Cercetatorii pot prezice raspandirea bolilor cu ajutorul Wikipedia

raceala bolnav

In timp ce Google nu a putut urmari cu acuratete aceasta influenta folosind analiza de cautare, o echipa de cercetatori ne spune ca se pot prezice raspandirea bolilor folosind datele oferite de Wikipedia.

Intr-un studiu publicat in PLoS Computational Biology, cercetatorii de la defense Systems and Analysis Divisions de la Laboratorul National Los Alamos, explica cum exista date de sanatate in Wikipedia ce pot prezice raspandirea bolilor.

Acestia vor testa datele din Wikipedia si le va compara cu o sursa conventionala de date: raportarile incidentelor de la Organizatia Mondiala a Sanatatii. Prin comparatie, acestia vor putea dezvolta un model ce “traduce” editarile Wikipedia in incidente ale bolilor in intreaga lume. Acestia vor avea si posibilitatea de a prezice febra dengue din Brazilia si influenta acesteia in SUA la 28 de zile dupa prima aparitie. Tehnica ce va fi testata nu este perfecta: aceasta a esuat sa prezica o pandemie de tubercoloza din China.

Scopul acestui studiu este acela de a monitoriza bolile si de a dezvolta un sistem de previzionare cu date si cod sursa liber.

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus