Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ce este Google Bard?

Google Bard este o unealtă de chatbot alimentată de inteligență artificială, creată de Google pentru a simula conversațiile umane folosind prelucrarea limbajului natural și învățarea automată.

Google Bard a fost prezentat pentru prima dată pe 6 februarie 2023 printr-un comunicat al CEO-ului Google, Sundar Pichai. Chiar dacă Bard s-a lansat ca un concept complet nou, serviciul de chat era alimentat de Modelul de Limbaj pentru Aplicații de Dialog (LaMDA) al Google, care fusese dezvăluit cu doi ani înainte.

Caracteristici Google Bard

Google Bard este acum alimentat de cel mai avansat model de limbaj (LLM) al Google, numit PaLM 2, care a fost dezvăluit la evenimentul Google I/O 2023. PaLM 2, o versiune îmbunătățită a PaLM, lansată în aprilie 2022, permite chatbot-ului să fie mult mai eficient și să performeze la un nivel superior. Varianta inițială a lui Bard folosea o versiune mai puțin performantă a modelului LaMDA, deoarece aceasta necesită mai puțină putere de calcul, reușind astfel să fie utilizată de un număr mai mare de utilizatori.

Google Bard vs. ChatGPT

Ce este Google Bard Care sunt caracteristicile principale si in ce scop poate fi folosit
Sursa fotografiei: Euclidee Software Solutions

LaMDA a fost construit pe baza Transformer, pe care Google a inventat-o și a făcut-o sursă publică în 2017.

Una dintre asemănări este aceea că și GPT-3, modelul de limbaj pe care se bazează ChatGPT, a fost construit pe baza Transformer, conform Google. Decizia Google de a utiliza propriile modele LLM, LaMDA și PaLM 2, a fost una curajoasă, având în vedere că unele dintre cele mai populare chatboturi alimentate de inteligența artificială din prezent, inclusiv ChatGPT și Bing Chat, folosesc un model de limbaj din seria GPT.

Cu toate că Bard funcționează similar cu ChatGPT, o diferența majoră este legată de faptul că serviciul Google va extrage informațiile de pe web.

Încă o diferență notabilă este aceea că Bard a fost actualizat pentru a include imagini în răspunsurile sale. Acestea sunt preluate direct de la Google și sunt afișate atunci când pui o întrebare la care un răspuns poate fi însoțit de o fotografie pentru a fi înțeles mai bine. De exemplu, atunci când s-a pus întrebarea: „Care sunt câteva dintre cele mai bune locuri de vizitat în New York?”, Bard a oferit o listă de diferite locuri și a inclus fotografii pentru fiecare.

Cine va avea acces la Google Bard?

Ce este Google Bard Care sunt caracteristicile principale și în ce scop poate fi folosit
Sursa fotografiei: TradeAlgo

La evenimentul Google I/O, s-a anunțat că nu va mai exista o listă de așteptare pentru Bard, ceea ce înseamnă că va fi deschis publicului larg. Lista de așteptare anterioară pentru Google Bard a fost deschisă pe 21 martie 2023, iar Google a acordat acces limitat unui număr de utilizatori din SUA și Regatul Unit.

În cadrul aceluiași eveniment, Google a anunțat că Bard va oferi suport pentru limba japoneză și coreeană, urmând în curând încă 40 de limbi.

Lansarea lui Bard a fost tumultoasă, cu o demonstrație a chatbot-ului care a furnizat informații inexacte. La lansare, Google a postat pe Twitter o demonstrație a serviciului de chat AI în care întrebarea era: „Ce descoperiri noi despre Telescopul Spațial James Webb le pot spune copilului meu de 9 ani?”, iar când Bard a răspuns: „JWST a făcut primele fotografii ale unei planete în afara sistemului nostru solar”, oamenii au observat rapid că răspunsul furnizat era incorect.

În acest caz, se subliniază importanța unui proces riguros de testare, ceva ce vom iniția în această săptămână cu programul nostru de testare de încredere

a declarat un purtător de cuvânt al Google pentru ZDNet

Performanța reală a chatbot-ului a generat, de asemenea, multe reacții negative. Bard a eșuat și la întrebări de bază, avea un timp de așteptare mai mare, nu includea automat surse și era în inferioritate în comparație cu competitorii mai consacrați.

Servicii bazate pe inteligența artificială

Ce este Google Bard Care sunt caracteristicile principale și în ce scop poate fi folosit
Sursa fotografiei: MCGH

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022, iar la mai puțin de o săptămână de la data lansării, acesta avea deja peste un milion de utilizatori.

Potrivit analizei băncii elvețiene UBS, ChatGPT a devenit cea mai rapidă aplicație în creștere din toate timpurile. Alte companii de tehnologie, inclusiv Google, au observat acest succes și au dorit și ele o parte din acțiune. Ca exemplu, în aceeași săptămână în care Google a dezvăluit Bard în februarie 2023, Microsoft a lansat un nou sistem de căutare îmbunătățit cu AI, numit Bing, care rulează pe un model de limbaj de generație următoare al OpenAI personalizat special pentru căutare.

Google a dezvoltat și alte servicii AI care încă nu au fost lansate. Compania este prudentă în ceea ce privește produsele AI și nu le lansează până când nu are încredere în performanța unui produs, deoarece aceasta recunoaște riscul pe care aceste tipuri de modele îl pot prezenta.

Share.
Avatar of Mihaela

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.