După cum știe orice fan al supereroilor, DC produce lungmetraje de zeci de ani. Cu toate acestea, cu mai multe titluri lansate în fiecare an și cu o varietate de povești, poate fi greu de urmărit universul cinematografic DC. De exemplu, ar trebui să urmărești mai întâi filmele Batman sau este mai bine să le savurezi după ce ai văzut alte filme DC? Și cum rămâne cu filmele din afara DC care prezintă personaje cum ar fi Joker? Pentru a vă ajuta să înțelegeți totul, am întocmit o listă cu filme DC în ordine cronologică. În acest fel, puteți începe să vizionați totul de la început sau de unde ați rămas și să vă bucurați de călătoria prin filmele DC așa cum trebuie!

Wonder Woman (2017)

Lista completă cu filme DC în ordine cronologică, Gal Gadot
Wonder Woman prezintă un personaj optimist, curajos, plin de compasiune și relativ bine adaptat

Primul film DC care a unit cu adevărat criticii, publicul și fanii a fost Wonder Woman. Antrenată de la o vârstă fragedă pentru a fi o războinică imbatabilă, Diana Prince nu a părăsit niciodată paradisul insulei unde este recunoscută ca Prințesa Amazoanelor. Atunci când pilotul Steve Trevor se prăbușește pe o plajă locală, ea descoperă că un război fără precedent se răspândește în întreaga lume și de acolo își asumă sarcina de a-l opri. Nu numai că trebuie să lupte pentru viețile celor din jurul ei, dar și pentru viitorul umanității însăși. WW a depășit ceea ce oricine credea că ar putea fi un film DC și a creat un personaj Luptând pentru a pune capăt tuturor luptelor, Diana își dă seama de amploarea puterilor sale și de adevărata ei misiune pe Pământ.

În rolurile principale: Gal Gadot, Chris Pine, Connie Nielsen, Robin Wright

Regizat de: Patty Jenkins

7.4/10 IMDb

Wonder Woman 1984 (2020)

Wonder Woman privind surprinsă o serie de ecrane
Wonder Woman 1984 (2020) este o aventură axată pe emoțiile unui singur personaj, Wonder Woman (interpretată de Gal Gadot), cu un final fermecător

Patty Jenkins și scenariștii Geoff Johns și Dave Callaham au plasat acțiunea celui de-al doilea film Wonder Woman în trecut. Mai exact, în 1984. Pe parcursul poveștii, descoperim că Diana a continuat să ajute omenirea, sau cel puțin pe unii oameni, dar evitând pe cât posibil lumina reflectoarelor. Intriga nu are niciun punct de contact cu alte adaptări DC care au fost văzute pe marele ecran în ultimii ani. Noul film Wonder Woman este un eveniment izolat în cadrul acestui univers cinematografic comun, ceea ce îi permite să exploreze aspecte ale personajului Dianei.

În rolurile principale: Gal Gadot, Chris Pine, Kristen Wiig, Pedro Pascal

Regizat de: Patty Jenkins

5.4/10 IMDb

Man of Steel (2013)

Superman levitând deasupra unor ghețari
Filmul Man of Steel a fost lansat în iunie 2013, la cea de-a 75-a aniversare a lui Superman

Man of Steel al regizorului Zack Snyder este filmul care a pus bazele universului DC. În mare parte, se desfășoară în în jurul anului 2013, cu un prolog care prezintă distrugerea planetei natale a lui Kal-El, Krypton. Ulterior, vedem scene cu Clark Kent în copilărie și adolescență, crescând în Kansas, înainte de a ajunge în „ziua de azi”, unde are undeva la 20 de ani – deci au trecut aproximativ 20 de ani de la distrugerea Kryptonului.

În rolurile principale: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane

Regizat de: Zack Snyder

7.1/10 IMDb

Batman v Superman: Dawn of Justice (2016)

Confruntarea dintre Batman și Superman
În Batman v Superman: Dawn of Justice (2016), locația geografică dintre Gotham și Metropolis este descrisă ca fiind peste un golf unul față de celălalt, la fel ca în New York City și Jersey City, NJ

Batman v Superman: Dawn of Justice este un film care a fost lansat în 2016. Filmul e plasat într-o perioadă de timp după evenimentele din Man of Steel. În timp ce există flashback-uri pentru a arăta finalul din Man of Steel din perspectiva lui Bruce Wayne, filmul are, de asemenea, flashback-uri din 1981, când părinții lui Bruce Wayne au fost uciși. Aceste flashback-uri ajută la oferirea contextului pentru poveste. În plus, filmul are flashforwards către un Pământ pustiit care a fost invadat de răufăcătorul Darkseid.

