Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pășim într-o nouă eră World Wide Web, iar aceasta este reprezentată de Web 3.0 (sau Web3).

Cu Web 3.0, specialiștii par să fi înțeles cum stau lucrurile: ne vor oferi un sistem web care ne va înțelege, reușind cu ajutorul tehnologiilor Web 3.0 să „citească printre rânduri” pentru a ne descifra intențiile și comportamentul din mediul online.

Totul a început cu Web 1.0, web-ul care se baza pe citire și scriere, iar apoi cu Web 2.0, inaugurat de apariția rețelelor de socializare (și care se mai numește și „web-ul social/participativ”), pentru a ajunge acum la Web 3.0, așa-zisul web deschis, imersiv, descentralizat și mult mai modern.

Un web imersiv, care să presupună o gamă variată de experiențe efervescente, satisfăcătoare pentru utilizator, cum ar fi metaversul.

Ce este Web 3.0?

Web 3.0, supranumit și Web3, va reprezenta a treia generație a World Wide Web, într-un sistem mult diferit față de actualul Web 2.0.

Acesta își fundamentează construcția solidă pe baza tehnologiei blockhain și dezvoltării Web-ului semantic (web-ul văzut ca pe o rețea de date interconectate). Gândit a fi descentralizat, deschis pentru toată lumea, Web 3.0 va lua în calcul un set diferit de parametri tehnici, dar și diferite principii, îndepărtându-se major de ecosistemul pe care îl cunoaștem în acest moment.

O lume digitală în care nu există companii, schimburi sau comerț centralizat, în care utilizatorii dețin control total asupra vieții lor online, având tranzacțiile în permanență înregistrate cu ajutorul tehnologiei blockchain sau în baze de date.

Principalele diferențe între versiunea actuală și Web 3.0 țin în primul rând de conectivitate, de moneda folosită, de modalitatea de stocare a datelor și nu în ultimul rând de descentralizare.

Web 2.0 este caracterizat prin posibilitatea de a crea conținut și de a interacționa cu diferite persoane și website-uri, luând astfel naștere în rețelele  social media.

Web 3.0 va duce comunicarea la un cu totul alt nivel, fiind caracterizat de experiențe digitale imersive, dar și de concepte precum criptomonedele, NFT-urile, tehnologia blockchain și controlul propriilor date din mediul online.

Web 3.0 se va baza pe utilizarea criptomonedelor, respectiv pe modelul financiar descentralizat (DeFi). Astfel, este susținută tranziția „de putere” de la sistemele care în momentul de față sunt centralizate (guverne, afaceri, companii), la utilizator în sine sau la comunitatea din care acesta face parte.

Descentralizarea nu face referire doar la moneda folosită pentru schimb, ci definește o rețea întreagă de aplicații: de la date, până la tehnologii, jocuri și altele de această natură.

Chiar dacă unii susțin că Web 3.0 reprezintă deja standardul actual, se pare că încă mai trebuie puse la punct anumite aspecte definitorii.

Foto ilustrație blockchain, bancă. NFT, dispozitiv, grafic
Web 3.0 se va baza pe utilizarea criptomonedelor, respectiv pe modelul financiar descentralizat (DeFi). Sursa fotografiei: leewayhertz.com

Caracteristicile cheie ale Web 3.0

Pentru a înțelege cum vor sta lucrurile cu Web 3.0, trebuie să realizezi că, cel puțin în momentul de față, anumite semnificații nici măcar nu sunt pe deplin înțelese și definite, iar caracteristicile Web 3.0 în mare parte rămân la stadiul de „teorie”.

Ubicuitatea, inteligența artificială, descentralizarea și interactivitatea web semantică reprezintă caracteristicile cheie ale viitoarei generații web, iar unele tehnologii pe care lumea digitală a viitorului se fundamentează au apărut deja.

Este cazul descentralizării (DeFi), care stă la baza tehnologiei blockchain.

Deoarece criptomonedele vor juca un rol important în lumea Web 3.0 (alături de alte active digitale, cum sunt NFT-urile), nu este o surpriză faptul că tehnologia blockchain este într-un permanent proces de îmbunătățire, rafinare și optimizare.

