Free cookie consent management tool by TermsFeed

Există zeci de modele diferite de plăci video pe piață și poate fi dificil să știți care este cea mai potrivită pentru dvs. Ghidul nostru vă poate ajuta să faceți cea mai bună alegere în funcție de nevoile pe care le aveți. Astfel, am alcătuit o listă cu cele mai bune plăci video, precum și o secțiune de criterii care vă poate ajuta să alegeți modelul potrivit pentru configurația computerului dumneavoastră. Am inclus, de asemenea, și o serie de răspunsuri la cele mai frecvente întrebări care acoperă toate subiectele importante pe care trebuie să le căutați atunci când alegeți o placă video. Prin urmare, cu ajutorul ghidului nostru, veți putea găsi cea mai bună placă video perfectă pentru nevoile dumneavoastră.

GeForce RTX 3080

performanțe excelente, un raport calitate-preț bun
Cea mai bună placă grafică pe general

GeForce RTX 3080 este cea mai bună placă video pe care o puteți cumpăra în acest moment. Oferă performanțe excelente, un raport calitate-preț bun și poate face față cu ușurință jocurilor cu rezoluție 4K sau 1440p. Dacă doriți să folosiți la maximum toate setările grafice și să obțineți cea mai captivantă experiență posibilă, aceasta este placa potrivită pentru dvs. Singurul dezavantaj este că necesită o sursă de alimentare de 320 de wați, așa că asigurați-vă că PC-ul dvs. poate face față consumului de energie înainte de a o cumpăra. Astfel, în general, GeForce RTX 3080 este cea mai bună placă grafică de pe piață și este o alegere excelentă pentru jucătorii care doresc cea mai bună performanță posibilă.

Radeon RX 6800 XT

 face față cu ușurință jocurilor 4K și 1440p, precum și ochelarilor VR
Cea mai bună placă video de la AMD

AMD Radeon RX 6800 XT de la AMD. Noua arhitectură pe care este construit XT, numită RDNA2, îi permite o creștere semnificativă a performanței față de generația anterioară. Acest GPU face față cu ușurință jocurilor 4K și 1440p, precum și ochelarilor VR. De asemenea, este prevăzut cu o cantitate mare de memorie RAM video (VRAM) pentru a se asigura că poate face față la tot și în anii următori. Nu numai că XT are specificații excelente, dar vine și la un preț rezonabil. Prin urmare, dacă sunteți în căutarea a ceea ce are AMD mai bun de oferit, RX 6800 XT este răspunsul.

GeForce RTX 3090 Ti

10752 nuclee CUDA, un boost clock de 1.860 MHz și 24GB de memorie RAM video GDDR6X.
Cea mai rapidă placă video, excelentă pentru creatori de conținut

Dacă sunteți în căutarea celei mai rapide plăci grafice de pe piață, GeForce RTX 3090 Ti este cu siguranță cea mai bună. Aceasta se bazează pe arhitectura Ampere de la Nvidia și dispune de 10752 nuclee CUDA, un boost clock de 1.860 MHz și 24GB de memorie RAM video GDDR6X. Aceasta este suficientă putere pentru a face față cu ușurință jocurilor 4K și chiar 8K, precum și sarcinilor de lucru solicitante de creare de conținut. Singurul dezavantaj este că are un consum ridicat de energie și costă de două ori mai mult decât 3080 care oferă 20–30% mai multă performanță. Dar, în general, GeForce RTX 3090 Ti este cea mai bună placă grafică pentru cei care caută performanță pură.

Radeon RX 6700 XT

are un raport preț-performanță foarte bun
Radeon RX 6700 XT, performanță excelentă la un preț rezonabil

Radeon RX 6700 XT este o alegere excelentă pentru cei care caută performanțe excelente la un preț rezonabil. Această placă este alimentată de un Navi 22 cu 2560 de nuclee și are un boost clock de 2581 MHz. De asemenea, vine cu 12 GB de memorie RAM video GDDR6, ceea ce este suficient chiar și pentru cele mai solicitante jocuri. În ceea ce privește performanța, Radeon RX 6700 XT excelează atât la jocurile la 1080p, cât și la 1440p. De asemenea, are un raport preț-performanță foarte bun, ceea ce îl face un model excelent de placă video. Astfel, în general, Radeon RX 6700 XT este o alegere excelentă pentru gamerii care caută o placă video foarte performantă la un buget limitat.

GeForce RTX 3060 Ti

performanțe excelente pentru jocuri 1440p
Nvidia GeForce RTX 3060 Ti este perfectă pentru jucătorii cu buget redus

Pentru jucătorii cu buget redus, Nvidia GeForce RTX 3060 Ti este o opțiune excelentă. Oferă performanțe excelente pentru jocuri 1440p, fiind în același timp relativ accesibil. Și, spre deosebire de RTX 3060, oferă suficientă putere pentru a face față unora dintre cele mai solicitante jocuri la 1440p. Astfel, dacă sunteți în căutarea unei plăci video care nu coste mult, dar care vă va permite să vă bucurați de cele mai noi și mai bune jocuri, RTX 3060 Ti este o opțiune excelentă.

AMD Radeon RX 6600

AMD Radeon RX 6600
AMD Radeon RX 6600, performanțe impresionante la un preț destul de redus

AMD Radeon RX 6600 este cea mai bună placă grafică în general. Oferă performanțe impresionante pentru prețul său și este eficientă din punct de vedere energetic în comparație cu alte plăci din clasa sa. RX 6600 poate gestiona setări maxime de 1080p și 60fps, ceea ce o face o alegere excelentă pentru jucătorii care doresc să se bucure de cele mai recente titluri AAA la un preț rezonabil. În plus, placa video poate fi găsită mereu la reducere, ceea ce o face și mai accesibilă pentru cumpărătorii cu buget limitat. În ciuda concurenței acerbe din partea RTX 3060 de la Nvidia, RX 6600 este alegerea clară pentru oricine caută cel mai bun raport calitate-preț în general.

Cum să alegeți cea mai bună placă video

NVIDIA sau AMD

În lumea plăcilor video, există două mărci majore care domină piața: NVIDIA și AMD. Ambele companii produc GPU-uri de înaltă calitate, capabile să ofere performanțe excelente pentru jocuri și alte aplicații solicitante. Așadar, care este cea mai bună marcă de plăci video? NVIDIA sau AMD?

Nu există un răspuns simplu la această întrebare, deoarece atât NVIDIA, cât și AMD au propriile puncte forte și puncte slabe. GPU-urile NVIDIA tind să fie mai scumpe decât AMD, dar oferă, de asemenea, performanțe și caracteristici mai bune. De exemplu, tehnologia G-Sync de la NVIDIA poate oferi o experiență de joc mai fluidă și mai receptivă. Cu toate acestea, GPU-urile AMD oferă adesea un raport calitate-preț mai bun, astfel încât, dacă costul este o preocupare majoră, atunci AMD poate fi opțiunea cea mai bună.

În cele din urmă, cea mai bună marcă de placă video depinde de nevoile dvs. specifice și de buget. Dacă doriți cea mai bună performanță posibilă, atunci NVIDIA este soluția potrivită. Cu toate acestea, dacă sunteți în căutarea unui raport calitate-preț foarte bun, atunci AMD merită luat în considerare.

Consumul de energie

Plăcile video pot varia foarte mult în ceea ce privește necesarul de energie, iar acest lucru poate avea un impact mare asupra consumului total de energie al computerului. Plăcile video mai puternice pot necesita mai multă energie electrică pentru a funcționa, ceea ce vă poate costa mai mulți bani pe termen lung. În plus, un consum mai mare de energie poate genera, de asemenea, mai multă căldură, ceea ce ar putea provoca deteriorarea componentelor sistemului dumneavoastră. Din aceste motive, este important să luați în considerare cu atenție consumul de energie atunci când alegeți o placă video. Procedând astfel, vă puteți asigura că alegeți o placă care va fi atât eficientă, cât și economică din punct de vedere al costurilor monetare.

SLI vs CrossFire

SLI sau Scalable Link Interface, necesită utilizarea unor GPU identice pentru a putea beneficia de ea. Acest lucru înseamnă că, dacă doriți să folosiți SLI cu un GTX 1080, veți avea nevoie de un alt GTX 1080 – nu puteți amesteca și combina mărci sau modele diferite. Avantajul este că, de multe ori, se obține o performanță mai bună decât Crossfire, deoarece ambele GPU-uri lucrează la unison. Cu toate acestea, este important de reținut că nu toate jocurile acceptă SLI, așa că este posibil să nu vedeți niciun beneficiu în unele jocuri sau programe.

Crossfire, pe de altă parte, vă permite să folosiți GPU-uri diferite de aceeași arhitectură. Astfel, de exemplu, ai putea folosi Crossfire cu un RX 580 și un RX 570. Principalul beneficiu este că, de obicei, este mai accesibil decât SLI, deoarece nu trebuie să cumpărați două GPU identice. Cu toate acestea, Crossfire poate fi uneori mai puțin stabil decât SLI și poate să nu ofere întotdeauna aceleași câștiguri de performanță.

Porturi

Diferite monitoare utilizează diferite tipuri de porturi și nu toate plăcile video sunt compatibile cu toate aceste tipuri. HDMI, DisplayPort și DVI sunt cele mai comune tipuri, dar unele modele mai vechi folosesc doar DVI. Câteva monitoare acceptă, de asemenea, semnale DisplayPort de rutare USB Type-C, dar acestea sunt relativ rare deocamdată. Asigurați-vă că placa pe care intenționați să o cumpărați are conectorii de care aveți nevoie pentru monitorul (monitoarele) dumneavoastră, astfel încât să nu trebuiască să cumpărați un adaptor – sau, eventual, chiar un monitor nou. Dacă investiți puțin timp în alegerea plăcii video potrivite, puteți economisi o mulțime de bani și dureri de cap pe parcurs.

Ray tracing

Ray tracing oferă o iluminare și umbre mai realiste în comparație cu metodele anterioare. Asta implică calcularea razelor de lumină care sunt apoi trasate în forme geometrice pentru a determina culoarea pentru fiecare punct sau pixel de pe o suprafață. Acest lucru permite obținerea unor imagini mai realiste, în special în jocuri sau filme cu efecte speciale. În trecut, plăcile video nu au putut oferi acest nivel de realism, dar progresele recente au făcut posibilă includerea ray tracing-ului în opțiuni mai accesibile. Astfel, atunci când alegeți o placă video, este important să luați în considerare dacă ray tracing-ul este ceva important pentru dumneavoastră pentru a obține o experiență cât mai realistă.

Disiparea căldurii

Când vine vorba de cele mai noi jocuri video, este esențial să aveți o placă grafică puternică. Cu toate acestea, simpla posesie a unui GPU high-end nu este suficientă – este important să alegeți o placă care să disipeze căldura în mod eficient. Plăcile video generează multă căldură atunci când rulează la putere maximă, iar dacă această căldură nu este disipată corespunzător, poate duce la throttling, ceea ce reduce performanța. În cazuri extreme, temperaturile ridicate pot chiar deteriora placa grafică. Ca urmare, este important să acordați atenție disipării căldurii atunci când alegeți o placă video. Multe plăci vin cu ventilatoare încorporate sau soluții de răcire pe bază de lichid care ajută la menținerea temperaturilor sub control. Făcându-vă cercetările și alegând o placă cu un sistem de răcire eficient, puteți contribui la asigurarea faptului că GPU-ul dumneavoastră funcționează la performanțe maxime și pe termen lung.

Buget

Atunci când alegeți o placă video, bugetul este un aspect important. Ca regulă generală, ar trebui să dedicați aproximativ 30% din bugetul total plăcii grafice. Pentru rezoluția 1080p, ar trebui să cheltuiți între 300 și 400 de dolari; pentru 1440p, între 400 și 500 de dolari; iar pentru 4K, 600 de dolari sau mai mult. Radeon RX 6600 XT vizează 1080p la 379 de dolari, GeForce RTX 3070 este excelentă pentru 1440p la 500 de dolari, iar GeForce RTX 3080 este alegerea perfectă pentru jocurile 4K. Astfel, dacă țineți cont de buget atunci când alegeți o placă video, vă puteți asigura că obțineți cel mai bun raport calitate-preț.

TDP

Puterea de proiectare termică, sau TDP, este o măsură a cantității de căldură pe care o generează o anumită componentă a computerului. Deși poate părea că nu este o specificație importantă la care să acordați atenție, aceasta poate avea de fapt un mare impact asupra experienței pe care o oferă computerul. Valorile TDP mai mari înseamnă, de obicei, că o componentă necesită mai multă energie pentru a funcționa și, prin urmare, produce mai multă căldură. Acest lucru poate fi deosebit de problematic în cazul laptopurilor, unde constrângerile de spațiu pot face dificilă menținerea răcirii. În general, totuși, acordarea unei atenții TDP-ului plăcii video vă poate ajuta să alegeți un model care să se potrivească cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

TFLOPS / GFLOPS

TFLOPS reprezintă o indicație a performanței maxime teoretice a unui GPU. De asemenea, poate fi exprimată ca GFLOPS, sau trilioane de FLOPS. Pentru a calcula TFLOPS, înmulțiți numărul de nuclee cu viteza ceasului în GHz, apoi înmulțiți cu doi pentru a lua în considerare instrucțiunile FMA, sau instrucțiunile de adunare și multiplicare fuzionată. TFLOPS poate fi util pentru a compara GPU-urile între ele, dar este important să se compare în cadrul aceleiași arhitecturi pentru rezultate precise. De exemplu, un GPU cu 100 de nuclee care rulează la 1 GHz ar avea un TFL OPS de 200, în timp ce un GPU cu 1000 de nuclee care rulează la 0,1 GHz ar avea, de asemenea, un TFLOPS de 200. Cu toate acestea, primul este mult mai puțin puternic decât cel de-al doilea. Compararea între diferite arhitecturi poate fi dificilă și este posibil să nu vă ofere o idee exactă a adevăratei diferențe de performanță dintre două GPU-uri.

Viteza / lățimea de bandă a memoriei

Atunci când alegeți o unitate de procesare grafică (GPU), un factor important de luat în considerare este lățimea de bandă a memoriei. Aceasta reprezintă rata la care datele pot fi citite sau scrise în memoria GPU-ului. O lățime de bandă mai mare poate îmbunătăți performanța GPU-ului, în special atunci când se lucrează cu cantități mari de date. Cu toate acestea, este important să găsiți un echilibru între lățimea de bandă și capacitate; un GPU cu o lățime de bandă mare, dar cu o capacitate mică, nu va putea stoca suficiente date pentru a profita pe deplin de capacitățile sale. Ca atare, este important să luați în considerare atât lățimea de bandă, cât și capacitatea unui GPU atunci când faceți o achiziție.

Întrebări frecvente

Ce este o placă video?

O placă video este o piesă hardware a computerului concepută pentru a procesa grafica. Unitățile de procesare grafică, sau GPU, sunt procesoare specializate care au fost concepute inițial pentru a accelera redarea grafică. Cu toate acestea, plăcile video pot fi utilizate și pentru Machine Learning, editare video și jocuri. Plăcile video conțin, de obicei, propria memorie și putere de procesare la bord, ceea ce le permite să gestioneze grafica de înaltă rezoluție și animații complexe. Majoritatea computerelor moderne sunt dotate cu un GPU încorporat, dar pot fi instalate și plăci video dedicate pentru a îmbunătăți performanța. Astfel, atunci când cumpărați o placă video, este important să luați în considerare pentru ce doriți să o utilizați. De exemplu, gamerii vor avea nevoie de un tip de placă video diferit de cel al unei persoane care își folosește calculatorul doar pentru munca de birou. Plăcile video pot fi o investiție costisitoare, dar pentru persoanele care se bazează pe computerul lor pentru sarcini solicitante, acestea pot merita prețul.

Cât ar trebui să coste o placă video?

Cât de mult va trebui să cheltuiți pentru o placă video (GPU) depinde de ceea ce doriți să faceți. Dacă sunteți în căutarea unei performanțe de bază puteți cheltui doar 200 de dolari. Cu toate acestea, dacă sperați să jucați la rezoluții mari sau doriți cea mai bună performanță posibilă, va trebui să fiți pregătit să cheltuiți peste 1.000 de dolari. Bineînțeles, există întotdeauna excepții de la regulă. De exemplu, în acest moment este foarte dificil – și scump – să găsești un GPU high-end din cauza boom-ul actual al mineritului de criptomonede. În cele din urmă, cel mai bun mod de a determina cât de mult ar trebui să cheltuiți pe o placă video este să vă dați seama care sunt nevoile dvs. și apoi să comparați prețurile. Cu puțină cercetare, ar trebui să puteți găsi o placă video care să se potrivească bugetului dvs. și să ofere performanța pe care o căutați.

De ce plăcile video sunt atât de scumpe?

În timp ce o varietate de factori contribuie la costul ridicat al plăcilor video, unul dintre cei mai importanți este lipsa continuă semiconductori. Din cauza pandemiei COVID-19 și a altor perturbări ale transportului maritim, oferta de cipuri a fost insuficientă pentru a satisface cererea. Acest lucru a dus la întârzieri în producția de plăci video, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. În plus, popularitatea tot mai mare a jocurilor și a mineritului de criptomonede a exercitat, de asemenea, o presiune ascendentă asupra prețurilor. Având în vedere că cererea depășește oferta, este puțin probabil ca prețurile să scadă prea curând.

Cât de mult ține o placă video înainte de a fi necesar un upgrade?

Nu este un secret că tehnologia evoluează într-un ritm rapid. Ceea ce este cel mai nou și mai bun astăzi va fi rapid depășit mâine. Acest lucru este valabil mai ales pentru hardware-ul computerelor, care pare să devină învechit aproape imediat ce ajunge pe piață. Așadar, cât de des ar trebui să înlocuiți o placă video? Deși nu există o regulă strictă, majoritatea experților sunt de acord că aceasta trebuie înlocuită la fiecare de la trei până la cinci ani. Desigur, depinde de cât de mult vă folosiți calculatorul și de cât de solicitante sunt jocurile pe care le jucați. Dacă jucați doar jocuri ocazionale sau dacă nu vă deranjează să sacrificați o anumită fidelitate grafică, este posibil să vă puteți întinde pe o perioadă mai lungă de timp cu placa actuală. Cu toate acestea, dacă sunteți un gamer înrăit sau doriți să experimentați cele mai noi jocuri la cele mai înalte setări, va trebui să faceți upgrade mai frecvent.

O placă video bună îmbunătățește performanța în jocuri?

Pentru majoritatea oamenilor, o nouă placă video va fi cea mai bună modalitate de a îmbunătăți performanța în jocuri. O placă mai performantă va oferi frame-uri mai bune și vă poate permite chiar să jucați jocuri la rezoluții pe care vechea placă nu le putea gestiona. Totuși, dacă sunteți în căutarea unei îmbunătățiri mai modeste, puteți lua în considerare și actualizarea procesorului sau a memoriei RAM. Un procesor mai rapid poate contribui la îmbunătățirea ratelor de cadre, iar mai multă memorie RAM vă va ajuta dacă jucați jocuri care necesită o memorie deosebit de intensă. În cele din urmă, cel mai bun mod de a îmbunătăți performanța în jocuri este să faceți un upgrade la placa video, dar dacă aveți un buget limitat, un nou CPU sau RAM vă poate oferi, de asemenea, un impuls notabil în jocuri.

Este placa video mai importantă decât procesorul?

Placa video este cea mai importantă componentă pentru jocuri. Aceasta determină cât de bine vor arăta jocurile și cât de ușor vor rula. Astfel, o placă video bună poate face o mare diferență în experiența dumneavoastră de joc. O placă video nouă, de înaltă calitate, poate costa peste 1000 de dolari, dar chiar și o placă de nivel mediu vă va oferi o creștere semnificativă a frameurilor. Dacă aveți un buget limitat, puteți lua în considerare, de asemenea, actualizarea procesorului sau a memoriei RAM. Ambele componente pot contribui la îmbunătățirea performanței, dar nu vor avea un impact la fel de mare ca o nouă placă video.

Ce este un benchmark?

Un benchmark este un test care vă ajută să comparați viteza, performanța și eficiența plăcii video. Software-ul de benchmarking vă permite să cunoașteți performanța diferitelor componente hardware din GPU, cum ar fi memoria RAM, viteza de procesare etc. Prin rularea acestui test, puteți ști cum se situează performanța sistemului dvs. față de altele. În plus, benchmark-ul vă poate ajuta să identificați orice blocaje din sistemul dumneavoastră, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a le remedia. Prin urmare, un benchmark GPU poate fi un instrument esențial pentru oricine dorește să obțină cele mai bune rezultate de la sistemul său.

Ce înseamnă bottleneck?

În lumea computerelor, bottleneck-ul înseamnă că o componentă este mult mai performantă decât alta, forțând-o să încetinească pentru a menține un echilibru între cele două. Termenul este folosit cel mai adesea în legătură cu unitățile de procesare grafică (GPU), care sunt responsabile de redarea imaginilor pe ecran. Dacă un placa video nu poate ține pasul cu cerințele unui joc sau ale unei alte aplicații cu utilizare intensivă, acesta va începe să se blocheze. Există câteva moduri diferite de a atenua un blocaj, inclusiv prin actualizarea componentei mai lente, overclocking-ul componentei sau utilizarea unui model mai performant. În cele din urmă, însă, este important să potriviți cu atenție componentele atunci când construiți un computer pentru a evita astfel eventualele blocaje.

Este Nvidia mai bun decât AMD sau viceversa?

Când vine vorba de plăci video, există doi producători principali: Nvidia și AMD. Ambele companii fac produse excelente, dar care dintre ele este mai bună?

Unii utilizatori preferă Nvidia pentru performanțele sale brute. Cardurile sale se clasează în mod constant printre cele mai rapide de pe piață, ceea ce o face o alegere bună pentru gameri și alți utilizatori care au nevoie de viteză. Nvidia are, de asemenea, unele caracteristici unice, cum ar fi DLSS și RT, care pot oferi un avantaj în anumite situații. Cu toate acestea, plăcile AMD sunt adesea mai accesibile decât cele Nvidia, ceea ce le face o alegere bună pentru utilizatorii cu buget limitat. În plus, AMD oferă o excelentă compatibilitate încrucișată cu procesoarele sale, ceea ce poate fi util pentru utilizatorii care doresc să construiască un sistem exclusiv AMD.

În cele din urmă, nu există un câștigător clar între Nvidia și AMD. Ambele companii fac plăci video excelente care oferă puncte forte și puncte slabe diferite. Cea mai bună alegere pentru dvs. va depinde de nevoile și preferințele dvs. specifice.

Share.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.