Free cookie consent management tool by TermsFeed

In acest tutorial vom afla cum ne putem descurca singuri in procedeul de configurare a unui calculator personal.

Informatii pentru fiecare componenta

Chiar si cu pasii prezentati in urmatoarele randuri, procesul de configurare a unui calculator poate fi destul de stresant daca nu suntem la curent cu cele mai recente noutati hardware. Este de notat si faptul ca descrierile prezente pot fi depasite odata cu trecerea timpului si dezvoltarii din industrie.

Procesorul (CPU)

Alegerea procesorului potrivit nu mai este la fel de importanta asa cum era alta data dar tot este necesar sa ne documentam putin inainte de a cheltui bani fara rost. Exista cateva aspecte pe care trebuie sa le luam in calcul atunci cand cumparam un procesor, dar sa incepem cu bazele: viteza de lucru si numarul de nuclee. Viteza de procesare determina numarul de instructiuni ale unui singur nucleu pe care le poate executa un procesor intr-o secunda.

O frecventa de lucru mai mare inseamna mai multe instructiuni rulate iar mai multe nuclee inseamna ca acesta poate efectua mai multe seturi de instructiuni la un moment dat. Sunt programe ce pot utiliza mai multe nuclee in acelasi timp, acestea sunt mai eficiente in lucrul cu un procesor cu mai multe nuclee dar ofera si posibilitatea de a rula mai multe instructiuni in acelasi timp atunci cand mai multe seturi de instructiuni ruleaza simultan.

In momentul scrierii acestui articol, calculatoarele cu putina putere au nevoie de procesoare dual-core, calculatoarele de nivel mediu au nevoie de procesoare quad-core iar calculatoarele cu cea mai inalta performanta au nevoie de procesoare quad-core sau mai mari (sau procesoare quad-core cu hyper-threading). Luand in calcul aceste aspecte, urmatorul pas ar fi frecventa de lucru a procesorului.

Pentru impatimitii de jocuri, frecventa de lucru este un factor mai important decat numarul de nuclee deoarece majoritatea jocurilor nu sunt dezvoltate pentru a folosi mai mult de doua nuclee (desi asta incepe sa se schimbe). Daca luam in calcul ca nu vom folosi aplicatii ce pot solicita procesorul foarte mult, un procesor quad-core ar fi o solutie foarte buna (nefiind nevoie de hyper-threading asa ca si costurile vor fi mai mici). Daca vom folosi calculatorul pentru a converti fisiere video, desi programele folosite pentru asta ar putea folosi mai multe nuclee, in acest caz, un numar mare de nuclee este important. Verificati si informati-va referitor la aplicatiile ce le folositi des pentru a va face o idee despre ce tip de procesor aveti nevoie si ce va poate avantaja mai mult.

Exista doua unitati de masura de baza dar nu sunt singurele, nu este nevoie sa ne bazam doar pe acestea. In general, daca alegem un brand si un numar de nuclee, vom sfarsi doar cu posibilitatea de a alege dintr-o „familie” mica de procesoare. Daca luam in calcul si alte procesoare in afara de cele dintr-o anumita familie, viteza de lucru si nucleele vor insemna mult. Recomandam sa urmariti teste de benchmark pentru procesoarele dorite, doar ca sa va faceti o idee despre acestea.

Ar trebui sa ne interesam si de alte functii de care am putea avea nevoie. Daca nu dorim sa ne jucam, va trebui sa urmarim si faptul ca procesorul suporta grafica integrata (astfel nu mai este nevoie de o placa video dedicata) iar daca il vom folosi pentru masini virtuale ar trebui sa ne asiguram ca procesorul suporta Intel VT -x sau AMD-V.

Branduri de urmarit: AMD si Intel sunt producatorii importanti. Procesoarele Intel pot oferi performante mai bune iar cele AMD sunt, in general, mai ieftine.

Placa de baza

Cand alegem o placa de baza, va trebui sa oferim atentie mai multor aspecte. Mai jos gasiti informatii necesare:

Tip Socket: Tipul socketului (de exemplu socket AM3 de la AMD sau LGA 1150 de la Intel) determina procesorul ce il vom putea folosi impreuna cu placa de baza. Asa ca daca ati restrans tipul de procesor dorit, acesta este un prim pas in restrangerea modelului placii de baza. Uitati-va dupa un model cu un tip de socket necesar procesorului ales si asigurati-va ca acestea sunt compatibile.

Dimensiunea: Placile de baza vin in mai multe dimensiuni: Mini ITX, Micro ATX si full ATX. Cu cate functii mai multe doriti, cu atat mai mare va fi si placa de baza, asta determinand si marimea carcasei calculatorului (si designul final al unitatii). In general, placa de baza va depinde de acesti factori dar daca aveti nevoie de o unitate mica, va puteti filtra cautarile dupa aceste aspecte.