Ubicuitatea

La o scurtă căutare în DEX, definiția ubicuității sună după astfel: „ Atribut al divinității de a fi prezent peste tot, în același timp”.

Extrapolând-o, ne putem da seama că Web 3.0 dorește să fie accesibil de oriunde, indiferent de dispozitivul folosit, tipul de conexiune la internet.

De asemenea, Web 3.0 ar promova și ideea de integritate: nu vor mai exista diferențe între cei care au acces la internet și cei care nu au acces la internet, pentru că Web 3.0 va fi, după cum prima caracteristică o spune, „peste tot în același timp”.

Într-o oarecare măsură și Web 2.0 a reușit să ne ofere acest lucru, datorită rețelelor de socializare: cu ajutorul lor, un utilizator putea intra în legătură oricând cu o persoană din celălalt capăt al lumii.

Pe măsură ce tehnologia continuă nu doar să avanseze, ci și să se revoluționeze, ideea de „conexiune globală” va fi reinventată.

Deja suntem martorii unor progrese tehnologice incredibile, iar la orizont se arată mult mai multe!

Descentralizarea

Trecând la următoarea caracteristică cheie Web 3.0, nu greșim când afirmăm că acest concept a reușit să revoluționeze comerțul actual.

Web 3.0 își propune să le ofere utilizatorilor un sistem descentralizat, în care conectivitatea este asigurată doar pe conexiuni de tip peer-to-peer.

Bazându-se pe tehnologia blockchain pentru a asigura securitatea, dar și stocarea și menținerea activelor digitale și a datelor, Web 3.0 va livra utilizatorilor „schema” perfectă pentru a investi, cumpăra acțiuni, economisi și specula piața, iar încetul cu încetul va reuși să îndepărteze instituțiile financiare centralizate de astăzi.

Între timp, aplicațiile descentralizate (Dapps) au început să fie dezvoltate și puse la dispoziția publicului, folosindu-se de tehnologia Web3 pentru a funcționa eficient. În viitor, vor fi dezvoltate mult mai multe astfel de aplicații, chiar și pentru cele mai banale scopuri și activități.

Inteligența artificială

Noua generație Web 3.0 se folosește de conceptele și premisele inteligenței artificiale pentru a reuși să dezvolte „computere inteligente”, adică acele computere care pot să înțeleagă sensul și contextul interogărilor realizate de către utilizatori, a cererilor pe care aceștia le au, oferind în același timp și răspunsuri mai rapide, intuitive și complexe.

Pe acest obiectiv s-ar fundamenta și metaversul, care promite să revoluționeze în totalitate lumea digitală.

Învățarea automată de care dispune inteligența artificială ar schimba în totalitate modul în care interacționăm în parte cu afacerile, asistența pentru clienți, forța de muncă și nu numai.

Utilizatorii vor putea primi și asistență mult mai corectă, rapidă, din partea roboților, iar tehnologia mult îmbunătățită față de cea actuală va reuși să ne pună la dispoziție doar conținut strict cerut de noi, eliminând informațiile inutile, spam-ul și fake news-ul.

Fotografie robot

Web-ul semantic

Termenul de „semantic” face referire la limbaj, mai exact la sensul cuvintelor. Cu această caracteristică cheie, Web 3.0 va îmbunătăți semnificativ abilitatea tehnologiilor web de a ierarhiza, genera și conecta conținutul disponibil în online, oferind o analiză mult mai profundă a informațiilor.

Lucrurile vor depăși simpla folosire a cuvintelor cheie și a sintagmelor folosite de utilizatori.

În viitorul ecosistem Web 3.0, capacitățile motoarelor de căutare vor fi mult îmbunătățite: nu va mai fi vorba de cuvinte cheie, de adăugarea de link-uri, meta descrieri, întrucât computerele vor fi atât de performante încât vor înțelege contextul, vor analiza articolele astfel încât să le afișeze doar pe acelea care răspuns la nevoile și întrebările utilizatorilor, afișându-le doar pe acelea.

