Free cookie consent management tool by TermsFeed

Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială, care sunt primele domenii vizate și ce reprezintă aceste schimbări pentru personalul uman.

Odată cu avansul rapid al inteligenței artificiale (AI), întrebarea cu privire la înlocuirea forței de muncă umane devine din ce în ce mai actuală. Într-adevăr există program puternice de AI generativă, precum ChatGPT și Midjourney, care pot scrie sonete, desena portrete, programa și efectua multe alte sarcini cognitive în câteva secunde, însă acestea nu pot înlocui pe deplin un om în ceea ce privește creativitatea, moralitatea, gândirea critică etc

Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: HowStuffWorks

Printre profesiile cel mai mult afectate de AI se numără joburile de birou, iar cei cu nivel scăzut de calificare, vor fi probabil cei mai afectați, indiferent de domeniul în care lucrează. Sarcinile banale și repetitive, cum ar fi introducerea datelor sau cercetarea preliminară, pot fi realizate mult mai ieftin și mai rapid de către un robot, acesta fiind motivul pentru care aceste locuri de muncă sunt vizate să fie înlocuite primele.

Iată ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială

Programatorii

Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: Gogo Training

Programele de genul ChatGPT posedă o abilitate remarcabilă de a scrie programe, iar acest lucru face ca multe persoane din domeniu să se teamă pentru locurile lor de muncă. Este demonstrat că un programator dotat cu AI este estimat a fi de două ori mai productiv, ceea ce ar putea însemna că jumătate dintre programatori nu mai sunt necesari. În același timp, trebuie luat în considerare faptul că prețul programării poate să scadă, ceea ce va duce la o creștere a cererii, astfel că numărul de locuri de muncă nu ar mai reprezenta o problemă.

Scriitorii

Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: Freewrite

 Scriitorii de toate felurile, inclusiv cei din publicitate, jurnaliști și altele, vor fi probabil afectați de ChatGPT, care poate genera idei și texte în câteva secunde. Cu toate acestea, nici persoanele din acest domeniu, la fel ca în toate celelalte profesii, nu vor putea fi înlocuiți complet. Este necesar ca oamenii să verifice produsul generat de inteligența artificială și să îl transforme într-o poveste captivantă și corectă, din punct de vedere al scrierii (deoarece programele nu sunt perfecte și întâmpină erori sau greșeli de scriere). Cu toate acestea, studiile recente arată că ChatGPT poate eficientiza sarcinile de scriere cu aproximativ 60%, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai puțini lucrători în acest domeniu.

Profesioniștii financiari

Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: Newswire

 O serie de funcții din domeniul financiar, cum sunt consilierii financiari, contabilii și altele, vor fi probabil completate în timp de inteligența artificială. Multe sarcini repetitive și de rutină, cum ar fi cercetarea pieței, pregătirea declarațiilor de impozit, analizarea tendințelor și altele, pot fi realizate de un robot.

Lucrătorii din domeniul juridic

Lucrătorii din domeniul juridic. Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: The Rivas Law Group

 În industria juridică, multe sarcini zilnice, precum cercetarea manuală care presupune ore întregi pentru fiecare caz, pot fi realizate în câteva minute de către diferite programe. Totuși, este nevoie de un avocat pentru a interpreta informațiile și a le prezenta într-un caz convingător. Cu toate acestea, nu se mai vorbește despre necesitatea unui număr mare de stagiari care pregătesc rezumate și alte sarcini repetitive.

Cercetătorii

Cercetătorii. Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: IQ Labs

 Cu programele de AI care automatizează procesul științific și pot genera articole de cercetare, unii lucrători din laboratoare se simt din ce în ce mai în pericol. Cu toate acestea, este necesară încă o persoană care să coordoneze munca AI.

Serviciul pentru clienți

Serviciul pentru clienți. Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: Nextiva

 Datorită abilităților sale conversaționale, este posibil ca AI să înlocuiască lucrătorii care interacționează direct cu clienții. Cu toate acestea, clienții pot prefera încă să interacționeze cu un reprezentant uman și prin urmare, cel mai probabil, vom avea parte de lucrători umani sprijiniți de AI.

Introducerea și analiza datelor

Introducerea și analiza datelor. Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: BMI Imaging Systems

 Abilitatea AI de a scana prin nenumărate fișiere de numere și texte este ideală pentru locurile de muncă care implică gestionarea și înțelegerea unui volum mare de date. În acest caz, personalul uman poate fi înlocuit în totalitate, deoarece tehnologia este suficient de avansată pentru a prelua complet sarcinile.

Șoferii

Șoferii. Ce joburi riscă să fie înlocuite de inteligența artificială
Sursa fotografiei: Betterteam

 Chiar dacă mașinile care se conduc singure nu sunt încă o realitate, pe măsură ce progresele în domeniul AI accelerează, acest lucru poate grăbi procesul și în alte domenii. Șoferii care se ocupă de livrare, șoferii de camion și șoferii de taxi ar putea sesiza modificări pe măsură ce sistemele de transport automate devin mai prevalente.

Pentru oamenii aflați pe piața muncii și mai ales pentru cei care urmează să intre pe piața muncii, viitorul poate fi văzut incert și tulburător. Cu toate acestea, există și oportunitatea de a adapta la AI și de a te folosi de acest lucru în propriul avantaj. Noile abilități care pot fi folosite în tandem cu tehnologia AI pot fi o modalitate de a-ți îmbunătăți performanța și de a-ți asigura relevanța în piața muncii aflată în continuă schimbare.

Mai multe joburi ce riscă să fie înlocuite de inteligența artificială:

  • Recepționist
  • Traducător
  • Asistent medical
  • Agent de securitate
  • Personal curățenie
Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.