Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București au construit un satelit care a trecut testele și care urmează să se lanseze de la Space X, la bordul unei rachete Falcon 9. ROM-3, a doua încercare a echipei RomSpace a fost denumit Space Starling și urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie.

Satelitul face parte din seria Romanian Orbital Mission și a trecut cu succes testele mecanice și electrice din laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit.

Elevii români au construit satelitul sub forma unui paralelipiped dreptunghic, iar acesta măsoară 5x5x10 centimetri. Dimensiunile acestui model sunt mai mari decât antecedentul ROM-2, iar noua versiune este echipată cu o tehnologie complexă, care include și o cameră de 5 MP.

Satelitul ROM-3 în lucru

Lansarea este programată pentru luna noiembrie din Vandenberg, California, iar scopul satelitului este să obțină date din spațiu despre scoarța terestră, care vor fi transmise prin rețeaua internațională de radioamatori.

ROM-3 duce la bord întrebările noastre și, după ce va ajunge în spațiu, așteptăm să ne transmită răspunsurile. Cu fiecare satelit pe care-l trimitem pe orbită înțelegem mai bine tehnologia aerospațială și limitele pe care trebuie să le depășim.

a declarat Filip Bușcu, liderul echipei

Al doilea satelit românesc construit de elevi va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/h. Acesta va ocoli planeta de 15 ori într-un interval de 24 de ore în care va trece peste România de două ori pe zi, timp în care va transmite pe frecvența de 436,235 MHz, indicativ YP3R.

Cinci elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București au construit un satelit

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenției The Group și cu toată susținerea pe care Primăria Sectorului 3 a acordat-o liceului.

CEO-ul Terapia, Dragoș Damian a vorbit cu entuziasm despre oportunitatea de a susține viziunea, efortul și determinarea elevilor și, de asemenea, despre performanța din școli care trebuie sprijinită pe viitor. Echipa de elevi implicată în realizarea proiectului îi are ca membri pe Filip Bușcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteșu, David Ghiberdic și Alexandru Peticaru.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.