Free cookie consent management tool by TermsFeed

Benzile desenate Marvel reprezintă o linie americană de reviste ce ilustrează supereroi, publicată de Marvel Entertainment, Inc.

Conform World Collectors Net, începând cu anul 1960, Marvel Comics a fost una dintre cele două cele mai mari companii de benzi desenate americane, alături de DC Comics. Cu sediul în New York City, Marvel Comics a fost fondată de editorul de reviste pulp Martin Goodman în 1939 sub numele de Timely Comics. Prima publicație a fost Marvel Comics #1 (octombrie 1939), care a prezentat a doua apariție a supereroului Torch, creat de Carl Burgos, și prima apariție generală a anti-eroului mutant Namor the Sub-Mariner, creat de Bill Everett. Conținutul acestei publicații a fost furnizat de o altă companie, Funnies, Inc., dar, începând cu anul următor, Timely și-a format propriul său personal.

Primul editor al companiei, scriitorul și artistul Joe Simon, s-a alăturat viitoarei legende a industriei, Jack Kirby, pentru a crea unul dintre primii supereroi cu temă patriotică, Captain America, în Captain America Comics #1 (martie 1941) care, de asemenea, a avut parte de un mare succes în vânzări.

Cum au apărut benzile desenate Marvel și care sunt cele mai bine vândute ediții
Sursa fotografiei: Comics Brasil World

După o perioadă de dificultăți financiare, Martin Goodman l-a angajat pe editorul Stan Lee în 1941. Lee, care și-a schimbat numele de la Stanley Martin Lieber, a devenit una dintre cele mai influente persoane din istoria benzilor desenate, lansând împreună cu echipa sa creativă benzile desenate Marvel care au schimbat pentru totdeauna industria.

Fantastic Four, creată de Lee și Jack Kirby, a fost primul succes notabil al noii serii Marvel. A fost urmată de alte colecții populare, cum ar fi The Amazing Spider-Man, The Incredible Hulk, Iron Man, Daredevil, Thor și X-Men. Ceea ce a făcut Marvel să se distingă în această perioadă a fost focalizarea sa pe caracterizare și teme mai mature și realiste în comparație cu alte benzi desenate cu supereroi.

Sub îndrumarea lui Stan Lee și a altor creatori de talie, Marvel a creat un univers interconectat de personaje și povestiri, în care acțiunile dintr-o serie puteau avea un impact asupra altora. Acest lucru a contribuit la construirea la creșterea popularității Marvel.

De-a lungul anilor, Marvel Comics a trecut prin schimbări de proprietate și dificultăți financiare, dar a reușit să-și revitalizeze afacerea în anii 1990 și să devină un jucător important în industria divertismentului. Succesul său a fost amplificat de seria sa de filme și seriale bazate pe personajele sale de benzi desenate, care au avut un impact uriaș la nivel mondial.

Astăzi, benzile desenate Marvel continuă să creeze și să publice benzi desenate captivante, extinzând constant universul său cu noi personaje și povești. Este un nume recunoscut în întreaga lume și continuă să inspire și să încânte fanii de toate vârstele.

Vânzările ce privesc benzile desenate Marvel au fost întotdeauna greu de determinat din punct de vedere istoric. Cei mai mulți dintre distribuitori nu au permis nimănui să afle cifrele reale de vânzări, chiar dacă ar fi vrut. În acei ani timpurii, creatorii de benzi desenate întâmpinau dificultăți în a afla cum se vindeau cărțile lor. În anii ’90, piața cărților de benzi desenate a înflorit, stabilind în mod regulat recorduri. Când vine vorba de determinarea celei mai bine vândute cărți de benzi desenate din toate timpurile, unele cifre vor fi aproximative, determinate pe baza cifrelor publicate ale altor reviste. Oriunde sunt disponibile cifre, se pot enumera cele mai bine vândute cărți, iar benzile desenate Marvel domină astfel de liste.

