Free cookie consent management tool by TermsFeed

Viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 vine ca un răspuns la așteptările în continuă schimbare ale utilizatorilor, din moment ce dispozitivele de rețea cu Wi-Fi 6 devin disponibile pe scară largă și sunt relativ accesibile. Acest nou standard, cunoscut în prezent sub numele de 802.11be, se concentrează pe dezvoltarea EHT (Extremly High-Troughput), care se va concentra pe funcționarea WLAN în intervalele de frecvență 2.4, 5 și 6 GHz. Asociația IEEE a declarat că viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 își propune să maximizeze experiențele de realitate virtuală, realitate augumentată, precum și posibilitatea de a lucra de la distanță. Nu putem să nu asociem aceste noi caracteristici cu ideea unui viitor metaverse.

Wi-Fi 6 reprezintă standardul actual pentru multe routere care suportă viteze de transfer de date de 9.6 Gbps, față de 3.5 Gbps ale tehnologiei Wi-Fi 5, precum și un debit mai mare al acestora. Wi-Fi 6E se bazează, în mare parte, pe standardul Wi-Fi 6, oferind suport pentru spectrul de 6 GHz și canale cu lățime de bandă mare, pentru a de îndeplini nevoile de conexiune ale mai multor dispozitive, pe o singură rețea de mare viteză.

Viitorul conectivității wireless – Wi-Fi 7 și nu numai – Video oferit de Intel Technology

Caracteristicile Wi-Fi 7

Pentru a putea urmări mai ușor ce aduce nou viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 față de Wi-Fi 6, detaliile vor fi sintetizate într-un tabel.

CaracteristicaWi-Fi 7Wi-Fi 6
Viteza de transfer a datelor(aproximativ) 46 Gbps(aproximativ) 9.6 Gbps
Lățimea de bandă a canalului320 MHz160 MHz
Număr de canale cu lățime de bandă completă76
Fluxuri spațiale pentru MU-MIMO168
Transmiterea datelor1024-QAM4096-QAM
Tabel de comparație intre viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 față de Wi-Fi 6

Valoarea de 46 Gbps este un maximum teoretic. În realitate, aceasta va ajunge probabil la aproximativ 40 Gbps. Ceea ce înseamnă că, din punct de vedere tehnic, poți descărca un fișier de film de calitate Blu-ray de 25 de GB în doar câteva secunde. Viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 va dispune de 16 fluxuri MIMO (Multiple-input and Multiple-outputs), față de cele 8 fluxuri disponibile pe Wi-Fi 6. În această situație, avantajul pentru utilizator ar fi faptul că se va putea bucura de conexiuni de mare viteză în mod simultan, pe mai multe dispozitive conectate la rețea. Majoritatea dispozitivelor, cum ar fi smartphone-urile și laptopurile, au de obicei o configurație MIMO 2×2.

Configurația MIMO 2×2 înseamnă că dispozitivele au 2 antene de recepție (pentru ”input”, intrare) și 2 antene de transmisie (pentru ”output”, ieșire). Un router care poate suporta Wi-Fi 7 va funcționa, astfel, cu mai multe fluxuri 2×2, la viteze mai mari și cu întreruperi relativ rare, în comparație cu un router cu 8 fluxuri MIMO disponibile. De asemenea, viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 va oferi și suport 4 K pentru modulația de ampltitudine în cuadratură (QAM), pentru transmiterea clară și rapidă prin rețeaua activă.

Numărul de canale și lățimea de bandă pot avea un impact major asupra rapidității de schimb a datelor dintre mai multe dispozitive. Acestea determină, în aceeași măsură, numărul de dispozitive care se pot conecta la un punct de rețea, fără vreun impact negativ asupra vitezei.

Pentru a rezolva problema supraîncărcării rețelei, viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 se va baza pe tehnicile multi-link. În prezent, Wi-Fi oferă suport pentru trei canale: unul în banda de 2.4 GHz și două în banda de 5 GHz. Un dispozitiv care suportă tehnologia Wi-Fi 7 va putea utiliza această tehnică multi-link pentru a alege dintre cele mai bune benzi disponibile. Tehnologia multi-link ar maximiza vitezele de navigare și ar rezolva problemele supraîncărcării rețelelor, utilizând toate benzile și canalele disponibile pentru a accelera la maximum conexiunile sau putând chiar să evite anumite benzi care prezintă interferențe excedentare – Wi-Fi 7 va fi atât de „inteligent” încât va fi capabil să aleagă cea mai bună posibilitate pentru conexiunea specifică.

Viteze mai mari de date
Latență redusă
Eficiență spectrală mai mare
Eficiență energetică mai mare
O mai bună atenuare a interferențelor
Densitate mai mare a traficului
Mai multe dispozitive conectate simultan
Eficiență sporită a costurilor
Tabel actualizări/îmbunătățiri ce vor apărea in tehnologia Wi-Fi 7

Compatibilitate Wi-Fi 7

Există posibilitatea ca viitoarea tehnologie Wi-Fi 7 să nu necesite, neapărat, modele de routere noi. Din ceea ce știm, noua tehnologie va fi compatibilă cu benzile de 2,4 GHz, 5 GHz și 6 GHz, ceea ce înseamnă că poți profita de o bună parte din ceea ce, de fapt, înseamnă Wi-Fi 6, tehnologia nefiind „dezvoltată de la 0”. Ceea ce înseamnă, de altfel, un salt temporar destul de mare, întrucât intrarea pe piață a routerelor cu Wi-Fi 7 va fi mult mai rapidă decât s-ar fi crezut.

configurație MIMO
Multi-User Multiple Input Multiple Output, MIMO

Când va fi lansat Wi-Fi 7?

Aflat încă în stadiul de testare, cu siguranță va dura cel puțin câțiva ani până când vom avea acces la noua tehnologie Wi-Fi 7. Dezvoltatorii au declarat că unele dispozitive sistem Wi-Fi 7 funcțional sunt așteptate să apară pe piață abia în anul 2023. Cu toate acestea, ar putea încă ar putea fi vorba de prototipuri sau stadii beta.

De asemenea, se speculează și faptul că tehnologia Wi-Fi 7 va fi disponibilă doar în acele țări care au autorizat deja utilizarea benzii de 6 GHz, la fel ca Wi-Fi 6E. Printre țările care au permis deja utilizarea Wi-Fi 6 și Wi-Fi 7 se numără Statele Unite ale Americii, Brazilia, Marea Britanie și Canada.

Ce părere aveți de noua tehnologie Wi-Fi 7 și ceea ce promite aceasta? Așteptăm părerile voastre în secțiunea de comentarii.

Share.
Avatar of Lucian Constantin

Absolvent al Facultatii de Stiinte ale Naturii, specializat in fizica si informatica. Pasionat de mic de tehnologie, cosmologie si tot ceea ce cuprinde necunoscutul si evolutia umanitatii.

Un comentariu

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.