În rolurile principale: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg

Regizat de: Zack Snyder

6.4/10 IMDb

Suicide Squad (2016)

Membrii Suicide Squad pregătiți de atac
Majoritatea actorilor și a echipei și-au făcut tatuajul „SKWAD” în cinstea acestui film

Evenimentele din Suicide Squad au loc la aproximativ un an după evenimentele din Batman v Superman. Moartea lui Superman este menționată în film și chiar avem parte de un moment în care Bruce Wayne al lui Ben Affleck se întâlnește cu Amanda Waller (Viola Davis), care a preluat acum un rol mai important de lider în rândul supereroilor. Dar există, de asemenea, flashback-uri în care Batman îi urmărește pe Joker (Jared Leto) și Harley Quinn (Margot Robbie), ceea ce înseamnă că filmul se desfășoară pe o perioadă de câteva luni, dacă nu de ani. Cu toate acestea, flashback-urile reprezintă doar o mică parte din povestea generală și nu au un impact uriaș asupra intrigii. Ca atare, se poate spune cu siguranță că cea mai mare parte a filmului are loc la un an după Batman v Superman.

În rolurile principale: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman

Regizat de: David Ayer

5.9/10 IMDb

Justice League (2017)

Justice League înaintând curajos
Gal Gadot a purtat cel puțin 14 versiuni ale costumului Wonder Woman în Justice League (2017). Fiecare costum a fost realizat pentru a se potrivi nevoilor scenei și performanței specifice acesteia

În Justice League, regizorul Zack Snyder plasează acțiunea între două perioade de timp: prezent, în care lumea încă resimte moartea lui Superman, și istoria antică, când răufăcătorul Steppenwolf aproape că a cucerit Pământul. Secvența de flashback este impresionantă nu doar pentru elementele vizuale, ci și pentru amploarea sa, arătând cum această vastă epopee se construiește până la acest moment de mii de ani. Este o alegere îndrăzneață care dă roade, oferind un context pentru conflictul din zilele noastre și, în același timp, pregătind posibilele continuări. În multe privințe, Justice League pare a fi începutul unei noi ere pentru filmele DC, una mai ambițioasă și mai interesantă decât ceea ce am văzut până acum.

În rolurile principale: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams

Regizat de: Zack Snyder

6.1/10 IMDb

Zack Snyder’s Justice League (2021)

Membrii Zack Snyder's Justice League privind spre orizont
Cea mai mare parte din Zack Snyder’s Justice League (2021) a fost filmată aproape în paralel, după ce s-a încheiat producția filmului Batman v Superman: Dawn of Justice (2016). Unele scene suplimentare din Epilog au fost filmate în octombrie 2020

În universul cinematografic DC, echipa World’s Finest formată din Superman, Batman, Wonder Woman, Aquaman, Flash și Cyborg își unesc forțele pentru a lupta împotriva răufăcătorului Steppenwolf. Filmul foarte așteptat a fost regizat de Zack Snyder și apoi finalizat de Joss Whedon. În ciuda unei distribuții de vedete și a unor efecte speciale impresionante, filmul a fost un oarecare eșec comercial. Mulți critici au considerat că tonul a fost prea întunecat și că personajele nu au fost bine dezvoltate. Ca urmare a performanțelor slabe ale filmului, Warner Bros. a trebuit să își regândească strategia pentru universul cinematografic DC. În loc să încerce să înghesuie toate personajele într-un singur film, au decis să se concentreze pe filme de sine stătătoare cu fiecare supererou în parte. Această abordare a avut mult mai mult succes, iar universul cinematografic DC este acum unul care concurează cu cel Marvel.

În rolurile principale: Ben Affleck, Gal Gadot, Henry Cavill, Jason Momoa

Regizat de: Zack Snyder

8/10 IMDb

Aquaman (2018)

Aquaman privind printre vârfurile tridentului
În Aquaman (2018) niciuna dintre scenele subacvatice nu a fost filmată efectiv sub apă. În schimb, au fost aplicate metode de aranjare a actorilor și actrițelor în hamuri, împreună cu o muncă extensivă computerizată pentru a-i face să pară că plutesc și că sunt scufundați

Jason Momoa se scufundă din nou în rolul lui Aquaman în acest lungmetraj al lui James Wan. De asemenea, Amber Heard poartă din nou pielea și costumul de înot al lui Meera, ca în Justice League, iar acțiunea are loc după finalul acelui film, dar legăturile dintre cele două realizări se opresc aici. În ciuda faptului că este integrat în universul cinematografic DC, Aquaman spune o poveste independentă de ceea ce a fost înainte. Continuarea acestuia va avea premiera anul viitor (2023).

