Free cookie consent management tool by TermsFeed

Comisia Europeană a publicat un plan de măsuri cu reguli mai stricte împotriva metodelor ce pot ajuta finanțarea teroriștilor. Reglementările discută despre metodele de plată prin intermediul monedei virtuale Bitcoin. Dacă reglementările vor fi aprobate de Parlamentul European, va fi forțată verificarea utilizatorilor de fiecare dată când aceștia doresc conversia monedei virtuale într-o valută fizică.

„Trebuie să oprim accesul teroriștilor la fonduri și să permitem autorităților căi de urmărire mai bune pentru fluxul financiar pentru a preveni atacuri devastatoare, ca și cel din Paris”

Într-un articol publicat pe site-ul Uniunii Europene de acum două săptămâni, experții avertizau despre posibilele exagerări atunci când vorbesc despre Bitcoin mai ales că valuta reală, fizică, este mult mai anonimă.

Bitcoin nu este o monedă anonimă implicit dar este pseudo-anonimă. Toate tranzacțiile de la o adresă Bitcoin sunt înregistrate permanent în lanțul Bitcoin și oricine poate vedea ce adresă schimbă moneda. Pentru a identifica persoana din spatele unei adrese, autoritățile trebuie să facă legătura dintre aceasta și o persoană reală, în același mod în care funcționează și conexiunile pe internet. Agențiile de informații și autoritățile locale au devenit adepte ale urmăririi persoanelor în mediul online așa că urmărirea unui utilizator Bitcoin nu este diferită.

Singura dată când Bitcoin este cu adevărat anonimă este atunci când utilizatorii folosesc Tor pentru crearea adreselor și atunci când aceștia tranzacționează cu acestea, tot folosind Tor. Atunci când identitatea unei persoane este legată de o „adresă anonimă” atunci aceasta devine expusă.

Soluția Uniunii Europene nu este de a bloca Tor (cel puțin nu încă) ci să forțeze utilizatorii Bitcoin să își dezvăluie identitatea în momentul în care încearcă să ofere Bitcoin pentru valuta reală. Mai mult decât atât, toate schimburile valutare din cadrul UE sunt deja reglementate de legi puternice așa că nu este clar către cine se îndreaptă noul plan de măsuri.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.