Free cookie consent management tool by TermsFeed

După cum știe orice fan al supereroilor, DC produce lungmetraje de zeci de ani. Cu toate acestea, cu mai multe titluri lansate în fiecare an și cu o varietate de povești, poate fi greu de urmărit universul cinematografic DC. De exemplu, ar trebui să urmărești mai întâi filmele Batman sau este mai bine să le savurezi după ce ai văzut alte filme DC? Și cum rămâne cu filmele din afara DC care prezintă personaje cum ar fi Joker?

Pentru a vă ajuta să înțelegeți totul, am întocmit o listă cu filme DC în ordine cronologică. În acest fel, puteți începe să vizionați totul de la început sau de unde ați rămas și să vă bucurați de călătoria prin filmele DC așa cum trebuie!

Explorează acest univers cinematografic într-un mod coerent și captivant cu ajutorul listei de filme DC în ordine cronologică:

Lista completă filme DC în ordine cronologică:

 • Wonder Woman (2017)
 • Wonder Woman 1984 (2020)
 • Man of Steel (2013)
 • Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)
 • Suicide Squad (2016)
 • Justice League (2017)
 • Zack Snyder’s Justice League (2021)
 • Aquaman (2018)
 • Shazam! (2019)
 • Birds of Prey (2020)
 • The Suicide Squad (2021)
 • Black Adam (2022)
 • Shazam! Fury of the Gods (2023)
 • The Flash (2023)
 • Aquaman and the Lost Kingdom (2023)

Wonder Woman (2017)

Primul film DC care a unit cu adevărat criticii, publicul și fanii a fost Wonder Woman. Antrenată de la o vârstă fragedă pentru a fi o războinică imbatabilă, Diana Prince nu a părăsit niciodată paradisul insulei unde este recunoscută ca Prințesa Amazoanelor. Atunci când pilotul Steve Trevor se prăbușește pe o plajă locală, ea descoperă că un război fără precedent se răspândește în întreaga lume și de acolo își asumă sarcina de a-l opri. Nu numai că trebuie să lupte pentru viețile celor din jurul ei, dar și pentru viitorul umanității însăși.

WW a depășit ceea ce oricine credea că ar putea fi un film DC și a creat un personaj Luptând pentru a pune capăt tuturor luptelor, Diana își dă seama de amploarea puterilor sale și de adevărata ei misiune pe Pământ.

În rolurile principale: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright

Regizat de: Patty Jenkins

7.4/10 IMDb

Wonder Woman 1984 (2020)

Patty Jenkins și scenariștii Geoff Johns și Dave Callaham au plasat acțiunea celui de-al doilea film Wonder Woman în trecut. Mai exact, în 1984. Pe parcursul poveștii, descoperim că Diana a continuat să ajute omenirea, sau cel puțin pe unii oameni, dar evitând pe cât posibil lumina reflectoarelor. Intriga nu are niciun punct de contact cu alte adaptări DC care au fost văzute pe marele ecran în ultimii ani. Noul film Wonder Woman este un eveniment izolat în cadrul acestui univers cinematografic comun, ceea ce îi permite să exploreze aspecte ale personajului Dianei.

În rolurile principale: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal

Regizat de: Patty Jenkins

5.4/10 IMDb

Man of Steel (2013)

Man of Steel al regizorului Zack Snyder este filmul care a pus bazele universului DC. În mare parte, se desfășoară în în jurul anului 2013, cu un prolog care prezintă distrugerea planetei natale a lui Kal-El, Krypton. Ulterior, vedem scene cu Clark Kent în copilărie și adolescență, crescând în Kansas, înainte de a ajunge în „ziua de azi”, unde are undeva la 20 de ani – deci au trecut aproximativ 20 de ani de la distrugerea Kryptonului.

În rolurile principale: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane

Regizat de: Zack Snyder

7.1/10 IMDb

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Batman v Superman: Dawn of Justice este un film care a fost lansat în 2016. Filmul e plasat într-o perioadă de timp după evenimentele din Man of Steel. În timp ce există flashback-uri pentru a arăta finalul din Man of Steel din perspectiva lui Bruce Wayne, filmul are, de asemenea, flashback-uri din 1981, când părinții lui Bruce Wayne au fost uciși.

Aceste flashback-uri ajută la oferirea contextului pentru poveste. În plus, filmul are flashforwards către un Pământ pustiit care a fost invadat de răufăcătorul Darkseid.

În rolurile principale: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

Regizat de: Zack Snyder

6.4/10 IMDb

Suicide Squad (2016)

Evenimentele din Suicide Squad au loc la aproximativ un an după evenimentele din Batman v Superman. Moartea lui Superman este menționată în film și chiar avem parte de un moment în care Bruce Wayne al lui Ben Affleck se întâlnește cu Amanda Waller (Viola Davis), care a preluat acum un rol mai important de lider în rândul supereroilor. Dar există, de asemenea, flashback-uri în care Batman îi urmărește pe Joker (Jared Leto) și Harley Quinn (Margot Robbie), ceea ce înseamnă că filmul se desfășoară pe o perioadă de câteva luni, dacă nu de ani.

