Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pierderile de date pot surveni în urma a mai multor lucruri – defecțiuni ale hard disk-ului, compromiterea integrității tehnice în urma unor erori (ți-ai vărsat cafea pe laptop), atacuri ransomware, hackeri sau chiar furturi fizice. Indiferent de motiv, o copie de rezervă a datelor, un backup, reprezintă pilonul de salvare de care ai nevoie pentru a-ți recăpăta datele, fără să simți că toată munca grea, toate amintirile tale și tot efortul depus au fost degeaba, dat fiind faptul că, în urma unor astfel de situații, se poate întâmpla să le pierzi pentru totdeauna.

Un topic foarte important discutat de IBM Technology, Disaster Recovery vs. Backup, diferențe si importanța lor

Ce înseamnă backup?

Copiile de rezervă (en. ”Backups”) reprezintă arhive (copii) de date (și prin date vom face referire la diferite tipuri de fișiere multimedia, documente, poze și alte lucruri de acest gen) utilizate pentru recuperare, în eventualitatea pierderii, ștergerii, coruperii sau deteriorării unei baze de date sau a unui fișier specific. În ziua de astăzi, poți crea copii de rezervă prin mai multe moduri, inclusiv prin folosirea unor dispozitive fizice (stickuri, să zicem), servicii de găzduire în Cloud sau anumite programe de backup.

Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să pierzi ireversibil anumite fișiere, date importante, poze. Eu, unul, am pățit-o chiar recent, însă am reușit să le recuperez doar după ce am fost nevoit să plătesc o sumă de bani cuiva care știa cum să o facă. Această „lecție” m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă backup și cât de important e să faci acest lucru. Cu siguranță aș fi economisit suma respectivă dacă aș fi făcut la momentul potrivit backup-ul fișierelor respective, dar mi-a fost învățare de minte – de îndată ce am făcut din nou rost de ele, mi-am cumpărat un stick pe care mi-am trecut toate documentele și fișierele importante.

Fie că este vorba de poze dintr-o vacanță, o lucrare de licență, o carte pe care o scrii, temele pentru facultate, proiectele pentru o ședință, cu siguranță ai pe hard disk-ul computerului sau pe smartphone-ul pe care îl folosești date care sunt mult prea valoroase pentru a le risca pierderea. Cu asta te poate ajuta backup-ul lor, adică realizarea unor copii de rezervă, a unor arhive. De fapt, backup-ul este atât de important, încât există chiar și o zi dedicată acestui proces – 31 martie, Ziua Mondială a Backup-ului.

Cu alte cuvinte, backup-ul ține de siguranța ta cibernetică și de faptul că, în general, trebuie să ai mereu o copie a datelor tale, ale vieții tale digitale. Până la urmă, bănuiesc că nu ai doar o cheie a locuinței în care stai, ci măcar încă una de rezervă. Cam asta-i treaba și cu backup-ul: trebuie întotdeauna să ai la dispoziție o copie, o arhivă a datelor tale, pentru că niciodată nu știi când poți da de o situație neplăcută – de altfel, nu vine nimeni și te-anunță că urmează să-ți strigi telefonul iremediabil, motiv pentru care este vital să fii preîntâmpini astfel de situații.

Statistici legate de backup
Statistici, urmări si evenimente legate de backup

De ce este bine să faci backup periodic?

Hard disk-urile se mai și strică. Fișierele pot fi șterse din greșeală (ni s-a întâmplat tuturor) sau pot deveni corupte. Virușii, de asemenea, pot corupe fișiere făcându-le inaccesibile sau chiar șterge. Este posibil să-ți faci upgrade la dispozitivul pe care-l folosești și să vrei totuși să-ți muți fișierele pe cel noi. Cu alte cuvinte, există numeroase motive pentru care este absolut esențial să-ți faci backup periodic, mai ales dacă ești o persoană care lucrează mult pe computer și gestionează cantități mari de date.

Dacă te întrebi cât de des ar trebui să faci backup, copii de siguranță ale datelor tale, întreabă-te dacă, într-adevăr, merită riscul de a pierde zeci de zile de muncă, amintiri și altele din această nișă. Nu merită, nu? Asta ziceam și eu. De altfel, ori de câte ori modifici fișierele deja existente sau adaugi altele noi, trebuie să faci o copie de rezervă. De fapt, o practică bună și sănătoasă ar fi să faci zilnic o copie de rezervă a fișierelor tale. Dacă lucrezi la un proiect de importanță vitală, oficial, poți face asta chiar mai des, pe măsură ce intervii asupra lui.