Numarul si tipul de porturi: Verificati porturile disponibile pe placa de baza. Nu aveti nevoie de multe porturi USB? Daca nu, atunci nu veti dori o placa de baza care sa ofere multe sloturi PCI pentru adaptoare USB suplimentare. Aveti nevoie de iesire HDMI? Daca nu veti folosi o placa video dedicata, asigurati-va ca placa de baza are iesirile video potrivite nevoilor. Cate porturi USB 3.0 doriti? Unele placi de baza au mai multe fata de altele. Daca sunteti „setati” pe o placa de baza ce nu va ofera toate functiile dorite atunci puteti adauga functii suplimentare prin intermediul placilor de expansiune dar totul este mai usor daca placa de baza are deja tot ceea ce aveti nevoie.

Cantitatea de memorie RAM suportata: Daca planuiti sa folositi multa memorie RAM pe calculator, atunci asigurati-va ca si placa de baza suporta dimensiunea acesteia. Verificati numarul de sloturi disponibile si cata memorie puteti integra in fiecare.

Grafica integrata: Daca tot ceea ce veti face este sa navigati pe internet, sa folositi Office sau sa utilizati calculatorul pentru functii simple, atunci puteti alege o placa de baza cu grafica integrata. Aveti nevoie de o placa video integrata daca veti folosi calculatorul pentru jocuri sau pentru editarea foto/audio sau video dar si pentru urmarirea clipurilor in format mare (FullHD sau mai mare); unele placi video integrate pot face si asta.Daca o sa folositi o placa video dedicata, atunci nu va mai fi nevoie sa urmariti grafica integrata in placa de baza (desi ar fi utila in cazul in care o sa intampinati probleme cu cea dedicata: daca aceasta se opreste din functionare atunci cand aveti nevoie de calculator mai mult? Ar putea fi un punct de backup destul de util.).

Numarul de porturi SATA: Asta determina numarul de hard-diskuri ce le vom folosi dar si numarul de unitati optice (CD/DVD Writter/reader). In majoritatea cazurilor, acest aspect este importanta doar daca planuim sa folosim multe unitati de stocare.

Numarul de sloturi PCI: Veti putea instala multe carduri de expansiune in functie de numarul de sloturi PCI disponibile pe placa de baza, asa ca poate ar trebui sa luati in considerare un slot pentru placa video (sau doua), porturi USB aditionale, porturi LAN aditionale, un adaptor WiFi sau alte placi aditionale, asa ca asigurati-va ca aceasta ofera destule sloturi PCI.

Chipset: Cipsetul placii de baza determina functiile avansate. Unele cipseturi ofera suport pentru overclock iar altele nu. Unele cipseturi ofera suport pentru SLI sau Crossfire (posibilitatea de a folosi mai multe placi video in tandem). Unele cipseturi au suport pentru caching SSD. Daca nu ati inteles nimic din aceste randuri atunci cu siguranta nu veti irosi banii pe placi de baza ce ofera aceste functii.

Branduri pe care ar trebui sa le urmariti: ASUS, GIGABYTE si MSI sunt probabil cele mai mari nume dar putem alege si BIOSTAR, ASRock deoarece si acestea sunt de luat in calcul.

Carcasa

Carcasa poate nu prezinta un mare plus pentru multi dintre noi, aceasta are legatura doar cu aspectul, dar poate nu este neaparat asa. O carcasa buna poate fi usor de folosit, poate avea o durata de viata mai mare si va poate mentine sistemul bine racit.

Marimea: Carcasele vin in diferite forme si marimi iar marimea acesteia depinde de marimea placii de baza. Daca ati ales o placa de baza Mini-ITX atunci o carcasa Mini-ITX turn sau desktop este perfecta. Marimea Micro ATX este dimensiunea cea mai folosita in majoritatea unitatilor de calcul preconfigurate asa ca ar trebui sa stiti ca mid si full tower sunt mai mari fata de aceasta.

Fluxul de aer: Aceasta functie ar trebui urmarita in parerile utilizatorilor. Fiecare carcasa este diferita si, cu cat mai bine sunt pozitionate ventilatoarele, cu atat mai bun va fi si fluxul de aer prevenind astfel supraincalzirea unitatii.

Zgomot: In timp ce va doriti un bun flux de aer, unele ventilatoare pot fi destul de galagioase devenint astfel enervante. Daca va doriti un calculator silentios, verificati si parerile utilizatorilor sa aflati mai multe informatii despre produsul dorit.