Cu toate acestea, flashback-urile reprezintă doar o mică parte din povestea generală și nu au un impact uriaș asupra intrigii. Ca atare, se poate spune cu siguranță că cea mai mare parte a filmului are loc la un an după Batman v Superman.

În rolurile principale: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman

Regizat de: David Ayer

5.9/10 IMDb

Justice League (2017)

În Justice League, regizorul Zack Snyder plasează acțiunea între două perioade de timp: prezent, în care lumea încă resimte moartea lui Superman, și istoria antică, când răufăcătorul Steppenwolf aproape că a cucerit Pământul. Secvența de flashback este impresionantă nu doar pentru elementele vizuale, ci și pentru amploarea sa, arătând cum această vastă epopee se construiește până la acest moment de mii de ani.

Este o alegere îndrăzneață care dă roade, oferind un context pentru conflictul din zilele noastre și, în același timp, pregătind posibilele continuări. În multe privințe, Justice League pare a fi începutul unei noi ere pentru filmele DC, una mai ambițioasă și mai interesantă decât ceea ce am văzut până acum.

În rolurile principale: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams

Regizat de: Zack Snyder

6.1/10 IMDb

Zack Snyder’s Justice League (2021)

În universul cinematografic DC, echipa World’s Finest formată din Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash și Cyborg își unesc forțele pentru a lupta împotriva răufăcătorului Steppenwolf. Filmul foarte așteptat a fost regizat de Zack Snyder și apoi finalizat de Joss Whedon. În ciuda unei distribuții de vedete și a unor efecte speciale impresionante, filmul a fost un oarecare eșec comercial. Mulți critici au considerat că tonul a fost prea întunecat și că personajele nu au fost bine dezvoltate.

Ca urmare a performanțelor slabe ale filmului, Warner Bros. a trebuit să își regândească strategia pentru universul cinematografic DC. În loc să încerce să înghesuie toate personajele într-un singur film, au decis să se concentreze pe filme de sine stătătoare cu fiecare supererou în parte. Această abordare a avut mult mai mult succes, iar universul cinematografic DC este acum unul care concurează cu cel Marvel.

În rolurile principale: Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa

Regizat de: Zack Snyder

8/10 IMDb

Aquaman (2018)

Jason Momoa se scufundă din nou în rolul lui Aquaman în acest lungmetraj al lui James Wan. De asemenea, Amber Heard poartă din nou pielea și costumul de înot al lui Meera, ca în Justice League, iar acțiunea are loc după finalul acelui film, dar legăturile dintre cele două realizări se opresc aici. În ciuda faptului că este integrat în universul cinematografic DC, Aquaman spune o poveste independentă de ceea ce a fost înainte. Continuarea acestuia a avut premiera în 2023.

În rolurile principale: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson

Regizat de: James Wan

6.8/10 IMDb

Shazam! (2019)

DC a avut mult succes cu universul său cinematografic, dar unul dintre cele mai remarcabile este „Shazam!”. Povestea îl urmărește pe Billy Batson, un orfan în vârstă de 14 ani căruia un vrăjitor străvechi îi acordă puteri supraomenești. Când rostește „Shazam!” se transformă într-un supererou adult (interpretat de Zachary Levi).

Filmul face o treabă foarte bună în a echilibra umorul și acțiunea și este clar că s-a acordat multă atenție creării unei povești captivante și distractive. Există, de asemenea, câteva referințe frumoase la ceilalți supereroi DC, însă „Shazam!” rămâne un film care își spune singur povestea. Este un exemplu rar de film cu supereroi care chiar se simte ca o poveste completă și merită cu siguranță să fie vizionat.

În rolurile principale: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer

Regizat de: David F. Sandberg

7/10 IMDb

Birds of Prey (2020)

Harley Quinn este unul dintre cele mai interesante personaje din universul DC. Este dură, amuzantă și complet imprevizibilă. În Birds of Prey, vedem o versiune a lui Harley Quinn care încearcă să își facă o nouă viață după evenimentele din Suicide Squad. L-a părăsit pe Joker și este hotărâtă să demonstreze că poate reuși să se descurce pe cont propriu.

Cu toate acestea, trecutul ei continuă să o bântuie și, în curând, se trezește prinsă într-un conflict cu un periculos lord al crimei. Birds of Prey este un film amuzant, plin de acțiune, care evidențiază cu adevărat personalitatea unică a lui Harley Quinn. Este, de asemenea, revigorant să vezi un film DC care nu este atât de concentrat pe legătura cu celelalte filme.

