Free cookie consent management tool by TermsFeed

Lista de seriale românești vechi au jucat un rol important în dezvoltarea culturii și a divertismentului în țară. În decursul anilor, numeroase producții autohtone au captivat audiența și au rămas în memoria colectivă ca opere de referință ale televiziunii românești.

Iată o listă cu cele mai cunoscute seriale românești vechi

Garcea

Prima producție ce deschide seria de seriale românești vechi este Garcea, un serial de comedie care a devenit extrem de popular în România la începutul anilor 2000. Personajul principal, interpretat de către actorul Mugur Mihăescu, este un polițist ineficient și amuzant numit Iorgu Garcea. Serialul a fost creat de către Mugur Mihăescu și Virgil Mărgineanu și a avut un mare succes în rândul publicului român, fiind apreciat pentru umorul său simplu și replicile comice ale personajului principal.

Garcea a prezentat o serie de episoade scurte, în care personajul principal se afla în diverse situații amuzante în cadrul postului de poliție.

Vacanța mare

În anii următori, același Mugur Mihăescu, alături de Radu Pietreanu, Dan Sava și Mihai Stoian au creat serialul Vacanța mare. Această ecranizare comică a atins între anii 2001-2002 un public de peste 2,2 milioane, audiență ce se apropia în acea perioadă de cea a meciurilor de fotbal cu miză mare ale echipelor românești. Serialul este construit în același stil, fapt ce a atras un număr atât de mare de spectatori.

La bloc

La bloc este un serial inspirat de umorul românesc ce urmărește viața locuitorilor unui bloc din București. La bloc se axează pe umorul de situație și de caractere, prezentând într-o manieră comică și realistă interacțiunile dintre diverse personaje. Fiecare episod se concentrează pe diferite povești și probleme cu care se confruntă locuitorii blocului, cum ar fi conflicte de vecinătate, relații amoroase, situații amuzante și încercări de a face față greutăților cotidiene.

Leana și Costel

Din seria de seriale românești vechi face parte și Leana și Costel, o peliculă ce prezintă într-o manieră comică situațiile de zi cu zi cu care se confruntă cuplul protagoniștilor. Faimoșii actori din Vacanța mare ilustrează în acest serial neînțelegeri domestice și conflicte conjugale, serialul captând esența vieții cotidiene într-un stil amuzant și plin de umor.

Personajele Leana și Costel au devenit extrem de populare în rândul publicului român, iar chimia dintre cei doi actori a contribuit la succesul serialului. Replicile comice și interpretarea plină de talent au adus bucurie și zâmbete în casele telespectatorilor.

Trăsniți în NATO

Trăsniți în NATO este cel mai longeviv serial de comedie din întreaga lume, care a fost lansat începând cu anul 2003. Acesta s-a încheiat în 2020, deținând un număr de 34 de sezoane și peste 1800 de episoade. Serialul urmărește viața civilă a soldaților, după ce aceștia sunt excluși din serviciul militar și se mobilizează în diferite moduri pentru a-și susține existența.

Numai iubirea

Telenovela este formată din 100 de episoade a câte 60 minute. Face parte din acele seriale românești vechi ce împletesc mai multe fire narative de dragoste. Ecranizarea urmărește în principal destinul familiei formate din Dan (Alexandru Papadopol) și fata sa, Bianca (Bianca Neagu). Aceștia sunt nevoiți să se descurce singuri, după ce mama fetiței, respectiv soția lui Dan, moare într-un accident de mașină. Deși Bianca nu suportă ideea ca tatăl ei să-și mai găsească o nouă soție, atunci când o cunoaște pe Ana (Corina Dănilă), profesoara ei de engleză, o femeie frumoasă și modestă, își schimbă părerea și încearcă din răsputeri să-i apropie pe cei doi

Lacrimi de iubire

Un alt serial românesc care a debutat la finalul anului 2005 este Lacrimi de iubire. Acesta are ca temă principală iubirea, așa cum reiese și din titlu, însă pe lângă acest fapt, lupta pentru putere și bani cântărește la fel de mult. Personajele sunt supuse unor serii de mari încercări cărora trebuie să le facă față, într-o peliculă plină de intrigi și secrete ce urmează a fi descoperite.

Mondenii

Mondenii este un serial de televiziune în care actorii interpretează diferite personaje celebre  din România. Primele nume ce apar în distribuție începând cu anul 2006 sunt Mirela Zeța, Andreea Grămoșteanu, Mihai Bendeac și Dragoș Stoica. Serialul a fost difuzat, de asemenea, în Statele Unite ale Americii, începând cu anul 2007 și în Italia, începând cu anul 2008.