Grafica 3D

Deși deja avem parte de experiențe 3D în Web 2.0, Web 3.0 va duce lucrurile la un nou nivel, prin intermediul interfețelor grafice astfel încât utilizatorii să poată vizualiza și interacționa cu acel website pe care îl accesează.

Modul în care recepționăm la ceea ce vom vedea pe ecrane vor fi mult schimbate: de la comerț electronic, până la jocuri pe calculator, vacanțe virtuale și altele.

În Web 3.0, design-ul tridimensional va fi fără niciun dubiu standardul de grafică și estetică digitală.

Aplicațiile Web 3.0

Tehnologia pe care se consolidează Web 3.0 este încă la început. Însă, cu toate acestea, reușește să susțină funcționarea și extinderea a mai multor aplicații și domeniu.

Descoperă în continuare care sunt câteva dintre cele mai importante aplicații Web3:

Metaverse

Conceptul de Metaverse este într-o continuă dezvoltare încă din 2020, când Facebook, actual Meta, a invesit sume enorme pentru revoluționarea „lumii digitale”.

Cu toate acestea, s-a dovedit că utilizatorii nu sunt prea entuziasmați, și nici investitorii nu stau la rând pentru a juca la cacealma.

Metaverse-ul se vrea a fi o lume virtuală, un fel de internet 3D, dar în același timp păstrând o fidelă reprezentare a lumii reale. Experiențele imersive sunt asigurate de calculatoare, smartphone-uri, căști pentru realitate virtuală sau augumentată de ultimă generație, care transportă utilizatorii într-o lume complet digitală.

Web 3.0 prezintă cam aceeași viziune, însă una descentralizată, cu open source și cu schimburi bidirecționale de date, multiple interacțiuni și impresii. 

Metaverse
Metaverse, combinația dintre lumea reală și realitatea virtuală. Sursa foto: entrepreneur.com

Susținerea creatorilor

Odată cu dezvoltarea Web 3.0, se crede că vor fi depășite limitele pe care platformele precum YouTube, Facebook, Instagram, Spotify și altele le impun creatorilor de conținut, dar și celor care creează comunități de oameni în jurul lor.

Web 3.0 își propune să promoveze arta, în toate formele prezente, conectând artiștii în mod direct cu comunitățile lor.

Așadar, ei vor putea să câștige mult mai mult din activitățile întreprinse în mediul online, fără a fi necesară intermedierea de către o platformă de socializare.

Organizații autonome descentralizate (DAO)

Prin contractele inteligente, organizațiile autonome descentralizate (DAO) vor avea puterea de a crea o organizație unică, autoguvernată, în care democrația va reuni oamenii fără a ține cont de limitele geografice, diferențele umane.

Deși DAO-urile actuale au fost aspru criticate după ce au dat greș cu anumite proiecte acum fără valoare, oamenii încă simt nevoia solidă de a avea organizații de acest gen.

Într-un ecosistem Web 3.0 descentralizat, care mizează pe comunitate și, în același timp, pe individualitatea și siguranța fiecărui membru în parte, aceste DAO-uri ar dispune de contextul necesar pentru a evolua și avea succes.

Finanțele descentralizate (DeFi)

Anul 2020 a venit cu o explozie a finanțelor descentralizate, iar utilizatorii de criptomonede au putut tranzacționa, investi, împrumuta, cumpăra active digitale fără a exista bariere.

Deși DeFi s-a confruntat mai ales la început cu probleme de securitate, între timp și-a pus la punct un sistem robust de siguranță.

Web 3.0 oferă oricui posibilitatea de a avea acces permanent la rețele care vor funcționa prin protocoale descentralizate (care stau la baza tehnologiei blockchain, precum și la baza criptomonedelor).

Va exista o sinergie puternică între mai multe tehnologii, pentru a pune la dispoziția utilizatorilor domenii noi, într-un ecosistem dominat de democrație, respect.

Aplicații Web 3.0

În momentul de față, există deja o serie de aplicații Web3 care au fost dezvoltate în special pe baza tehnologiilor care fundamentează și acest viitor ecosistem digital.