În rolurile principale: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell

Regizat de: Cathy Yan

6/10 IMDb

The Suicide Squad (2021)

Filmul DC al lui James Gunn, The Suicide Squad, are loc la o perioadă nedeterminată de timp după evenimentele din primul film Suicide Squad și, probabil, după evenimentele din Birds of Prey, dar, în realitate, filmul este complet neconceput cu interconectivitatea DC.

Ceea ce știm este că Harley Quinn a ajuns din nou în închisoare (de unde și implicarea ei în ultima misiune a Task Force X), iar Amanda Waller a reunit din nou echipa pentru a ataca o nouă țintă: supraveghetorul de tip nazist al unei închisori din America de Sud, care deține prizonieri politici. Oh, și mai există și un rechin uriaș. La fel ca predecesorul său, The Suicide Squad este preocupat mai mult de stil decât de substanță, rezultând un spectacol de efecte care pune mai puțin accent pe divertisment.

În rolurile principale: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Viola Davis

Regizat de: James Gunn

7.2/10 IMDb

Black Adam (2022)

Filmul urmărește povestea de origine a lui Teth Adam care devine Black Adam. Povestea începe în anul 2600 Î.Hr. și îl caracterizează pe Adam drept protectorul orașului Kahndaq. După ce fiul său a fost ucis de asasinii regelui Ahk-Ton, Teth Adam a folosit puterile lui Shazam pentru a se răzbuna pe regele Ahk-Ton. Acest lucru a făcut ca el să fie închis pentru abuzul puterilor și pentru că a fost la un pas de a-și distruge orașul natal.

În prezent, Kahndaq se află sub ocupația organizației criminale Intergang, iar în timpul unor cercetări, o incantație reușește să-l elibereze pe Adam din închisoarea vrăjită. Adam își pierde controlul privind nedreptățile care se întâmplă și ucide fără milă mai multe persoane. Astfel, el este considerat mai mult o amenințare decât un protector, adoptând un nou nume: Black Adam.

În rolurile principale: Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Noah Centineo, Sarah Shahi, Marwan Kenzari

Regizat de: Jaume Collet-Serra

6.2/10 IMDb

Shazam! Fury of the Gods (2023)

Continuarea din 2023 a oferit aceeași perspectivă amuzantă  lumii de supereroi precum primul film (Shazam!) din 2019. De data aceasta, pe lângă Billy, cunoaștem un întreg grup de oameni cu superputeri și replici care stârnesc râsul. Aceștia se confruntă cu o nouă amenințare intergalactică, două zeițe grecești care invadează planeta Pământ pentru a o stăpâni.

Supereroii trebuie să se confrunte cu mai mulți monștri pentru  a salva orașul. Filmul se încheie așa cum ne-a obișnuit acest tip de ecranizări de-a lungul timpului, adică cu scene post-credits. Cu toate acestea, finalul nu oferă o certitudine pentru apariția lui Shazam în alte filme, așadar, s-ar putea să nu revedem prea curând acest personaj.

În rolurile principale: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Rachel Zegler, Adam Brody, Ross Butler

Regizat de: David. F. Sandberg

5.9/10 IMDb

The Flash (2023)

În prezent, Barry Allen, cunoscut ca Flash, își folosește puterea pentru a salva zilnic comunitatea orașului în care locuiește. În urma unor evenimente tragice, familia protagonistului are de suferit, iar acesta realizează că cea mai bună soluție este să se întoarcă în timp pentru a repara lucrurile.

Flash descoperă că decizia sa influențează în mod negativ universul, eliberând unul dintre cei mai periculoși răufăcători. Abordat de Batman, Flash împreună cu un alt supererou din viitor formează o echipă pentru a încerca să salveze omenirea, conștientizând în final că trebuie să accepte realitatea.

În rolurile principale: Ezra Miller, Sasha Calle, Michael Keaton, Michael Shannon, Kiersey Clemons

Regizat de: Andy Muschietti

6.7/10 IMDb

Aquaman and the Lost Kingdom (2023)

După succesul filmului Aquaman din 2018, următorul film ne oferă informații despre tot ce s-a întâmplat cu protagonistul până în prezent. Acum, Arthur Curry (Aquaman) este regele Atlantidei, este căsătorit cu Mera și au împreună un fiu.

Chiar și așa, titlul lui Arthur nu este respectat de toată lumea, motiv pentru care David Kane (Black Manta) își plănuiește răzbunarea. Asociindu-se cu un biolog marin, aceștia descoperă unde se află Atlantida și pornesc în misiunea de a o cuceri. Pe cealaltă parte, Arthur și aliații săi trebuie să-l înfrunte pe David și să-și salveze regatul.

În rolurile principale: Jason Momoa, Patrick Wilson, Yahya Abdul-Mateen ll, Amber Heard, Nicole Kidman

Regizat de: James Wan

5.6/10 IMDb

Share.
Avatar of Mihaela Elena

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea din Craiova, sunt o iubitoare de lectură, creativă, pasionată fiind totodată și de partea de scriere ficțională.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.