La conferinta dezvoltatorilor Google IO, Google a prezentat viitoareea versiune a sistemului de operare mobil – Android L – dar si un nou nou proiect de smartphone pur Android dezvoltat de companie – Android One.

Ce este Android One?

Dintr-o perspectiva Occidentala, este usor sa tragem linii paralele intre Android One si Nexus dar si editiile Google Play ale unor telefoane de pe piata (sau chiar mult zvonitul Android Silver). In realitate, scopul si executia Android One este destul de diferita. Componentele hardware sunt alese de Google care preia si controlul solutiilor software ale dispozitivului. Incepand cu asta, producatorii locali de telefoane pot adauga aplicatii relevante si pot imbunatatii accesoriile dupa plac.

Scopul acestui proiect de la Google este acela de a facilita dezvoltarea si popularitatea sistemului de operare mobile al Google: Android. Android One va permite un control mai mare in ecosistemul Android si asigura centrarea serviciilor si limbilor de programare Google.

Un prim exemplu al unui smartphone bazat pe acest proiect poate fi telefonul Micromax Canvas 1 – acesta este deja pe pietele locale din India disponibil la un pret de apoximativ 100$.

Este clar ca Google a avut o implicare mare in specificatiile acestui dispozitiv. Acest smartphone ofera un slot pentru card microSD alaturi de dous sloturi microSIM si o baterie detasabila cu capacitatea de 1700mAh. Android One ofera puterea telefoanelor mai scumpe ca Moto G iar specificatiile sal emai includ un procesor quad-core de la Mediatek ce ruleaza la o frecventa de 1.3GHz, 1GB memorie RAM si procesare grafica Mali 400MP. Ecranul dispozitivului are o diagonala de 4.5 inci ce ruleaza la o rezolutie WVGA (480×854 pixeli) iar camera foto foloseste un senzor optic de 2.4MP alaturi de un blit LED.

Telefonul ruleaza sistemul de operare Android 4.4.4 KitKat, build KPW53 si un kernel dezvoltat de Google – Linux 3.4.67.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.