Restaurarea datelor este procesul de copiere a datelor de rezervă (a celor cărora le-ai făcut backup) din „stocarea secundară” și de restaurare a acestora în locația inițială sau chiar într-una nouă. Restaurarea este făcută pentru a readuce datele care au fost pierdute, furate sau deteriorate la starea lor inițială sau pentru a le muta într-o locație nouă – backup-ul este un fel de buncăr de date, întrucât în locația lor inițială acestea nu sunt tocmai în siguranță, mai ales când securitatea cibernetică este atât de deficitară în ziua de astăzi.

Există multe circumstanțe care duc, în cele din urmă, la necesitatea unei restaurări de date. Una dintre acestea o reprezintă eroarea umană (trebuie să recunoaștem, cu toții greșim), în cazul în care datele sunt șterse sau deteriorate dintr-o simplă greșeală. Alte circumstanțe presupun atacuri rău intenționate, în cazul în care datele sunt expuse, furate, infectate, întreruperi intempestive de energie electrică, dezastre naturale (incendii, inundații) sau provocate de om, furturi, defecțiuni ale echipamentelor, atacuri malware, viruși sau coruperea firmware-ului.

Backup-ul îți pune la dispoziție o copie utilizabilă, viabilă a datelor pentru a-ți permite „revendicarea” datelor pierdute sau deteriorate, asigurându-ți astfel o copie de rezervă fidelă a datelor, în concordanță cu starea lor inițială, cea de dinainte de a le fi pierdut. O copie de rezervă adecvată este stocată într-un sistem (Cloud, Drive) sau chiar pe un dispozitiv fizic separat, extern, cum ar fi un stick USB, hard disk, dar există multe alte „spații” unde-ți poți asigura protecția datelor. Important este, în cele din urmă, să o faci.

De ce trebuie să faci back-up periodic
Backup-ul periodic te salvează de foarte multe viitoare probleme

Cum să faci backup

Există mai multe metode prin care poți face backup, fie că vorbim despre „stocare digitală” sau de utilizarea unor dispozitive fizice, cum ar fi un stick USB sau hard disk extern. Așadar, ca răspuns la intrebarea ce înseamnă backup, adăugăm că este important, să-ți asiguri protecția periodică și permanentă a fișierelor, datelor, documentelor cu care lucrezi, pentru a evita eventualitatea în care acestea devin corupte, inaccesibile și, astfel, pierdute pentru totdeauna, fără posibilitatea a le recupera. Cu siguranță nu vrei să ajungi într-o astfel de situație.

De altfel, cred că ai observat de multe ori pe smartphone mesajul prin care ți se cere să faci backup, asta pentru că, cel mai adesea, nu prea mai memorie disponibilă, iar telefonul tău îți transmite semnale conform cărora poate ar trebui să muți fișierele deja existente într-un „alt spațiu”, pentru a face loc altora. Nu? Există câteva metode prin care poți face asta, iar în continuare, îți vom prezenta câteva dintre ele, fie că este vorba despre backup online sau fizic.

Schema backup
Ce înseamnă backup – Desen explicativ

Servicii de backup online

Servicii de backup online păstrarea copiilor de rezervă în cloud este o alternativă viabilă și foarte sigură pentru a avea certitudinea protecției fizice a datelor, în locul unui hard disk extern sau stick USB (care pot fi pierdute sau deteriorate). Cel mai mare avantaj al stocării fișierelor în cloud este că acestea sunt disponibile oricând și oriunde, dar în ceea ce privește securitatea, trebuie să acorzi o atenție deosebită în cazul backup-urilor efectuate în cloud. Câteva dintre cele mai cunoscute „platforme” unde poți face backup-ul datelor tale în cloud sunt următoarele, iar câteva dintre ele oferă și un număr limitat de GB de spațiu online gratuit:

  1. Pentru backup-uri complete: Backblaze sau iDrive;
  2. Cloud Storage pentru stocarea unei cantități mai mici de date: MEGA (20 GB gratis), pCloud (5 GB gratis), Apple iCloud (5 GB gratis), OneDrive (5 GB gratis), Google Cloud (15 GB gratis).
Google Cloud
Unul din planurile de rezervă este Cloud-ul oferit de Google

Backup-ul pe un hard disk extern

Copiile de rezervă de pe un hard disk extern sunt încă destul de folosite, însă această metodă este oarecum deficitară dacă păstrezi backup-ul fizic acasă sau pe același computer de unde ai preluat datele inițiale. Există companii de top, instituții care își păstrează backup-urile pe hard disk-uri externe, însă chiar la zeci, poate sute de kilometri distanță de locul în care își desfășoară activitatea. Evident, este vorba despre date de importanță vitală ale căror pierdere ar putea afecta colosal, iar depozitarea în siguranță a unui hard disk extern este foarte importantă.

