Free cookie consent management tool by TermsFeed

Conform ultimelor zvonuri din mediul online, Tobin Bell se va reîntoarce în rolul lui Jigsaw din franciza Saw, seria de filme care, încă din 2004, de la apariția primei părți, a atras un număr extraordinar de mare de fani. Tobin Bell va juca, din nou, rolul lui John Kramer, alias Jigsaw, în al zecelea film din serie, programat să apară în cinematografie pe 27 octombrie 2023. Deși a fost ucis, personajul se va reîntoarce (cum, nu știm încă), Tobin Bell reluându-și legendarul rol. Apărut inițial ca un zvon în mediul online, anunțul a fost certificat printr-o postare oficială pe Twitter, în care scrie: „E timpul să jucăm după regulile lui Tobin Bell. Din nou”. Producătorii Mark Burg și Koules Oren au afirmat că: „Este emoționant să ne reîntâlnim cu Tobin (…), interpretarea sa drept John Kramer este o esențială parte care a transformat această franciză într-un adevărat fenomen, iar personajul său este, de departe, cel care dă culoare acestui film”. În luna august a anului 2022, Burg și Koules au dezvăluit, de asemenea, că Kevin Greutert se va reîntoarce pentru a regiza a zecea parte din franciză – anterior, el a fost cel care a regizat și Saw VI, pe care producătorii îl descriu ca fiind „unul dintre preferatele fanilor”. Tot el a regizat și continuarea, Saw 3D.

Franciza Saw continuă și dorește să se extindă într-un univers propriu

Saw 10 s-ar putea să nu fie singura extindere a universului acestei francize horror pe care fanii o așteaptă cu nerăbdare. Anul trecut a fost raportat faptul că, de asemenea, există și posibilitatea ca Saw să fie adaptat ca serial. Regizorul filmului Spiral (2021), Darren Lynn Bousman, speră ca franciza să continue chiar să se dezvolte într-un univers cinematografic care ar putea aminti fanilor de MCU (Marvel Cinematic Universe). „Chiar avem idei pentru a extinde și reînnoi, în viitor, universul Saw”, a declarat el. „Deși am crezut că le-am încercat pe toate și că, de-a lungul timpului, am făcut tot ce am putut, faptul că am avut șansa de a lucra cu oameni precum Chris Rock și Samuel L. Jackson mi-a dat un nou impuls, m-a făcut să-mi dau seama că iubesc acest tip de povești și că le pot dezvolta mult mai mult – simt că mai am lucruri de spus și de arătat fanilor”. Conform lui Darren Lynn Bousman, „filmele vor avea loc în același univers, dar vor livra povești diferite”.

Se pare că franciza Saw a luat sfârșit când a fost lansat, în 2017, Jigsaw. Dat fiind succesul pe care l-a cunoscut, era de așteptat ca lucrurile să continue la un moment dat. Odată cu lansarea filmului Spiral: From The Book of Saw (2021), în care Chris Rock chiar a făcut un rol bunicel, ideea extinderii universului Saw a devenit mult mai palpabilă. În momentul de față, se pare că există o a zecea parte a filmului în producție, care a primit undă verde de la Lionsgate și Twisted Pictures pentru lansarea din octombrie, 2023. Franciza Saw a avut încasări de peste un miliard de dolari, de la originile sale (cu buget foarte redus), până la filmele ulterioare care, într-adevăr, au fost mult mai elaborate. După cum a demonstrat Spiral, se pare că întotdeauna există loc de „și mai mult Saw”. Deși nu există detalii privitoare la intrigă, acesta va fi regizat de către Kevin Greutert, care a regizat și Saw VI și Saw: The Final Chapter, fiind editor la șase dintre filme.

În orice caz, fanii speră că următorul film va juca, din nou, Tobin Bell, în rolul psihopatului cu nume premonitoriu, Jigsaw. Chiar dacă și-a găsit sfârșitul încă din cel de-al treilea film, lansat în 2003, Saw III, Bell și-a făcut apariția și în filmele ulterioare, datorită unor trucuri elaborate privind linia temporală, cronologia, sau secvențele de flashback incluse. Mare parte din acțiune, după cum bine știm, s-a desfășurat într-o singură cameră, cu secvențe flashback, conectate, ce spuneau poveștile celor care erau capturați de către John Kramer. Dintr-un buget foarte mic de doar 1,2 milioane de dolari, filmul a avut încasări de peste 100 de milioane în box office, dând startul unei serii de lansări anuale, povestea lui Jigsaw derulându-se de la an la an, spre bucuria fanilor și a pasionaților acestui gen cinematografic.

Interviu oferit de Tobin Bell, canalul HeyUGuys

Care este părerea lui Tobin Bell despre absența lui Jigsaw în filmul Spiral?

