutat și despre alte patru intrigi care vor fi la fel de semnificative pentru acțiunea serialului. Printre acestea se numără, după cum am spus, făurirea inelelor, în care vor apărea personajele lui Elrond și Celebrimbor, ascensiunea la putere a lui Sauron, Lordul Întunecat, a cărui poveste este strâns legată de cea a lui Galadriel (care va juca un rol esențial în serial), ascensiunea și decăderea Regatului Númenor, unde îl vom întâlni pe tânărul Isildur și, în cele din urmă, povestea ultimei alianțe dintre elfi și oameni, de care am auzit foarte des în The Hobbit și Stăpânul Inelelor. Serialul va fi plasat în timpul celei de-a doua epoci a Pământului Mijlociu (filmele au acțiunea plasată la sfârșitul celei de-a treia epoci), ceea ce înseamnă că dă undă verde pentru ecranizarea a numeroase legende: dincolo de întoarcerea lui Sauron, a cărui putere a fost slăbită de un război împotriva elfilor, sub ordinul principalului antagonist al lui Tolkien, Morgoth, întemeierea regatelor Gondor și Arnor, serialul Stăpânul Inelelor va fi extrem de complex și plin de acțiune.

Un lucru de care nu suntem siguri este cum (și dacă) serialul se va conecta la celelalte filme regizate de Peter Jackson. Cea de-a doua eră se sfârșește cu ultima alianță a elfilor și oamenilor care se luptă cu Sauron la baza Muntelui Doom (un eveniment care este prezentat și în deschiderea filmului Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului), ceea ce înseamnă că ar fi interesantă o conexiune de acest gen. De fapt, știm că studioului i-a fost permis „să folosească plasare de conținut” din filmele lui Jackson, dar nu ne putem pronunța în această direcție. Oricum, cred că ar fi o dovadă a faptului că, într-adevăr, ecranizările lui Jackson merită tot respectul și nu degeaba se numără printre cele mai mari capodopere ale cinematografiei, cu încasări colosale.

Ce este serialul Stăpânul Inelelor?
Imagine din serial, sursa Prime Video

Distribuția din serialul Stăpânul Inelelor

Din start, putem spune acest lucru: este o distribuție extrem de complexă, care mizează pe incluziune și presupune actori din multe țări și, de asemenea, care aparțin unor culturi diferite. Numele acestora a fost făcut public și, din câte știm, Morfydd Clark o va interpreta pe Galadrie, Charles Edwards îl va interpreta pe Celembrimor, Charlie Vickers va interpreta un nou personaj numit Halbrand, Sophia Nomvete o va interpreta pe Prințesa Disa, o prințesă pitică, Owain Arthur îl va interpreta pe Prințul Durin al IV-lea, Ismael Cruz Córdova îl va interpreta pe elful pădurean Arondir. În distribuție se mai numără Nazanin Boniadi (Bronwyn, mama lui Arondir), Robert Armayo (Elrond), Maxim Baldry (Isildur), Megan Richards și Markella Kavenagh care vor juca rolul strămoșilor hobbiților, Benjamin Walker (ultimul Înalt Rege al Noldorilor, Gil-galad), Daniel Weyman (The Stranger).

În distribuția secundară a serialului se numără Ema Horvath, Tyroe Muhafidin, Dylan Smith, Joseph Mawle, Daniel Weyman, Peter Mullan, Beau Cassidy, Sir Lenny Henry, Cynthia Addai-Robinson, Benjamin Walker, Geoff Morrell, Kip Chapman, Thusitha Jayasundera, Maxine Cunliffe, Trystan Gravelle, Anthony Crum, Peter Tait, Fabian McCallum, Simon Merrells, Lloyd Owen, Augustus Prew, Alex Tarrant, Leon Wadham, Sara Zwangobani, Ian Blackburn, Will Fletcher, Amelie Child-Villiers. Așadar, este vorba despre actori de care se prea poate să nu mai fi auzit până acum, dar asta nu înseamnă că nu se vor dovedi a fi de calitate. De asemenea, Amazon a lansat și o serie de postere (în jur de 25) cu personaje diferite. Mai știm și că hobbiții nu vor apărea în serialul Stăpânul Inelelor, dar strămoșii lor, da, Markella Kavenagh interpretând-o pe Elanor ‘Nori’ Brandyfoot. Poate vom avea parte și de vreun vrăjitor, cine știe?!

De asemenea, orcii vor fi nelipsiți, după cum era de așteptat. Lindsey Weber, producător executiv al serialului, a declarat că „am petrecut mult timp gândindu-ne, discutând, trăgând concluzii privitoare la ce ar însemna să fii un orc în cea de-a doua epocă. Ni s-a părut potrivit ca aspectul lor să fie diferit, astfel încât să se integreze perfect într-un Middle-earth mai sălbatic, mai întunecat, mai crud, mai aproape de locul unde se termină prima epocă. În momentul în care îi întâlnim, aceștia nu sunt, încă, organizați în armate, ci mai împrăștiați. Așadar, vorbim despre un moment diferit în viața lor, nu cum îi cunoaștem din mărețele filme”. Lucrurile vor deveni intense, dar serialul va fi accesibil pentru toată lumea, fără impunerea unei limite de vârstă – eroii vor fi în centrul atenției, mai ales în primul sezon, și încercarea acestora de a depăși amenințarea unui întuneric nemaivăzut.