Sloturile pentru hard-diskuri si unitati optice: Daca aveti nevoie de mai mult de o unitate de stocare si o unitate optica atunci ar trebui sa urmariti si cate sloturi va ofera carcasa dorita. Luati in calcul si alte aspecte ca un cititor de carduri sau alte unitati aditionale. Sloturile interne cu dimensiunea de 3.5″ sunt pentru hard-diskuri, sloturile externe de 3.5″ sunt pentru cititoarele de carduri, sloturile externe de 5.25″ sunt pentru unitatile optice (sau alte unitati). Luati in calcul ca puteti achizitiona adaptoare de 3.5″ ce pot fi folosite in sloturile de 5.25″ daca este nevoie.

Porturile frontale: Aproape fiecare carcasa cumparata are un anumit numar de sloturi frontale: pentru USB, pentru sunet si microfon. Daca doriti un acces usor la un port USB 3.0, de exemplu, atunci asigurati-va ca alegerea ofera asta.

Administrare cabluri: In timp ce va construiti unitatea veti realiza ca sunt multe cabluri in interior. Din pacate, va fi nevoie sa lasati cablurile in aer iar acestea pot obtura gaurile de aerisire asa ca va fi nevoie sa le optimizati cat de mult puteti. Unele carcase au gauri destinate cablurilor iar la altele va trebui sa gasiti o cale sa le optimizati.

Aspect: Ultimul dar nu cel din urma, poate va doriti si o carcasa care sa va placa cum arata.

Ganditi-va ca o carcasa poate fi folosita pentru mai multe configurari, asa ca puteti cumpara una mai scumpa. Nu este nevoie sa cumparati o carcasa noua de fiecare data cand va doriti un calculator nou.

Branduri cu renume ar fi: Corsair, NZXT, Antec si Cooler Master dar mai sunt si Termaltake, Rosewill, BitFenix, Fractal Design, Silverstone si Lian Li.

Memoria volatila (RAM)

RAM pare o chestiune simpla dar ar trebui sa stiti daca ce alegeti este compatibil cu placa de baza. Cand va cumparati memoria RAM luati in calcul:

Capacitatea: In momentul scrierii acestui articol, 4-8GB de memorie RAM este media pentru un calculator obisnuit. Daca folositi aplicatii ce necesita multa memorie RAM atunci ar trebui sa va indreptati catre 8-16GB capacitate a memoriei RAM. Luati in calcul si faptul ca memoria RAM este usor de actualizat si, daca placa de baza are destule sloturi, puteti schimba sau adauga intotdeauna o noua placuta de memorie.

Canale: Placa de baza aleasa poate suporta fie canale RAM dual, triple sau quad. Aici va puteti decide in functie de numarul de placi de memorie pe care le veti folosi. Daca nu detineti o placa de baza ce are suport pentru canale RAM duale atunci nu este necesar sa cumparati memorii RAM compuse din doua bucati.

Tip: Majoritatea memoriilor RAM sunt de tipul DDR3 desi DDR4 intra mult pe piata. Nu va trebui sa va preocupe asta prea mult. Doar verificati lista de specificatii a placii de baza pentru a afla tipul memoriei RAM suportate si cumparati in functie de asta.

Viteza: Placa de baza poate suporta diferite viteze de lucru a memoriei RAM (exemplu: 800MHz, 1066MHz, 1333MHz). Cand cumparati memorie RAM verificati si viteza de lucru. Viteza de lucru nu face chiar atat de multa diferenta dar incepe sa devina destul de folositoare. Cumparati ceea ce va permiteti si asigurati-va ca se potriveste cu placa de baza.

Branduri de urmarit: Crucial, Corsair, Kingston, PNY, OCZ, G.Skill, Mushkin si Patriot. Parerile utilizatorilor pot fi foarte utile.

Placa video (GPU)

Alegerea unei placi video dedicate este una dintre cele mai grele etape in acest proces. Daca tot ce veti face este sa urmariti clipuri video de inalta calitate atunci nu aveti nevoie de asa de multa atentie. Daca doriti sa va jucati atunci aveti multe aspecte la care sa va ganditi.

In loc sa urmariti specificatii este mai usor sa va informati dupa parerile utilizatorilor si teste benchmark. Cativa producatorii ofera overclock pentru placile video dezvoltate direct de pe linia de productie oferind astfel o performanta inalta. Urmariti cantitatea de memorie VRAM (placile video cu multa capacitate a memoriei VRAM sunt utile pentru un sistem de gaming, in utilizarea mai multor monitoare dar sunt si mai scumpe).

