Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ești în căutarea unui laptop performant dedicat jocurilor video? Atunci este bine pentru că ai ajuns unde trebuie. O să discutăm în acest articol despre alegerea unui laptop de gaming, despre performanțe dar și despre câteva modele pe care la poți achiziționa.

De ce specificații are nevoie un laptop pentru a se potrivi perfect în sintagma ”laptop de gaming”?

Cred că primul lucru care ne vine în minte este procesorul grafic urmat de specificațiile procesorului, memoria RAM sau tipul unității de stocare. O să le luăm pe rând și o să discutăm despre necesitatea lor într-un sistem de gaming.

Procesorul grafic (GPU) sau placa video

Procesorul grafic este pe primul loc atunci când discutăm despre performanțele unui sistem dedicat jocurilor video. O placă video integrată poate fi suficientă pentru jocurile obișnuite precum Where’s My Water, TorchLight II sau cele 3D puțin mai vechi: Doom sau seria Splinter Cell. Pentru a obține performanțe ridicate și pentru a alege jocuri de top atunci sistemul are nevoie de o placă video dedicată pentru a se putea ridica la așteptările fiecărui joc în parte. Când discutăm despre jocuri de top ne referim la titlurile care le așteaptă orice jucător înfocat: Far Cry 4 sau Grand Theft Auto V.

Avem de ales dintre doi producători de procesoare grafice: AMD și nVidia. Plăcile video cu procesoare dezvoltate de nVidia sunt cele mai populare printre entuziaști iar soluțiile dezvoltate de AMD sunt amintite atunci când discutăm despre prețuri mai mici.

Cel mai performant procesor grafic de la nVidia disponibil în acest moment este modelul GeForce GTX 980M despre care compania susține că oferă până la 75% din performanțele modelului echivalent pentru sistemele desktop (nu cu mult timp în urmă a fost lansat noul procesor grafic GeForce GTX 1080) iar de la AMD avem procesorul grafic Radeon R9 M290X (AMD a lansat de curând noul procesor grafic Radeon RX 480 în cadrul Computex 2016).

Puteți alege și laptopuri care folosesc plăci video cu procesoare grafice nVidia GeForce GTX 950M, nVidia GeForce GTX 960M sau nVidia GeForce GTX 970M.

Este important ca alegerea să fie făcută în jurul procesorului grafic folosit. Este mai înțelept să alegeți un produs cu un număr de serie mai mare (de exemplu este mai bine să alegeți GTX 970M față de GTX 960M și așa mai departe). Luați în calcul și impactul plăcii video asupra întregului sistem: aceasta poate influența dimensiunile laptop-ului, consumul de energie este mult mai mare la fel și căldura generată.

ASUS ROG GX700

Cu siguranță ați auzit de laptopul de gaming ASUS ROG GX700 care folosește un sistem extern pentru răcire. Acest laptop are un procesor Intel Core i7-6829HK din familia Skylake de 2,7GHz, ecran FullHD cu diagonala de 17,3 inci, 32GB capacitate a memoriei RAM, 512GB spațiu de stocare SSD, placă video nVidia GeForce GTX 980 cu 8GB memorie video RAM și sistem de operare Windows 10.

Laptop-ul este disponibil la eMag la un preț de aproximativ 19.000 lei (la momentul scrierii acestui articol este disponibil la un preț redus de 17.000 lei și este oferit cu suita Microsoft Office 365 Personal). În oferta magazinului online Cel.ro, laptop-ul este disponibil la un preț de aproximativ 18.200 lei.

Procesorul (CPU)

Cu siguranță ați auzit această frază în liceu: ”Procesorul este inima unui calculator”. Nici nu se poate spune mai bine. Procesorul este componenta care asigură buna funcționare a unui sistem de calcul iar viteza de procesare depinde de performanțele acestuia.

Alegerea unui anumit model de procesor va avea un impact foarte mare asupra performanțelor dar și asupra buzunarului. În acest moment, produsele din gama i7 de la Intel reprezintă vârful de gamă iar de la AMD avem produsele din gama FX, ambele cu până la opt nuclee. Pe sistemele desktop putem oricând alege un procesor de la AM: AMD A8 sau AMD A10 iar așa vom scade semnificativ costurile unui sistem de gaming.

La nivel de portabilitate, nu avem de unde să alegem un laptop de gaming care folosește un procesor dezvoltat de AMD fiindcă acestea sunt foarte rare sau aproape inexistente așa că o să continuăm cu procesoarele de la Intel i7 sau i5.

Dacă ne dorim un vârf de gamă putem merge în direcția alegerii unui laptop ce folosește un procesor Intel Core i7 cu patru nuclee ce ajunge până la 3,1GHz cu suport pentru Hyper-Threading, funcție ce ajută enorm la taskurile efectuate simultan.

Intel pune un mare accent pe alegerea unui model de top atunci când discutăm de sistemele de gaming. În realitate nu este chiar așa. Putem alege oricând un model dual-core Intel i5 care ajunge până la 2,6GHz sau un procesor quad-core Core i7 ce poate ajunge până la o frecvență de 2,9GHz. Aceste alegeri ne va ajuta foarte mult și în situația în care bugetul este mai mic dar vrem și ceva bunicel.

Ca și model de top aducem în discuție laptop-ul de gaming ASUS ROG G752 care are un procesor Intel Core i7-6820HK din familia Skylake ce rulează la 2,7GHz, ecran IPS FullHD cu diagonala de 17,3 inci, 32GB capacitate a memoriei RAM, 1TB + SSD 256GB spațiu de stocare, placă video nVidia GeForce GTX 980M cu 8GB capacitate a memoriei video și sistem de operare Windows 10. Acesta este disponibil la un preț de aproximativ 11.250 lei la eMag sau 11.000 lei la Cel.ro.

Un model mai ieftin ce poate fi achiziționat este laptop-ul de gaming Lenovo IdeaPad Y700. Acesta folosește un procesor Intel Core i5-6300HQ din familia SkyLake ce rulează la 2,3GHz, 8GB capacitate a memoriei RAM, ecran FullHD cu diagonala de 15,6 inci, 256GB spațiu de stocare SSD și placă video nVidia GeForce GTX 960M cu 4GB capacitate a memoriei video. Modelul este disponibil la eMag la un preț de aproximativ 5.200 lei sau Cel.ro la aproximativ 5.000 lei.

Capacitatea memoriei RAM și spațiul de stocare

Este posibil ca în multe cazuri, foarte multă cantitate a memoriei RAM să nu fie necesară. Acordați atenție acestui fapt și gândiți-vă de câtă memorie RAM aveți nevoie pe sistem. Multe laptop-uri dispun de 8GB capacitate a memoriei RAM și este destulă dar nici nu doare dacă alegeți 16GB sau chiar 32GB. Pentru a lua decizia corectă, consultați cerințele jocurilor preferate pentru a vă putea face o idee corectă. Este important și tipul memoriei folosit în sistem: DDR3-2133 sau DDR4-2133 sau chiar mai bune (DDR3/DDR4 este tipul memoriei -DDR4 este mai nou – iar 2133 este frecvența de lucru a memoriei).

Cred că este destul de clar că este mai bine să vă înclinați alegerea spre DDR4 mai ales dacă vă gândiți la un viitor upgrade al memoriei RAM.

Un dispozitiv de stocare SSD este preferat într-un sistem de gaming. Dispozitivele de stocare SSD folosesc sisteme electronice de acces iar unitățile de stocare HDD folosesc sisteme mecanice. Un SSD va reduce timpul de încărcare al sistemului de operare, poate oferi un timp de răspuns mai bun atunci când lucrați și ajută la reducerea timpului de încărcare al jocurilor.Foundation

Un SSD poate fi un lux deoarece costă mult mai mult față de un clasic HDD iar spațiul de stocare este la fel de redus în comparație cu prețul. Jocurile pot cere foarte mult spațiu de stocare așa că este bine să vă gândiți înainte de a face o alegere. Un upgrade este oricând posibil, indiferent de modelul laptop-ului ales.

Putem lua ca exemplu laptop-ul de gaming Acer Predator G9-791. Acesta folosește un procesor Intel Core i7-6700HQ din familia Skylake ce rulează la 2,6GHz, are un ecran IPS FullHD cu diagonala de 17,3 inci, 64GB capacitate a memoriei RAM unitate optică Blu-Ray și o placă video performantă nVidia GeForce GTX 980M cu 4GB capacitate a memoriei video. Laptopul folosește trei unități de stocare: două unități SSD a câte 512GB fiecare plus o unitate HDD cu capacitatea de 2TB.

Ecran și tastatură

Laptop-urile de gaming tind să fie voluminoase și nu ne putem plânge dacă aruncăm o simplă privire peste specificații. Panourile IPS sunt de preferat fiindcă pot oferi un timp de răspuns mai bun și sunt capabile să redea culorile mult mai bine. Un alt criteriu de alegere este rezoluția afișată. O rezoluție nativă FullHD de 1920×1080 pixeli este mai mult decât perfectă pentru un laptop de gaming dar puteți merge și către o rezoluție 4K cu toate că aceasta din urmă va reduce FPS-ul, măcar vă puteți bucura de calitatea redării.

Tastaturile laptop-urilor tind să fie generice iar modelele de gaming aduc în plus o tentă de culoare diferită și iluminarea specifică. O tastatură bună este acces care protejează laptopul de apăsările repetate și dure din momentele în care vă luptați pentru viață.

Acer Predator G9-791 folosește un procesor Intel Core i7-6700HQ din familia Skylake ce rulează la 2,6GHz, are un ecran UHD 4K cu diagonala de 17 inci, 48GB capacitate a memoriei RAM unitate optică Blu-Ray și o placă video performantă nVidia GeForce GTX 980M cu 4GB capacitate a memoriei video. Laptopul folosește două unități de stocare: un SSD de 512GB și o unitate HDD cu capacitatea de 1TB.

Dimensiuni, zgomot și posibilitate de upgrade

Puteți alege un laptop cu două plăci video, mai multe spații pentru unitățile de stocare, o unitate optică și un ecran imens dar asta vine cu un preț: dimensiunea sa. Aici discutăm despre gusturile fiecăruia și despre așteptările avute de la un astfel de produs așa că voi alegeți.

Dacă dispozitivul este mai voluminos atunci este răcit mai bine iar aici putem discuta despre un compromis. Zgomotul ține cont de numărul de ventilatoare incluse și de viteza lor de rotație. Producătorii tind să aleagă ventilatoare mai mari cu viteze de rotație mai mici pentru a reduce zgomotul.

Dacă discutăm de posibilitățile de upgrade atunci vă pot spune că acestea sunt destul de limitate. Aveți posibilitatea de a face un upgrade al memoriei RAM, unității de stocare sau puteți schimba placa de rețea cu una mai bună. Nu vă așteptați să puteți schimba la fel de ușor procesorul sau placa video. Unele modele de procesoare pot fi lipite direct pe placa de bază iar schimbarea lor poate deveni mult mai grea și va fi nevoie de un service specializat.

Concluzii

Piața laptop-urilor de gaming este destul de mare și aveți de unde alege. Vă puteți aminti că nu o să găsiți vreun laptop de gaming cu procesor de la AMD la noi în țară prea ușor iar modelele cu grafică AMD Radeon sunt la fel de rare. Aveți de ales între procesoarele i3, i5 sau i7 de la Intel și grafică de la nVidia.

Cumpără un laptop de gaming

Pentru achiziția unui laptop de gaming vă puteți îndrepta către magazine online precum eMag sau Cel.ro.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

2 comentarii

  1. Foarte documentat articolul, chiar imi cautam un laptop pentru jocuri. Totusi o corectie, preturile sunt mult mai mici pe site, de ex Lenovo IdeaPad Y700 e 400 in loc de 5000, iar Asus ROG GL752VY http://bit.ly/28PWByh e 10000 lei in loc de 11000

    • Marian Savu on

      Modelul Asus ROG mentionat are pretul intreg de 11.000, la momentul scrierii articolului nu era afisat cu un pret redus si la fel si modelul de la Lenovo.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.