Google nu arata nici un semn de pace pentru comunitatea de dezvoltatori Android, Android 4.0 a fost disponibil pe Galaxy Nexus tarziu la sfarsitul anului 2011 si urmat de lansarea Android 4.1 Jelly Bean in Iulie 2012 ce a venit pe Nexus 7. Privind inainte, ca niste persoane obsedate de actualizari ce suntem, nu ne putem abtine sa ne imaginam cum Google™ va mentine pacea in inovatie in urmatoarea versiune a sistemului sau de operare Android 5.0.

Ce stim pana acum este ca Google™ lucreaza la lansarea versiunii K a Android ce este dezvoltat sub numele de cod Key Lime Pie. Referitor la numarul versiunii, se presupune ca acesta va fi Android 5.0. Ne-am gandit si asteptat sa aflam ceva oficial pe 29 Octombrie 2012 dar inca nimic pana in prezent.

In timp ce asteptam o noutate neoficiala a Android 5.0 referitoare la data lansarii sau la facilitatile noi incluse, putem incepe sa punem cap la cap cateva zvonuri auzite deja de pe web, cu o previzualizare a Android 5.0 pe un site de benchmarking, aparent ce rula pe un smartphone Sony . Au mai fost speculatii ca Sony este compania ce va produce urmatorul telefon Nexus fapt ce a dus si la credibilitatea zvonului.

Data de lansare Android™ 5.0

Google a anuntat urmatoarea conferinta dedicata dezvoltatorilor – Google IO – ce va avea loc pe 15-17 Mai 2013, o luna mai devreme fata de anul precedent. Dat fiind faptul ca Google a anuntat lansarea Android 4.1 Jelly Bean la conferinta din 2012, este rezonabil sa ne asteptam ca anul acesta sa anunte lansarea Android 5.0.

Pe 31 Ianuarie, o conferinta Google IO unde se afisa Android 5.0 a parut mult mai probabila atunci cand au aparut primele noutati despre procesoarele Qualcomm.

Pe 24 Aprilie 2013, am citit ca Key Lime Pie s-ar putea sa nu debuteze la Google IO. Aparent, „surse interne de incredere” au declarat unui site (Gadgetronica, un site despre care nu am auzit nimic pana atunci) ca Google a decis sa amane lansarea Android 5.0 pentru inca patru luni datorita unor componente de tip hardware.

Interfata Android 5.0

Acesta este pura speculatie, dar ne intrebam ce ar putea aduce Android 5.0 referitor la interfata de lucru cu utilizatorul, daca se muta de la tema Holo Dark ce a venit cu Android 4.0. Google Now a adus o interfata clara cu fonturi mai clare iar screenshoturile Google Play 4.0 arata ca piata de aplicatii a companiei preia aceeasi interfata cu sistemul.

Ce ne-am dori de la Android 5.0:

Profile de performanta

Nu ne place mereu sa ne administram telefonul inainte de a merge la culcare. Oprind sunetul, datele mobile, activand modeul avion sau altele asa ca ne asteptam ca Android 5.0 sa vina cu o metoda mai buna de administrare a performantei dar si a folosirii energiei, automata.

Suport multiplu pentru dispozitiv

Google a facut deja o treaba destul de buna pentru ajutarea fanilor inraiti Android ce detin mai multe telefoane sau tablete dar inca au ramas cateva lipsuri.

Integrare mai buna pentru socializare

Android nu face prea mult pentru utilizatorii retelelor sociale, multe din widgeturile si facilitatile vin direct de la producatorii dispozitivelor prin creatii proprii.

O aplicatie proprie pentru videochat

Cat de ciudat este ca Google pune camera frontala pe Nexus 7 iar ceilalti producatori fac la fel pentru telefoane si tablete dar unde este aplicatia pentru chat video?

Selectarea multipla a contactelor

Sectiunea de contacte ale sistemului este foarte utila dar ar putea fi administrata mai bine. Daca doriti sa trimiteti un mesaj catre mai multe persoane? In momentul de fata este necesar sa adaugati fiecare persoana in parte in lista de destinatari. Un sistem cu checkbox ce permite utilizatorilor sa aleaga diferite contacte sau sa creeze liste de emailuri ar fi mult mai usor.

O optiune „Nu actualiza niciodata”

Acest lucru ar enerva orice dezvoltator dar este posibil sa nu se intample dar ar fi destul de bine daca am putea refuza actualizarile permanent in Android 5.0.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.