Vrei să faci upgrade la laptop sau desktop și vrei să cumperi un SSD nou dar nu știi ce model să alegi? Atunci ai ajuns exact pe pagina potrivită deoarece în acest articol îți voi prezenta diferențele dintre toate modele de SSD-uri disponibile pe piață astfel încât să fii gata să alegi modelul potrivit pentru tine.
Poți alege întotdeauna un SSD dacă sistemul tău nu are unul deoarece o astfel de unitate de stocare îți va oferi un plus de performanță la pornirea sistemului de operare sau când rulezi diferitele programe sau aplicații. Diferențele de performanță te vor uimi imediat ce vei instala SSD-ul.
Tot pe acest blog am scris articolul Cumpără un SSD pentru a crește performanța unui laptop sau sistem PC iar dacă îl vei citi vei afla că un SSD îți oferă un plus de performanță incredibilă în comparație cu un HDD normal. În articol vei avea și câteva sugestii de SSD-uri pe care le poți cumpăra din ofertele magazinelor online.
Sari la conținut:
- Care este diferența dintre un SSD și un HDD?
- Cum să diferențiezi SSD-urile și cum să alegi modelul potrivit
- Tipuri de interfețe și conexiuni pentru SSD-uri
- AHCI și NVME: protocoale folosite de SSD-uri
- Tipuri de memorii folosite de SSD-uri
- Cache și DRAM
- Concluzii
- Cumpără un SSD performant la preț avantajos
Care este diferența dintre un SSD și un HDD?
HDD este prescurtarea de la Hard Disk Drive și este un tip de unitate de stocare disponibilă pe piață încă din anul 1956.
Un Hard Disk folosește magnetismul pentru a stoca datele pe un platan care se rotește la viteză mare, cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât viteza de scriere sau citire crește. Un HDD dedicat laptop-urilor, cu viteze de rotație de 5400 RPM (Rotații Per Minut) este capabil să îți ofere viteze de citire/scriere de aproximativ 120 MB/s.
SSD este prescurtarea de la Solid State Drive și așa cum spune și numele, acest tip de stocare nu are componente interne mecanice. Ca o analogie, poți spune că SSD-urile sunt memorii USB mai performante. Toată informația este stocată în microcipuri, față de un HDD unde informația este stocată pe un platan rotitor.
Un SSD este mai rapid față de un HDD tocmai din cauza faptului că nu are componente interne mecanice folosite pentru stocarea și accesarea informației. Datele sunt accesate direct prin intermediul unui microcontroller și nu prin mișcarea brațului magnetic pe platanul rotitor. Un SSD performant poate atinge cu ușurință viteze de scriere/citire de 3000 MB/s.
Într-un articol anterior am discutat mai pe larg despre diferențele dintre unitățile de stocare HDD și SSD așa că dacă vrei să aprofundezi poți citi oricând articolul: Care este diferența dintre un SSD și un HDD.
Cum să diferențiezi SSD-urile și cum să alegi modelul potrivit
Pe piață poți găsi mai multe modele de SSD-uri iar acestea pot fi împărțite în mai multe categorii precum: în funcție de tipul conexiunii de date, în funcție de interfață, în funcție de memoria de stocare sau în funcție de prezența sau lipsa memoriei RAM interne (DRAM).
Conexiunile pentru SSD-uri pot fi: mSATA, M.2 sau SATA, interfețele pot fi SATA sau PCI Express (PCIE) iar protocoalele de lucru pot fi AHCI sau NVME.
Toate sistemele de calcul moderne dispun de cel puțin un slot SATA iar celelalte enumerate mai sus (mSATA sau M.2) pot exista sau nu pe sistemul tău PC sau pe laptopul căruia vrei să îi faci upgrade.
Tipul de interfață (sau tipul protocolului folosit) determină și vitezele de lucru pentru SSD-uri. Unitățile de stocare SSD cu interfață PCIE sunt cele mai performante și pot atinge viteze de scriere sau citire foarte mari de peste 3.000 MB/s.
Tipuri de interfețe și conexiuni pentru SSD-uri
Ce este un SSD SATA?
SATA – această conexiune folosește interfața SATA, folosită și de HDD-uri. Unitățile de stocare SSD care folosesc această interfață pot atinge viteze de lucru maxime de până la 600 MB/s prin intermediul unui port SATA 3. Acest tip de interfață este disponibil pe toate unitățile desktop sau laptop-urile de pe piață.
Ce este un SSD mSATA?
mSATA – este o conexiune introdusă pe piață odată cu revizia 3.1 pentru interfața SATA în anul 2011. Mufa folosită este similară cu o mufă mini-PCI Express dar nu lucrează prin aceasta ci printr-un port dedicat amplasat pe placa de bază. Această conexiune este, practic, o interfață SATA cu o conexiune diferită iar vitezele de lucru sunt aceleași, singurul avantaj fiind dimensiunea redusă pentru unitățile de stocare SSD.
Ce este un SSD M.2?
M.2 – este o conexiune care poate fi găsită pe plăcile de bază moderne ale desktop-urilor sau laptop-urilor și vine ca o îmbunătățire pentru mSATA oferind dimensiuni mai reduse și posibilități mai multe de interfațare.
Conectorii M.2 pot funcționa cu dispozitivele cu interfață SATA sau PCIE (PCI Express) așa că dacă placa de de bază are un astfel de slot atunci va trebui să consulți manualul de utilizare ca să afli ce tip de interfață folosește.
SSD-urile cu port M.2 pot avea dimensiuni diferite cu o lățime de 22mm și o lungime de 30mm, 42mm, 60mm, 80mm sau 110mm. Poate ți se pare cunoscut deoarece în denumirea modelului vei regăsi și aceste dimensiuni (2230, 2242, 2260, 2280 sau 22110) și cum am spus mai sus, va trebui să consulți manualul plăcii de bază să vezi care este dimensiunea potrivită pentru aceasta.
Este de notat faptul că, dacă placa ta de bază are un slot M.2 de dimensiunea 2280 cu interfață SATA iar dacă tu cumperi un model la aceeiași dimensiune dar care folosește interfața PCIE, se va potrivi în mufă dar nu va funcționa niciodată deoarece placa de bază nu va recunoaște unitatea de stocare.
AHCI și NVME: protocoale folosite de SSD-uri
SSD-urile lucrează diferit și folosesc două protocoale: AHCI și NVME. Prescurtarea AHCI vine de la Advanced Host Controller Interface iar NVME de la Non-Volatile Memory Express.
Protocolul AHCI permite sistemului de calcul să comunice cu un dispozitiv de stocare bazat pe interfața SATA (SSD sau HDD) iar NVME este dedicat memoriilor non-volatile precum NAND Flash și nu funcționează cu un HDD clasic sau cu un alt dispozitv cu port M.2 și interfață SATA.
Ca să înțelegi mai bine, protocolul AHCI lucrează cu interfața SATA iar protocolul NVME este dedicat pentru interfața PCIE.
În afară de diferențele la nivel de funcționare pentru cele două protocoale există și diferențe mari și atunci când vine vorba de performanțe.
Protocolul AHCI, dedicat utilizării pentru interfața SATA va permite unităților de stocare viteze dedicate acestuia. Cum am scris mai sus, protocolul SATA 3 îți poate oferi viteze de scriere/citire de maximum 600 MB/s.
Protocolul NVME, dedicat dispozitivelor cu interfață PCIE, nu este controlat prin software ci este conectat direct la procesorul sistemului oferindu-ți astfel latențe scăzute și performanțe ridicate cu viteze de lucru foarte mari. Interfața PCI Express oferă unui SSD viteze de lucru de până la 985MB/sper bandă și poate suporta 1x, 4x, 8x sau 16x, ajungând la valori de până la 15.76 GB/s.