Inimă de țigan

https://www.youtube.com/watch?v=o6Rlnf_rIKE

Codruț (Denis Mihai) și Irina (Andreea Pătrașcu) se iubesc din clipa în care s-au cunoscut și amândoi visează la o viață fericită și la o familie împreună. Deși a ajuns medic, Codruț face parte dintr-o altă etnie și încă se izbește de prejudecățile românilor, pentru că „oamenii ca el” poartă eticheta neîncrederii. Cu toate acestea, el este mândru de originea sa și refuză să renunțe la Irina.

Îngerașii

https://www.youtube.com/watch?v=zFSuYtIsRH4

Serialul se încadrează în genul comedie romantică și a fost difuzat în România, în perioada anilor 2008-2009. Acțiunea se concentrează pe Lia Damian, o mamă care-și crește de una singură cei doi copii. Deoarece are nevoie de ajutor, aceasta apelează la Tudor, pe care îl angajează pentru a avea grijă de Carina și Codin, însă marele interes al bărbatului este de a construi propria familie împreună.

Regina

Regina este povestea ce continuă serialul fenomen Inimă de țigan. Cu toate că multe personaje au rămas în peisaj, facem cunoștință cu suficiente schimbări, atât în distribuție, cât și în poveste. De data aceasta, acțiunea urmărește cele două lumi ale universului țigănesc și diferența dintre tradiționaliști și cei ce tind spre o lume în care să fie tratați în mod diferit.

State de România

https://www.youtube.com/watch?v=3AdKJ7YhAJU

Așa cum Regina continuă serialul Inimă de țigan, la fel se întâmplă și în cazul ecranizării State de România care duce mai departe povestea. Acesta a fost difuzat în anii 2009-2010, avându-i ca protagoniști pe Gheorghe Visu și Carmen Tănase, a căror mariaj este prezentat într-o altă lumină, însă cu aceeași notă umoristică.

În puii mei

În puii mei este un show de televiziune din 2009, în care mai mulți actori imită diferite persoane celebre din România.  Actorul principal este Mihai Bendeac, în colaborare cu Gabriel Costin, Serban Pavlu, Vlad Drăgulin, Andreea Perju etc.

Narcisa sălbatică

Tudor, un avocat de succes, cu o situație financiară foarte bună pleacă în vacanță împreună cu familia sa. Ziua se termină tragic în momentul în care mașina lor se răstoarnă într-o prăpastie abruptă.

Narcisa, care trăiește într-un sat împreună cu bunica sa în condiții foarte precare, a rămas orfană de mamă, iar despre tatăl ei nu știe aproape nimic. În mod întâmplător, viețile celor doi protagoniști încep să meargă pe un drum comun, ceea ce va da naștere la o serie de situații neașteptate.

Iubiri secrete

Iubiri secrete este o telenovelă difuzată la începutul anului 2011 pe postul de televiziune Prima TV. Primul sezon prezintă viața familiei Mariș, o familie foarte bogată ce trăiește în lux. Eugen Mariș este cel care are toată averea, dar fiecare vrea să pună mâna pe banii bătrânului.

Pariu cu viața

Pariu cu viața este primul serial muzical difuzat pe canalul PRO TV. Povestea îi aduce în prim-plan Ioana Popa (Alina Eremia) și Andrei Anghel (Dorian Popa). Cei doi sunt elevi in ultimul an la Colegiul Național de Arte. Aceștia trăiesc o minunată poveste de dragoste, până în momentul în care Ioana află ca a fost ținta unui pariu pus de Andrei și de un amic de al său la începutul anului școlar.

Las Fierbinți

Las Fierbinți este un serial de comedie care a început să fie difuzat începând cu data de 1 martie 2012. Acesta a devenit unul dintre cele mai populare seriale românești vechi, ce are parte și în prezent de cele mai mari audiențe. Serialul ilustrează un sat de munte și locuitorii acestuia, ce sunt puși în diverse situații zilnice care stârnesc umorul.

Acestea sunt doar unele dintre cele mai bune seriale românești vechi, care au jucat un rol semnificativ în peisajul televiziunii noastre, lăsând o amprentă puternică asupra culturii țării. Fiind în mare parte producții de comedie, acestea au captivat audiența cu poveștile amuzante, dar nici serialele emoționante și provocatoare nu s-au lăsat mai prejos, creând personaje memorabile ce au devenit o parte integrantă a imaginii colective.

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.