Free cookie consent management tool by TermsFeed

În lumea digitală de astăzi, o mare parte din viața noastră se desfășoară online. Folosim internetul pentru a comunica cu prietenii și familia, pentru a lucra de la distanță și chiar pentru a ne gestiona finanțele. Prin urmare, este mai important ca niciodată să ne protejăm informațiile personale de hackeri și alte amenințări online, mai ales când vine vorba de parole.

Hackerii caută în mod constant noi modalități de a accesa informațiile noastre, iar una dintre cele mai ușoare metode prin care pot face acest lucru este furtul parolelor. De aceea, un manager de parole poate fi un instrument atât de valoros. Managerii de parole vă ajută să creați și să stocați parole puternice și unice pentru toate conturile dvs. online, ceea ce face mult mai dificil pentru hackeri să obțină acces la informațiile dvs. personale. În plus, un manager de parole vă pot ajuta, de asemenea, să vă țineți evidența parolelor, astfel încât să nu mai trebuiască să le rețineți singuri pe toate. Așadar, dacă sunteți în căutarea unei modalități de a vă păstra conturile online în siguranță, un manager de parole poate fi soluția perfectă.

Cu atât de multe programe diferite pe piață, poate fi dificil să știți care este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastră. Pentru a vă scuti de deranjul de a face propriile cercetări, am întocmit o listă cu cele mai bune programe de tip manager de parole. Am luat în considerare caracteristici precum ușurința de utilizare, securitatea și prețul pentru a crea o listă cuprinzătoare care cu siguranță are câte ceva potrivit pentru orice persoană. Așadar, fie că sunteți în căutarea unui manager de parole simplu sau a unuia cu caracteristici mai avansate, iată recomandările noastre.

Bitwarden

În bătălia nesfârșită pentru a ne păstra conturile online în siguranță, poate fi ușor să ne pierdem toate parolele. Aici intervine un manager de parole precum Bitwarden. Bitwarden este un manager de parole gratuit, open-source, care poate fi utilizat pe un număr nelimitat de dispozitive și browsere. Este, de asemenea, unul dintre cei mai siguri manageri de parole disponibili, cu autentificare cu doi factori și criptare end-to-end. Iar pentru cei care doresc și mai multă securitate, există un abonament premium care începe de la doar 10 dolari pe an. Indiferent dacă folosiți Windows, MacOS, Linux, Android sau iOS, Bitwarden este o alegere excelentă pentru a vă păstra parolele în siguranță.

Bitwarden este un manager de parole gratuit, open-source
Bitwarden este un manager de parole fiabil și sigur, cu o mare varietate de funcții de securitate utile

LastPass

Dacă sunteți în căutarea unui manager de parole de top cu abonament, LastPass este o opțiune excelentă. Oferă o versiune gratuită (limitată la un singur tip de dispozitiv), precum și o versiune cu plată pentru 36 de dolari pe an. Interfața este open source și funcționează cu Windows, MacOS, Linux, Android, iPhone și iPad. Sunt disponibile extensii de browser pentru Chrome, Firefox, Safari, Internet Explorer, Edge și Opera. De altfel, LastPass este un manager de parole extrem de versatil, care oferă o combinație excelentă de caracteristici la un preț bun.

https://youtu.be/YIbe6XpOZDw
LastPass folosește criptarea AES pe 256 de biți pentru a se asigura că toate parolele sunt stocate în siguranță și include multe opțiuni avansate de autentificare cu mai mulți factori pentru niveluri suplimentare de securitate

1Password

1Password este un manager de parole care oferă o perioadă de încercare gratuită de 14 zile și costă 35 dolari pe an. Funcționează cu Windows, MacOS, Linux, Chrome OS, Android, iPhone și iPad. Sunt disponibile extensii de browser pentru Chrome, Firefox, Safari, Edge și Opera. 1Password vă stochează parolele într-o bază de date securizată și folosește o criptare puternică pentru a vă proteja datele. Vă puteți accesa parolele de pe orice dispozitiv cu conexiune la internet. 1Password oferă, de asemenea, autentificare cu doi factori și un generator de parole încorporat. Astfel, în general, 1Password este un manager de parole excelent pentru mai multe platforme.

1Password vă stochează parolele într-o bază de date securizată și folosește o criptare puternică
1Password este foarte sigur, foarte ușor de utilizat și include o gamă largă de caracteristici suplimentare. Beneficiați de una dintre cele mai bune metode de criptare (AES pe 256 de biți) și autentificare cu doi factori

Microsoft Authenticator

Când vine vorba de securitate, Microsoft caută mereu noi modalități de a-și proteja utilizatorii. Cel mai recent exemplu în acest sens este aplicația Microsoft Authenticator. Concepută inițial ca o simplă aplicație 2FA, Authenticator a fost transformată într-un manager de parole care se sincronizează cu Microsoft Edge sau cu o extensie a browserului Chrome. Acest lucru înseamnă că atunci când vă conectați cu contul Microsoft, parolele dvs. vor fi sincronizate automat și stocate într-o locație sigură. Și, deoarece Microsoft se concentrează în principal pe clienții de tip enterprise, puteți fi siguri că marea companie ia toate măsurile posibile pentru a asigura securitatea utilizatorilor săi. Așadar, dacă sunteți în căutarea unui manager de parole de încredere, Microsoft Authenticator merită cu siguranță să îl încercați.