SSD-urile M.2, disponibile pe piață, care folosesc protocolul PCI Express pot atinge viteze de lucru ce pot depăsi cu ușurință 3.000 MB/s.
Tipuri de memorii folosite de SSD-uri
Tot la capitolul diferențe între modelele de SSD-uri disponibile pe piață este și tipul de memorie folosit de producător.
SSD-urile pot folosii memorii NAND SLC (Single Level Cell), MLS (Multi Level Cell), TLC (Triple Level Cell) sau QLC (Quad Level Cell) și pot avea sau nu memorie DRAM integrată. Memoriile SLC pot stoca 1 bit pe 1 celulă de memorie, MLS 2 biți pe celulă, TLC 3 biți pe celulă iar QLC 4 biți pe celulă.
Ca să îți poți face o idee despre ce tip de memorie să alegi te poți gândi la diferențele de performanță și durată de viață:
- memoriile de tip SLC sunt cele mai performante când vine vorba de citirea sau scrierea datelor iar durata de viață este cea mai ridicată. Acest tip de memorie este cel mai scump de pe piață și sunt dedicate utilizării în sitemele enterprise sau industriale.
- memoriile MLC sunt mai lente față de SLC dar vin cu mai multe avantaje precum preț mai mic, capacități de stocare mai mari dar și stabilitate mai ridicată față de memoriile TLC. Acest tip de memorie nu este la fel de durabil ca și cele SLC și este dedicat utilizatorilor obișnuiți.
- memoriile TLC sunt printre cele mai ieftine de pe piață dar vin cu mai multe minusuri precum durată de viață mai mică și performanțe reduse față de memoriile SLC sau MLC.
- memoriile QLC au o densitate mai mare față de TLC. Datele pot fi procesate folosind mai puține instrucțiuni software (drivere), capacitatea de stocare este mult mai mare iar prețul de achiziție este semnificativ mai redus. Dezavantajul acestui tip de memorie este acela că durata de viață este cea mai mică față de cele de mai sus.
Cache și DRAM
Funcțiile de Cache ale unui SSD sunt soluții integrate de controller care salvează datele într-o memorie RAM sau NAND dedicată înainte de a le scrie permanent. Această memorie Cache este utilizată și pentru a salva cele mai des accesate date oferindu-le mai rapid când este nevoie de ele.
Memoria DRAM ajută SSD-urile atunci când vine vorba de stocarea datelor în cache. Această memorie poate fi integrată direct în unitatea de stocare.
Unele soluții de stocare SSD integrează o memorie DRAM pe când altele nu fac acest lucru. SSD-urile care nu integrează memorii DRAM pot folosi memoria RAM integrată în sistem sau pot folosi o mică parte din memoria NAND integrată pentru cache.
Unitățile de stocare SSD care integrează memorii DRAM pot oferi performanțe mai ridicate față de cele care nu fac asta dar și prețul acestora este unul mai mare.
Concluzii
- Alege un SSD pentru a oferi un plus de performanță sistemului tău. Chiar și cel mai ieftin model te va încânta atunci când îți vei folosi desktop-ul sau laptop-ul.
- Nu încerca vreodată să defragmentezi un SSD! Defragmentarea este inutilă și poate reduce durata de viață a SSD-ului. Sistemele de operare moderne știu acest lucru și nu vor face defragmentări periodice.
- Un SSD îl poți folosi pentru a stoca sistemul de operare și programele. Poți folosi un HDD clasic cu o capacitate mult mai mare pentru celelalte date. Nu uita că SSD-ul este perfect pentru asta și nici nu vei plăti foarte mulți bani pentru un SSD cu o capacitate mai mare de 500GB.
Cumpără un SSD performant la preț avantajos
Alege un SSD din ofertele magazinelor online eMag, PC Garage sau evoMAG pentru a te bucura de cele mai bune prețuri.