Cine joacă în The Lord of the Rings: The Rings of Power
Foto Distribuție The Lord of the Rings: The Rings of Power

Detalii din culisele The Lord of the Rings: The Rings of Power

La fel ca filmele din Stăpânul Inelelor, serialul a fost filmat în Noua Zeelandă. Totuși, se plănuiește ca cel de-al doilea sezon să fie filmat în Regatul Unit. Producția pentru serialul pe care Amazon îl numește drept „o dramă cu mai multe sezoane” a început în 2020. Amazon a suprasolicitat Netflix pentru a obține drepturile de a realiza serialul în anul 2017, când a plătit 250 de milionare de dolari. Înțelegerea a inclus un angajament de cinci sezoane, însă Amazon a reînnoit în mod oficial The Lord of the Rings: The Rings of Power doar pentru sezonul doi, care va avea 8-9 episoade. Serialul este condus de către J.D. Payne și Patrick McKay, la care se adaugă producătorii executivi Christopher Newman, Ron Ames, Jason Cahill, Gennifer Hutchison, Bruce Richmond, Sharon Yguado, Lindsey Weber, Callum Greene, J.A. Bayona, Belén Atienza. Wayne Che Yip este co-producător executiv și regizează alături de J.A. Bayona și Charlotte Brändström.

Serialul este prima încercare a studioului Amazon de a realiza un fantasy cu un buget extraordinar de mare, în stilul caracteristic Game of Thrones. Pe parcursul a cinci sezoane, se așteaptă ca The Lord of the Rings: The Rings of Power să fie, poate, cel mai scump serial din istoria televiziunii, preconizându-se că Amazon ar trebui să cheltuiască cel puțin 1 miliard de dolari pentru a-l produce (și a se ridica la așteptările extraordinar de mari ale fanilor). În orice caz, vorbim despre scenariști de seamă, cum ar fi Gennifer Hutchison (Breaking Bad), Helen Shang (Hannibal) și mulți alții. Jennifer Salke, de la Amazon Studios, a spus că „a cheltui peste jumătate de miliard de dolari este necesar pentru a construi lumea din Middle-earth la amploarea dorită”. Într-un interviu, ea a declarat că serialul „trebuie să fie văzut de foarte multe persoane – o audiență uriașă, globală (…), iar noi suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla”. Totuși, bugetul pentru film este mai mic decât prețul pe care l-a plătit Jeff Bezos pentru iahtul său personal!

Cine sunt directorii serialului The Lord of the Rings: The Rings of Power
The Lord of the Rings: The Rings of Power – sub conducerea J.D. Payne și Patrick McKay

Unde pot vedea serialul Stăpânul Inelelor?

Serialul va fi difuzat, exclusiv, pe platforma de streaming Prime Video, care aparține de Amazon. Pentru a avea acces la ea, trebuie să-ți faci un abonament valabil. Evident, între timp va apărea și gratuit pe vreun site online, dar probabil nu la calitate maximă și, în orice caz, un abonament la Prime Video chiar nu-i atât de scump. Chiar e o platformă care își merită investiția, deoarece găsești pe ea atât filme bune, documentare, cât și seriale din toate genurile!

Unde pot vedea serialul The Lord of the Rings: The Rings of Power
The Lord of the Rings: The Rings of Power – Va fi difuzat exclusiv pe Prime Video

Tolkien, nu George R.R. Martin

O preocupare majoră a fanilor era faptul că serialul Stăpânul Inelelor ar putea fi mult prea asemănător cu Game of Thrones, mai ales atunci când s-a auzit, prin online, că s-ar fi achiziționat un „coordonator de intimitate” ar fi fost angajat pentru anumite scene. Dimitra Fimi, o cercetătoare în literatura lui Tolkien, și-a exprimat îngrijorarea din acest punct de vedere: „Îngrijorarea mea este ca serialul să nu devine un Game of Thrones din cea de-a doua epocă, deoarece acest lucru nu ar respecta, sub nicio formă, viziunea lui Tolkien asupra modului în care s-a întâmplat totul”. Totuși, temerile acesteia au fost rapid atenuate de către McKay, care a confirmat că vor rămâne fideli tonului scriitoricesc al lui Tolkien – „un serial pentru toată lumea, atât pentru copii de 11, 12 și 13 ani, cât și pentru adulți, lipsit de scene care ar putea stârni reacții polarizante”.

În ciuda faptului că au rămas fideli tonului și anexelor lui Tolkien, Payne și McKay au făcut câteva abateri notabile (dar absolut esențiale, ce-i drept), cea mai marcantă fiind comprimarea evenimentelor care au loc de-a lungul a mii de ani într-un singur punct în timp. Conform lui Payne, „dacă ești fidel exact literei legii și iei lucrurile literalmente așa cum ar trebui, atunci vei spune o poveste în care personajele tale – umane, cel puțin – vor muri în fiecare sezon, deoarece sari 200 de ani în timp, iar apoi nu vei întâlni personaje canonice, cu adevărat mari și importante, decât în sezonul patru. Uite, s-ar putea să fie unii fani care vor vrea să facem un documentar despre Middle-earth, dar noi vom spune o poveste care să unească toate aceste lucruri”.

Cine este autorul The Lord of The Rings
John Ronald Reuel Tolkien, scriitor, poet englez și filolog, cel mai bine cunoscut ca autor al marilor opere fantastice „Hobbit-ul” și „Stapanul Inelelor”. Fotografie Colorizată.

Abia așteptăm să apară serialul, deoarece știm că va fi ceva de-a dreptul fabulos. Presiunile sunt mari, fanii abia așteaptă lansarea acestuia și probabil și tu, mai ales acum, deoarece ai la dispoziție toate informațiile necesare, inclusiv când apare serialul Stăpânul Inelelor. Tot ce sperăm este ca acesta să fi meritat așteptarea (deși, sincer, mă îndoiesc că nu o să merite), și să nu devină (mult prea) comercial. Tolkien a creat nu doar o poveste fantastică așa cum rar s-a mai văzut, dar a reușit să inventeze chiar și o limbă nouă – merită tratat cu respect și seriozitate!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.