Este un manager de parole bun dar și ca autentificare bidirecțională. De altfel, are un proces ușor de configurare a profilului de autentificare pe dispozitive

Keeper

Keeper este un manager de parole care oferă o varietate de caracteristici utilizatorilor săi. Una dintre cele mai utile caracteristici este modul său offline, care le permite utilizatorilor să își acceseze parolele chiar și atunci când nu sunt conectați la internet. În plus, Keeper este capabil să completeze datele din formulare și autentificările de pe site-urile web și aplicațiile mobile, ceea ce îl face unul dintre cei mai convenabili manageri de parole disponibili. De asemenea, oferă autentificare cu doi factori și autentificare biometrică pe unele dispozitive, ceea ce îl face să fie și una dintre cele mai sigure opțiuni. Astfel, Keeper este o alegere excelentă pentru cei care caută un manager de parole fiabil și bogat în funcții.

Este unul dintre managerii de parole cu cele mai multe funcții de pe piață, are aplicații intuitive pentru toate sistemele de operare populare, inclusiv Windows, Mac, Android și iOS

Dashlane

Dashlane este un manager de parole bine conceput, ușor de utilizat și excelent. Se ridică la nivelul lui LastPass, 1Password și Keeper, și are un software desktop foarte bun. Caracteristica sa de top este disponibilitatea de a schimba parole în masă care poate reseta sute de parole deodată. Astfel, Managerul de parole Dashlane este o modalitate excelentă pentru a vă păstra parolele în siguranță, iar schimbătorul său de parole în masă este un instrument esențial pentru oricine are mai multe conturi online.

Este foarte sigur, are mai multe funcții decât majoritatea concurenților (oferă chiar și un VPN) și este ușor de utilizat

NordPass

NordVPN este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii VPN, iar managerul de parole NordPass oferă toate elementele de bază pe care le așteptați de la o firmă preocupată de securitate. Versiunea gratuită vă permite să vă conectați doar la un singur dispozitiv odată, dar oferă autentificare cu doi factori și suport pentru autentificare biometrică pentru aplicațiile desktop. Designul este simplu și ușor de utilizat, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru cei care caută un manager de parole ușor de navigat. Cu toate acestea, singurul dezavantaj este că versiunea gratuită nu include plugin-uri în browser, ceea ce poate fi o problemă pentru unii utilizatori.

NordPass – Your Intuitive Password Manager, sursa YouTube

KeePass

KeePass este unul dintre cei mai personalizabili manageri de parole și este complet gratuit. Aplicația desktop este scrisă pentru Windows, dar rulează și pe Mac sau Linux. Cea mai bună parte a KeePass este că este complet open-source. Acest lucru înseamnă că îl puteți adapta la nevoile dvs. specifice fără a vă face griji cu privire la plata unui abonament. Cu toate acestea, înseamnă, de asemenea, că KeePass poate să nu fie la fel de ușor de utilizat ca unele dintre celelalte opțiuni de pe piață. Totuși, dacă sunteți dispus să investiți timp pentru a învăța cum să îl utilizați, KeePass poate fi un instrument extrem de valoros pentru gestionarea parolelor dvs.

KeePass, tutorial & review – Video YouTube

Întrebări frecvente

Ce este un manager de parole?

Un manager de parole este un software care vă ajută să generați și să stocați toate parolele pe care doriți să le salvați. Parolele sunt stocate în siguranță și sunt introduse automat pe site-uri web și aplicații atunci când trebuie să vă conectați. Acesta creează și reține parolele puternice și unice care vă mențin în siguranță online și le completează astfel încât să nu trebuiască să o faceți dumneavoastră. Managerii de parole vă facilitează să aveți parole puternice și unice pentru toate conturile dvs. online, fără a fi nevoie să le rețineți pe toate. De asemenea, vă pot ajuta să țineți evidența parolelor care trebuie schimbate și când.

Sunt managerii de parole siguri?

Siguranța managerilor de parole a fost dezbătută încă de la crearea lor. Cu toate acestea, în comparație cu alternativa de a nu utiliza un manager de parole, acestea sunt relativ sigure. Managerii de parole oferă confortul de a genera și stoca parole puternice și unice. Acest lucru înseamnă că utilizatorii trebuie să țină minte doar o singură parolă principală în loc de mai multe parole complexe. În plus, managerii de parole facilitează utilizarea autentificării cu doi factori (2FA). 2FA este un nivel suplimentar de securitate care solicită utilizatorilor să își confirme identitatea cu un cod înainte de a li se acorda acces la parole. Deși niciun sistem nu este complet sigur, combinația dintre o parolă principală puternică și 2FA face foarte puțin probabil ca cineva să poată sparge un manager de parole și să acceseze date sensibile.