Branduri de urmarit: NVIDIA si AMD. Acestea sunt numele importante producatoare de cipseturi video de pe piata iar cuvantul „mai bun” fluctueaza odata cu trecerea timpului. Alti producatori ar mai fi MSI, ASUS, ZOTAC si Sapphire.

Unitatea de stocare (HDD/SSD)

Cand vine vorba de specificatii, sunt cateva sfaturi de luat in calcul:

Capacitatea: Cu siguranta doriti o unitate de stocare capabila sa stocheze toate datele ce le folositi si sa ramana destul spatiu. Unitatile de stocare HDD sunt destul de ieftine si usor de upgradat asa ca puteti cumpara oricand o noua unitate de stocare.

Viteza: Cu cat mai rapid este hard-diskul, cu atat mai rapid calculatorul va boot-a, lansa programe sau va deschide fisiere. Pentru asta, cu siguranta este indicat sa va indreptati atentia catre o unitate de stocare cu o viteza de rotatie de 7200RPM.

SSD: Daca chiar va doriti o unitate de stocare rapida atunci aveti si optiunea achizitionarii uneia de tip SSD (Solid State Drive) dar este indicat sa aveti si o unitate clasica de stocare pe langa acesta deoarece capacitatea de stocare a unitatilor SSD este destul de mica fata de un HDD. Acestea fiind spuse, daca aveti un buget bun, un SSD reprezinta o foarte buna optiune pentru cresterea performantei, asa ca vi le recomandam. Daca alegeti un SSD, asigurati-va ca placa de baza ofera suport SATA 6Gb/s pentru a beneficia de viteze cu adevarat imbunatatite.

Pentru HDD, branduri de urmarit ar fi: Western Digital, Hitachi, Samsung, Toshiba si Seagate iar pentru SSD: Samsung, Crucial, OCZ, Corsair, Intel sau Kingston.

Unitatea optica (CD/DVD Reader/Writter)

Pentru unitatile optice nu veti gasi prea multe specificatii diferite intre multe modele de pe piata. Majoritatea va ofera posibilitatea de scris discuri cam la aceleasi viteze. Daca urmariti sa va cumparati o unitate Blu-Ray atunci oferiti atentie sporita vitezelor de citire/scriere. Cu cat mai mare este viteza de citire, cu atat mai rapid puteti copia datele iar cu cat mai mare este viteza de scriere, cu atat mai rapid puteti inscriptiona un disc. Este evident faptul ca, cu cat viteza este mai mare, cu atat mai scumpa este unitatea optica.

Branduri de urmarit: Lite-On, Samsung sau Sony.

Sursa de alimentare

Sursa de alimentare este o alegere importanta in intreg procesul. Aceasta nu va trebui sa o alegeti la intamplare. Parerile utilizatorilor despre diferite modele sunt foarte importante pentru procesul de cumparare.

Puterea (W): Cu siguranta, daca aveti un calculator de putere mica, atunci si sursa va fi una cu o putere mica. Asigurati-va ca sursa de alimentare ofera 100W in plus fata de ceea ce aveti nevoie iar daca va fi nevoie pe viitor, puteti face un upgrade oricand.

Eficienta: Majoritatea unitatilor de alimenare au un procentaj ce denota cat de eficiente sunt. De exemplu, „80 plus certified” 400W PSU va va oferi o putere de aproximativ 500W asa ca urmariti surse de alimenatre eficiente.

Tipuri de cabluri: Urmariti sa achizitionati o sursa de alimentare modulara daca puteti. Asta inseamna ca, cablurile se pot detasa de la aceasta oferind astfel mai mult spatiu in carcasa calculatorului. Pe langa asta, asigurati-va de lungimea cablurilor, sa fie destul de lungi ca sa ajunca la conexiunile necesare.

Branduri de urmarit: Corsair, Enermax, Enhance, Fortron, Sparkle, Hiper, PC Power & Cooling, Seasonic, SevenTeam, SilenX sau Zippy.

Racire aditionala

Aproape toate procesoarele vin la pachet cu un radiator si un ventilator pentru racire (procesoarele Box), acestea sunt necesare pentru a va pastra procesorul rece. Multi utilizatori isi doresc un alt sistem de racire fata de cel ce vine la pachet cu procesorul. Daca cumparati un procesor pe care scrie si OEM atunci aveti nevoie de radiator si ventilator separat.

Piata este destul de mare si pe acest segment si nu sunt chiar asa de scumpe. Asigurati-va si ca sistemul de racire cumparat este compatibil cu socketul procesorului, sa poata fi instalat in carcasa iar utilizatorii ce au cumparat produsul il recomanda.

De unde sa cumparam componente?

Ca sursa principala pentru cumpararea tuturor componentelor va recomandam magazinele online eMag sau evoMAG.

Share.

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.