Free cookie consent management tool by TermsFeed

Potrivit acuzațiilor, Nikita Uvarov ar fi folosit popularul joc video sandbox, pentru a proiecta explozia unei clădiri aparținând Serviciului Federal de Securitate din Rusia.

Acuzația care l-a băgat la închisoare pe un rus de numai 16 ani este pe cât de gravă, pe atât de originală. Nikita Uvarov a fost condamnat la 5 ani de închisoare de un tribunal militar siberian, pentru organizarea unui plan de aruncare în aer a uneia dintre clădirile FSB, Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Nota de „originalitate” din această poveste este dată de faptul că, pentru a proiecta acest presupus atac terorist, băiatul ar fi folosit Minecraft, un joc video sandbox foarte popular deținut de Microsoft.

Jocul, folosit la predare în școli

În Minecraft este posibil să creați lumi prin utilizarea blocurilor colorate. Folosit și de profesori în multe săli de clasă din întreaga lume pentru lecțiile lor, jocul este îndrăgit în special de copii.

În acest caz, însă, Uvarov ar fi folosit jocul video pentru a recrea harta clădirii și pentru a planifica distrugerea acesteia. Detaliile planului, explică investigatorii, au fost găsite în comunicațiile de pe telefon dintre tânărul de 16 ani și alți doi băieți siberieni. Cei trei, cu domiciliul în orașul Kansk, fuseseră deja arestați în vara lui 2020 pentru că au distribuit pliante în sprijinul unui activist anarhist din Moscova, care era atunci judecat pentru vandalism.

minecraft

Acum, Uvarov a fost găsit vinovat de acuzația de „antrenament pentru activități teroriste”. Avocatul pentru drepturi Pavel Chikov a comunicat acuzația prin aplicația Telegram, deoarece procesul a avut loc cu ușile închise. Acuzația inițială, mai severă, a fost de „participare la o organizație teroristă”. În schimb, toate acuzațiile pentru ceilalți doi băieți au picat, pentru că au colaborat la anchetă.

„Terorismul preventiv”, la modă în Rusia

Uvarov se declară nevinovat și a declarat pentru ziarul Novaya Gazeta că, dacă ar trebui să execute o pedeapsă de închisoare, ar face-o „cu conștiința curată și cu demnitate”. El nu numai că își crea planul terorist pe Minecraft, dar ar fi învățat și să creeze dispozitive explozive și apoi să le testeze pe clădiri abandonate.

Presa rusă, care a publicat povestea, subliniază că această sentință se încadrează într-un model mai larg care, în ultimii ani, a băgat numeroși tineri ruși la închisoare sub acuzația de „terorism preventiv”.

În august 2020, trei tineri au fost arestați sub suspiciunea de a complota pentru a răsturna guvernul lui Putin. În timp ce, în februarie anul trecut, 7 anarhiști au fost condamnați la o pedeapsă de închisoare între 6 și 18 ani, sub acuzații legate de terorism. Unii dintre ei au spus că au fost torturați, cu scopul de a se obține declarații de la ei.

Share.
Avatar of Catalin Calugaru

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.