Free cookie consent management tool by TermsFeed

Pe 8 Februarie 2000, guvernul Statelor Unite a semnat un contract cu ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) pentru rularea asa-ziselor „IANA functions” – functii care aduce impreuna internetul asa cum il cunoastem.

Inca din acea zi, mai multe persoane au incercat sa inchida acel contract iar anul viitor se va intampla asta.

Din pacate, in ciuda faptului ca au avut 14 ani pentru a se gandi la asta, procesul decizional in mutarea internetului global si al sistemului de adrese in afara contractului cu guvernul Statelor Unite se va decide in urmatoarele saptamani, de 100 de persoane, in mare parte prin intermediul mesajelor de email.

CWG (sau Cross Community Group), Develop an IANA Stewardship Translation Proposal on Naming Related Functions, ca sa prezentam numele intreg, are ca data limita data de 27 Noiembrie pentru a completa deliberarile. Grupul are 19 membri oficiali si 78 de participanti. Prima intalnire a fost prin intermediul unei conferinte telefonice ce a avut loc pe 6 Octombrie iar ce-a de-a 2-a a fost o intalnire fata in fata la ICANN in Los Angeles California.

CWG va decide cum intregul sistem de numire al internetului va fi tranzitionat catre, inca, o nedefinita organizatie printr-un, inca, un necunoscut proces ce contine, inca, detalii necunoscute; Suna bine nu?. In prima parte a conferintei s-au discutat o serie de „principii de ghidare” incluzand „Toate propunerile de la CWG trebuie sa asigure stabilitatea continua sau securitatea internetului” si „CWG ar trebui sa opereze intr-un mod transparent”.

Cand membrii au devenit agitati la pacea progresului, acestia au propus sa imparta intreaga munca in diferite sub-grupuri. Mai multe persoane s-au oferit sa lucreze in sub-grupuri iar, printre plangeri si neintelegeri, au existat nemultumiri care se opuneau pe teme care aduceau in discutie chiar existenta CWG.

Urmatoarea intalnire pentru soarta internetului va avea loc pe 19 si 20 Noiembrie in Amsterdam si cu siguranta nu vor putea participa toate grupurile marii organizatii. Termenul limita este 27 Noiembrie iar cei 100 de oameni ce vor decide soarta internetului se joaca ca niste copii, dupa parerea mea.

Share.
Avatar of Savu Marian

Fondator TechCafe.ro, fost administrator si redactor, Savu Marian a scris pe site unele dintre cele mai interesante articole.

Lasa un raspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.