Free cookie consent management tool by TermsFeed

Drona Switchblade cântărește aproximativ 3 kilograme și poate fi transportabilă într-un rucsac, fiind formată dintr-un tub de lansare din care iese drona explozivă. Potrivit unor surse militare, arma ar fi ajuns deja în mâinile ucrainenilor, pentru a se apăra de invazia rușilor.

Micul „glonț” poate rămâne în aer timp de 40 de minute și este ghidat până la impactul asupra țintei, având o rază de acțiune de 11 kilometri. Are un cost relativ mic, în jur de 6.000 USD, în comparație cu alte sisteme.

O demonstrație a dronei kamikaze Switchblade

Este potrivit și pentru utilizarea de către unități militare mici, cele care, în aceste zile, încetinesc cu succes avansul forțelor ruse punând la cale cu ambuscade, raiduri hit-and-run sau acțiuni în spatele liniilor.

Cum se manevrează drona Switchblade?

Un soldat care așteaptă mișcările inamicului se plasează într-o poziție protejată, departe de focul de reacție, apoi „trage”. Mini-aeronava transmite imagini ale zonei, apoi este activată pentru a lovi un tun, un vehicul ușor sau o mitralieră.

Arma a fost dezvoltată pe baza unei solicitări concrete din partea unităților speciale care doreau să aibă un aparat capabil să contracareze ambuscadele formațiunilor de gherilă, precum talibanii sau adepții califului.

Rețeaua americană NBC a dezvăluit posibila aprovizionare a ucrainenilor cu această dronă.

Care sunt cele mai avansate drone militare în acest moment?

Dronele prezentate mai jos sunt folosite atât pentru atacul diferitelor ținte folosind diferite tipuri de muniție, cât și pentru alte operațiuni neletale precum supravegherea sau transportul echipamentelor militare. Spre deosebire de drona kamikaze Switchblade, aceste drone sunt de dimensiuni și greutăți mari, echivalentul avioanelor militare.

3. Aksungur

https://www.youtube.com/watch?v=OeXfH57WIk0
Zbor de test dronă Aksungur

Aksungur, în traducere șoimul de tundră, este o dronă produsă de Turkish Aerospace Industries și folosită de armata turcă în misiuni de supraveghere pe termen lung și de patrulă maritimă. Primul zbor a fost efectuat pe 20 martie 2019 și a început să fie folosită 2 ani mai târziu, pe 20 octombrie 2021. Aeronava are 12 metri lungime, 3 metri înățime, 24 metri anvergură și o greutate maximă admisă de 3.300 kilograme. Folosește 2 motoare diesel PD-170 montate în față, având atașate elice cu 3 pale. În funcție de altitudine și de greutate, drona poate atinge viteze de 180 km/h, cât și o altitudine maximă de 11.000 metri. Control la distanță se realizează printr-un conexiune criptată, prin satelit, ce respectă standardele DO-178B și DO-254. Conform zvonurilor, pe viitor această dronă va dispune de sisteme de arme specifice avioanelor de luptă F-4 și F-6.

2. MQ-9 Reaper

Drona militară MQ-9 Reaper

MQ-9 Reaper este o aeronavă ce poate fi folosită la distanță, fiind produsă de compania americană General Atomics Aeronautical Systems. Datorită senzorilor cu rază largă, a multiplelor canale de comunicații și a diferitelor arme, drona este capabilă să efectueze atacuri împotriva țintelor aflate în mișcare. Mai mult, aceasta este capabilă să ofere sprijin aerian apropiat, misiuni de căutare și salvare, supravegherea diferitelor ținte, cât și eliberarea unei rute. Aceasta are o anvergură de 20 metri, o lungime de 11 metri și o greutate maximă în momentul decolării de 4763 kilograme. Poate atinge altitudinea de 7,5 kilometri, o viteză maximă de 482 km/h, reușind să stea în aer 14 ore la greutatea maximă. Acest lucru se datorează în principal motorului electric de 712 kW. Prețul de vânzare al acestei aeronave fără pilot este de 56,5 milioane de dolari.

1. RQ-4 Global Hawk

RQ-4 Global Hawk – cea mai performantă dronă militară

RQ-4 Global Hawk reprezintă vârful tehnologiei avioanelor militare fără pilot din lume, fiind capabilă să efectueze zboruri de lungă durată, la o altitudine foarte mare, oferind imagini de rezoluție înaltă, a unor puncte geografice. Este produsă în SUA și are o greutate de 6781 kilograme, o lungime de 14,5 metri, o înălțime de 4,7 metri și o anvergură de 40 metri, având lățimea aripilor de 2 ori mai mare decât MQ-9 Reaper. Aceasta are o autonomie de peste 30 ore de funcționare și atinge alitudinea maximă de 18.288 metri, reușind astfel să îndeplinească cu succes marea majoritate a taskurilor. Spre deosebire de celelalte drone prezentate în articol, RQ-4 Global Hawk nu dispune sau nu va dispune de niciun tip de armament. Fiind o dronă de dimensiuni mari, ce are o rază de acțiune de peste 11.000 mile maritime, este nevoie de 3 persoane, 2 piloți și un operator de senzor, pentru a putea fi folosită. În funcție de dotări, prețul unei astel de drone pornește de la 99 milioane de dolari.

Share.

Fondator al site-ului TechX.ro, ce a fuzionat ulterior cu TechCafe.ro și pasionat încă de mic copil de tot ce ține de tehnologie. Master în Information Systems for e-Business și absolvent al secției de calculatoare cu predare în limba engleză la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică din Craiova.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.