Un manager de parole poate fi hackuit?

Deși nimic nu este complet protejat împotriva hackerilor, managerii de parole folosesc mai multe niveluri de securitate. Printre acestea se numără utilizarea unor algoritmi de criptare puternici și stocarea datelor în locații diferite. În cazul unei breșe de securitate, managerii de parole de renume vă vor explica în mod transparent care este procesul de care dispun pentru a vă păstra datele în siguranță. Deși nu există nicio modalitate de a evita complet o spargere de date în orice scenariu, utilizarea unui manager de parole este una dintre cele mai bune modalități de a vă proteja parolele.

Cât costă un manager de parole?

Versiunile gratuite au, de obicei, caracteristici limitate. Dacă doriți să folosiți toate caracteristicile unui manager de parole, va trebui să plătiți un abonament. Abonamentele costă în general 60 USD pe an pentru un utilizator individual. Dacă aveți nevoie să adăugați mai mulți utilizatori sau să folosiți un manager de parole la nivel de business, prețul va crește. Cu toate acestea, având în vedere liniștea și securitatea pe care le oferă un manager de parole, merită prețul.

Managerii de parole pot funcționa pe mai multe dispozitive?

Managerii de parole oferă, de obicei, opțiunea de a vă sincroniza parolele pe mai multe dispozitive. Acest lucru înseamnă că vă puteți accesa parolele de pe laptop, tabletă și smartphone, fără a fi nevoit să le rețineți pe toate. În cele mai multe cazuri, sincronizarea se face prin intermediul cloud-ului, așa că va trebui să fiți conectat la internet pentru a vă putea accesa parolele. Unii manageri de parole au, de asemenea, aplicații pentru dispozitive specifice, cum ar fi o aplicație pentru smartphone care poate fi utilizată pentru a genera parole noi sau o aplicație pentru desktop care oferă funcții suplimentare. Cu toate acestea, aplicațiile nu sunt necesare pentru a utiliza managerul de parole pe mai multe dispozitive, întrucât accesul este disponibil și prin intermediul website-urilor.

Ar trebui să folosesc un manager de parole integrat direct în browser?

Deși puteți folosi managerul de parole integrat în browser, mulți experți vă recomandă să nu o faceți. Unul dintre motive este că managerii de parole din browser sunt adesea mai puțin siguri decât opțiunile dedicate. Un alt motiv este că managerii de parole din browser funcționează de obicei doar pe un singur tip de dispozitiv, astfel încât, dacă utilizați mai multe dispozitive, va trebui să vă amintiți care parole sunt salvate într-un anumit browser pe un anumit dispozitiv sau cont. Managerii de parole dedicați, pe de altă parte, oferă de obicei mai multe funcții și o securitate mai bună. De asemenea, acestea funcționează pe toate dispozitivele dvs., astfel încât trebuie să vă amintiți o singură parolă principală. Din aceste motive, utilizarea unui manager de parole dedicat este, în general, cea mai bună opțiune pentru a vă păstra conturile online în siguranță.

Cât de des ar trebui să-mi schimb parolele?

Nu atât de des pe cât ați putea crede. Potrivit celor mai mulți experți în securitate, nu este nevoie să vă schimbați parolele în mod regulat. De fapt, acest lucru vă poate face chiar mai vulnerabil în fața breșelor de date și a hackerilor. Raționamentul este simplu: atunci când creați o nouă parolă, aveți ocazia să alegeți una puternică și complexă, care va fi greu de ghicit de către atacatori. În schimb, dacă vă schimbați frecvent parola, ați putea fi tentat să alegeți una mai simplă, mai ușor de reținut – și care va fi mult mai ușor de spart pentru hackeri. Așadar, data viitoare când vi se cere să vă schimbați parola, rezistați tentației sau creați una foarte complexă.

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Un comentariu

  1. Avatar of vali

    keepass2 … de fapt sunt câteva variante ale lui keepass dar toate fac cam același lucru (eu lucrez numai pe linux dar sigur și în celelalte OS-uri se comporta la fel)… am avut bafta sa-l folosesc de la început …asa ca toate celelalte enumerate mai sus au căzut din start.. ce-mi place la el este ca pe lângă faptul ca iți poți face baza de date pe categorii cum dorești cu link-ul paginii de autentificare (sau nu), userii și parolele arondate …odată deblocat de parola buna pe care ai pus-o la creare (poate fi modificata oricând)…poate sa stea cineva lângă tine fără probleme pentru ca aplicația poate accesa link-ul în browserul implicit desemnat de tine …introduce singur userul și parola care este stelata…deci nici un pericol….fișierul desemnat ca baza de date (poate fi și o fotografie sau un fișier de sistem disimulat conform imaginației voastre) poate fi copiat pe alte device-uri… de exemplu pe android …unde avem varianta keepassdroid….unde apoi putem schimba modul de deblocare a aplicației din parola în fingerprint (n-am încercat și cu recunoașterea faciala) …deci mai sigur

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.