Bitcoin, de exemplu, nu mai are nevoie de nicio descriere. Criptomoneda a fost fondată în 2009. Chiar dacă nu are un ecosistem descentralizat, protocolul, în sine, este unul descentralizat.

OpenSea este piața de cumpărare/vânzare a NFT-urilor, construită pe blockchain-ul Ethereum.

Augur este o piață de tranzacționare valutară descentralizată, iar Diaspora este o rețea socială non-profit, de altfel descentralizată.

Steemit este o platformă socială și de blogging bazată pe blockchain, iar Sapien este o rețea socială descentralizată, construită pe blockchain-ul Ethereum.

Uniswap reprezintă o piață de criptomonede descentralizată, iar Everledger este o platformă bazată pe blockchain.

Aplicații Web 2.0 și Web 3.0
Aplicații Web 2.0 și Web 3.0. Sursă imagine: medium.com

Aplicații mult mai receptive

Un beneficiu major ar fi experiențele de navigare individualizate. De exemplu, cineva alege să acceseze un nou site. Website-ul respectiv va fi „conștient” de comportamentul online respectiv și se va adapta, în mod automat, atât la nevoile utilizatorului, cât și la nevoile dispozitivului și chiar locației în care persoana respectivă se află, astfel încât să îi ofere o experiență superioară, relevantă de utilizare.

Pe scurt, aplicațiile, website-urile, platformele de socializare vor deveni mult mai receptive la tiparul utilizatorului.

Personalizarea navigării în mediul online

Navigarea în mediul online va deveni mult „mai personalizată”, oferind utilizatorului toate cele necesare pentru a profita la maximum de lumea digitală.

Rapiditate, eficiență, optimizare, dar și posibilitatea de a găsi mult mai rapid informațiile corecte, ofertele dorite, persoanele cu care vrei să intri în contact.

Ușurința de a naviga în mediul online și de a avea acces instant la diferite facilități vor deveni standardul viitoarei generații web.

Îmbunătățirea protocoalelor de căutare și a răspunsurilor afișate

În viitor, datorită Web-ului semantic, website-urile vor fi optimizate diferit, deoarece „nevoile” motoarelor de căutare se vor înscrie într-un alt registru.

Beneficiile vor fi extraordinare, nefiind doar pentru utilizator, ci pentru întreg ecosistemul digital. Nu se va mai face apel, de exemplu, la utilizarea abundentă a cuvintelor cheie, pe cât se va avea în vedere intenția utilizatorului, sub stricta „învățare” a mecanismelor inteligenței artificiale.

Răspunsurile afișate în urma efectuării interogărilor pe motoarele de căutare vor fi mult mai fidele, strict pe intențiile utilizatorului.

Aplicații avansate, semnificativ îmbunătățite

Web3 va avea implicații majore și asupra dezvoltatorilor de aplicații, care vor trebui să țină în permanență pasul cu tendințele de actualitate. Așadar, aplicațiile ar putea cunoaște atât interfețe noi, cât și funcții dintre cele mai neașteptate.

Încetul cu încetul, acestea vor trebui să se bazeze pe tehnologiile ecosistemului din care fac parte, ceea ce ori va ridica provocări majore ori va fi un adevărat succes. Siri este un exemplu clar de aplicație care utilizează tehnologia Web 3.0.

Provocări și cum va fi viitorul pentru Web 3.0

Web 3.0 pare să aibă potențialul semnificativ de a oferi utilizatorilor un ecosistem practic, care depășește limitările unei rețele sociale, unui magazin online, unei platforme de streaming.

Web 3.0 ar cuprinde, de asemenea, și facilitățile presupuse de Web 2.0, însă revitalizate, duse la un nivel neașteptat. Caracteristicile Web-ului semantic, ale inteligenței artificiale, design-ului, dar și celelalte variabile care definesc tehnologia Web3, au potențialul de a îmbunătăți extraordinar experiența de utilizare a internetului și navigarea în online.

Aceste beneficii se resfrâng în mai multe domenii de activitate, cu avantaje dintre cele mai spectaculoase. Datorită descentralizării, utilizatorii ar putea avea un control mult mai mare asupra datelor sensibile.

Prin urmare, poate că practica de colectare a datelor fără consimțământul utilizatorilor va fi limitată, reducând, de asemenea, monopolul pus de giganții tehnologici prin exploatarea utilizatorilor în scopuri clare de marketing și publicitate (a datelor acestora).

Vor exista amenințări la adresa securității, însă lucrurile se extind și mai departe, întrucât tipurile de hacking se dezvoltă tot mai mult. Necesară este dezvoltarea unor sisteme de securitate mult mai avansate, care să stea la baza asigurării și certificării unor protocoale de securitate cibernetică greu de penetrat de către răufăcători.

Cu toate acestea, Web 3.0 ar putea ridica și numeroase probleme, deoarece descentralizarea ar aduce cu sine numeroase riscuri legale și de reglementare.

În era digitală actuală, deja există și vor exista în continuare probleme majore de criminalitate cibernetică, bullying, hate, hacking, dezinformare în masă, știri false și multe altele.

Acestea sunt dificil de controlat, iar într-o astfel de structură descentralizată, din cauza lipsei prin definiție de control, lucrurile ar putea deveni și mai violente. La nivel teoretic, un ecosistem digital descentralizat ar putea îngreuna și chiar provoca confuzii majore pentru utilizatori.

De exemplu, să ne gândim la faptul că într-o țară se dovedește a fi ilegal să accesezi un anumit website, ca locuitor al țării respective. Dar, dacă ar fi cazul, cum ar ști cineva din ce țară accesează un utilizator website-ul respectiv. De asemenea, dacă un website găzduiește conținut pentru mai multe țări, căror reglementări legislative și din care țară i se va supune politica website-ului respectiv?

Web 3.0 consumă deja resurse de natură energetică foarte mari, în primul rând din cauza dependenței de tehnologia blockchain. Așadar, minarea criptomonedelor, descentralizarea datelor, tranzacțiile DeFi vor presupune un consum energetic major pentru a fi susținute, și deja ne aflăm într-o criză energetică greu de gestionat.

Concluzie Web 3.0

Ne aflăm la un punct de răscruce în noua etapă de dezvoltare a Web-ului. În momentul de față, pare că lucrurile se derulează foarte rapid, încât nici nu avem timpul necesar pentru a ne adapta și a fi la curent cu tot ce se întâmplă.

După părerea noastră, schimbarea numelui platformei de socializare Facebook, în Meta, pe data de 28 octombrie 2021, a reprezentat un pas esențial spre viitorul ecosistem Web 3.0. Totuși, pare că între timp lucrurile s-au mai potolit, deși s-ar putea ca acesta să fie doar calmul de dinaintea furtunii.

Fiind cea de-a treia iterație a Web-ului, Web 3.0 ne va aduce o serie de beneficii majore, axate în principal pe experiența utilizatorului, însă și pe o siguranță sporită și îmbunătățită (asta doar dacă vor putea ține pasul cu faptul că, într-o măsură asemănătoare, și criminalitatea cibernetică continuă să se dezvolte).

În prezent, Web 3.0 încă rămâne un concept destul de greu de definit, ușor ambiguu, de care s-ar putea ca mulți nici să nu fi auzit vreodată. Construcția sa în totalitate necesită investiții atât financiare, cât și omenești.

S-ar putea ca finalizarea ecosistemului Web 3.0 să dureze 5 ani. Ori 10 ani. De asemenea, este foarte posibil ca tranziția să se facă atât de subtil încât nici să nu ne dăm seama de acest lucru. Oricum ar fi situația, este evident faptul că tehnologia actuală a ajuns într-un punct evolutiv incredibil, surprinzându-ne din ce în ce mai mult. Iar Web 3.0 este doar începutul a ceea ce se anunță a fi un univers spectaculos, un univers digital în care limitele nu există, dar care nu știm cum va fi perceput, cel puțin până când nu vom păși în el!

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.