Free cookie consent management tool by TermsFeed

Una din multele probleme care pot apărea în cazul laptopurilor mai vechi sau utilizate des, este supraîncălzirea. Aceasta poate produce o serie de neplăceri, începând de la binecunoscutul Blue Screen, până la pierderi importante de date.

Cea mai simplă soluție care o recomandăm este apelarea la firme specializate în reparații laptop, unde profesioniștii vă vor putea scăpa de probleme ușor, fără bătăi de cap. În cazul în care solicitarea serviciilor specialiștilor nu este o opțiune din diferite motive, vă putem oferi câteva sfaturi privind diagnosticarea temperaturii excesive și cum poate fi prevenită.

În primul rând, trebuie observat pe care din fante iese aerul cald degajat de cooler-ul procesorului. O turație mare a ventilatorului și un debit mic de aer fierbinte înseamnă mult praf în interior, deci capabilități reduse de răcire ale procesorului și eventual ale plăcii video iar asta poate necesita o curățare de praf a laptop-ului. În funcție de laptop, curățarea cooler-ului poate fi mai ușoară sau mai grea. La unele modele, există un capac pe spatele laptopului care, după ce îl desfaceți (folosind o șurubelniță), oferă acces rapid la cooler. Cea mai simplă metodă este să îl suflați cu aer comprimat.

În cazul în care turația cooler-ului variază necorespunzător sau prezintă zgomote anormale, dezlipiți abțipildul de pe spatele ventilatorului și turnați câteva picături de ulei mineral sau pentru mecanică fină.

Pentru cazul laptopurilor care nu prezintă capac pentru acces la cooler, trebuie să demontați în mare parte laptopul, începând cu harddisk-ul, memoriile ram, tastatura, butoanele de pornire și reset etc. Dacă aveți dubii în privința transferului de căldură dintre procesor sau placă video și elementele de răcire, le puteți demonta și curăța vechea pastă termoconductoare. Puteți folosi o cârpă moale pentru ștergere.

Aplicați o cantitate potrivită de pastă nouă și montați elementele de răcire. După reasamblarea laptopului, dacă valoarea temperaturii se prezintă ridicată, vă sfătuiesc să apelați la o răcire suplimentară, cum ar fi cooler pad-urile. Majoritatea funcționează pe usb, deci zgomotul ventilatoarelor auxiliare va fi foarte redus. Acestea ajută la mărirea debitului de aer rece spre laptop, lucru benefic pentrumenținerea temperaturii mai reduse.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

2 comentarii

  1. Avatar of Roxana

    Recomand aspirarea la fiecare cateva luni in zona coolerului pe gaurile de aerisire pentru ca acolo se depune praful si nu se mai face aerisirea la fel de bine. Vara aceasta am avut probleme de supraincalzire si dupa ce am aspirat aerisirea am reusit sa scad temperatura cu 20 grade la procesor fara a fi nevoie sa deschid carcasa. In final am zis sa rezolv si cu schimbarea pastei conductoare, si am cumparat una cat mai de calitate cu garantie de 8 ani pentru ca vechea pasta se intarise asa ca am ales sa nu fac economie de bani.

  2. Avatar of Curatare

    Curatarea laptopului e foarte importanta dar putina lume stie acest lucru. Un laptop curatat la timp si cu pasta termoconductoare inlocuita (de rpeferat cu argint) are o durata de viata prelungita si performante mai bune.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.