Free cookie consent management tool by TermsFeed

Am pregătit pentru tine o listă cu documentare despre Univers pe care merită să le ai în vedere; și nu trebuie să fii un „om al științei” pentru a căuta răspunsuri la cele mai mari întrebări ce țin de lumea în care trăim. Universul este magnific, complex, neprevăzut, un cumul de întrebări la care nu există, cel puțin până în momentul de față, răspunsuri. Ne întrebăm care este natura timpului, și dacă timpul există, ce se află dincolo de stele, dincolo de Calea Lactee, și cum au început să populeze ființele vii chiar și cotloanele cele mai ascunse ale Pământului. Știm, totuși, multe lucruri fascinante despre Univers, însă suntem foarte departe de a-l înțelege și explica în totalitate. De fapt, s-ar putea să nu reușim vreodată să facem acest lucru – însă, de fapt, poate și despre asta este vorba: despre a lăsa lucrurile „doar să fie”, fără a le teoretiza, fără a le defini și fără a încerca să explicăm totul. Rațiunea noastră se oprește într-un punct, dincolo de care nu se vede niciun orizont: suntem limitați, într-un Univers infinit în care noi, oamenii, suntem doar actori care încearcă să-și joace rolul de ființe sociale. Prin urmare, în căutarea noastră de a înțelege lumea și mecanismele care îi guvernează dinamica, putem arunca o mică privire asupra acestor documentare despre Univers care nu-și propun altceva decât să ne familiarizeze cu necunoscutul vast, confuz și deseori copleșitor al Universului.

povestea Universului nostru
De la Big Bang la Sistemul Solar
Sursă fotografie: jpl.nasa.gov

Iată 15 documentare despre Univers pe care ți le recomandăm cu cea mai mare încredere!

Journey to the Edge of the Universe (2008)

Documentar Journey to the Edge of the Universe (2008)

Haideți să aruncăm o privire la marginea Universului, acolo unde chiar și cele mai întunecate locuri par să fi devenit accesibile pentru oamenii de știință. Un documentar clasic, fabulos, sub marca National Geographic, narat de Alec Baldwin și San Pertwee, care își propune să ne ducă într-o fascinantă călătorie simulată în cosmos, creată pe baza imaginilor livrate de telescopul Hubble – imagini vii, care îți taie răsuflarea, despre cum arată acolo, la marginea „lumii”, acest Univers infinit. Documentarul lasă impresia că folosește o singură dublă continuă pentru a crea această „călătorie dinspre Pământ spre marginea Universului”, iar imaginile și complexitatea îți vor tăia răsuflarea. Cu certitudine, unul dintre cele mai bune documentare despre Univers.

Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

Trailer oficial Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

Neil deGrasse Tyson este un astrofizician renumit în domeniu, iar în acest documentar, care se întinde pe mai multe episoade, își propune să ne prezinte – folosind un limbaj accesibil, deseori presărat cu glume, dar informații viabile din punct de vedere științific – descoperiri importante despre timp și spațiu, despre cosmos și galaxia noastră, într-o serie de documentare de care nu te vei mai putea despărți. Produsă de Fox și National Geographic, narată de Neil Tyson, explică complexitatea Universului în care trăim, într-un mod amuzant și fascinant. Cu vocea sa suavă și cunoștințele fundamentate de ani de cercetări și studiu, misiunea lui Neil este aceea de pune la dispoziția publicului larg, într-o formă accesibilă, concepte științifice și teorii care pot descrie cu fidelitate lumea în care trăim. Seria de documentare a câștigat 4 premii Emmy.

The Planets (2019)

The Planets: First Look Trailer | BBC Earth

Un alt documentar despre Univers, excepțional din punct de vedere al imaginilor livrate, dar și al informațiile prezentate, este The Planets, care de-a lungul a cinci episoade ne poartă într-o călătorie în jurul sistemului solar, concentrându-se pe istoria completă a plantelor din interiorul acestuia – cum au apărut, de ce arată așa cum arată, dacă am putea trăi vreodată pe altă planetă, și care este viitorul Universului nostru. Narată de Brian Cox, fizician britanic celebru, seria de documentare este complexă, iar producția și filmografia sunt excepționale, fiind investite sume foarte mari pentru a oferi publicului imagini de cea mai înaltă calitate. De la tărâmurile arse ale lui Mercur, până la îndepărtatele planete înghețate, suntem purtați într-o călătorie fascinantă.

Alien Worlds (2020)

Alien Worlds Sezonul 1 | Trailer Oficial| Netflix

Acest documentar este format din patru părți, fiecare propunându-și să exploreze posibilitățile și eventualele moduri în care viața s-ar putea dezvolta pe exoplanete – planete situate în afara sistemului nostru solar. Cum ar arată viața dacă am trăi pe o planetă unde nu există un singur soare, ci doi? Ar putea viața să se dezvolte pe o planetă a cărei atracție gravitațională este foarte slabă? Și cum ar putea evolua viața extraterestră pe o planetă în care jumătate este arzătoare, cu temperaturi extreme, iar jumătate este înghețată? Documentarul reunește zeci de oameni de știință – astronomi, ecologiști, biologi, astrobiologi, fizicieni – care încearcă să descrie legile care guvernează lumea în care trăim, imaginându-și dacă acestea ar putea fi aplicate și pe alte planete. Narat de Sophie Okonedo, documentarul este o combinație echilibrată între science-fiction și certitudini științifice, cu o calitate informativă extraordinară.

Genesis: Paradise Lost (2017)

Trailer Genesis: Paradise Lost (2017)

Un alt documentar excepțional care abordează genul într-o manieră autentică. Dacă ar trebui să menționăm o parte a Bibliei care a fost examinată și documentată mai mult decât oricare alta, atunci aceasta cu siguranță este cea de la început – Geneza. Ea ridică cele mai multe îndoieli din partea comunității științifice, dar nu numai: creație și, în cele din urmă, creatorul, deseori sunt negate. Așadar, ce s-a întâmplat mai exact (și cu explicații concrete) în momentul creației, la începuturile începuturilor? Folosind efecte vizuale uimitoare, tehnologii inovatoare, dar și cele mai recente cercetări științifice, documentarul Genesis: Paradise Lost își propune să ofere răspunsuri cât mai clare, fidele, întregul proces al Genezei desfășurându-se, într-o dinamică extraordinară, chiar în fața telespectatorilor, pe micile ecrane.

The Farthest (2017)

Trailer Documentar The Farthest (2017)

La miliarde de kilometri distanță, o navă spațială minusculă părăsește sistemul nostru solar și intră în „vidul spațiului cosmic”. Este primul obiect creat de om care a reușit să facă acest lucru. Să fie aceasta, de fapt, cea mai mare realizare a omenirii? În inima metalică a acestui obiect, încet dar sigur, moare un generator de plutoniu, continuând să bată încă un deceniu înainte ca luminile de pe Voyager să se stingă, în sfârșit. Cu toate acestea, nava își va continua călătoria milioane și milioane de ani, purtând cu ea un disc de aur cu înregistrări și imagini ale vieții pe Pământ – după toate probabilitățile, Voyager va supraviețui omenirii și tuturor creațiilor noastre și s-ar putea să fie singurul lucru care, vreodată, ne va marca existența, purtând un mesaj care ar spune că „am fost și noi cândva pe aici”. În acest documentar de lung metraj, cu un mesaj extrem de puternic, dar și poetic și profund, se celebrează aceste mașinării magnifice, echipele care le-au construit, precum și viziunea care le-a propulsat mai departe decât ar fi crezut cineva vreodată că se poate ajunge. O poveste plină de pasiune, cu oameni, imagini, arhive, opinii și informații îndrăznețe care ridică documentarul la standardele cinematografice cele mai înalte.

The Last Man on the Moon (2014)

Trailer Oficial The Last Man on the Moon (2014)

Scris de Mark Craig, documentarul face o incursiune în viața lui Gene Cernan, astronautul care a făcut parte din misiunea Apollo 17, ultima în care oamenii au pășit pe suprafața Lunii. Ceea ce face ca acest documentar despre Univers să merite vizionat este faptul că putem vedea destul de fidel ce presupune, de fapt, explorarea spațiului, însă dintr-un unghi diferit: presiunea pusă pe stilul de viață și ambițiile unui astronaut, ceea ce implică, în cazul de față, și familia. Acest lucru ridică, fără doar și poate, întrebări pentru telespectatori: ce preț ești dispus să plătești într-o astfel de situație? O fascinantă și convingătoare poveste despre ce înseamnă să fii astronaut, despre bucuriile, dar și sacrificiile pe care le presupune această meserie. Chiar dacă știm aceste povești despre misiunile Apollo, alta este să le auzi chiar din gura celui care a luat parte la ele, într-o fascinantă călătorie despre oamenii care au explorat acest Univers magnific.

Death Dive to Saturn (2017)

Death Dive to Saturn (2017)

Singura „planetă cu inel”, Saturn este, fără îndoială, una dintre cele mai interesante atât pentru oamenii de știință, cât și pentru pasionații astrofizicii. Prin telescop, Saturn este, adesea, absolut memorabilă – acest documentar despre spațiu se concentrează asupra celebrei sonde Cassini și a celor treisprezece ani petrecuți explorând și observând îndeaproape planeta Saturn, chiar din momentul coborârii sale finale în norul superior al planetei gazoase. Înainte de încheia această misiune, Cassini a fost programată să zboare cu precizie între planetă și inelele sale, pentru a colecta date prețioase despre aceasta. Documentarul explorează echipa de astronomi și oameni de știință de la Jet Propulsion Lab (Pasadeina), responsabilă de această misiune periculoasă. De altfel, misiunea interplanetară a sondei Cassini a fost, până în prezent, una dintre cele mai de succes. Acest documentar oferă o viziune complexă asupra acesteia.

Cosmos: Possible Worlds (2020)

Trailer Oficial Cosmos: Possible Worlds (2020)

După succesul seriei Cosmos: A Spacetime Odyssey, Neil deGrasse Tyson revine drept gazdă pentru a transpune mai multe revelații și reușite ale științei, într-o experiență fastuoasă, genială, imersivă, conducând publicul într-o serie de călătorii cu scop explorativ. Dezvăluind tot felul de locuri și tărâmuri neexplorate, inclusiv lumi pierdute, lumi care urmează să apară și lumi pe care oamenii le-ar putea popula într-o zi, documentarul își propune să ne familiarizeze atât cu complexitatea Universului, cât și cu istoria și evoluția acestuia. Ce se va întâmpla cu lumea în care trăim, care este viitorul acesteia, încotro ne îndreptăm și cum, deseori, fizica are puterea de a explica cu fidelitate ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Seth MacFarlane, alături de Druyan Ann, sunt producători executivi ai acestui documentar fascinant.

NOVA: Blackhole Apocalypse (2018)

NOVA: Blackhole Apocalypse (2018) Trailer Oficial

Un documentar fascinant despre Univers și găurile negre – acele „lucruri” despre care știm nu puține lucruri, ci extrem de puține. Fascinanți „monștri cosmici” a căror înțelegere este departe de a fi, cel puțin în momentul de față, posibilă. Cu toate acestea, în documentarul de față sunt tratate foarte multe teorii, în încercarea de a explica mecanica ciudată a acestor viduri spațiale. Mergând înapoi în istorie, de la descoperirea primei găuri negre, până la descoperirea undelor gravitaționale ce se creează în momentul fuziunii a două găuri negre, astronomii, fizicienii, dar și alți oameni de știință încearcă să explice într-un mod exhaustiv, cuprinzător, dar și amuzant, ce sunt, cum funcționează și care este originea găurilor negre, precum și dacă ar avea vreodată implicații asupra călătoriei în timp și teleportării. Absolut fascinant și foarte bine realizat!

Behind the Curve (2018)​

Trailer Behind the Curve (2018)​

Acest documentar nu este în totalitate despre spațiu, ci mai degrabă despre oamenii care cred că spațiul și planeta noastră sunt complet diferite de ceea ce ni s-a spus și am învățat la orele de științe, din mass-media și în cercetarea științifică. Adepții flat earther sunt numeroși, asta e clar, însă fiecare este liber să creadă ceea ce vrea, nu-i așa? Regizat de Daniel J. Clark, acest documentar urmărește viața a doi celebri militanți – Mark Sargent și Patricia Steere. Pe măsură ce aflăm cum au ajuns ei să creadă că Pământul este, de fapt, plat, și că face parte dintr-o cupolă, aruncăm și o privire amănunțită în diferitele dinamici care se petrec în interiorul comunității acesteia – una efervescentă, complexă, în care lucrurile nu sunt așa de simple pe cât ar părea.

Is God a Number? (1995)

Documentar Is God a Number? (1995)

Timp de secole întregi, astronomii și matematicienii au privit cu admirație și cu uimire cerurile, căutând să descopere dacă într-adevăr a existat vreodată „un plan general”, „un plan unic”. De la finit la infinit, de la cele mai mici particule subatomice la întregul univers, chiar există dovezi științifice ale muncii unui adevărat „maestru matematician”. Documentarul de față examinează în profunzime puterea și limitele matematicii în a defini, descrie și cuantifica lumea în care noi trăim, fiind livrat într-un limbaj destul de greu accesibil, ce este drept, însă care chiar merită să fie vizionat de toată lumea. Detaliile oferite de oamenii de știință sunt fascinante, iar după ce îl vei vedea cu siguranță vei avea o nouă viziune asupra lumii în care trăiești, fiind cu un pas mult mai aproape de a o înțelege – măcar puțin!

Life Behind Stars (2016)

Trailer Life Behind Stars (2016)

După mulți ani în care a fost obsedat de o anumită frază care îi răsuna în cap, un om de știință decide să spună o fascinantă poveste, în timp ce caută legătura între stelele care alcătuiesc acest Univers și viața de pe Pământ. Soarele este o stea la doua sau a treia generație, formată din resturi de gaz și praf de la alte stele care au murit deja. Tot ce ne înconjoară – de la animale, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem – este compus din atomi care se aflau în interiorul acestor stele. Descoperiri mai recente în domeniu evidențiază o legătură pe cât de profundă, pe atât de tulburătoare – rolul stelelor nu se oprește aici. Este posibil ca ele să nu fie doar cele care creează materia, atomii și ființele vii – ar putea fi responsabile și de crearea, evoluția și dispariția vieții nu doar pe Pământ, ci oriunde în Univers. Poate stelele sunt mai mult decât materia din care suntem făcuți – și poate noi, oamenii, suntem mai mult decât materie stelară. Un documentar absolut fabulos, convingător, care te pune pe gânduri și te stimulează.

A Trip to Infinity (2022)

A Trip to Infinity | Trailer Oficial | Netflix

Un documentar destul de recent, care a stat ceva timp în topurile Netflix, este A Trip to Infinity, care încearcă să uimească publicul prin informațiile puse la dispoziție. Populat de o distribuție diversă și captivantă de matematicieni, fizicieni, dar și filosofi, documentarul, realizat de Drew Takahashi și Konathan Halperin, explorează infinitul, în toată complexitatea sa: enigmele, dar și paradoxurile, certitudinile, dar și întrebările. Însă conceptul de infinit nu este abordat dintr-o „perspectivă matematică”, ci și ca o idee a ceva care ne ajută să calibrăm vastitatea acestui Univers, înțelegându-i dinamica: ce ar însemna ca ceva să continue la nesfârșit? În imagini și interviuri, documentarul analizează dacă există aceste manifestări fizice ale infinitului și dacă ar fi vreodată posibil ca o persoană muritoare să experimenteze acest infinit.

Solar System: The Secrets of the Universe (2014)

Trailer Solar System: The Secrets of the Universe (2014)

Un documentar bine gândit, bine realizat, pe înțelesul tuturor, care încearcă să răspundă câtorva dintre cele mai mari întrebări pe care le avem: de unde venim, cum a apărut Universul, putem să ajungem pe altă planetă, care este scopul nostru, ce este timpul, există realități alternative și altele de acest gen. Într-o abordare serioasă, exhaustivă, dar păstrând în permanență fluxul unei abordări teoretice (foarte puține lucruri pot fi dovedite prin studiu practic), documentarul acesta ne înfățișează o lume absurdă, confuză, în care lucrurile sunt într-o permanentă dinamică, dar care este atât de superbă și atât de complexă încât poate niciodată nu vom ajunge să-i înțelegem în totalitate mecanismele de funcționare. Și, de fapt, poate tocmai asta este fascinant: faptul că trăim într-o pe care nu o cunoaștem în întregime, dar care se dovedește a fi atât de primitoare pentru specia umană și, în esență, pentru toate organismele vii.

Acestea sunt 15 documentare despre Univers pe care ți le recomandăm cu mare încredere. Noi le-am văzut și ne-au plăcut foarte mult; și știm că lista de față ar putea fi mult mai lungă, însă nu am susținut că va fi una exhaustivă. De altfel, sunt doar câteva recomandări alese bazându-ne pe experiențe proprii, implicit pe predilecții proprii când vine vorba de documentare despre Univers. Prin urmare, ne-ar face mare plăcere să auzim care sunt recomandările tale, deoarece suntem siguri că ne poți face câteva. Alături de documentarele despre natură, cele care vorbesc despre Univers sunt printre preferatele noastre. Sperăm că ai găsit măcar un titlu care să-ți fie pe plac și îți urăm vizionare plăcută!

Share.

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.