În rolurile principale: Jason Momoa, Amber Heard, Willem Dafoe, Patrick Wilson

Regizat de: James Wan

6.8/10 IMDb

Shazam! (2019)

Shazam distrându-se prin aruncarea fulgerelor
Shazam! (cunoscut inițial sub numele de Captain Marvel) a fost subiectul primei adaptări cinematografice de supereroi de la Hollywood: Aventurile Căpitanului Marvel (1941), realizat de Republic Pictures în 1941

DC a avut mult succes cu universul său cinematografic, dar unul dintre cele mai remarcabile este „Shazam!”. Povestea îl urmărește pe Billy Batson, un orfan în vârstă de 14 ani căruia un vrăjitor străvechi îi acordă puteri supraomenești. Când rostește „Shazam!” se transformă într-un supererou adult (interpretat de Zachary Levi). Filmul face o treabă foarte bună în a echilibra umorul și acțiunea și este clar că s-a acordat multă atenție creării unei povești captivante și distractive. Există, de asemenea, câteva referințe frumoase la ceilalți supereroi DC, însă „Shazam!” rămâne un film care își spune singur povestea. Este un exemplu rar de film cu supereroi care chiar se simte ca o poveste completă și merită cu siguranță să fie vizionat.

În rolurile principale: Zachary Levi, Mark Strong, Asher Angel, Jack Dylan Grazer

Regizat de: David F. Sandberg

7/10 IMDb

Birds of Prey (2020)

Harley Queen stând așezată pe spate pe o mașină de poliție
În Birds of Prey (2020), Harley are doar o singură hienă în loc de două, deoarece efectele pentru animația fotorealistă au fost atât de intense încât nu și-au putut permite decât una singură

Harley Quinn este unul dintre cele mai interesante personaje din universul DC. Este dură, amuzantă și complet imprevizibilă. În Birds of Prey, vedem o versiune a lui Harley Quinn care încearcă să își facă o nouă viață după evenimentele din Suicide Squad. L-a părăsit pe Joker și este hotărâtă să demonstreze că poate reuși să se descurce pe cont propriu. Cu toate acestea, trecutul ei continuă să o bântuie și, în curând, se trezește prinsă într-un conflict cu un periculos lord al crimei. Birds of Prey este un film amuzant, plin de acțiune, care evidențiază cu adevărat personalitatea unică a lui Harley Quinn. Este, de asemenea, revigorant să vezi un film DC care nu este atât de concentrat pe legătura cu celelalte filme.

În rolurile principale: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett-Bell

Regizat de: Cathy Yan

6/10 IMDb

The Suicide Squad (2021)

Membrii Suicide Squad pregătiți de atac în junglă
În timp ce The Suicide Squad (2021) era în producție, succesul surprinzător al Joker (2019) a sfârșit prin a-l inspira parțial pe regizorul James Gunn să facă acest film mai orientat spre adulți

Filmul DC al lui James Gunn, The Suicide Squad, are loc la o perioadă nedeterminată de timp după evenimentele din primul film Suicide Squad și, probabil, după evenimentele din Birds of Prey, dar, în realitate, filmul este complet neconceput cu interconectivitatea DC. Ceea ce știm este că Harley Quinn a ajuns din nou în închisoare (de unde și implicarea ei în ultima misiune a Task Force X), iar Amanda Waller a reunit din nou echipa pentru a ataca o nouă țintă: supraveghetorul de tip nazist al unei închisori din America de Sud, care deține prizonieri politici. Oh, și mai există și un rechin uriaș. La fel ca predecesorul său, The Suicide Squad este preocupat mai mult de stil decât de substanță, rezultând un spectacol de efecte care pune mai puțin accent pe divertisment.

În rolurile principale: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Viola Davis

Regizat de: James Gunn

7.2/10 IMDb

The Batman (2022)

Scenă cinematică cu Batman în ploaie
Robert Pattinson a dezvăluit că, în timp ce dădea audiții pentru acest rol, și-a făcut pe furiș un selfie în costumul lui Batman ca amintire în caz că nu este acceptat

Batman-ul lui Matt Reeves are loc separat de filmele principale ale DC. Robert Pattinson intră în rolul titular, iar Reeves creează pentru Batman un Gotham mai întunecat și mai atmosferic. Personajele clasice de pungași a lui Batman, precum Riddler, Penguin și Catwoman, vor fi prezente în film, alături de aliații săi, precum Alfred și Jim G. Acest Gotham mai întunecat va prezenta noi provocări pentru personajul principal, în timp ce lucrează pentru a eradica corupția din oraș.

În rolurile principale: Robert Pattinson, Zoë Kravitz, Paul Dano, Colin Farrell, Jeffrey Wright

Regizat de: Matt Reeves

7.9/10 IMDb

Share.
Avatar of Marian M.

Pasionat de lumea digitală. În timpul liber îmi îmbogățesc cunoștințele ce țin de marketing digital, în special SEO.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.