Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pentru cei care iubesc seria de filme Hunger Games (Jocurile Foamei), cu siguranță acest anunț este unul mult așteptat. În sfârșit, lucrurile s-au pus în mișcare și vom avea parte și de ecranizarea prequel-ului trilogiei Jocurile Foamei, intitulată The Ballad of Songbirds and Snakes. De fapt, romanul, scris tot de către Suzanne Collins, a apărut și la noi, în traducerea lui Anei Mircea, la Editura Nemira, purtând titlul Balada șerpilor și a păsărilor cântătoare.

Cartea servește drept prequel al poveștii lui Katniss Everdeen, cea care a devenit simbol al revoltei împotriva Capitoliului condus de către Coriolanus Snow, într-un univers în care omenirea este împărțită pe districte și, în fiecare an, este nevoită să plătească tribut câte doi adolescenți, o fată și un băiat, pentru a lua parte la așa-zisele „jocuri ale foamei” din care doar unul poate ieși învingător.

Seria Jocurile Foamei cuprinde patru filme, deși există doar trei cărți. Acestea se numără printre ecranizările Lionsgate cu cele mai mari încasări din istorie, suma situându-se în jurul valorii de 2,95 miliarde de dolari în box office-ul global din 2012 până în 2015, a doua parte, The Hunger Games: Cathing Fire (Jocurile Foamei: Sfidarea) deținând recordul studioului, cu 864 de miliarde de dolari încasați, la nivel global, în 2013, când a fost lansat. 

Știu că am văzut filmele acestea la ceva timp după ce a apărut prima parte. De asemenea, am citit toate cele trei cărți în mai puțin de două zile. Au ceva special și, cel puțin pe-atunci, ideea de „distopie literară” era ceva cu totul nou. De atunci, deși au mai apărut cărți și filme care abordează același univers ficțional, trilogia scrisă de Suzanne Collins rămâne, încă, un etalon în ceea ce privește astfel de filme și cărți. Totul este extraordinar de bun.

Când va apărea The Ballad of Songbirds and Snakes?

Dacă te întrebi când va apărea prequel-ul popularei serii Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes, Lionsgate a anunțat că într-adevăr va exista o adaptare cinematografică a romanului scris de către Suzanne Collins. Era, oricum, de așteptat, dată fiind popularitatea pe care filmele „Jocurile Foamei” au cunoscut-o. De asemenea, când au apărut, filmele chiar au fost ceva cu totul nou, înfățișându-ne pe marile ecrane, pentru prima dată, ideea distopiilor science-fiction, devenind un etalon în sine.

Așadar, data de lansare a filmului The Ballad of Songbirds and Snakes este 17 noiembrie 2023, fiind confirmată de către studio, deși, la început, s-a dorit ca aceasta ecranizarea să apară mult mai devreme. Bineînțeles, date fiind condițiile epidemiologice prin care am trecut și numeroasele restricții impuse, acest lucru a fost imposibil, dar ne bucurăm că, în sfârșit, lucrurile s-au pus totuși în mișcare.

Ultima carte, The Hunger Games: Mockingjay (Jocurile Foamei: Gaița zeflemitoare) a fost ecranizată în două părți. A doua parte a apărut în 2015, pe 20 noiembrie, deci a trecut ceva timp de când n-am mai auzit nimic de universul distopic creat de Collins. Cu toate acestea, Suzanne a publicat The Ballad of Songbirds and Snakes pe data de 19 mai 2020, așadar putem spune că lucrurile s-au mișcat destul de rapid totuși. În orice caz, se anunță a fi cel puțin la fel de bun.

Despre ce va fi The Ballad of Songbirds and Snakes?

Dacă acțiunea cărții va fi respectată întocmai, pentru că în momentul de față nu putem decât să speculăm, atunci se vor întâmpla foarte, foarte mult. Dacă e să ne raportăm la similitudinea trilogiei cu ecranizările aferente, atunci raportul este de 1:1: filmele respectă întocmai acțiunea cărții, actorii au fost foarte bine aleși (Jennifer Lawrence face un rol absolut genial), iar universul creat reușește să redea foarte bine ideile autoarei.

Astfel, prequel-ul popularei serii Hunger Games ar trebui să ne spună povestea lui Coriolanus Snow, un băiat de 18 ani care se pregătește drept mentor în Jocuri. În dimineața celei de-a zecea ediții a Jocurilor Foamei, Coriolanus Snow este pus să fie mentorul tributului feminin din districtul 12. Soarta districtului depinde în totalitate de el, deoarece orice alegere ar putea duce la triumf sau tragedie, la avans sau eșec. Într-o luptă pe viață și pe moarte, nu e loc de greșeli.

Cu toate acestea, încetul cu încetul, Coriolanus Snow începe să simtă compasiune față de tributul pe care trebuie să-l mentoreze, dezvoltând o relație interesantă cu Lucy Gray Baird, fata misterioasă și rebelă căreia trebuie să-i fie mentor, învățând-o cum să supraviețuiască Jocurilor Foamei. Cu toate acestea, el se găsește într-un impas: nevoia de a urma regulile cu strictețe și, în același timp, dorința de a supraviețui cu orice preț.

Acțiunea are loc cu 60 de ani mai devreme, pe când Snow era încă tânăr. Bineînțeles, fanii seriei își vor aminti faptul că Katniss Everdeen provine, de asemenea, din Districtul 12, iar aceasta se va răzvrăti împotriva celui care, poate cândva, i-a salvat întregul District. În orice caz, se anunță a fi un film pe cât plin de tensiune, pe atât de emoționant și dramatic. Ambiție. Rivalitate. Și, mai mult decât atât, dorința de putere – o intrigă bine consolidată.

Cei care au citit cărțile sau au văzut filmele știu faptul că, în cele din urmă, Coriolanus Snow ajunge să fie tiranicul și temutul președinte al Panemului, retras la Capitoliu, un loc unde nimeni nu știe ce este foametea, lipsa apei, boala și durerea. Pe când ceilalți sunt nevoiți să trăiască în mizerie și austeritate, lucrând pentru bunăstarea și prosperitatea Capitoliului. Mai mult decât atât, nevoiți să lupte între el, în fiecare ani, spre plăcerea Capitoliului

Fiind unul dintre cei mai buni studenți ai Academiei Panem, o școală de elită a țării, Snow este selectat pentru a deveni mentorul lui Lucy Gray Baird, tribitul feminim din Districtul 12 ales să participe la Jocurile Foamei. Nimic nu-i în voia întâmplării, astfel, pentru că tot din Districtul 12 vine și Katniss Everdeen, viitoarea adversară redutabilă a lui Snow, cea care va pune bazele unei revolte care are să stârpească, chiar de la rădăcină, ura și răul.

Pe măsură ce se angajează în a o antrena pe Lucy, Snow se apropie de ea, iar între cei doi se leagă o relație neașteptată. Cu toate acestea, interesele par a fi altele, deci ne vom da seama „cine e adevărata pasăre cântătoare și cine e șarpele”. Relația cu Lucy îl conduce pe Snow într-o ascensiune neașteptată spre putere, în timp ce este în stare să facă orice pentru a se asigura că Lucy va câștiga a 10-a ediție a Jocurilor Foamei cu orice preț.

Poate The Ballad of Songbirds and Snakes va desluși misterul lui Snow, și-anume de ce a ajuns acesta să fie atât de răzvrătit, tiranic și lipsit de milă și scrupule. Dacă ați văzut filmele, știți prea bine ce este în stare să facă Snow pentru a nu părea slab, pentru a-și conduce poporul fără scrupule și fără respect. Nu am citit cartea, ce-i drept, deși mi-am spus că o voi face. În orice caz, până pe 17 noiembrie 2023, când apare filmul, mai am mult timp la dispoziție.

„Privire pe furiș” – The Ballad of Songbirds and Snakes, oferit de Screen Rant

Cine va juca în filmul The Ballad of Songbirds and Snakes?

Deși data de lansare chiar se apropie cu pași repezi, Lionsgate nu a anunțat, încă, niciun membru al distribuției aferente filmului The Ballad of Songbirds and Snakes. Cu toate acestea, știm că adaptarea cinematografică a prequel-ului scris de către Suzanne Collins va fi regizată de către Francis Lawrence, cea care a regizat și The Hunger Games: Catching Fire, precum și The Hunger Games: Mockingjay, partea I și partea a II-a.

Scenariul filmului va fi scris de către Michael Arndt, cel care l-a scris și pentru The Hunger Games: Catching Fire. Apariția filmului a fost anunțată în timpul prezentării Lionsgate la Cinemacon, conferința anuală din Las Vegas în cadrul căreia studiourile de film își prezintă proiectele viitoare celor din industria cinematografică. Oricum, acest anunț era așteptat încă de când, în 2020, Collins a publicat cartea – o altă șansă a studioului de a avea un mare succes.

Distribuția filmului The Hunger Games
Actorii participanți în primul film din seria „The Hunger Games”

Există un trailer pentru The Ballad of Songbirds and Snakes?

Nu, din păcate încă nu există un trailer oficial al filmului, lucru justificabil din moment ce confirmarea ecranizării a avut loc relativ recent. Cu toate acestea, la Cinemacon a fost prezentat un scurt videoclip în care erau înfățișate ramurile înghețate ale unui copac, pe un fundal auriu, în timp era derulat un text care spunea: “In 2023, the world will discover who is a songbird and who is a snake”. Pe mine, sincer, m-a convins deja, și abia aștept să apară!

Trilogia distopică bestseller al lui Suzanne Collins a fost publicată pentru prima dată în 2008, iar ulterior a fost ecranizată în patru filme. În total, au generat peste 3 miliarde de dolari în box office-ul mondial și au propulsat-o pe Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen) într-o carieră de superstar. În 2020, Collins a scris romanul prequel, The Ballad of Songbirds and Snakes, Lionsgate anunțând că intenționează să transforme povestea într-un lungmetraj.

Trilogia originală, a cărei acțiune se petrece în Panemul devastat, parcă post-pocaliptic, începe în momentul în care Katniss Everdeen se oferă voluntar drept tribuit pentru a-i lua locul surorii sale mai mici la Jocurile Foamei anuale, eveniment televizat în care adolescenții sunt aleși, prin tragere la sorți, pentru a lupta până la moarte. Câștigătorului i se oferă bani, mâncare și un loc special în care, alături de familie, să trăiască.

Alături de Jennifer Lawrence în rolul protagonistei, Katniss Everdeen, au mai jucat Josh Hutcherson (în rolul lui Peeta Mellark), Liam Hemsworth (în rolul lui Gale Hawthorne), Woody Harrelson (în rolul lui Haymitch Abernathy), Elizabeth Banks (în rolul epicei Effie Trinket) și Donald Sutherland (în rolul diabolicului președinte al Capitoliului și Panemului, Coriolanus Snow).

Protagonista filmului "Jocurile Foamei"
Jennifer Lawrence în rolul protagonistei Katniss Everdeen

După cum am mai amintit, Francis Lawrence se reîntoarce pentru a regiza The Ballad of Songbirds and Snakes. Precum în celelalte părți ale filmului, Suzanne Collins se va implica alături de Michael Arndt și Michael Lesslie în scrierea scenariului. Apreciez enorm atunci când autorul se angajează în a scrie scenariul ecranizării propriei sale cărți, deoarece se reușește mult mai bine redarea adevăratelor intenții ale acestuia.

Abia aștept apariția prequel-ului The Ballad of Songbirds and Snakes. Sunt absolut sigur că va fi ceva extrem de bun, dat fiind faptul că trilogia, de asemenea, a fost una uimitoare. Așa că, happy Hunger Games and may the odds be ever in your favor!

Share.

Un comentariu

  1. Avatar of Geroge

    Waaaa,de cand il asteptam. Chiar nu stiam ca se va lansa si prequelul si nici ca a aparut carte :)))) Mersi pentru informatii,chiar faceti o treaba super! :)

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.