Cum ar putea metaverse să modeleze securitatea cibernetică în 2022 – o întrebare pe care și-au pus-o mulți specialiști în acest domeniu al securității cibernetice. Metaversul este un concept foarte mediatizat în ultima perioadă, menționat din ce în ce mai des chiar și de către persoane care abia au o vagă bănuială ce înseamnă. Deși ideea de metaverse a devenit foarte populară, aceasta nu este complet nouă. Ideea inițială a acestui concept a apărut în romanul științifico-fantastic al lui Neal Stephenson, Snow Crash (1992). De atunci, industria de gaming a dezvoltat ideea în jocuri precum Second Life, EVE sau Red Dead.
Cu toate acestea, ideea din jurul metaversului este, încă, oarecum neclară. Acest lucru se datorează faptului că recenta dezvoltare a metaversului se realizează prin intermediul rețelei de socializare Facebook (acum, Meta, Inc.), care promite să întruchipeze următoarea generație revoluționară a internetului: ideea unei lumi virtuale tridimensionale, care își propune să conecteze tot felul de oameni. Un fel de „imitație digitalizată” a lumii reale în care (încă) trăim. Deși ideea unei lumi digitale este deja revoluționară și sună extrem de incitant, ea ridică destul de multe preocupări legate de securitate. Ceea ce duce la o mare întrebare: cum ar putea metaverse să modeleze securitatea cibernetică în 2022?
Cuprins
Principalele probleme de securitate cibernetică legate de metaverse
Deși ideile specifice care gravitează în jurul conceptului de metaverse sunt oarecum încă neclare, deja au apărut preocupări legate de confidențialitatea și securitatea utilizării acestei tehnologii. Există numeroase speculații cu privire la modul în care metaversul ar putea avea un impact asupra securității cibernetice.
Dacă este să ne raportăm la datele statistice, cu siguranță putem prezice o mare pare a problemelor comune de securitate cibernetică, cum ar fi înșelăciunile. Având în vedere faptul că atacurile și fraudele cibernetice au început deja să apară în acest nou univers, iată câteva dintre posibilele scenarii care ridică probleme de această natură:
- NFT-urile sunt deja importante, reprezentând un epicentru al economiei din metaverse. Ar putea exista, astfel, o creștere majoră a escrocheriilor care implică NFT-uri, precum vânzarea de NFT-uri false
- Posibilitatea anumitor persoane de a realizara interacțiuni virtuale cu scopul de a păcăli oameni ce dețin criptomonede, obținând acces la informațiile și portofelele digitale ale acestora
- O altă problemă care a apărut odată cu creștera popularității ochelarilor VR o reprezintă utilizarea dispozitivelor AR/VR vulnerabile. Acestea ar putea reprezenta o poartă de acces pentru invazii de tip malware sau extracție de date cu caracter personal;
- O creștere a escrocheriilor blockhain care ar avea loc prin intermediul unor instituții financiare
- Furtul de identitate
Cu toate acestea, cea mai îngrijorătoare problemă de securitate cibernetică legată de Metaverse o reprezintă confidențialitatea și securitatea datelor. Înainte de toate, utilizarea dispozitivelor AR/VR implică colectarea unor cantități mari de date ale utilizatorilor, cum ar fi caracteristicile biometrice, crescând șansele unui potențial atac. În plus, este foarte probabil ca, odată cu instalarea Metaverse, să crească cererea de date necesare pentru a putea fi „accesat”. În mod evident, având în vedere că Facebook a fost pârghia de lansare a Metaverse, este inevitabil furtul de informații personale. Mai mult decât atât, după cum s-a întâmplat deja în Second Life, avatarurile din metaverse vor deveni o potențială sursă de colectare a datelor, ceea ce ar încălca termenii și condițiile de confidențialitate.
Cum ar putea metaverse să modeleze securitatea cibernetică în 2022?
Deoarece ideea de metaverse nu a prins încă viață, este destul de dificil să speculezi corect impactul pe care acesta l-ar putea avea asupra securității cibernetice. Cu toate acestea, putem trage câteva concluzii, bazându-ne pe modul în care funcționează alte „metaversuri” pe care industria jocurilor a reușit să le creeze.
Încă de când ideea de metaverse a fost anunțată, activitatea infractorilor cibernetici s-a concretizat prin evidenta creștere a numărului de escrocherii NFT. Deoarece acest tip de escrocherii folosesc tehnici de manipulare a oamenilor pentru a divulga informații confidențiale, putem presupune că acest tip de atacuri cibernetice nu va dispărea prea curând. De fapt, va exista probabil o creștere a acestora, pe măsură ce metaversul va continua să se dezvolte.
Faptul că metaversul va găzdui o cantitate extrem de mare de date vulnerabile, probabil va exista o incidență mai mare a atacurilor hackerilor, respectiv furturi de date, ceea ce va aduce prejudicii tuturor utilizatorilor. Probabil cel mai îngrijorător aspect este faptul că metaversul se bazează pe tehnologia blockchain. Deși această tehnologie este sigură, nu este complet imună la atacuri cibernetice. În plus, este descentralizată, oferind persoanelor control asupra propriilor identități digitale, fără un administrator sau moderator desemnat să gestioneze corect lucrurile. Astfel, nu va exista probabil nicio modalitate de a recupera activele furate sau obținute în mod ilegal. Deoarece Metaverse va funcționa prin intermediul avatarurilor, nu va exista o metodă concretă de identificare a infractorilor cibernetici – oricine ar putea frauda „lumea digitală”.
Securitatea cibernetică – o problemă de viitor
Dezvoltarea tehnologiei este întâmpinată cu entuziasm de aproape toată lumea, în primul rând pentru că ar putea ușura modalitățile de comunicare din prezent. De asemenea, ar putea revoluționa multe domenii, cum ar fi cel medical și al transporturilor. Cu toate acestea, în tot farmecul său, aspectele referitoare la securitatea cibernetică și posibilele atacuri sunt subestimate.
Deși metaversul este un concept cu adevărat remarcabil, este esențial să ne dăm seama că totul ar putea fi un adevărat dezastru, dacă aspectele securității cibernetice și fraudei digitale vor fi ignorate. Este nevoie ca persoanele avizate să lucreze la aceste aspecte și să remedieze eventualele vulnerabilitățile pe care dezvoltarea metaversului le-ar putea provoca. Securitatea cibernetică este un subiect care necesită mai multă atenție decât primește în acest moment.