Elon Musk, cofondator și director general Tesla (TSLA), unul dintre cei mai bogați oameni din lume, a reușit să cumpere, în cele din urmă, compania Twitter Inc. Acest lucru s-a întâmplat luni, 25.04.2022, după ce ambele părți s-au aflat în tratate timp de mai multe zile, în ceea ce privește suma oferită și ce se va întâmpla cu platforma de socializare. Noua achiziție i-ar permite lui Elon Musk să controleze în totalitate rețeaua de socializare pe care sunt înregistrate, de altfel, persoane influente din întreaga lume, ceea ce a stârnit numeroase controverse din partea multor figuri publice și companii prezente pe piața globală.
Momentul de față este unul de referință pentru compania în vârstă de 16 ani care, dincolo de a fi apărut ca una dintre cele mai influente platforme de socializare existente, acum se confruntă cu o serie de provocări. Discuțiile privind tranzacția, care săptămâna trecută părea incertă și improbabilă, s-au accelerat de-a lungul weekend-ului care a trecut, asta după ce Musk a prezentat acționarilor Twitter detalii privitoare la oferta sa. Mișcarea lui Elon Musk continuă un fel de „tradiția a miliardarilor” de a cumpăra controlul asupra unor platforme media influente, cum ar fi achiziția lui Jeff Bezos a Washington Post, în 2013.
Ce se va întâmpla în viitor cu Twitter?
Printre schimbările pe care noul director al platformei Twitter, Elon Musk le va aduce rețelei de socializare, se numără ideea de privatizare a conținutului, directorul executiv al Tesla promițând noi funcții și reiterând eforturile sale de a minimaliza moderarea excesivă. „Libertatea de exprimare reprezintă piatra de temelie a unei democrații funcționale, iar Twitter este «centrul orașului» unde sunt dezbătute subiecte vitale pentru viitorul omenirii”, a declarat acesta într-un comunicat de presă. De altfel, mișcarea aceasta nu vine dintr-o idee de a-și spori averea, întrucât Musk a afirmat că nu este deloc interesat de aspectele economice ale achiziției.
Astfel că, Elon Musk cumpără Twitter, și această acțiune marchează una dintre cele mai mari mișcări din istoria tehnologiei, ceea ce, probabil, va avea repercusiuni globale în următorii ani, inclusiv eventualitatea de a reactualiza modul în care miliardele de oameni folosesc, în zilele de astăzi, platformele de social media. Musk, care se consideră „un absolutist al libertății de exprimare”, a criticat în mod constant strategiile de moderare a conținutului postat pe platforma Twitter, iar achiziția sa recentă nu doar că reprezintă o mișcare în direcția revizuirii acestui aspect, ci și o schimbare totală în dinamica algoritmilor din spatele acestei platforme.
În momentul de față, activiștii politici se așteaptă ca „un regim Musk” să implice strategii de moderare deficitare, mult mai permisive ale conținutului postat, întrucât Musk dorește ca algoritmul Twitter de prioritizare a tweet-urilor să fie făcut public, opunându-se în același timp algoritmului care permite corporațiilor și companiilor, care demarează proiecte de publicitate, să aibă o vizibilitate prea mare. De altfel, tot aceștia cred că Musk îi va permite fostului președinte Donald Trump să revină pe platformă, exprimându-și temerile legate de faptul că noile politici de conținut ale lui Musk vor duce la creșterea discursului instigator la ură.
Musk a susținut, de asemenea, că vor mai exista și alte modificări în cadrul platformei de socializare, cum ar fi un buton de editare și strategii noi de evitare a „roboților spam”, care trimit, constant, tweet-uri nedorite. Elon Musk, a cărui avere, potrivit Forbes, însumează 268 de miliarde de dolari, a declarat că nu este preocupat de aspectele economice ale platformei Twitter. „A avea o platformă publică de maximă încredere, care să includă pe scară largă drepturile fiecărui utilizator, este extrem de important pentru viitorul civilizației. Nu mă interesează deloc aspectele economice”, susține acesta.
Elon Musk și istoria sa controversată de pe Twitter
Elon Musk, „noul rege al Twitter”, are însuși o istorie controversată pe această platformă. Cu peste 80 de milioane de urmăritori pe Twitter, influența și notorietatea sa sunt destul de evidente. Cu toate acestea, în anul 2018, autoritățile de reglementare financiară din Statele Unite ale Americii l-au acuzat că i-a indus în eroare pe mai mulți investitori Tesla din cauza tweet-urilor sale confuze, afirmații care, evident, au fost rezolvate printr-o înțelegere de aproximativ 40 de milioane de dolari pe care, chiar și în momentul de față, Elon Musk continuă să o nege.
În 2019, Elon Musk a fost implicat într-un proces de defăimare, pe care l-a câștigat fără nicio problemă, după ce l-a numit, printr-un tweet postat, „pedofil” pe un scafandru ce a fost implicat în operațiunea de salvare a unor elevi din Thailanda. Luni, Elon Musk, cunoscut pentru discuțiile polarizante pe care le are cu jurnaliștii și criticile făcute la adresa sa, a sugerat că percepe platforma Twitter ca fiind un fel de „forum de dezbatere”, în care fiecare ar trebui să aibă dreptul și libertatea de a spune ce vrea și de a-și susține părerea, fiindcă tocmai acest lucru definește democrația – dreptul de exprimare, liberul arbitru.
