Free cookie consent management tool by TermsFeed

2013 a fost un an dur in domeniul tehnologiei. BlackBerry aproape ca a cazut. Microsoft detine Nokia. O serie de studii arata ca tehnologia ne transforma in niste zombi singuratici si narcisisti. Si, cel mai important poate, NSA-ul foloseste internetul si telefoanele pentru a spiona intreaga lume.

Dar, lasand la o parte toate aceste aspecte nu foarte placute, tehnologia a schimbat lumea in bine in acest 2013 care se apropie de sfarsit. Va prezentam mai jos cinci beneficii aduse de tehnologie anului acesta.

leo-the-homeless-coder-350x210

Leo, programatorul fara adapost
Povestea lui Leo, programatorul fara adapost (aka Journeyman) este, fara doar si poate, una dintre cele mai de bun simt povesti tehnologice ale anului 2013. Vara trecuta, dezvoltatorul software Patrick McConlogue a decis sa se prezite unui tanar fara adapost pe langa care trecea zilnic in drumul sau spre locul de munca. Apoi i-a facut o propunere: 100 de dolari sau lectii de programare.

Barbatul, cunoscut cu numele de Leo Grand, a ales ultima varianta. La inceputul lunii acesteia, el a lansat prima sa aplicatie pentru iOS si Android. Numita Trees for Cars, aceasta aplicatie ajuta soferii si calatorii sa-si organizeze calatorii ieftine. Sa ajuti pe cineva pe care se pare ca norocul l-a parasit sa invete ceva si apoi sa creeze un lucru bun pentru mediu? Mai bine de atat nici ca nu se poate.

drones-in-support-of-humanity-350x210

Drone in ajutorul umanitatii
Drona. Este un cuvant rau care te face sa simti fiori pe sira spinarii. Insa un val aflat in crestere de vizionari au inceput sa exploreze modul in care acesti roboti zburatori pot fi o forta benefica pentru umanitate. Am observat acest lucru la inceputul anului, cand o companie a folosit mici vehicule aeriene fara pilot (UAV-uri) pentru a cartografia zonele inundabile din Colorado. Altii cred ca dronele vor fi folosite pentru a monitoriza incalcarile drepturilor omului in regiunile de razboi, cum ar fi Siria. Oamenii de stiinta vad dronele ca instrumentul perfect pentru colectarea de date cruciale despre planeta noastra. Iar altii inca vad dronele ca pe o modalitate de a oferi ajutor locuitorilor din comunitatile sarace, aproape inaccesibile.

Asadar, in vreme ce unii inca mai sunt speriati de ideea Amazonului de a folosi pentru livrari robotii, cei mai intelepti privesc aceasta tehnologie uimitoare ca pe un mod de a imbunatatii viata a milioane de oameni si animale din intreaga lume. Asta inseamna tehnologie.

3d-printed-prosthetics-2-350x210

Protezele printate 3D
In 2012, printul 3D a fost privit ca o idee inovatoare cu potential imens, dar cu putine aplicatii practice pe termen scurt. Anul acesta, toate acestea s-au schimbat multumita devzoltarii protezelor printate 3D. Tehnologia a permis crearea de piese lucrate la comanda, de la picioare pana la fete si globi oculari. Dar cel mai pregnant exemplul al modului in care imprimarea 3D a schimbat piata protetica este cel din luna noiembrie, cand Paul McCarthy a imprimat o mana pentru fiul sau de 5 ani, Leon, pe baza instructiunilor pe care le-a gasit pe internet.

community-broadband-350x210

Internet pentru toata lumea
Google Fiber a uimit americanii priceputi in ale tehnologiei din doua motive: in primul rand, este foarte rapid – 1 gigabyte-pe-secunda viteza de download, care este de aproximativ 100 de ori mai rapid decat conexiunea medie. In al doilea rand, la doar 70 dolari are un pret rezonabil pentru internet de mare viteza. Unul dintre planurile propuse este gratuit. Si toate acestea au fortat companiile locale si regionale de cablu care monopolizasera piata sa concureze din nou.

Problema este ca momentan Google Fiber este disponibile doar in doua state din SUA (in curand va sosi si in Austin, Texas). De aceea, in State, un numar din ce in ce mai mare de comunitati au lansat asa-numita „retea municipala”. Tratarea conexiunilor la internet asemenea electicitatii sau apei ofera tuturor acces la internetul de mare viteza, la un pret relativ scazut, chiar daca companiile de cablu nu doresc sa investeasca in anumite zone.

Reteaua municipala este inca in lucru, mai ales ca firmele de cablu cheltuiesc sume imense pentru elaborarea si aprobarea de legi care sa impiedice extinderea unei astfel de retele.

hyperloop-350x210

Hyperloop si gandirea in stil mare
Puteti spune ce vreti despre conceptul Hyperloop a lui Elon Musk, dar pana la urma gandul conteaza. Chiar daca Hyperloop nu va ajunge niciodata realitate, imi face placere sa constat ca societatea noastra inca gandeste in stil mare. Proiectul Hyeprloop, prezentat in luna august a acestui an, este un exemplu al unei astfel de gandiri. Bineinteles ca am putea mentiona aici SpaceX si Tesla, alte doua proiecte ale lui Musk, precum si compania de turism spatial Virgin Galactic a lui Sir Richard Branson, insa ar insemna sa ne lasam purtati in viitor.

Share.
Avatar of Mihaela Savu

Pasionata de lumea virtuala, am decis sa ma alatur acestui proiect indraznet, care sper ca va va oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.