Hard disk-urile externe sunt utilizate în principal pentru stocarea datelor și pentru efectuarea de copii de rezervă ale întregului computer. Cel mai mare dezavantaj, în schimb, este faptul că hard disk-urile se pot defecta sau pierde, iar dacă nu sunt manipulate cu grijă, pot fi chiar deteriorate. Cel mai mare avantaj este faptul că spațiul de stocare trebuie achiziționat o singură dată. Un hard disk extern este de obicei disponibil în mai toate magazinele de profil.

Una din metodele de backup, hard disk-uk
Hard disk-ul extern, una din metodele folosite in backup

Backup pentru computer

În prezent, sistemele de operare pentru PC promovează și integrează, în principal, propriile servicii cloud. Cu toate acestea, există încă mai multe opțiuni pentru realizarea unei copii de rezervă a computerului tău. Înainte de a alege serviciul de stocare sau de backup potrivit, ar trebui să te familiarizezi cât de cât cu furnizorii acestuia. Pentru a crea o copie de rezervă a unui computer cu sistem de operare Windows: pentru hard disk extern o poți face via ”Backup Settings”, iar pe OneDrive o poți face via ”Settings for Backups”.

Windows backup
OneDrive, backup oferit gratis de Microsoft, integrat in versiunile Windows 10 și 11

Backup pentru smartphone

Același principiu se aplică și aici – backup-ul îți permite să-ți stochezi datele importante (fișiere, poze, documente și altele) într-un „spațiu virtual”, atât timp cât ai disponibil acest spațiu (după cum am spus și mai sus, există totuși platforme care oferă spațiu limitat, dar gratis). Există alternative ieftine și sigure, oricum, iar diferite servicii de backup oferă securitate serioasă, protejându-ți datele. Cum faci backup este intuitiv, intri în Settings>iCloud>iCloud Backup (iOS), iar pentru Android, atinge Settings>Google>Backup.

iCloud oferit de Apple
iCloud, serviciu de backup integrat implicit în dispozitivele oferite de Apple, disponibilă si pe alte sisteme de operare

Alte metode de backup

Există numeroase alte metode de backup, pentru a face copii de rezervă – atât offline, cât și online. De fapt, sunt prea multe pentru a le aborda pentru fiecare dispozitiv în parte, dar, în general, principiul și protocolul este același – ai nevoie de spațiu disponibil și, înainte de toate, de certitudinea faptului că trebuie să faci o copie de rezervă a datelor tale. Iată alte metode:

  1. Copie de rezervă prin intermediul unui stick USB – e o metodă veche, dar încă eficientă, ușor de realizat, deoarece toată lumea știe cum se folosește un stick USB;
  2. Copie de rezervă de pe un Mac – accesează ”System Preferences”, apoi ”Time Machine” și urmează instrucțiunile din aplicația Time Machine pentru a face o copie de rezervă a Mac-ului;
  3. Copie de rezervă a site-ului tău – dacă vrei să faci o copie de rezervă a website-ului tău, deschide managerul de fișiere (”file manager”) prin intermediul companiei de găzduire web sau prin intermediul unui server FTP (File Transfer Protocol), apoi copiază toate folderele de pe website într-un dosar pe un hard disk extern sau în cloud;
  4. Copie de rezervă pentru Whatsapp – aplicația (conversații, poze, date, fișiere) poate fi salvată prin intermediul funcției de export (”export functionality”) sau prin intermediul funcției de backup, copiile de rezervă salvându-se în iCloud (pentru iOS) și Google Drive (pentru Android).

Sper ca aceste informații sa îți fie de folos, si să poți vedea importanța termenilor „ce înseamnă backup” în era digitală, unde majoritatea informațiilor si a materialelor nu există fizic. Dacă nu te-am convins că este absolut necesar să-l faci periodic, înseamnă că, implicit, nu ai pe computer, telefon, sau alt dispozitiv digital cu stocare, fișiere la care ții prea mult. Ceea ce-i absolut justificabil, întrucât multă lume folosește dispozitivele digitale doar în scop de divertisment, nu neapărat să lucreze. Dar dacă te afli în a doua nișă și le folosești în scopuri de serviciu, deții fișiere de importanță vitală și alte tipuri de date, atunci chiar trebuie să faci periodic un backup al datelor înregistrate pe acestea. Asta doar pentru a evita situațiile neplăcute!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.