Viteza cu care s-a produs această schimbare a fost una neașteptată. De nicăieri, Musk este „regele Twitter”, el însuși afirmând că nu este vorba despre „beneficii economice”, ci despre putere, influență – prin privatizarea companiei, Musk va exercita un control total asupra Twitter ceea ce înseamnă că va putea face din ea orice. În practică, își dorește o politică de moderare mai permisivă, să publice algoritmul, pentru ca oamenii să înțeleagă mai bine cum funcționează Twitter, conservatorii susținând că Twitter este împotriva lor, în timp ce alții rămân consternați de felul în care ar putea evolua lucrurile fără o moderare serioasă a conținutului.
Platforma Twitter va fi privatizată până la sfârșitul anului
Ca parte a preluării, care ar trebui să se încheie până la sfârșitul acestui an, acțiunile Twitter vor fi scoase de la tranzacție, iar compania va fi privatizată. Musk a sugerat că această strategie îi va oferi libertatea de care are nevoie pentru a face schimbările propuse în cadrul „noii afaceri”. Printre altele, el a sugerat că va permite utilizatorilor să facă postări mai lungi și, de asemenea, posibilitatea de a le edita după ce acestea au fost postate (nu ne dăm încă seama dacă, de altfel, va permite transparența editărilor, adică un fel de „istoric al postării”, cum există și pe Facebook).
Luni, acțiunile Twitter s-au închis cu peste 5% mai mari după ce a fost anunțată tranzacția, însă prețul a rămas mai mic decât oferta de 54,2 dolari pe acțiune a lui Elon Musk, semn că Wall Street consideră că acesta plătește prea mult pentru fermă. În ciuda influenței sale, Twitter a înregistrat destul de rar profit, iar creșterea numărului de utilizatori, cel puțin în ultimii ani, nu este una evidentă, ci dimpotrivă, urmărește o linie descendentă. Compania, fondată în 2004, a încheiat anul 2021 cu venituri de 5 miliarde de dolari și 217 utilizatori zilnici la nivel global, ceea ce reprezintă o mică fracțiune din cifrele revendicate de, să zicem, platforma Facebook.
Bret Taylor, președintele consiliului de administrație al Twitter, a declarat că a evaluat serios și foarte minuțios oferta lui Elon Musk, concluzionând că aceasta reprezintă „cea mai bună cale de urmat pentru acționarii Twitter”. Deși nu este clar cine va conduce compania în continuare, în momentul de față fiind condusă de Parag Agrawal, Elon Musk a afirmat, în documentul său de ofertă înaintat consiliului de administrație al Twitter, că „nu am încredere în conducere”. În aceeași măsură, Agrawal le-a spus angajaților că „viitorul Twitter este incert și după ce se va încheia tranzacția, nu știm în ce direcție vor evolua lucrurile”.
La începutul lunii aprilie, Musk a devenit cel mai mare acționar al firmei, cu o participație de 9,2%. Ulterior, a fost invitat să se alăture consiliului de administrație, însă a refuzat oferta înainte de a lansa „oferta surpriză”, pe data de 14 aprilie, spunând că dorește să „deblocheze” potențialul enorm al acestei platforme, pe care o consideră un „pilon solid al libertății de exprimare”. Până ieri, Twitter a încercat să respingă oferta sa, spunând că va dilua participațiile tuturor celor care vor cumpăra mai mult de 15% din acțiunile firmei, însă poziția s-a schimbat după ce Musk a dezvăluit mai multe detalii financiare privitoare la oferta propusă.
Elon Musk a asigurat o finanțare de 25,5 miliarde de dolari pentru această tranzacție și va prelua o participație de 21 de miliarde de dolari în afacere. Consiliul de administrație a aprobat, în unanimitate, oferta lui Musk, care acum va fi prezentată acționarilor pentru a fi supusă la vot. În prezent, compania are peste 1.700 de acționari individuali și instituționali, iar în conformitate cu termenii acordului, acționarii Twitter vor primi 54,2 dolari în numerar pentru fiecare acțiune deținută, iar compania va deveni privată imediat ce tranzacția va fi finalizată, ceea ce, probabil, se va întâmpla până la sfârșitul acestui an.
Este îndeajuns, de fapt, să ne uităm la câtă vâlvă a stârnit anunțul făcut de către Musk – critici pozitive, reacții negative. În cele din urmă, cine știe la ce ar trebui să ne așteptăm sau nu. În orice caz, pericolul major cu care, să spunem așa, s-ar putea confrunta Twitter, este faptul că libertatea de exprimare neîngrădită, nemoderată, cel puțin în social media, poate foarte ușor să evolueze în ceva nedorit și să escaladeze într-o dinamică foarte urâtă. Suntem curioși care este părerea voastră legată de faptul că Elon Musk a cumpărat Twitter și cum credeți că se va schimba dinamica funcțională a acestei platforme.
Tweet-uri: