Free cookie consent management tool by TermsFeed

Încărcarea corectă a bateriei telefonului este o problemă cunoscută și des întalnită de toți utilizatorii de telefoane mobile și nu numai.

Cu toții folosim diverse dispozitive iar acestea oferă destul de rar energie pentru mai mult de o zi de utilizare. Mulți dintre noi lăsăm telefoanele la încărcat peste noapte și adormim știind că atunci când ne vom trezi vom găsi bateria încarcată.

Dacă vrei să afli cum poți extinde durata de viață a bateriei telefonului sau tabletei tale atunci poți citi mai multe despre asta într-un alt articol publicat pe acest blog: Sfaturi pentru extinderea duratei de viață a bateriei telefonului.

Este sigur să lăsăm telefoanele conectate la încărcător după ce acestea s-au încărcat 100%? Acest fapt deteriorează bateria sau îi reduce durata de viață?

Conținut articol:

Sunt multe mituri dar și multe idei despre acest subiect. Internetul este plin de opinii și mărturisiri despre încarcărea bateriei dispozitivelor mobile dar, până la urmă, care este adevarul? În continuare vei găsi mai multe informații utile care te pot ajutz să extinzi durata de viață a bateriilor.

Ar trebui lăsat telefonul la încărcat peste noapte?

„Să ne lăsăm telefonul conectat la încărcător peste noapte este în regulă, asta nu va afecta drastic dispozitivul. Telefonul este foarte inteligent, odată ce este încărcat la maximum știe să oprească curentul și protejează telefonul de supraîncarcare.”

— spune Shane Broesky, co-fondatorul companiei Farbe Technik, companie ce produce accesorii pentru încărcat.

Până acum totul pare în regulă dar sunt situații în care, atunci când un telefon este lăsat la încărcat peste noapte se reduce durata de viață a bateriei.

Încărcarea bateriei telefonului
Încărcarea bateriei telefonului. Imagine: Christoph Schütz de la Pixabay

Bateriile de tipul Litiu-Ion pot reactiona ușor atunci când dispozitivul se încălzește iar asta poate duce la un efect de deteriorare.

Dacă folosești o carcasă, husă sau un alt tip de accesoriu ce opreste căldura să se disipe atunci temperatura bateriei va crește iar asta cauzează oxidarea celulelor conducând astfel la reducerea capacității și scurtarea duratei de viață.

Asigură-te că înlături orice accesoriu de protecție (bumper, carcasă adițională sau husă) dacă ai de gând să lași dispozitivul conectat la încarcator pe perioade lungi (în timpul somnului, de exemplu) mai ales dacă îl și folosești pe timpul încărcării.

Care este modul optim de a încărca bateria telefonului?

Punctul sensibil al bateriilor Litiu-Ion este acela că trebuie menținute încărcate între 50% și 80%.

Asta permite ionilor de încărcare să lucreze și să protejeze viața bateriei. Încărcarea acesteia pe perioade scurte de-a lungul zilei le va oferi ionilor energia necesară de funcționare.

Încărcările dese și scurte pe parcursul zilei mențin bateria la într-un mod optim de funcționare. Nu este plăcut dar aceasta este calea optimă de a încărca bateria dacă vrei să îi asiguri o durată de viață lungă.

Este recomandat să faci un ciclu complet de încărcare poate odată pe lună. Acastă operațiune recalibrează bateria și ajută la menținerea unei bune durate de viață.

Dacă nu ai la îndemână o sursă de tensiune de perete, poți oricând opta să folosești o baterie externă pentru a-ți încărca bateria telefonului peste zi. Poți cumpăra o baterie externă, la un preț bun, din ofertele magazinelor online evoMag, eMag sau PC Garage.

Ce este de evitat?

Cele mai mari amenințări pentru baterie sunt ciclurile complete de încărcare. Un ciclu de încărcare este acela în care bateria ajunge de la aproape goală la plină și fiecare baterie de telefon are un anumit număr de cicluri înainte de a nu mai putea fi utilizată.

Bateriile dispozitivelor mobile nu se bucură de o durată de viață extraordinară.

Majoritatea producătorilor susțin că bateriile au între 300 și 500 de cicluri de încărcare iar Apple susține că bateriile folosite pe laptopurile sale nu se încarcă mai mult de 80% din capacitatea normală după 1000 de încărcări.

Este posibil să mai ai multe cicluri până ce limita este atinsă dar, eventual, bateria se va degrada observabil. Când se va întâmpla asta, o să poți observa că îți va oferi o durată de viață mai scurtă de-a lungul zilei sau pur și simplu nu va mai funcționa corespunzător.

O metodă de a reduce acest risc este evitarea încărcării bateriei de la 0 la 100% pe cât posibil; dacă aceste cicluri sunt dese atunci bateria se va degrada mai rapid și va oferi din ce în ce mai puțină energie pentru dispozitiv.

Folosește doar accesorii de calitate

Un alt factor de luat în calcul este folosirea accesoriilor de calitate.

Este întotdeauna mai bine să fie folosite cablul și încărcătorul original cu care dispozitivul a fost livrat de producător sau să le cumperi pe cele recomandate de acesta.

Uneori, accesoriile originale sunt vizibil mai scumpe dar poți găsi și accesorii de calitate oferite de terți producători. Caută să cumperi accesorii sigure, testate și certificate de producătorii de dispozitive mobile. Dacă ai de gând să cumperi un încărcător nou atunci este recomandat să alegi produse de la companii de top. Pe lângă calitate, asigură-te că încărcătorul alternativ oferă curentul și puterea corectă pentru dispozitiul pe care îl vei utiliza.

Riscurile mai mari se regăsesc la producătorii foarte mici; produsele contrafăcute nu sunt produse să ofere siguranță și pot fi destul de periculoase, deoarece nu respectă standardele minime de siguranță impuse de legislația în vigoare. Poate am văzut cu toții cum explodează bateriile telefoanelor sau cum încărcătoarele iau foc, așa că este mult mai bine să alegi produse de calitate chiar dacă sunt mai scumpe, astfel poți salva chiar dispozitivul.

De reținut

  • îți poți lăsa telefonul la încărcat peste noapte fără a risca prea multe atâta timp cât folosești un încărcător de calitate
  • încearcă să nu supraîncălzești dispozitivul, evită, pe cât posibil folosirea unei huse atunci când telefonul este conectat la priză un timp îndelungat, mai ales în situația în care îl folosești atunci când este conectat la priză
  • evită, pe cât posibil, să folosești telefonul atunci când este conectat la priză sau la o baterie externă pentru a evita supraîncălzirea
  • încearcă să menții bateria încărcată între 50% și 80% și evită ciclurile complete de încărcare pe cât posibil
  • efectuează un ciclu complet de încărcare doar odată pe lună, pentru a nu avea probleme cu reducerea duratei de viață a bateriei
  • folosește cabluri, încărcătoare sau baterii oficiale sau alternative certificate de la branduri și retaileri cu o bună reputație;

Cumpără doar accesorii de calitate și evită produsele cu o calitate îndoielnică

Dacă vrei să achiziționezi un încărcător nou pe care să îl folosești ca înlocuitor sau ca alternativă la cel cu care dispozitivul a venit în pachet atunci poți alege să faci această achiziție de la retaileri cunoscuți precum eMag, PC Garage sau evoMag.

Asigură-te că alegi produse de calitate capabile să ofere o încărcare optimă a dispozitivului.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

20 de comentarii

  1. Buna! Ajuta.ma te rog!! Am un telefon Huawei y6 2017 și îl încarc cu un încărcător de Allviev ce înseamnă daca acesta îmi arată că incarca dar de fapt el sta pe loc și nu se incarca??

  2. Foarte bun articolul! Mi-am comandat un telefon HomTom HT16, care are o batrie Li-Ion de 3000 mAh. Astept sa-l primesc. Am totusi o mica nelamurire. Am vazut pe youtube aceste telefoane au o mica folie de plastic transparent lipita pe partea de sus a bateriei. Tipii aia care apar in filmuletele alea desfac carcasa din spate si dezlipesc banda aia de plastic de acolo. Este neaparat nevoie sa dezlipesc banda aceea inainte de a porni telefonul? Bateria va pati ceva daca indepartez folia aia? Butonul de pornire si cel pentru volum se afla chiar pe partea detasabila a carcasei. Exista vreun risc sa se strice butoanele cand desfac carcasa?

  3. Salutare, nu mai stiu nici ce sa cred nici cum e intr-adevar bine, pai nu ar trebui sa fim informati cu privire la modul de incarcare si folosire al bateriilor ..??? daca acestea au alta tehnologie de fabricatie si alt regim de exploatare..??? in orice caz mi se pare o mare imbecilitate treaba cu mentinutul dispozitivului intre 50-80% …pai ce mama lu proces verbal plec la serviciu si ma opresc dupa 2-3 ore sa-mi incarc telefonul… poate merg pe strada..pe jos … ce fac il inchid ca a ajuns la 40 % ?? adica nu mai am altceva mai bun de facut decat sa bag dispozitivul la incarcat de 2-3 ori pe zi..?? Un alt aspect.. in tehnologiile de fabricare al acumulatorilor se folosesc sau ma rog stiu ca se foloseau… module/ celule (adica bateria nu e ca o sticla goala care se umple) si incepand de la modulul 1..pana la modulul 34 …in functionare se consuma modul dupa modul… deci daca mentineai aparatul numai in plaja 50-80% ..NU erau folosite toate modulele/celulele din interior lucru care conducea automat la pierderea bateriei…. …in orice caz interesul la folosirea aparatelor respective este sa existe o autonomie cat mai mare… cum era inainte la aparatele vechi de incarcai telefonul o data pe saptamana in conditiile in care foloseai tel 1-2 ore/zi……

  4. Am achizitionat un Huawei P9 Lite si vreau sa va intreb cat timp trebuie lasat la prima incarcare?
    8 ore..? Sau doar pana cand ajunge la 100%? Sunt in dubii..

  5. Buna ziua! Am procurat un telefon Samsung s 5611 cu doua luni un urma si de la inceput acumulatorul se descarca foarte repede ,am procurat alt acumulator si din nou la fel… Spuneti va rog,care este problema? mai mult de 6- 7 ore nu tine,cu toate ca nu-l folosec

  6. Buna ziua! Mi-am achizitionat recent o tableta Asus Zenpad z300cl z3560. Am pornit-o ca sa vad cum functioneaza, ca mai tarziu sa citesc in manualul de utilizare ca trebuie tinuta la incarcat 8 ore inainte de prima utilizare. Mentionez ca bateria avea 52% in momentul in care am achizitonat-o. Am folosit-i timp de 3 zile la utilizare normala(cam o ora si jumatate pe zi in medie) pana cand a ajuns la 13% si apoi am bagat-o la incarcat. Cine-i mai priceput poate sa-mi spuna daca aceasta „scapare” poate afecta durata de viata cat si autonomia bateriei in vreun fel? Multumesc anticipat!

  7. Adevarul despre cum ar trebui incarcati acumulatorii este greu de expus intr-o pagina sau doua… Multe afirmatii, chiar ale celor care se pricep in domeniu, sunt rupte din context sau inexact explicate,, si devin „mituri” sporind confuzia. Concluzia e ca nu exista solutii complete la aceasta „problema”. Singurul lucru de care trebuie sa tinem cont, este pretul si calitatea bateriei in cauza. Nicio baterie nu tine forever, desi ne-am dori asta, si calitatea productiei e covarsitoare. O baterie facuta cu grija, la cele mai mari exigente tehnice poate tine 3-4 ani ,, iar una low cost dupa un an sa nu mai fie buna de nimic, in acelasi regim de functionare!..Restul e folclor.. pentru ca nici macar nu stim ce cumparam!!! Traiasca capitalismul salbatic!:))

  8. Buna ziua! Foarte bun articolul! Recent mi-am achizitionat un note 4 si ma apuca groaza cand ma gandeam ca trebuie sa il las sa se descarce complet deoarece are bateria de li-ion fata de li-pol de ce aveam eu inainte…… nu stiam ca trebuie intre 50-80%. Cu stima! :)

  9. Multumesc am primit multe tipsuri folositoare si pe care nu le stiam in acest articol o sa il postez si pe profilul meu de facebook.

  10. Problemele bateriilor sunt date de anodul și catodul acestora. Aceste doua elemente (anodul și catodul) sunt cele care au de suferit și se deteriorează în timp. Se caută soluții pentru înlocuirea acestora cu materiale mult mai rezistente.

    • Odata cu Li-Ion a disparut problema legata de efectul de memorie. Adica o baterie Li-Ion o poti incarca si de 10 ori pe zi atata timp cat o tii in limitele 50-80% pe cand la bateriile Ni-Mh ciclurile astea scurte de incarcare o distrugeau cu timpul. Din ce am citit pe net se recomanda totusi o data la o luna sa faci un ciclu complet de descarcare-incarcare pentru a calibra bateria.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.