Benzile desenate Marvel cu cele mai mari încasări

Star Wars #1

(2015) 1.073.000 de exemplare

Star Wars 1

În 2009 Disney a achiziționat Marvel Comics. Încă de la momentul semnării contractului, fanii așteptau cu nerăbdare noua carte de benzi desenate Star Wars. Marvel a răspuns în ianuarie, lansând un nou Star Wars #1 de Jason Aaron, John Cassady, Laura Martin și Chris Eliopoulos. De asemenea, l-au lansat cu nu mai puțin de șaptezeci de variante de coperte, ceea ce a asigurat achiziționarea de către mulți fani a mai multor exemplare

Spider-Man #1

Spider Man

(1990) 1.325.000 de exemplare (neoficial)

Prima carte de benzi desenate împachetată în folie plastic pentru a porni o tendință a fost Spider-Man #1 de Todd McFarlane. Privind retrospectiv, cea mai ciudată parte a ambalării în folie plastic este motivul pentru care aceasta se folosește. Folia nu are nimic de-a face cu banda desenată pe care o protejează. Scopul principal este de a adăuga entuziasm cărții în reviste. Pe ediția argintie a benzii desenate, folia plastică anunța și un preț de doi dolari, un sfert de dolar în plus față de prețul ediției obișnuite.

  X-Force #2

X Force 2

(1991) 1,4 milioane de exemplare (potrivit lui Rob Liefeld)

Cum poate un artist să depășească recordul pentru cea mai bine vândută bandă desenată din toate timpurile? Să aibă în a doua ediție un personaj nou și popular este un început bun. Rob Liefeld a demonstrat cu X-Force #2 că știa cum să vândă o carte de benzi desenate. Pe Twitter, creatorul a declarat că această ediție s-a vândut în 1,4 milioane de exemplare. Deadpool este unul dintre cele mai populare personaje din universul Marvel Comics. Această ediție a ilustrat o luptă intensă, prezentându-l pe Deadpool așa cum fanii l-au cunoscut.

  X-Men #2

X-Men 2

(1991) 1,5 – 1,8 milioane de benzi desenate (estimat)

Cifrele pentru fiecare copertă a X-Men #1 au fost descompuse în funcție de fiecare variantă de copertă. Trebuie menționat că X-Men #2 nu avea folie plastică, cerneală argintie sau aurie, sau coperte variate în afara ediției pentru chioșcuri. Această bandă desenată s-a vândut bine datorită talentului celor doi creatori principali, Jim Lee și Chris Claremont. Este o tendință care a continuat și în 1992, chiar și după ce Jim Lee a preluat și scrisul benzii desenate.

 Punisher 2099 #1

Punisher 2099 1

(1992) peste 1,7 milioane de exemplare (neoficial)

Linia Marvel 2099 a fost un succes uriaș atunci când a fost lansată pentru prima dată. Prima ediție a fiecărei serii din lansarea inițială avea cerneală metalică pe copertă. Două dintre acele patru benzi desenate au vândut mai multe exemplare decât Spawn #1, care a avut vânzări de 1,7 milioane de exemplare. 1992 ar putea fi considerat apogeul industriei benzilor desenate din anii ’90. În timp ce toată lumea își amintește de Superman #75 și Spawn #1, există cinci benzi desenate de la Marvel între acele două cărți. Ar putea să surprindă faptul că Punisher 2099 este una dintre ele, având în vedere că titlul a fost anulat trei ani mai târziu.

 Spider-Man #26

Spider-Man 26

(1992) cu peste 1,7 milioane de exemplare (neoficial)

Trucul cu copertă holografică a fost o altă metodă pe care Marvel a încercat-o în anii ’90. Edițiile aniversare de 30 de ani ale fiecărui titlu Spider-Man aveau o imagine holografică cu Spider-Man pe copertă. A fost o practică pe care Marvel a folosit-o din nou pentru X-Men în anul următor. 1992 a fost ultimul an spectaculos pentru cărțile de benzi desenate. Primele fisuri au început să apară în anul următor, când magazinele de benzi desenate au început să nu-și mai plătească facturile la distribuitori. Acest lucru a dus în cele din urmă la restrângerea pieței până când un singur distribuitor a controlat piața, iar Marvel Comics a intrat în faliment.