Filmele ulterioare din serie au fost deseori criticate pentru că, aparent, s-ar fi axat patologic de mult pentru a prezenta modalități din ce în ce mai macabre prin care Jigsaw și-ar fi torturat și ucis victimele. Implicit, nu asta ar fi trebuit să reprezinte o prioritate, după părerile multor fani, pentru care mare parte a seriei devenise „doar despre găsirea unor modalități tot mai depravate și bizare de a ucide oameni”. Franciza a fost etichetată, deseori, într-o conotație negativă, însă cu toate acestea a continuat să aibă încasări tot mai mari. Chiar dacă Spiral (2021) a fost lansat în timpul pandemiei și nici nu a fost bine primit de către critici, filmul tot a reușit să își dubleze bugetul și să ducă mai departe „tradiția francizei Saw”. Tobin Bell, legenda seriei Saw, care a jucat rolul lui John ”Jigsaw” Kramer într-un total de opt filme din serie, se pare că a fost absent din reboot-ul francizei, Spiral (2021), regizată de către Darren Lynn Bousman. Întrebat ce părere are despre faptul că, după multe deliberări, tot nu i-a fost propus să joace în continuarea acestei saga, Tobin Bell a spus: „Încă nu am apucat măcar să văd filmul. Am fost conștient că nu voi juca, și se pare că, într-adevăr, au decis să nu apeleze la rolul meu. Chris Rock este un tip foarte creativ. Așa că, avându-l pe el, poate au simțit că le-a fost îndeajuns. Însă pot să vă spun că mințile creative din spatele lui Saw nu dorm. Și sperăm că vom putea merge mai departe cu ceva care să fie în același timp revigorant și care să poată răspunde la unele întrebări care nu și-au găsit răspunsul în filmele anterioare”.

Chiar dacă Tobin Bell a apărut, teoretic, în rolul lui Jigsaw (într-o fotografie), iar ucigașul din Spiral era de fapt un imitator al ucigașului original din Saw, mulți fani ai seriei îi resimt foarte intens lipsa și așteaptă să-l vadă și să-l audă, efectiv, pe ecran, chiar și prin cele mai irelevante flashback-uri. Cu toate acestea, în declarația sa este clar faptul că Tobin Bell ar fi foarte dispus să se reîntoarcă în viitor într-o nouă continuare a francizei Saw. Darren Lynn Bousman chiar a discutat, anterior, privitor la modul în care a luat în calcul posibilitatea ca Tobin Bell să apară la finalul filmului Spiral: From The Book of Saw: „Chiar până în ultima zi de filmare, am luat în calcul cum să-l facem pe Tobin să apară în film (…). A fost un lucru greu, am oscilat continuu între idei, iar dacă l-am fi pus pe Tobin Bell în Spiral, toată lumea s-ar fi gândit la film ca la un fel de Saw IX, de fapt. Dacă te gândești la Jigsaw sau la alte filme, el a avut cam două minute de apariție pe ecran – și atât. Am omorât personajul în Saw III, acum 16 ani, și din acest motiv, pentru a continua să găsesc modalități inteligente de a-l reintroduce publicului, nu am vrut, sub nicio formă, să fac un deserviciu acestui film [Spiral].”

„time to play by tobin bell’s rules. again”

„Nimeni nu poate concura cu Tobin Bell, nu se poate, el este Jigsaw și nu există nicio posibilă modalitate de a fi la anvergura și înălțimea standardelor pe care personajul său le aduce tuturor fanilor. Așadar, n-am vrut «să o fac doar ca să fie făcut, să mă joc cu el», deoarece ar fi fost nu doar un deserviciu adus acestui film, ci și filmelor anterioare, dacă aș fi făcut într-adevăr asta. Am avut o idee foarte mișto, și am fost foarte supărat că nu am reușit să o duc cu succes până la capăt: o modalitate de a da viață trăirilor lui Tobin Bell în acest film [Spiral]. Tobin Bell este un cântăreț cu o voce grozavă. Am găsit un cântec de-al lui pe care l-a înregistrat, un cover al unei piese de Johnny Cash – un cântec uimitor, foarte obsedant. Am avut ideea ca finalul acestui film – marele final și schimbul de focuri – să fie suprapus peste acel cântec. Deci, practic, totul [sunetul] ar fi dispărut și, în schimb, am fi auzit doar vocea lui Tobin. Dar, din nou, s-a simțit ca un «artificiu» când chiar am încercat acest lucru. A sunat grozav, mi-a plăcut la nebunie, dar ar fi fost prea mult wink-wink nudge-nudge pentru public – așa că am renunțat la idee”. Având în vedere că franciza a cunoscut un succes continuu, nu a fost tocmai surprinzător faptul că va apărea și o a zecea parte, însă surpriza a fost reprezentată, în principal, de anunțul care certifică faptul că Tobin Bell se va reîntoarce în rolul lui John ”Jigsaw” Kramer. A zecea parte din serie este programată să fie lansată în cinematografe pe data de 27 octombrie 2023.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.