Hitachi inventeaza stocarea pe sticla de quartz ce pastreaza datele milioane de ani

Hitachi a reusit sa dezvolte o solutie de lunga durata pentru conservarea datelor, compania sustine ca informatia poate fi stocata pentru cateva sute de milioane de ani. Tehnologia, anuntata in acest an in Tokyo, utilizeaza un laser cu o precizie foarte buna pentru plasarea de “puncte” de cod binar pe o mica bucata de sticla din quartz. De aici, un microscop optic (alaturi de un computer capabil sa descifreze imprimarea) este utilizat pentru recuparea datelor originale.

Solutia oferita de Hitachi va fi capabila sa supravietuiasca oricarui scenariu apocaliptic imaginabil: o bucatica de sticla de quartz de 2cm este in esenta rezistenta la foc – compania a incalzit o mostra pana la 1000 de grade Celsius pentru doua ore si a reusit sa recupereze datele stocate pe aceasta.

Capacitatea de stocare nu este o problema, cu sticla multi-layer ce are capacitatea de 40MB pe inch patrat. Este o solutie comparabila cu CD-R dar pe departe destul de spatioasa ca hard diskurile. Cu toate acestea, tehnologia este fascinanta pentru atingerea si stocarea informatiilor istorice sau culturale.

Sursa: Hitachi Japonia, TheVerge.com

            

Alte articole

Răspunde

Adresa de email nu va fi făcută public. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterix *.
Citește Politica de confidențialitate pentru detalii suplimentare despre confidențialitatea datelor tale.

Mergi sus