Spider-Man 2099 #1

Spider-Man 2099 1

(1992) Peste 1,7 milioane de exemplare (neoficial)

Vânzările pentru Spider-Man 2099 #1 sunt determinate de clasamentele de vânzări din 1992 și de vânzările declarate ale lui Spawn #1. A fost, de asemenea, primul și cel mai bine vândut titlu din linia Marvel 2099. Vânzările sale, chiar și în momentul anulării sale patru ani mai târziu, au fost de peste 100.000 de exemplare pe ediție. Alte benzi desenate din linia 2099 au afectat această carte populară. Peter David a fost un excelent scriitor pentru un nou Spider-Man plasat într-un viitor mult mai sumbru. Personajul a supraviețuit anulării și a fost adaptat pentru filmul „Across the Spider-Verse”.

 Venom: Lethal Protector #1

Venom Lethal Protector #1

(1992) Peste 1,7 milioane de exemplare (neoficial)

Datorită numărului mare de distribuitori din acea perioadă, este greu de determinat câte exemplare ale lui Venom: Lethal Protector #1 s-au vândut la sfârșitul anului 1992 și începutul anului 1993. A fost cea de-a treia bandă desenată ca vânzări în 1992, iar cea de-a șaptea bandă desenată cea mai bine vândută a anului. Venom: Lethal Protector #1 a prezentat prima apariție solo a lui Venom în afara universului Spider-Man. Cartea a ilustrat o nouă direcție pentru personaj și a atras atenția fanilor. Succesul acestei serii a dus la lansarea altor serii Venom solo și a consolidat popularitatea personajului.

Spider-Man #1

Spider-Man #1

(1990) Peste 2,5 milioane de exemplare (neoficial)

Spider-Man #1 a fost un eveniment major în anii ’90 pentru benzile desenate Marvel. A marcat începutul erei holografice și a fost prima bandă desenată cu o copertă cu card holografic. Din cauza popularității personajului și a noii tehnologii utilizate, s-au vândut peste 2,5 milioane de exemplare. Această carte a fost creată de artistul Todd McFarlane, care a adus un stil de desen nou și captivant pentru Spider-Man. Cu o copertă spectaculoasă și un conținut atrăgător, Spider-Man #1 a devenit o carte foarte căutată de colecționari și fani.

X-Men #1

X-Men #1

(1991) Peste 7 milioane de exemplare (neoficial)

X-Men #1 a fost cel mai bine vândută carte de benzi desenate din toate timpurile. A fost lansată în plină explozie a industriei benzilor desenate din anii ’90 și a beneficiat de un marketing puternic și o promovare temeinică. Marvel a făcut din acest eveniment unul major, producând multiple variante de coperte și ediții speciale pentru a atrage colecționarii. X-Men #1 a fost scrisă de Chris Claremont și ilustrată de Jim Lee, doi creatori foarte populari în acel moment. De asemenea, a marcat o schimbare importantă în direcția narativă a benzilor desenate X-Men și a adus noi personaje și intrigă. Cu vânzări estimate la peste 7 milioane de exemplare, X-Men #1 este cu siguranță cea mai bine vândută carte de benzi desenate Marvel din toate timpurile.

Este important de menționat că cifrele de vânzare menționate mai sus sunt aproximative și pot varia în funcție de diferite surse și metodologii de estimare.

Așadar, putem observa că benzile desenate Marvel, încă de la apariția lor din anii ’60 și până în prezent au captivat imaginația și interesul a milioane de fani din întreaga lume.

Benzile desenate Marvel au creat o multitudine de personaje iconice precum Spider-Man, Iron Man, Captain America, Hulk și mulți alții, care au devenit cunoscute în întreaga lume și au inspirat numeroase adaptări cinematografice, seriale de televiziune și jocuri video. Ei au reușit să creeze universuri complexe și interconectate, cu povești captivante și personaje bine dezvoltate, captivându-i pe cititori cu aventurile lor pline de acțiune și emoție.

Pe lângă divertismentul oferit, benzile desenate Marvel au abordat și teme sociale și politice importante, precum discriminarea, drepturile civile, războiul și responsabilitatea individuală. Aceste povești au reușit să transmită mesaje puternice și să genereze dezbateri relevante, contribuind la influența culturală a benzilor desenate și la importanța lor în contextul societății contemporane.

Share.

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.