Free cookie consent management tool by TermsFeed

După ce Anonymus a declarat război cibernetic Rusiei odată cu începerea invadării teritoriilor ucrainene, gruparea de hackeri s-a ținut de cuvânt, și, de-a lungul săptămânilor trecute a dus o luptă continuă împotriva propagandei pro-ruse.

Grupul Anonymus declară război cibernetic împotriva Rusiei lui Putin

Recent, Anonymus a spart baza de date a Roskomnadzor, agenția executivă federală rusă, responsabilă cu monitorizarea, controlul și cenzurarea presei din Rusia, făcând publice 364.000 de fișiere.

Volumul de date scos la iveala de hacktiviști este de 820 GB de documente referitoare la republica Baskortostan, una dintre cele mai mari republici din Federația Rusă. Potrivit Anonymus, activitățile agenției Roskomnadzor aveau în vedere dezinformarea rușilor cu privire la ce se întâmplă pe teritoriul Ucrainei. Mai mult decât atât, știrile emise de către agenție ce prezintă interes, nu vizau numai poporul rus, ci și întreaga lume, iar „acțiunile lor recente nu au făcut decât să sublineze acest lucru”, a afirmat Anonymus într-un comunicat public.

Roskomnadzor a înaintat instrucțiuni clare în ceea ce privesc subiectele ce au permisiunea de a fi abordate de alte agenții de presă, ordonându-le în același timp să șteargă toate articolele care fac trimitere către acțiunile militare ale Rusiei pe teritoriul Ucrainei. În aceeași măsură, nu era permis ca un articol publicat să numească abordarea militară a armatei rusești drept „invazie” sau „război”.

De asemenea, ca răspuns la verificarea de către Facebook a declarațiilor Rusiei în ceea ce privește războiul propriu-zis, Roskomnadzor a început să restricționeze accesul la platforma de socializare, iar ulterior l-a blocat în totalitate. De asemenea, agenția federală a amenințat că va bloca și accesul în Rusia la pagina Wikipedia pe care sunt documentate acțiunile violente ale armatei rusești.

Anonymus a mai declarat că „poporul rus ar trebui să aibă acces la informațiile care vizează propriul guvern”, asta după ce în Rusia au fost interzise și izolate toate acțiunile mass-media independente și toate agențiile de știri din afara țării.

Anonymus a spart baza de date rusească a agenției de cenzură Roskomnadzor
Foto Anonymus, grupare mondiala de hackeri.

Anonymus a făcut acest demers, pe lângă multe altele, deoarece grupul consideră că „poporul rus ar trebui să aibă acces la informații privitoare la adevăratul lor guvern și politica dictatorială a acestuia”, în anticiparea faptului că toți cetățenii ar putea fi deconectați de la internetul global astăzi. „Sperăm ca toți cetățenii ruși să aibă timpul necesar pentru a descărca aceste date”, afirmă Anonymus în declarația emisă de Distributed Email of Secrets.

Spargerea bazei de date a agenției Roskomnadzor este cel mai recent atac cibernetic al Anonymus, care vizează statul rus. Grupul și-a încurajat deja adepții să posteze pe Google Maps recenzii ale întreprinderilor rusești, care să vizeze păstrarea adevărului legat de ceea se întâmplă de fapt în Ucraina, și care sunt acțiunile violente adoptate de armata rusească.

De asemenea, grupul de hackeri Anonymus au dat jos pagina agenției spațiale rusești și, în trecut, au reușit să se infiltreze în televiziunea de stat rusă, difuzând imagini cu războiul din Ucraina. Acțiunile întreprinse de aceștia au în vedere găsirea de noi modalități prin care propaganda pro-rusă ar putea fi limitată, iar cetățenii să poată cunoaște adevărata situație militară care se desfășoară în momentul de față.

Deși în Rusia au fost numeroase proteste anti-război și o parte din populație este conștientă de ce se întâmplă, de fapt, în Ucraina propaganda pro-rusă a reușit să câștige mulți adepți, o mare parte din persoane neștiind, de fapt ce se întâmplă în restul lumii. Conștienți de numeroasele măsuri care s-au luat pentru a paraliza economia rusească, interzicerea accesului la numeroase servicii media, mulți cetățeni consideră că toate acestea se întâmplă din cauza faptului că Occidentul încearcă să boicoteze Rusia. Într-un rol „de victimă”, Rusia este acum în pragul colapsului, însă adevăratele motive nu sunt accesibile și știute de cetățenii acestei țări.

Share.

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.